1 Viimeksi muokannut viherbonsai (26.09.2011 11:54:24)

Aihe: Tee-se-itse LED-kasvivalo bonsaille?

Hei, aattelin lähteä syksyn pimetessä väkästelemään led-valaistusta diodeista. Olen lueskellut Janin blogin ohella paria muuta; yhtä kasvatukseen liittyvää kokeilua ja etenkin http://ilmanroskista.blogspot.com/2009/ … eista.html rebel star ledeillä tehtyä "kenkälaatikko"-valoa.

Aiemmin toteutin tuon http://www.bonsaifi.net/keskustelu/view … 7807#p7807 vastaavan lyhtyvalon Megamanilla, mutta tuntuu turhan tehokkaalta ja isolta noin pieneen tilaan. Keveämpi ja kompaktimpi olisi led-toteutus. Useammille aaltopituuksille tarvitaan "piikkejä", ainakin tuonne 430-460 ja 640-670nm? Tarviiko havubonsai jotain muuta? Tai kun minun tapauksessa kyse ennemminkin taimista, niin tuota alempaa, sinistä aaltopituutta ajattelin suosia: enemmän kasvussa rehevyyttä, vähemmän pituutta.

Näissä ledeissä on ainakin luxeonin speksien mukaan hajontaa aallonpituuksissa esim. 440-460nm. Jos tämä tarkoittaa, että yksittäinen ledi antaa valoa tällä välillä, niin se olisi hyvä. Muussa tapauksessa en tiedä; tarvittaisiinko useampia eri sinisiä ja punaisia? Joku laajaspektrinen ledikin kaiketi tarvitaan, kuten tuossa orkidea-kokeilussa oli 5-prosenttia 3500k.

Sitten kolmas epäselvä asia on, että mikä tällaisessa 10-20cm etäisyydellä posottavassa valossa on riittävä valaistusteho? Ja miten se saadaan ledeillä aikaiseksi? Yksittäinen led tarjoaa n. 20lm. Tosin virtaa nostamalla sen voi miltei tuplata, mutta samalla uhkaavasti led kuumiaa. Alempi 350mAh vaikuttaa turvalliselta.

Neljäs kysymys on, että montako lediä saa kytketyksi 350mAh muuntajaan? Kun 1 led on n. 1W, niin sitten esim. 8 ledia tarvitsee väh. 10W muuntajan. Löytyykö jostain 20W 350mAh muuntaja?

Tällä tietoa kokeilu ei vaikuta kalliilta, kun
led1.de kaupassa saa star led winger tai luxeon 350mAh 3-5EUR/led. Kohta puoliin tilailen, kun saan em. selvitettyä. Haluaako joku mukaan kokeiluun, voin tilata enemmänkin...?

Kommentit kelpaa!

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas, vuorijalava. Sisällä: podocarpus. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...

2 Viimeksi muokannut JanTam (26.09.2011 12:31:02)

Vs: Tee-se-itse LED-kasvivalo bonsaille?

Kommentoidaan nyt vähän, vaikka en vastata osaakaan. Jossain vaiheessa vaikutti siltä, että kehittyneemmät valaisimet lisäsivät piikkejä esim. 5 aallonpituusalueelle. En muista mitkä ne olivat. Turvallinen valinta lienee se, että osa ledeistä on valkoisia. Se myös tekee valosta paljon miellyttävämmän silmälle.

Hajonta aallonpituuksissa tarkoittaa sitä, että valmistaja ei ihan nanometrilleen takaa missä piikki on. Onko sillä sitten väliä, tuskin. Itsekin suosisin sinistä, vaikkakin pituuskasvua aiheuttaa eniten yli 700nm menevä valo, ei niinkään 660nm.

Ledien hyötysuhde ei ole ainakaan paljon parempi kuin loistareilla, joten samoissa wattimäärissä liikutaan. Pitkillä loisteputkilla kaksi kpl putkia on ehkä minimi, jolloin päästään esim. tehoon 6W/10cm valaistavan alueen pituutta. On vähän eri asia, onko tarkoitus vain tarjota lisävaloa talvella, vai saada kasvit myös kehittymään hyvin keinovalolla vuoden ympäri. Ylärajaa ei ole, ennen kuin tuotetut lämmöt tulevat vastaan.

Itse käyttäisin ledejä sillä virralla mitä valmistaja suosittelee, millä siis valontuotto on suurin.

Noihin teknisempiin en osaa vastata.

3

Vs: Tee-se-itse LED-kasvivalo bonsaille?

Vinkkejä enkä vastauksia osaa antaa minäkään, mutta tuosta threadista kannattaa tsekata käyttäjän ZDS -LED-kasvivalo.

Niin se linkki meinas unohtua: http://www.bonsaifi.net/keskustelu/view … 84&p=2

"It is art for art's sake." - S. Holmes

4

Vs: Tee-se-itse LED-kasvivalo bonsaille?

Ensimmäistä viestiä pukkaa, eli terve kaikille foorumilla! Olen täällä jo hetken vaaninut, koska aloittelin noin kuukausi sitten bonsai-harrastusta hankkimalla varjoviikunan ja rahapuun. Nyt tuli vihdoin liityttyä.

Mutta lätinät sikseen ja aiheeseen. Olen väsäillyt yhden ~10 W sini-puna-ledvalon orkideoille ja nyt on menossa toinen led-projekti, johon tulee aluksi 30 W vain kylmänvalkoisia teholedejä. Lisäksi olen perehtynyt ledeihin kohtalaisen paljon nettiä selaillessa ja sähkötekniikka liippaa koulutustaustaa.

