1

Aihe: Tuholaiset: Villakilpikirva

Tarkastelin tammikuussa Viherpajasta ostamaani granaattiomenan tainta uudelleenruukutusta silmällä pitäen. Muuten talviuniltaan herännyt kasvi näytti pirteältä, mutta harmikseni puun oksilta ja rungosta löytyi vaaleita nukkamaisia "tahroja" ja löytyihän se aiheuttajakin kun hieman tarkemmin jaksoi tiirailla: villakilpikirvoja sad Villakilpikirvojahan on täällä palstalla jo käsitelty aiemminkin, joten pääsenpähän nyt käytännössä kokeilemaan noiden neuvojen tehokkuutta ja nokkeluuttani näiden tuholaisten kanssa...

Päästäkseni eroon kaikkein heikoimmista kirvayksilöistä, suihkuttelin koko kasvin reippaasti käsisuihkulla. Tämä ei tietenkään kaikkia tuholaisia pois huuhdo, vaan uudelleenruukutuksen yhteydessä on tarkoitus yrittää poistaa ötökät mekaanisesti. Mikäli tämäkään ei auta, niin pitänee hankkia tuossa aiemmassa keskustelussa mainittua Provadoa.

Onko kenelläkään kertynyt lisäkokemusta ko. ötököiden nitistämisestä? Kaikki vihjeet otetaan ilolla vastaan!

2

Vs: Tuholaiset: Villakilpikirva

Ei onneksi ole kertynyt enää lisäkokemusta.
Pieni yhteenveto omien kokemusten pohjalta:
Eivät tee mitään näkyvää tuhoa kasville.
Ovat ilmeisesti joksenkin vaativaisia kasvin suhteen. Fiikusta eivät syö (vai olikohan pelkkää tuuria?). Myrtti ja Carmona kelpasivat.
Eivät muodosta mitään massiivista invaasiota. Pari vaivaista kirvaa kävi pitkää ja piinallista sissisotaa carmonani herruudesta.
Myrtistä hävisivät melkein itsestään. Pari kertaa sorkin jollain tikulla litteäksi kaiken, mikä olisi voinut olla jotain eloperäistä.
Pelkällä nitistetään tavattaessa -metodillakin niistä pääsee pienessä kasvissa eroon. Samalla saa sitten varautua siihen, että pitkänkin ajan jälkeen niitä alkaa taas tulemaan jostain, kuten itselle kävi.
Suosittelen myrkkyä. Omat kasvini olivat erittäin pieniä ja vähäoksaisia joten niissä oli vähän piilopaikkoja tuholaiselle.

3

Vs: Tuholaiset: Villakilpikirva

Kiitos yhteenvedosta, tri Forsbacka.

Suoritin eilen granaattiomenalleni uudelleenruukutuksen. Villakilpikirvat näyttävät olevan varsin nokkelia piiloutujia, sillä niitä oli tunkeutunut yllättävän pieniin kolosiin puun rungossa. Teräväkärkinen hammastikku osoittautui kuitenkin käteväksi työkaluksi kirvojen poistossa puun koloista. Maa-ainesta vaihtaessani jokunen kirva löytyi myös pintajuurakosta (maan alta), vaan heikosti kävi näidenkin veijarien.

Kaiken kaikkiaan kirvoja en paikantanut kuin 5-10 kpl, toki puun taimikin oli kooltaan melko pieni. Katsotaan kuinka hyvin onnistuin kirvapopulaation tuhoamaan. Nyt pitäisi sitten keksiä, että miten voin tuoda kyseisen granaattiomenan valoisampaan kasvupaikkaan niin, ettei ole suurta riskiä kirvojen leviämisestä muihin huonekasveihin. Toistaiseksi granaattiomena on viettänyt talvea muista hieman erillään viileällä ikkunalaudalla... Pitää kai hankkia suurempi asunto, että voi järjestää kasvikaranteenin smile

4

Vs: Tuholaiset: Villakilpikirva

Kukkiva kotini -sarjan vihreissä ohjeissa villakilpikirvat neuvotaan noukkimaan pois ja käsittelemään sprii-saippua/suopaliuokseen kostutetulla pumpulipuikolla.
Kokemusta ko. keinosta saati sitten villakilpikirvoista ei ole. Tosin nyt vaikuttaa vähän siltä että niitä on ehkä yhdessä kaktuksessa...

