26

Vs: Hakimin harjoitukset

Onnittelut tammen selviämisestä! Siitä tulee varmasti vuosien saatossa loistava puu!
Jos jossain vaiheessa kerkiät ottamaan sivulta kuvan niin voisi jo vähän visioida mitä tulevan pitää.

Kannattaa varmaan molempia yrittää vähitellen hivuttaa suurempaan määrään valoa. Varsinkin mänty hyötyy ja vaatii paljon valoa.
Tammen kanssa tietysti varovaisemmin ettei käy huonosti.

27

Vs: Hakimin harjoitukset

http://media-cache-ec0.pinimg.com/originals/67/aa/1f/67aa1f53330b89af8d1d74c7be09bf8d.jpg
Tämä toisessa topikissa oleva kuva näyttää tuon sivusta. Voisin ajatella että muotoilu olisi jotain siihen suuntaan, kuin on Colrathin linkittämässä kuvassa tässä samassa vihneessä. Lähinnä siis oksien poistamista, lyhentämistä ja haaroitusta. Hankalimmat kohdat ovat tietty nuo kaksi paksua oksaa alhaalla ja sitten tuo entinen leikauskohta, josta nuo oksat töröttävät joka suuntaan. Nebarista ei sitten puhuta, eihän...

Olisi hyvä saada tuo johonkin järkevämmän kokoiseen lootaankin jossain vaiheessa (jo keväällä?).  SItten olisi helpompaa löytää joku parempi paikkakin tälle. Koitan lisätä valon määrää vähitellen. Männyn olen aikeissa siirtää länsipuolelle parempaan valoon heinäkuun puolessa välissä kun palaan reissusta. Silloin tämän tammen voisi sitten laittaa männyn sijoille, jos saan värvättyä joukon raavaita miehiä nostamaan big_smile

28

Vs: Hakimin harjoitukset

Tämä tammi on hieno. Olen kateus. Tämän saa näyttämäänkin jo joltain parissa vuodessa!

Runko ja isommat oksat ovat hienosti "kaarnoittuneet", mikähän olisi oikea termi lehtipuussa? Oksisto on yläkuvasta katsoen hämmentävän symmetrinen joka suuntaan. Mitenkäs nuo jäkälät, pitääkö niiden antaa olla tai aiotko poistaa? Voi vaikuttaa puun miniatyyri-vaikutelmaan? Entä mitä nuo muut vaaleat laikut ovat?

Lehtiä puolittamalla pitäisi saada ensi kesäksi pienempiä lehtiä tammeen, uskaltaako jo sitä tehdä?

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas, vuorijalava. Sisällä: podocarpus. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...

29

Vs: Hakimin harjoitukset

Hakim kirjoitti:

.. nostamaan big_smile

Ilmoittaudun! Hienoa että lähti, lupaa hyvää tuleville tammikeräyksille. Millainen pohja tuossa laatikossasi on? Lähinnä ajattelen, että kuinka reikäinen/rakoinen.

30

Vs: Hakimin harjoitukset

Laatikon pohjassa on 10 mm reikiä noin 20 cm välein (~7 x 4) ruudukkona alkean reunoista ja nurkista. Kissanhiekan ja pohjan välissä on juurimatto. Kastelu on ollut runsaanpuoleista, kun maata tuossa ei juuri mukana ollutkaan.

Käsittääkseni lehtiä ei kannata yrittää pienennellä ennen kuin puu alkaa olla muuten muodosssa, koska nyppiminen ja halkiasu yms vaikuttaa kielteisesti puun elinvoimaan, eikö? Ei ole syytä kadehtia; hiljenisit jos näkisit sen laatikon, johon tämä "bonsai" on istutettu.

Hyvä pointti tuo jäkälöitymisen pienentävä vaikutelma. Empä ole niihin sen kummempaa huomiota tässä vaiheessa kiinnittänyt kun huoli on ollut vain noiden lehtien ilmestyminen ja niiden suojelu kaiken sortin nälkäisiltä maan matosilta. Luulisin noiden "muiden harmaiden laikkujen" olevan myös jäkälää sen varhaisemmassa kehitysvaiheessa. pitää katsoa tarkemmin.

31

Vs: Hakimin harjoitukset

Hakim kirjoitti:

Käsittääkseni lehtiä ei kannata yrittää pienennellä ennen kuin puu alkaa olla muuten muodosssa, koska nyppiminen ja halkiasu yms vaikuttaa kielteisesti puun elinvoimaan, eikö? Ei ole syytä kadehtia; hiljenisit jos näkisit sen laatikon, johon tämä "bonsai" on istutettu.

Juuri näin.  Ei mitään lehtien leikkelyitä tai muitakaan muotoiluyrityksiä tänä eikä seuraavanakaan kasvukautena. Mitä enemmän lehtiä, sitä enemmän puulle energiaa, kovempaa juurikasvua ja parempaa terveyttä.
Seuraavana kasvukautena näet miten puu oikeasti on toipunut keräyksestä. Jos kasvu on todella voimakasta niin kolmantena vuonna voi jo ajatella oksien haaroittamista.
JanTamilla varmaan pisin kokemus tammista ja millaista niiden vahva kasvu on? Sieltä varmaan voisi saada vähän vinkkiä. 