Tuosta sini-puna-valosta viisastuneena sanoisin, että ensimmäisenä suunnittelukriteerinä kannattaa pitää sitä, että valo on silmälle miellyttävää. Tässä ei kuitenkaan kasvateta hyötykasveja, joiden ainoa tarkoitus on tuottaa jotakin suuhunpantavaa, vaan bonsaita halutaan katsella. Ei siis ole mitään järkeä laittaa niille valaisinta, joka pitää kuitenkin sammuttaa kasveja katsellessa. Kasvillehan riittää, että se saa riittävästi valoa tarvitsemillaan aallonpituuksilla, eikä ylimääräisestä valosta kasville hyödyttömillä aallonpituuksilla ole haittaa ennen kuin ylimäärä on todella suuri.

Sini-puna-valothan pyrkivät tuottamaan valoa vain kasvien eniten tarvitsemilla aallonpituuksilla, jolloin saadaan säästettyä sähköä, kun lähes hyödyttömiä aallonpituuksia ei tuoteta. Ihan hyvä idea, jos sähkölasku muodostuu muuten liian suureksi, vaikka isossa kasvihuoneessa. Harvalla ihmisellä kuitenkaan on tätä ongelmaa kotona, vaan  se nyt on melkein sama onko valaisimen teho 50 W vai 80 W.

Pelkkä sini-puna-valo on niin psykedeelinen, että ainakaan itse en siedä sitä edes ns. "sivusilmällä" ja siksi tuo väsäämäni 10 W sini-puna-led jäi aika äkkiä hyllylle pölyttymään. Ongelma saadaan helposti ratkaistua siten, että suurin osa valosta tuotetaan valkoisilla ledeillä, joiden spektri on jatkuva. Ne siis tuottavat näkyvää valoa kaikilla aallonpituuksilla. Sitten valkoisten ledien kaveriksi laitetaan hiukan sinisiä ja punaisia ledejä korostamaan kasvien eniten tarvitsemia allonpituuksia. Melko varma yhdistelmä on esimerkiksi 30 W valkoista, 10 W sinistä, 10 W punaista, mutta 2:1:1 (valkoinen:sininen:punainen) alkaa olla jo aika minimi määrä valkoista. Toisaalta ihan hyviin tuloksiin pääsee myös jättämällä värilliset ledit kokonaan pois ja laittamalla pelkästään kylmänvalkoisia- (> 6000 K) ja lämpimänvalkoisia (~3500 K)ledejä . Kylmät tuottavat paljon sinistä valoa kun taas lämpimät enemmän punaista.

Toinen syy valkoisten ledien käyttöön on, että kasvit todellisuudessa tarvitsevat hiukan valoa lähes kaikilla aallonpituuksilla ja valon rajaaminen tarkasti pariin 20 nm aallonpituuteen ei välttämättä tuota optimaalista tulosta. Klorofyllien a- ja b-absorbtiospektrien lisäksi kannattaa ottaa muitankin osia, kuten karotenoidit, huomioon, kuten tästä kuvasta nähdään:

Mikäli se ei ole hinnasta kiinni, niin punaisia ja sinisiä kannattaa molempia pistää kahta aallonpituutta (660 nm ja 625 nm punaisia sekä 450 nm tai 460 nm tai 470 nm sinisiä) 1:1. Yleensä noita sinisiä löytää kaikkia melko helposti (royal blue ja blue), mutta punaista on yleensä tarjolla pelkästään tuota 625 nm aallunpituutta. Ainakin Rapidled myy tuota Osramin 660 nm lediä  Samasta paikasta kannattaa katsoa myös Creen XP-E Royal Blue ja Blue ledejä. Ledit antavat valoa yleensä noin 10 nm alueella, eli esim 660 nm ledi saattaa antaa valoa välillä 655-665 nm. Toisaalta tuo piikin huippu voi myös heittää sen 10 nm ilmoitetusta. Todennäköisesti jos ledille ilmoitetaan aallonpituudeksi 440-460 nm se tarkoittaa, että ledi antaa valoa 10 nm levyisella kaistalla jossain tuolla välillä, mutta ei se nyt täysin poissuljettua ole, että valo tulee koko tuolla välillä.

Valkoisista ledeistä parhaan teho-hinta-suhteen saa Creen XM-L ledistä. DX myy kylmänvalkoista mallia erittäin halvalla, mutta led-tech:stä saa sekä kylmiä että lämpimiä.

Ledien kanssa ei ole niinkään suurta lämmitysongelmaa kuin loisteputkissa, jolloin ne voi asettaa lähemmäs kasveja, mutta tämän tietää sitten paremmin kun saa valaisimen kätösiinsä testattavaksi. Tehosta sen verran, että 10W valkoisia ledejä riittää/on minimi noin 0,3 m X 0,3 m alalle. Riippuu taas hiukan bonsaista/kasvista ja siitä miten ledin valo kohdistuu yms. Jos valo ei riitä, niin valaisinta kannattaa laskea alemmas tai hankkia lisää tehoa.

Ledien suurimmat hyödyt eivät huonekasveissa, bonsaissa, akvaarioissa... tule esiin niinkään energiansäästössä (ledit pienentää sähkölaskua ehkä 20% verrattuna loisteputkiin), vaan valaisimen kestossa (esim. Cree lupaa, että ledeissä on 70% valotehosta jäljellä 50.000 käyttötunnin jälkeen mikä vastaa yli 10 vuotta mikäli led palaa 12 tuntia päivässä) pienemmässä lämmöntuotossa (infrapunasäteily) ja valojen säädettävyydessä (eri sävyjä voi kätevästi himmentää säädettävillä vakiovirta-ajureilla, sopivilla heijastimilla/linsseillä saa kohdevaloja yms.)

viherbonsai kirjoitti:

Neljäs kysymys on, että montako lediä saa kytketyksi 350mAh muuntajaan? Kun 1 led on n. 1W, niin sitten esim. 8 ledia tarvitsee väh. 10W muuntajan. Löytyykö jostain 20W 350mAh muuntaja?