5

Vs: Tuholaiset: Villakilpikirva

Uutisia villakilpikirvojen vaivaamasta granaattiomenasta: kirvat palasivat. Tällä kertaa kirvoja löytyikin sitten runsaampi populaatio, sillä näitä pieniä ölliäisiä tuntuu olevan joka puolella pientä tainta. En kokenut kirvojen mekaanista poistamista oikein innostavaksi ensimmäisen putsausoperaation perusteella, joten marssin lähimpään K-Rautaan ostamaan Provado-aerosolia, jota täällä palstallakin on suositeltu. Kaupasta näytti löytyvän pari muutakin myrkytyssuihketta, joiden pitäisi tehota tähän tuholaiseen, mutta harmikseni en kirjannut näiden nimiä muistiin...

Pari päivää suihkuttelun jälkeen kirvat näyttävät olevan poissa. Pitää vielä tehdä perusteellisempi tarkastus, mutta näyttäisi kyllä tehokkaalta aineelta! Itse granaattiomena ei näytä olevan suihkuttelusta moksiskaan, joten hyvältä näyttää.

6

Vs: Tuholaiset: Villakilpikirva

Mulla meni eilen lopullisesti hermo noiden tuholaisten kanssa.
Erään kasvin mukana tuli ansarijauhiaisia. Niihin sentään puree raid.
Sitten huomasin jotain pienen pieniä mustia liikkuvia pisteitä yhdessä fiikuksistani. Elukat ovat niin pieniä, ettei oikein meinaa erottaa, mutta tulkitsen ne joiksikin kirvoiksi. Tähän kun vielä lisätään, että villakilpikirvoja saattaa vielä lymyillä jossain, niin alkaa olla koko zoolandia kasassa.
Ostin paketin Provadoa ja tölkin raidia. Tulee ötököille lähtö.
Eilen tökin Provadoa joka ruukkuun ja aamulla, töihin lähtiessäni myrkytin raidilla koko kämpän.
Vetelen raidia mökkiin, parin päivän välein, muutaman viikon ajan.
Eiköhän näillä lääkkeillä hoidu.
Jatkossa pistän uudet kasvit raidin kanssa muovipussiin karanteeniin yöksi.

7

Vs: Tuholaiset: Villakilpikirva

Minulla on likipitäen kaikkiin kasveihin ilmaantunut pieniä lentäviä öttiäisiä. Osaako joku sanoa mitä ne ovat ja mitä niille tehdä? Banaanikärpäsiä ne eivät ole, koska ovat pienempiä ja mustia, eivät ruskeita kuten banaanikärpiäiset (kai?) ovat. Pitäisikö vain hankkia tuota provadoa?

8

Vs: Tuholaiset: Villakilpikirva

Ne voi olla jotain hedelmäkärpäsiä. Teepä niille juomalasiin drinkki, jotain makeaa, missä on alkoholia, esim. vähän olutta, ja sokeria. Ja pari tippaa Fairyä. Ne lentää sinne itse, eikä enää vaivaa. Fairy saa nesteen sellaiseksi, ettei ne ötiäiset pääse siitä enää ylös millään.

9

Vs: Tuholaiset: Villakilpikirva

Kiitos, jotain tuollaista voisi kokeilla. Itselle ei tullut mieleenkään.

10

Vs: Tuholaiset: Villakilpikirva

Hedelmäkärpäsistä eli harsosääskistä pääsee kokonaan eroon vain raidilla ja sitäkin pitää ruiskutella parin päivän välein, että mullasta kuoriutuvat uudet sukupolvet kuolevat myös.

11

Vs: Tuholaiset: Villakilpikirva

Tuo cosmichdin neuvo olikin tarpeen. Minulla on pörrännyt noita pieniä sittiäisiä viime kesästä lähtien enemmän ja vähemmän kaikkien kasvien ympärillä. Fairyn teho perustuu siihen, että se tekee veden pintajännitteen alhaisemmaksi ja ötökän osuessa veteen se jää jumiin kuin ihminen suohon.

12

Vs: Tuholaiset: Villakilpikirva

Kaikki kasvit selvisisvät Provado kuurista ilman ongelmia ja tuholaisetkin hävisivät.
Harsosääskiä välillä lentelee, muutta niistä on aika mahdotonta päästä lopullisesti eroon. Niitä kun tuntuu aina jostain ilmestyvän. Mistä lie aina tulevat. Ulkoa tai ehkä naapurista. Niistä nyt ei oikeastaan mitään haittaa ole, mutta täytyy pitää uusi raid kuuri, kun pakkaset tulee.