Tällaisia tammia tai puita ylipäätään ei ihan joka nurkasta löydy, mielellään ottaa parivuotta ylimääräistä, että saa varmuuden puun hyvinvoinnista ja rupeaa sitten vasta tekemään muotoilu toimenpiteitä.

32

Vs: Hakimin harjoitukset

Noh yksi tammi minulla on, ei sen laajempaa kokemusta. Järjen sanoja ovat nuo mitä sanot.

Omani pidin kaksi vuotta laatikossa, ja sinä aikana se sai kasvaa aika pidäkkeettömästi, vain pisimpia versoja vähän katkoin. Kasvu oli alusta asti todella voimakasta. Jälkimmäinen vuosi tuskin oli tarpeen, mutta ei siitä ehkä haittaakaan ollut.

Muistuu mieleen, mitä nuorena miehenä luin rec.arts.bonsaista siitä, miten bonsai tehdään. Ensin tehdään juuret (nebari), sitten tehdään runko, sitten tehdään oksat, alhaalta alkaen. Runkohan tuolla jo on big_smile big_smile big_smile. Juurten kanssa ei ole rajattomasti mahdollisuuksia.

Omaa tammeani jos mietin, se teki kiltisti maarajaan muutamia pieniä juuria parin ekan vuoden aikana. Osasyy saattoi olla, että juuria oli kerättäessä todella vähän. Nämä juuret ovat edelleenkin hyvin heiveröisiä. Yritän saada puun käyttämään niitä leikkaamalla pois muita juuria. Hidasta tuntuu olevan, tosin olen ollut varovainen. Kun saan nebarille alun, eli säteittäisesti juuria kasvamaan joka suuntaan, ainakin edessä, luulen että istutan tammen maahan tai laatikkoon tai miksei isoon ruukkuun, ja annan sen taas kasvaa villinä. Näin pitäisi saada noille pintajuurille paksuutta, niin että syntyy vaikutelma ison puun tyvestä.

33

Vs: Hakimin harjoitukset

Päivitystä:

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/35/18/50/3518507d26488208d34fb8966c8c071e.jpg
Kyytammi saa nyt kasvaa vapaasti ennen ensi kevään uudellleenistutusta ja oksien poistoa/typistystä.

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/7b/31/20/7b3120493737cb84e1533a78ec9de85b.jpg
Tammi 3, pieni. Lehdet omituisen käppyräisiä ja jotenkin rähjäisiä. Myrkytin pyretriinillä.

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/47/aa/d1/47aad1faf8f8cf2bf76cde4bb044e85d.jpg
Mallsaificus on liian iso jotta sitä saisi valaistua kunnolla. Lyhensin ja kaiversin:

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/2a/c0/7b/2ac07b151e32ea280bd2daa410611171.jpg
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/f2/0c/37/f20c370e4ef6dea4d3acc3f81b26ecf5.jpg
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/30/32/8e/30328e2f76383e3ad97ccb5610914fab.jpg

34

Vs: Hakimin harjoitukset

Tarttee vielä hankki joku teräsharja tuohon leikkiporaan jotta saisi siistittyä noita kaiverruksia. Tämä oli ensimmäinen puu johon tein enemmän kaivertamista - yllätyksiä tuli:
- hups... öö suurempi reikä tähän kohtaan
- hups... öö tehdäänpä tuohonkin kaiverrettu kohta
- osa pinnoista jäi aika jäsentymättömiksi ja vailla sen kummempaa muoto-ajatusta, kun joutui keskittymään enemmän itse kaivertamisen opetteluun, mikä oli hiukka soitellen sotahan -meinikiä. oishan tuota voinut treenata ihan minkä tahansa käkkärän kanssa vähän enemmän etukäteenkin.

Ficucsen kaivertaminen oli ihan horroria verrattuna siihen tammenpalaan, jonka kanssa vähän harjottelin. Lastujen lisäksi terästä kensi joka paikkaan tahmaista purua joka takertui lehtiin ja suojalaseiin kuin kontaktiliima konsanaan. Puutarhaletkun sumutussuuttimella yritin sitä siitä varovasti pestä useampaan kertaan.

Sen lisäksi koko hommassa tuntui menevän tolkuttoman kauan: ei sujunut aivan niin kuin juutuupivideolla... Jossain oli varoituksia että kaivertaminen on vaikeaa, mutta yllätyin silti. Ongelma ei ollut se etteikö terä olisi poistanut puuainesta, vaan se, että en tiennyt mitä ja miten kaivertaa. Käytin tässä ainoastaan suorakulmaista jyrsinterää. Katsoo sitten myöhemmin että mitä noille oksille tekee. Jonkunlainen villihkö pusikko tuosta fiikuksesta sitten kai tulisi...jos selviää. Aika suureksi se jäi vieläkin.

35

Vs: Hakimin harjoitukset

smile juu kyllä kuulostaa tutulta tuo "hups". Se ei ole ihan niin kuin kynää käyttäisi. Ärsyttävästi terä ei ensin oikein pure, sitten kun se puree, se lähtee viemään aika kovalla voimalla. Minulla jäi oliivin kanssa homma siihen, että oli jäätävä seuraamaan kuinka pahaa vahinkoa tuli tehtyä, ennen kuin päättää jatkosta.

Fiikuksesta tuli oikein nätti. Hieno kapenema tyvessä.

Tammet ovat upeita.