Muihin kysymyksiin tuli kai jotakin vastauksia jo edellä (?), mutta tähän vielä. Eli ledit tarvitsee käytännössä aina vakiovirta-ajurin eikä niitä voi liittää suoraan jännitelähteeseen (tai voi, mutta en suosittele, jos et todella tiedä mitä teet). Jos siis haluat 350 mA virran ledeillesi ja kauppa on nimenomaan led1.de, niin tämä on hyvä vaihtoehto. Siihen voi kytkeä 5 - 8 lediä, mutta kannattaa vielä laskea, että kytkemiesi ledien yli olevien jänniteiden (sivuilla ledeille imoitetaan "forward voltage") summa on jotakin väliltä 17 V - 28 V tuon ajurin tapauksessa.

Noista valitsemistasi ledeistä sen verran, että Wingeriä myy DX paaljon halvemmalla ja tuosta led1:n valikoimasta sopivia Luxeonin ledejä ovat ne valmiiksi "tähdelle" liitetyt versiot. Muutenkin kannattaa tilata pelkästään valmiiksi piirilevylle/tähdelle liitettyjä ledejä, koska monia malleja ei itse saa liitettyä (jos ei satu omistamaan reflow uunia) juuri mitenkään piirilevylle ja siten myöskään jäähdytyselementtiin tai välttämättä edes virtajohtoihin. Nuo Luxeonin ledit näyttävät myös olevan 700 mA kestäviä, joten niille kannattaa ehdottomasti hommata myös 700 mA ajuri, koska siinä säästää selvää rahaa/saa tehokkaamman valaisimen. Itse kuitenkin käytän Cree:n ledejä muuten, mutta 660 nm punainen hoituu Osramilla. Saa enemmän tehoa samalla rahalla.

Jos noita vakiovirta-ajureita haluaa valmiiksi koteloituna Suomesta, niin Elfa (rullaa alas ja klikkaa LED-virtalähteet) myy laadukkaita Mean Well:in virtalähteitä jos jonkinlaisina malleina.

Huh, tulihan kirjoitettua ja vielä tästä voisi puhua lisääkin, mutta eiköhän tässäkin ole jo ajateltavaa. smile

5

Vs: Tee-se-itse LED-kasvivalo bonsaille?

Kiitti Vega! Todelle mukavaa lukea asiaan perehtyneen ihmisen tekstiä! Vastasit moneen itseänikin askarruttaneeseen ongelmaan.

6 Viimeksi muokannut viherbonsai (04.10.2011 15:10:24)

Vs: Tee-se-itse LED-kasvivalo bonsaille?

Hei suurkiitos kommenteista, etenkin Vegalle!

Eli uusiksi menee suunnitelma ja hyvä niin. Parasta panostaa ensin valkoisiin ledeihin, kun tarkoitus on saada taimet ylipäänsä selviämään talvesta ja toissijaista on kasvun maksimointi.

Ohessa lisäkysymyksiä. Jos Vega ehdit kommentoimaan nämä, niin uskoisin jo olevani aika lähelle valmis aloittamaan projektin.

Vega kirjoitti:

Ledien kanssa ei ole niinkään suurta lämmitysongelmaa kuin loisteputkissa, jolloin ne voi asettaa lähemmäs kasveja, mutta tämän tietää sitten paremmin kun saa valaisimen kätösiinsä testattavaksi. Tehosta sen verran, että 10W valkoisia ledejä riittää/on minimi noin 0,3 m X 0,3 m alalle. Riippuu taas hiukan bonsaista/kasvista ja siitä miten ledin valo kohdistuu yms. Jos valo ei riitä, niin valaisinta kannattaa laskea alemmas tai hankkia lisää tehoa.

Tuosta Vegan esittämästä laskemalla 30W valkoista riittäisi valaisemaan minun valmisteilla olevan kasvikaapin 30*100cm alan melko reippaasti, kun valo on 20cm etäisyydellä kasvista. Ainakin riittää?

Vega kirjoitti:

Sitten valkoisten ledien kaveriksi laitetaan hiukan sinisiä ja punaisia ledejä korostamaan kasvien eniten tarvitsemia allonpituuksia. Melko varma yhdistelmä on esimerkiksi 30 W valkoista, 10 W sinistä, 10 W punaista, mutta 2:1:1 (valkoinen:sininen:punainen) alkaa olla jo aika minimi määrä valkoista. Toisaalta ihan hyviin tuloksiin pääsee myös jättämällä värilliset ledit kokonaan pois ja laittamalla pelkästään kylmänvalkoisia- (> 6000 K) ja lämpimänvalkoisia (~3500 K)ledejä . Kylmät tuottavat paljon sinistä valoa kun taas lämpimät enemmän punaista.

Eli jos toteutan tuon 30W kylmän ja lämpöisen valkoisen ledeillä 1:1(?), niin värillisiä ei heti tarvitsisi? Creen ollessa suositeltu vaihtoehto, hinnaksi LED-Tech kaupasta á 7,90EUR (sisälsikö VAT?) 2W ledeillä tulee118EUR, 5,90EUR paketointi/rahti ja muuntaja päälle (mikä?). Ei enää ihan niin halpaa Tee-se-itse hommaksi, mutta onko vaihtoehtoja? Näillä on virta 700mA, joten jokin jäähdytysratkaisu on tarpeen vai voiko piirilevyt liimata ronskisti esim. MDF-levysuikaleeseen?

