1

Aihe: Kiinanruusu bonsaiksi?

Moi. Tällänen 20v pojankloppi päätti rekisteröityä tänne ja kyselemään vähän neuvoja.

On nyt jo useamman vuoden ollut ikkunalaudalla kasvamassa kiinanruusu joka on alunperin kasvatettu (ihan itse! big_smile) pistokkaasta. Ja hienointa on, että tämä pistokas oli leikattu vanhimmasta kiinanruusustani joka myös on kasvatettu pistokkaasta. Huomasin vain, että tuolla lyhyellä ikkunalaudalla on jo 3 lähes samanlaista puuta joten ajattelin, että ehkä yhden niistä voisi uhrata bonsai projektiin. Riippuen tietysti siitä onko sillä tähän potentiaalia.

Puu on tähän asti melko julmasti hoidettu. Vettä kerran viikossa, leikattu milloin sattuu, vuodenajasta huolimatta ja lannoitettu silloin kun huvittaa. Totesin vain, ettei tuo paljoa kiinanruusua hetkauta, melkein jo kuolemattomaksi leimattu. Tavoitteena on vain ollut pitää tuo hengissä ja mahdollisimman pieni kokoisena.

Toivomuksena olisi saada tuosta joku matala, tuuhea (?), paksu runkoinen ja mahdollisimman pieni kaunis puu. (taisin luetella bonsain tuntomerkit) Kuitenkin toivomuksena säilyttää se koristeellisena huonekasvina jonka voisi pitää sisällä ympäri vuoden, kuten tähänkin asti.
Mistähän pitäisi lähteä liikkeelle, että käännytetään normaalin puun kasvu bonsaiksi?

Kysykää ihmeessä jos jotain oleellista jäi kertomatta. Unenpöpperössä täällä kirjottelen joten ei olisi yllättävää.
Muutama kuva tähän loppuun vielä tietysti.

http://imageshack.us/m/580/1986/bonsai1d.jpg

http://imageshack.us/m/840/7736/bonsai2u.jpg

http://imageshack.us/m/535/5720/bonsai3l.jpg

http://imageshack.us/m/691/6698/bonsai4.jpg

2

Vs: Kiinanruusu bonsaiksi?

riippuu ihan minkä tyylistä haluat siitä tehdä

3

Vs: Kiinanruusu bonsaiksi?

En oo ihan varma mikä tyyli olisi paras kiinanruusun isojen lehtien takia. En tiedä vaikuttaako bonsaiksi kasvattaminen lehtien kokoon merkittävästi?

Kuitenkin yksinkertainen, yksi runkoinen suora puu jossa pyöreähkö (?) ja tiheä latvusto olisi mieluisin vaihtoehto. Vähän saman muotoinen kuin tässä kuvassa, eri laji tietysti joten epäilen onko edes mahdollista. Latva tosin saisi olla leveämpi.

http://imageshack.us/m/706/3928/042fe.jpg
Kuva EI ole minun.

4

Vs: Kiinanruusu bonsaiksi?

Kiinanruusuani olen samalla silmällä katsellut, mutta hylännyt ajatuksen isojen lehtien takia. Ainakaan en ole onnistunut niitä pienentämään ja runkokin on tällä hetkellä niiiin kapea, että saa kasvaa rauhassa omaan tahtiinsa. Kukkiiko pistokkaasi?

"Metsässä olisi hyvin hiljaista, jos vain ne linnut laulaisivat, jotka parhaiten osaavat" -Henry van Dyke-

5

Vs: Kiinanruusu bonsaiksi?

Pahis kirjoitti:

Kukkiiko pistokkaasi?

Ei kuki. Vanhimmalla ikää jo ainakin 5 vuotta eikä ole ikinä kukkinut. Pistokas on alunperin leikattu meidän vanhasta kiinanruususta joka oli melko iso ja sen runko haarautui kahteen Sitä tuskin koskaan oli leikattu. Se kylläkin kukki isoilla, komeilla, punaisilla kukilla.
Voi olla kuitenkin, että syy on kasvupaikka. Valoa on vähän ja huone on melko kuuma tietokoneen takia. Toisen pensasmaisen kiinanruusun otin töistä ja se kyllä kukkii, mutta keltasia, pienempiä kukkia.

En edes tarkkaa lajiketta tiedä. Kukat kuitenkin ovat tälläisiä:

http://mediaserver-2.vuodatus.net/g/34138/1607396.jpg
Kuva EI ole oma

6

Vs: Kiinanruusu bonsaiksi?

kiinanruusun voi saada kukkimaan tai sitten se ei yksinkertaisesti vain kuki. Ns. hyvissä olosuhteissa olen huomannnut, ettei puu kuki ollenkaan, kun taas heitteillejättämällä kasvi voi tehdä ns. paniikkiratkaisun luullessaan kuolevansa, eli sen on pakko kukkia ennen kuin kuolee.kiinanruusun suositteleinsin pitämään vähän isompana (isot lehdet) mutta voi viedä aikaa kymmenisen vuotta ennen kuin tuo alkaa näyttää bonsailta. Älä tee mitään liian radikaalia tai hätiköityä.

7

Vs: Kiinanruusu bonsaiksi?

Niin olin alunperin suunnitellutkin. Paljon tuota isommaksi sen en anna kasvaa, enemmän tuuheutua sisäänpäin. Mullan vaihan joka toinen vuosi, juuriin en ajatellut koskea. Jykevämmäksi se ainakin sitten kasvaa, bonsaista en tiedä. Kukkiminen ei ole niin tärkeää. Erityisesti tän kyseisen lajin kukista edes tykkää. Puhumattakaan siitä miten hassulta isot kukat näyttää pienessä puussa.

Edesauttaisko toisenlainen ruukku bonsaiksi kasvamista?

8

Vs: Kiinanruusu bonsaiksi?

pieni ruukku ei oikeastaan vaikuta muuten kuin hidastaa kasvua ja vaikeuttaa hoitoa

9

Vs: Kiinanruusu bonsaiksi?

Hmm, mitäpäs jos uhraisitkin sen suurimman ja vanhimman bonsaikasvatukseen? Olisi nopeammin näyttävä. Mutta eipä näissä hommissa hirveästi hätäillä kannata.

10

Vs: Kiinanruusu bonsaiksi?

Se vanhin ei kuitenkaan ole kun muutaman vuoden vanhempi. Ei rungosta paljoa paksumpi, mutta isompi ja tuuheampi latvusto. Kyllä kai siitäkin enemmän tai vähemmän on bonsai kasvamassa, koska en anna sen kasvaa tuota isommaksi, mutta en mitään kriittisiä muutoksia halua sille tehdä. Jonkun verran kuitenkin tunnearvoa kehittynyt tässä vuosien saatossa..