13

Vs: Tuholaiset: Villakilpikirva

Huomasin viinimarjapensaitten oksissa kilpikirvoja? joita muurahaiset ahkerasti "hipsuttivat" tuntosarvillaan. Taitaa olla varmuuden vuoksi tarpeellista myrkyttää nuo tuholaiset, ennenkuin muurahaiset kiikuttavat niitten poikasia bonsaihinkin.

14

Vs: Tuholaiset: Villakilpikirva

tri Forsbacka kirjoitti:

Jatkossa pistän uudet kasvit raidin kanssa muovipussiin karanteeniin yöksi.

Oletkos tehnyt näin?;))

Muistan lukeneeni, että jotkut ovat suihkutelleet mäntysuopa ja tolu-liuoksilla ötököiden valtaamia kasveja. Nyt en kuitenkaan löydä noita keskusteluja. Onko kokemusta? Ja millaisella laimennoksella ja kuinka usein?

Thanks taas!

15

Vs: Tuholaiset: Villakilpikirva

Eipä ole tullut tehtyä... Itse asiassa en ole tainnut hankkia yhtään uutta kasvia tuon edellisen kirjoituksen jälkeen.

Mäntysuopavesi taitaa tehota ainakin joihinkin kirvoihin. Itse en ole kokeillut, kuin raidia ja tuota Provadoa.
Raid tehoaa hyvin kaikkeen lentävään ja Provado kasvia imeviin tuholaisiin.

16

Vs: Tuholaiset: Villakilpikirva

Melko hyvä tapa hankkia erilaisia tuholaisia kotiin on kukkakaupat yms. Ja niitä kun tulee kasvien mukana niin aika äkkiä on tuholais invaasio valmis. Tietysti helpoin tapa on tarkastella niitä kasveja kaupassa ja jättää tuholaisten valtaamat kasvit kauppaan. Mutta ne on aika hyviä lymyilemään ja pusikkoisista kasveista niitä on tosi vaikea havaita.

Niinpä, mielestäni varmuuden vuoksi on kannattavaa käsitellä uudet kasvit tuholaisten varalta. Ennenkuin ne pääsee leviämään kaikkiin vanhempiinkin kasveihin. Ja sitten voi olla suuremmassa kusessa.

Itse ostin viime viikolla pienen myrtin, jossa oli semmonen pusikko lehtiä, että tosi vaikea oli erottaa oliko siellä jotain ötököitä.
Joten ensimmäisenä se meni pesuhuoneeseen, jossa suihkutin lämpimällä vedellä sen läpikotaisin. Sitten suihkuttelin sen omatekoisella tuholaisliuoksella, jossa on veteen sekoitettu: valkosipulia, mäntysuopaa ja öljyä. (tuolla kun suihkuttelee niin ryömivät hyönteiset poistuu ryömien ja lentävät lentäen) Lopuksi vielä suihkutin lehdille Bio-Bizz:n Leaf Coatia.

Esim. tuolla on ohjeita omatekoisiin/luonnonmukaisiin torjunta-aineisiin:
http://www.figtree.org.au/natural_pest_control.html

"It is art for art's sake." - S. Holmes

17 Viimeksi muokannut Puromutka (18.10.2014 19:11:10)

Vs: Tuholaiset: Villakilpikirva

Joopa joo, hommasin tänään Ficus Anastasian ja huomasin hetken tutkiskelun jälkeen valkoisia untuvaisia öttiäisiä parilla oksalla... villakilpikirvoja prkl!! Äkkiä puu pesuhuoneeseen, provadopurkki kaapista ja läpikotainen sumuttelu ympäri ficusta, täytynee pitää eristettynä joitain päiviä ettei nuo prklt pääse leviämään ja sumuttaa pari kertaa päivässä.

Yksi kasvi kuoli aikanaan noiden pirujen takia, ei auttanut öljy-mäntysuopasuihku... kirvat oli levinny liikaa, joten tälläkertaa täytyy ottaa samantien järeät aseet.

18

Vs: Tuholaiset: Villakilpikirva

Löysin pari aika nohevaa sivustoa, jossa kerrotaan erilaisista tuholaisista.

http://www.planetnatural.com/product-ca … t-control/
http://eartheasy.com/grow_nat_pest_cntrl.htm

19

Vs: Tuholaiset: Villakilpikirva

On tuo Provado loistavaa tavaraa... tunteroinen sitten suihkutin puskan ja nyt mullalle on pudonnut noin 10 valkoista untuvapalloa, SE TOIMII!