Kaupasta saisi esim. LED-loisteputken hintaan alle 50EUR/kpl, mutta montako näitä tarvitaan ja onko valkoisen ”lämmöt” kohdillaan? Loisteputkirunkokin maksaa tietysti jotain? Esim. Ledvalolla olisi tällainen LED-loisteputki: http://www.ledvalo.com/ledvalo/product. … product=11

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas, vuorijalava. Sisällä: podocarpus. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...

7

Vs: Tee-se-itse LED-kasvivalo bonsaille?

Sain lisätietoa tuosta LED-loisteputkesta. 40 kpl SMD-ledejä, väri 3000-7000K, 12W, 1020 lumenia, 60 cm ja E14-kanta. Ihan lupaava?

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas, vuorijalava. Sisällä: podocarpus. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...

8

Vs: Tee-se-itse LED-kasvivalo bonsaille?

Kyllä itse komppaisin valkoisia sinisillä ja punaisilla, jotta jotain etua saisit ledien käytöstä. Ei ne sinänsä ole parempia kuin esim. loisteputket. Tietty jos ne enempi kiinnostaa.

Bauhausista saa 120 cm loistarirungon kylmällä putkella alle kympillä. Niitä kaksi kpl, toiseen kasviputki (Grolux tai vastaava, saa myös Bauhausista), ja hyvät heijastimet (akvaariokaupasta, a 15), niin saat 72W valoa noin 50-60 euroa.

9

Vs: Tee-se-itse LED-kasvivalo bonsaille?

viherbonsai kirjoitti:

Tuosta Vegan esittämästä laskemalla 30W valkoista riittäisi valaisemaan minun valmisteilla olevan kasvikaapin 30*100cm alan melko reippaasti, kun valo on 20cm etäisyydellä kasvista. Ainakin riittää?

Kyllä pitäisi olla bonsaille täysin riittävä, koska tuo mitoitus tuottaa muistaakseni riittävän valaistuksen kasviakvaarioon, jonka korkeus on 30 cm. Eli 10W ledejä on riittävä 30cm*30cm*30cm kasviakvaan, mutta esim. 20W ei tuossa ole vielä liikaa. Tosin en usko, että bonsai tarvitsee yhtä paljon valoa kuin kasviakvaario. Toisaalta taas jos laitat ledien alle esim. jotain trooppisia puita joille valon suhteen "enempi on parempi" niin 50 W voi olla myös ihan sopiva 30 W sijaan.

Tuosta etäisyydestä sen verran, että XM-L säteilee tehokkaasti noin 72 - 75 asteen avaruuskulmaan. Kannattaa siis vähän mittailla, että 20 cm riittää etäisyydeksi.

viherbonsai kirjoitti:

Eli jos toteutan tuon 30W kylmän ja lämpöisen valkoisen ledeillä 1:1(?), niin värillisiä ei heti tarvitsisi?

Ei heti eikä välttämättä ollenkaan. Mielestäni värillisiä kannattaa lisätä, jos haluaa muokata kasvia lisäämällä punaisen tai sinisen määrää, tai jos silmää sattuu miellyttämään esim. sinisempi valo. Tosin pystyyhän noilla lämpöisillä ja kylmilläkin vaikuttamaan hiukan punaisen ja sinisen määrään, kun lämmin tuottaa enemmän punaista ja kylmä sinistä.

Parhaan lopputuloksenhan saa, kun hommaa jokaiselle värille säädettävän ajurin, jolloin valon spektrin ja voimakkuuden pääsee säätämään suht tarkasti itselle ja kasveille mieleiseksi. Tässä kuitenkin liikutaan melko korkeassa hintaluokassa.

viherbonsai kirjoitti:

Creen ollessa suositeltu vaihtoehto, hinnaksi LED-Tech kaupasta á 7,90EUR (sisälsikö VAT?) 2W ledeillä tulee118EUR, 5,90EUR paketointi/rahti ja muuntaja päälle (mikä?). Ei enää ihan niin halpaa Tee-se-itse hommaksi, mutta onko vaihtoehtoja?

XM-L on 10W ledi ja sitä voi ajaa maksimissaan 3000 mA virralla. Mutta koska tarvitset 1:1 suhteen ja tuota ei mielestäni oikeasti kannata ajaa noin suurella virralla, niin voit hommata 3 kpl kylmiä ja 3 kpl lämpimiä. Niille driveriksi vaikka tämä tai tämä. Siinä 2A driverissa on himmennysmahdollisuus, mutta se on myös kalliimpi.

Nämä ledithänhän kannattaa sijoittaa siten, että aina yksi lämmin ja yksi valkoinen ovat melko lähellä toisiaan, jotta valaistuksesta tulee tasaisen värinen koko matkalta. Tämä voi myös aiheuttaa lievää spottimaisuutta jos ledit ovat kovin matalalla, koska ledejä on noin vähän. Tämä selviää toki jos tekee vähän mittauksia tuon XM-L:n säteilykulman perusteella.

Käsittääkseni led-techin hinnat sisältävät jo verot ja tulleja tai alvin maksamista kotimaassa ei tarvitse pelätä, koska kauppa on EU:n alueella.

viherbonsai kirjoitti:

Näillä on virta 700mA, joten jokin jäähdytysratkaisu on tarpeen vai voiko piirilevyt liimata ronskisti esim. MDF-levysuikaleeseen?

Jäähdytys on tarpeen jo 1W ledeillä, mutta niille saattaa riittää kun liimaa riittävän isoon alumiinilevyyn. Kuitenkin XM-L:lle on hommattava jonkinlaiset jäähdytyselementit. Sopivia löytynee samasta paikasta kun nuo driverit ovat, eli Elfalta. Sieltä ne löytyy hakusanalla jäähdytyslevyt ja valmistajalta Fischer Elektronik löytynee huokeimmat. Sanoisin, että tarvitset noille 3 kpl elementtiä (1 elementti 2 lediä kohti) ja ne maksavat noin 8 - 15 € kipale.

Ledit voi joko liimata lämpöä johtavalla liimalla tai sitten liittää jäähdytyslevyyn ruuveilla, jolloin ledin ja levyn väliin tulee pistää lämpöä johtava tahna. Jälkimmäisessä tavassa on etuna, että ledit saa levystä vielä irti, mutta se on myös työläämpi.

viherbonsai kirjoitti:

Sain lisätietoa tuosta LED-loisteputkesta. 40 kpl SMD-ledejä, väri 3000-7000K, 12W, 1020 lumenia, 60 cm ja E14-kanta. Ihan lupaava?

Tuo on ihan hyvä, mutta led-nauha voisi olla huokeampi vaihtoehto. DX Kiinassa myy niitä aika huokeaan hintaan ja sieltä ei tule toimituskuluja. Tuosta ei myöskään tarvitse maksaa tullia tai alvia, koska hinta ei ylitä ~43 euroa. DX myy myös muita led-nauhoja ja niitä voi sieltä katsella, mutta tuo vaikutti nopealla selauksella sinulle sopivalta.

Ledien suurimmat viholliset on lämpö ja kosteus. Tämän vuoksi nuo em. XM-L ledit pitäisi myös suojata kosteudelta (esim. muovilevyllä tai linsseillä) mikäli ne joutuvat kosteudelle alttiiksi. Tuo led-nauha taas on valmiiksi kosteussuojattua. Sen voi katkoa merkityistä kohdista (eli tapauksessasi metrin pätkiin) ja juottaa "täpliin" uudet virtapiuhat. Juotoskohdat ja nauhan leikatut päät kannattaa suojata esim. kutistesukalla ja/tai epoksilla tai silikonilla. Nauhan toisella puolella on liimapinta ja sen voi liimata vaikka MDF-levyyn. Tosin alumiinilevyyn liimaaminen ei ainakaan haittaa.

Nauha liitetään reguloituun 12V jännitelähteeseen. Se ei tarvitse vakiovirtalähdettä, koska se sisältää virtaa rajoittavat vastukset. Sivuilla sanotaan, että nauha ottaa 12A, mutta oikeasti se taitaa ottaa max. 4A. Sen voi mitata ennen jännitelähteen ostamista, mutta jos tähän ei ole mahdollisuutta, niin kannattaa ostaa min. 4A virtalähde. Esimerkiksi tämä on ihan hyvä vaihtoehto. Ok, se on 6A, mutta vain muutaman euron kalliimpi kalliimpi kuin 4A versio. Sen lähtöjännitettä voi myös hiukan säätää, mikä myös kannattaa tehdä (max 12V).

Itelläni ei ole kokemusta led-nauhoista, mutta käsittääkseni ne ovat ihan toimivia pelejä. Huonopuolihan tuossa on, että saat vain värilämpötilaltaan yhdenlaisia ledejä, mutta sama se olisi sen led-loisteputken kanssa. Tosin voihan sitä ostaa myös lämpimän ja kylmän nauhan.... Jos kuitenkin yksi pitää ottaa, niin kannattaa ottaa tuo kylmä eikä lämmintä.

Ai niin, Elfan hintoihin pitää lisätä alv. Monet sähköliikkeet tilaa haluamasi tuotteet elfalta suoraan elfan luettelohinnoin + alv, eli kannattaa selvittää tämmöinen omalta paikkakunnalta mikäli aikoo tilata. Hämeenlinnassa tämmöinen on esim Elektrolinna ja ne lähettää tavarat myös postilla, mutta silloin tarvitsee maksaa postimaksu.

Huh, taas tuli kirjoiteltua... Tästä vois vaikka luennoida. big_smile

10

Vs: Tee-se-itse LED-kasvivalo bonsaille?

Kiitos! Laitan nopeasti vastapalloon...

Vega kirjoitti:

Tuo on ihan hyvä, mutta led-nauha voisi olla huokeampi vaihtoehto. DX Kiinassa myy niitä aika huokeaan hintaan ja sieltä ei tule toimituskuluja. Tuosta ei myöskään tarvitse maksaa tullia tai alvia, koska hinta ei ylitä ~43 euroa. DX myy myös muita led-nauhoja ja niitä voi sieltä katsella, mutta tuo vaikutti nopealla selauksella sinulle sopivalta.

Ledien suurimmat viholliset on lämpö ja kosteus. Tämän vuoksi nuo em. XM-L ledit pitäisi myös suojata kosteudelta (esim. muovilevyllä tai linsseillä) mikäli ne joutuvat kosteudelle alttiiksi. Tuo led-nauha taas on valmiiksi kosteussuojattua. Sen voi katkoa merkityistä kohdista (eli tapauksessasi metrin pätkiin) ja juottaa "täpliin" uudet virtapiuhat. Juotoskohdat ja nauhan leikatut päät kannattaa suojata esim. kutistesukalla ja/tai epoksilla tai silikonilla. Nauhan toisella puolella on liimapinta ja sen voi liimata vaikka MDF-levyyn. Tosin alumiinilevyyn liimaaminen ei ainakaan haittaa.

Tai mitäpä jos:
http://www.dealextreme.com/p/waterproof … r-5m-81720
JA
http://www.dealextreme.com/p/waterproof … r-5m-81718

Näistä erilliset tilaukset, muuntaja tulee mukana. Saadaan lämmintä ja viileää valoa, yhteensä 49W edestä! Hinta ~60EUR.

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas, vuorijalava. Sisällä: podocarpus. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...

11

Vs: Tee-se-itse LED-kasvivalo bonsaille?

JanTam kirjoitti:

Bauhausista saa 120 cm loistarirungon kylmällä putkella alle kympillä. Niitä kaksi kpl, toiseen kasviputki (Grolux tai vastaava, saa myös Bauhausista), ja hyvät heijastimet (akvaariokaupasta, a 15), niin saat 72W valoa noin 50-60 euroa.

Tilaan mahtuu korkeintaan ~100 cm pitkä loisteputkirunko, joten Bauhausin tarjous menee hutiin. Groluxia saa kyllä 90cm/30W, joten voisi olla plan-b. Jos vain järkihintainen runko löytyy. Loisteputkessa ainoastaan mietityttää, että missä määrin lämmittää suljettua tilaa?

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas, vuorijalava. Sisällä: podocarpus. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...

12

Vs: Tee-se-itse LED-kasvivalo bonsaille?

viherbonsai kirjoitti:

Loisteputkessa ainoastaan mietityttää, että missä määrin lämmittää suljettua tilaa?

Itse loisteputkihan ei hirveästi lämpene. Vanhanaikainen kuristin lämpenee kyllä aikalailla. Itselläni on Arcadia Ultra Seal Double loisteputkivalaisimet joissa on tuo kuristin/valaisin yksikkö kokonaan erillään noista putkista. Joten ne kuumat osat saa suljetun tilan ulkopuolelle.

"It is art for art's sake." - S. Holmes

13

Vs: Tee-se-itse LED-kasvivalo bonsaille?

viherbonsai kirjoitti:

Tai mitäpä jos:
http://www.dealextreme.com/p/waterproof … r-5m-81720
JA
http://www.dealextreme.com/p/waterproof … r-5m-81718

Nuo vaikuttaa oikein hyviltä. Niiden ainoa heikko lenkki on tuo virtalähde, josta kannattaa vähintään mitata jännite, kun nauhat on käytössä. Mutta ei tuo 30€ per nauha ole paha hinta pelkästä nauhastakaan. Tuon valotehoa saakin tarvittaessa vähennettyä, kun kytkee nauhoja pois päältä (molempia värilämpöjähän tulee 5 nauhaa, kun nuo katkoo metrin pätkiin).

Ei saakeli. Saatan vaikka tilata itselleni samanlaisen setin jossain vaiheessa. smile

viherbonsai kirjoitti:

Loisteputkessa ainoastaan mietityttää, että missä määrin lämmittää suljettua tilaa?

Kyllä leditkin suljettua tilaa lämmittää. Tuottavat ehkä 70 - 80% valoteholtaan vastaavan loisteputken lämmöstä. Hyvä puoli ledeissä on, että ne eivät lämmitä infrapunasäteilyn kautta kuten loisteputki.

14

Vs: Tee-se-itse LED-kasvivalo bonsaille?

Vega kirjoitti:

Kyllä leditkin suljettua tilaa lämmittää. Tuottavat ehkä 70 - 80% valoteholtaan vastaavan loisteputken lämmöstä. Hyvä puoli ledeissä on, että ne eivät lämmitä infrapunasäteilyn kautta kuten loisteputki.

Viime vuonna Pinjan taimi ei erityisemmin pitänyt Megamanin kasvivalosta, joka oli tuolla samalla etäisyydellä. Kuivui latvasta lähtien. En pystynyt estämään vaikka kuinka koitin kosteuttaa.

Laitoin DX:lle tilauksen vetämään 24W 6500K nauhasta. Odotan pari päivää ja laitan tilauksen myös 3000-3500K nauhasta. Varustauduin myös sokeripaloin, johdonpätkin, kuristesukin, epoksein ja juotostarvikkein. Tästä lähtee!

Se ketä kiinnostaa tämä kokeilu, niin saa edelleen antaa lisäneuvoa! Haluaako joku tulla mittailemaan spektrejä?

Heijastinta voisi vielä ideoida, mikäli tarpeen. Setin lisävirittäminen on edelleen mahdollista ja ehkä juuri tuo sinisen pään vahvistaminen. Pinjan taimissa nimittäin olen huomannut, että olosuhteen ollessa otollinen tuppaavat juuri pituutta venäyttämään. Näissä juuri tuo latvasta kuivumisen riski kasvaa.

Löytyykö jostain sinistä 470nm (blue) ja 450nm (royal blue) nauhaa? Sitten onko järkeä etsiä 430nm (ultra blue) sinistä?

Vega kirjoitti:

Ei saakeli. Saatan vaikka

Saatoit vaikka äsken saada allekirjoittaneelta sähköpostia. Käypä lukaisemassa.

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas, vuorijalava. Sisällä: podocarpus. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...

15 Viimeksi muokannut viherbonsai (30.10.2011 00:16:18)

Vs: Tee-se-itse LED-kasvivalo bonsaille?

Pientä päivitystä. Ohessa kuvia; haluaako Vega kommentoida muuntajaa? Kamera valehtelee; tehoa on se 24W ja kuvattu täydessä huonevalossa. Ensimmäinen nauhakela siis saapui, pätkin ja kolvasin. Valot syttyi tämän jälkeenkin, joten olin tyytyväinen. Ainoa ongelma tuli, kun koitin tuttavalta lainaamallani mittarilla tarkistaa voltteja. Musta mustaan, punainen punaiseen ja tuloksena muuntajasta tussahdus ja haju. Toimi moitteetta tähän asti.

Oliko vika sitten mittaajassa vai mittalaitteessa, mutta vissiin tuhosin sen? :-/ Kerpele. Ainakaan en viitsi koittaa nauhoja enää siihen kytkeä, etten saa niitäkin hajalle. Pitänee hakea kaupasta sitten uusi ja samantien 24V, jotta saan kytkettyä sen toisenkin kelallisen LED-nauhaa samaan. Kela saapunee ensi viikolla.

K-Raudasta saa 1000mm*120mm ja 8mm paksuja alumiinilevyjä. Tähän mahtuu kummankin kelan LED-nauhat. Kiva kiva, mutta pitää jäykistää taittamalla reunat. Ehdotuksia?

PS. En suosittele kolvausta näin myöhään illalla. Se voi olla... kivuliasta.

http://i6.aijaa.com/b/00312/8967900.jpg
http://i8.aijaa.com/b/00403/8967899.jpg

Ai niin. Kela tuli todellakin suoraan tehtaan linjalta; nauhan suojasilikoni on pehmeää ja haisee kemikaalille. Kosketus ym. nuhraa pinnan helposti.

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas, vuorijalava. Sisällä: podocarpus. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...

16

Vs: Tee-se-itse LED-kasvivalo bonsaille?

Terve taas. Ollut "hiukan" kiireitä työn parissa eikä ole oikein ehtinyt tähän harrastukseen panostaa. Varjoviikuna ja rahapuu tuossa kuitenkin kasvaa mukavasti ja viikunaa tarvitsisi jo hiukan leikelläkin...

Mutta tosiaan, jätin sinut ilmeisesti hiukan pulaan noiden ledien kanssa, sori. Onko projekti edennyt?

Tuosta muuntajasta voisin hiettää, että onhan siinä ainakin paljon leimoja. big_smile Eiköhän se ole ihan ok, jos jännite on sopiva eikä kuulu mitään outoja sirinöitä tai surinoita. Joskus nuo halvat kiinalaiset hakkurimuuntajat voi tehdä radiohäiriöitä, eli jos radio suhisee, niin syyllistä kannattaa etsiä tuolta suunnalta. Jos taas armeijan porukka koputtaa vihaisena ovella... big_smile

Yleismittarin saa tuhottua kytkemällä sen virranmittaustilassa johtimiin kuten kuvailit, eli mittaa jännitettä virranmittaustilassa. Voin kertoa, tullut kokeiltua useinkin. Tosin niissä on yleensä sulake, eli ei se välttämättä ole täysin sökö. Jos mittari taas oli jännitteenmittaustilassa, niin siinä oli vikaa.

17

Vs: Tee-se-itse LED-kasvivalo bonsaille?

Vega kirjoitti:

Onko projekti edennyt?

On. toteutin oheisen näköisen kasvivalon ja pikkuhavut selvisivät sen turvin ensimmäisestä talvestaan. Teki siis tehtävänsä. Päädyin hankkimaan uuden muuntajan, jota voi säätää 12-24V välillä erillisen vaihdettavan "diodin" avulla. Se on nyt minulla 12V (max 5.0A) asetuksella ja toimii hyvin. Siihen voi siis tarvittaessa kytkeä lisää LED-pätkiä. Värisävy setillä on vastaava kuin viereisellä Osram Dulux S kasviloisteputkella. Lämpöä tulee sen verran, että kun alumiinipeltiä koskettaa niin kuuma on. Ei kuitenkaan polttavan kuuma. Ilmaan lämpö haihtuu tehokkaasti ja se ei tunnu enää parin sentin päässä.

LED-valo

Ei hajuakaan paljon syö energiaa, eikä tarkoista aallonpituuksistakaan. Kiva olisi pystyä säätämään valon intensiteettiä, ehkä myös värisävyjen suhdetta. Vaatisi sitten vähän viksumman säädinsysteemin, joista ei minulla ole hajuakaan. Nyt syksyä kohden mentäessä löin sen alle muutaman yrttikasvin ja huomasin niiden kiskovan etenkin vartta. Sen sijaan lehtien määrä ja koko ei tunnu kasvavan. Pikkuhavut varmaan tulevat noudattamaan samaa kaavaa ja se ei välttämättä ole toivottua. Ellei kyse ole kastelussa tai mullan ravinteissa niin sitten pitäisi kaiketi lisätä settiin sinisiä LED-nauhoja?

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas, vuorijalava. Sisällä: podocarpus. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...

18

Vs: Tee-se-itse LED-kasvivalo bonsaille?

Toimivan näköinen setti.

viherbonsai kirjoitti:

Lämpöä tulee sen verran, että kun alumiinipeltiä koskettaa niin kuuma on. Ei kuitenkaan polttavan kuuma.

Lämmöt vaikuttaa olevan ok, koska alumiini tuntuu melkoisen kuumalta jo jossain 60 asteen kieppeillä.

viherbonsai kirjoitti:

Värisävy setillä on vastaava kuin viereisellä Osram Dulux S kasviloisteputkella.

Osram Dulux S -loisteputkia näyttää olevan montaa eri mallia, mutta kuvan perusteella valo on melko neutraalin valkoista. Sinistä valoa voi tosiaan olla niukalti mikä saa kasvit pukkaamaan vartta. Myös riittämätön valo tuottaa honteloita kasveja, mutta ledien määrästä päätellen valo riittää. Niin tai näin, ongelman pitäisi korjaantua hankkimalla sinistä led-nauhaa kaveriksi, kuten sanoitkin.

viherbonsai kirjoitti:

Vaatisi sitten vähän viksumman säädinsysteemin, joista ei minulla ole hajuakaan.

DX myy himmennykseen sopivia säätimiä. Tässä simppeli ja halpa malli. Kestävyydestä ei ole tietoa, mutta eipä tuo kalliskaan ole.

19

Vs: Tee-se-itse LED-kasvivalo bonsaille?

Pitäisi vissiin olla royal blue 460-470nm lisäksi myös purppura 410-415nm?
Tämä olisi miltei ässä, jos vain olisi vesisuojattu: http://www.aliexpress.com/product-gs/51 … escription Miten yleensä tuollaiset suojataan asennuksessa?

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas, vuorijalava. Sisällä: podocarpus. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...

20

Vs: Tee-se-itse LED-kasvivalo bonsaille?

Sinisen on hyvä olla 450 - 470 nm välistä. Royal blue on hyvä.

Purppuran tai vielä lyhytaaltoisemman UV-A valon tarpeellisuudesta en oikein tiedä. Jotkut pitävät turhana, mutta kyllä se voi olla tarpeellistakin. Joka tapauksessa kasvit kyllä hyödyntävät yli 400 nm aallonpituudet. Loisteputkethan tuottavat UV-A -valoakin vähän, mutta valkoiset ledit eivät. Alle 390 nm aallonpituuksille ei ole tarvetta. Mutta jos saat purppuraa kätevästi samassa led-nauhassa, niin kannattaahan se ottaa.

Tietysti kannattaa ottaa valmiiksi vesisuojattua nauhaa, mutta jos sitä ei ole saatavilla, niin nauhan eteen kannattaa virittää jotakin suojaksi. Yksi tapa on ripustaa pleksi-/polykarbonaattilevy led-nauhojen eteen. Onnistuu aika helposti muutaman pultin ja mutterin avulla tähän tyyliin. Toinen, ja yleensä myös tyyriimpi, vaihtoehto on laittaa nauha alumiinikiskoon ja päälle valmis tai improvisoitu muovi-systeemi esim. tällainen.

Toisaalta mikäli led-nauhoihin ei ole odotettavissa roiskeita eikä ilmankosteus niiden ympärillä ole 100% tuntumassa, niin suojaus ei ole ihan välttämätön. Suojauksen tärkein tehtävä on suojata kosteudelta. Toinen tehtävä on suojata suoralta "tökkimiseltä" jollakin johtavilla esineillä, koska tämä voi aiheuttaa oikosulun ja tuhota led-nauhan tai polttaa virtalähteestä sulakkeen. Joka tapauksessa led-nauhassa oleva jännite on niin pieni ettei sähköiskun vaaraa ole suojaamattomassakaan led-nauhassa.

21

Vs: Tee-se-itse LED-kasvivalo bonsaille?

Vega kirjoitti:

Tietysti kannattaa ottaa valmiiksi vesisuojattua nauhaa, mutta jos sitä ei ole saatavilla, niin nauhan eteen kannattaa virittää jotakin suojaksi.

Ei ole tullut vastaan sopivaa järkihintaista ja vesisuojattua. tällaisella pystyisin toteuttamaan sivuille yhdet ~60-asteen kulmaan keskelle yksi suoraan. Yhteensä kolme ja olisi helppo tarvittaessa irroittaa setistä. Tulisiko ainakin riittävästi sinistä? Säätimellä himmennys.

Jos tilaan niin pistetäänkö sullekin muutama?

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas, vuorijalava. Sisällä: podocarpus. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...

22 Viimeksi muokannut bogul (25.10.2012 11:06:36)

Vs: Tee-se-itse LED-kasvivalo bonsaille?

Kiitos tästä ketjusta. Ollut mielenkiintoista lukea asiaan perehtyneiden tekstejä kun itselläki ollut kyseinen asia pitkään harkinnassa. smilekirjanpito

23

Vs: Tee-se-itse LED-kasvivalo bonsaille?

Herätellääs taas... Aihe taas ajankohtainen, kun remppa toi tullessaan myös kiinteät avattavat yläkaapit. Nice. Menevät tiiviisti kiinni, joten kosteus pysyy joskin lämmötkin. LED puhuttaa edelleen, koska sisäkorkeus reilu 30cm ja Pinja katossa kiinni. Tarkoittaa että latva kärähtää kiinni loisteputkeen. LED:lla ei tätä efektiä.

Kävin Powersetilla kyselemässä ja vähän isommalla LED:llä pääsisi 14,4W per 1m pätkä. Saatavilla olisi heti 2700K hintaan 12€/m 6500K jäi vielä myyjälle selvitettäväsi. Jos löytyy niin tuplahinta. Royal blue arviolta triplahinnalla, mutta ei pakollinen vaan optio. Sama koskien Royal red. Muuntaja 35€. Joku hevimpi alumiiniprofiili tarvitaan. Aiempi viritys ei ollut riittävä ja LEDit hiipuivat käytyään liian kuumina.

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas, vuorijalava. Sisällä: podocarpus. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...

24

Vs: Tee-se-itse LED-kasvivalo bonsaille?

Saisiko noille 2700 ja 6500 spektrejä? 440 ja 660 nm varmaankin kannattaa, vaikka olisivatkin kalliimpia.

25

Vs: Tee-se-itse LED-kasvivalo bonsaille?

Voin kysellä, mutta kasvivalaistus ei ole näiden ensisijainen käyttö. Huonekalujen taustavaloille ym. Muudivaloille ei välttämättä niitä ole. Pitäisi sitten itse mitata. Mistä saa välinettä omaksi/lainaan? Onko ne kalliita?

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas, vuorijalava. Sisällä: podocarpus. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...