1

Aihe: Jälleen ilmoittautuu yksi aloittelija

Morjesta!

Pidemmän tovin sivuja lueskeltuani päätin laittaa kaktuksen kavereiksi Oulun Stockmannilta rahapuun ja junaradan varresta pajun kasvamaan. Saapi nähdä miten pajun käy, kun näyttäisi tällä hetkellä hieman osoittavan mieltään (lehdet hieman lurpallaan.)

Kasvualustaksi rahapuulle laitoin perinteistä kaktusmultaa salaojituksen kera (aikanaan pitää koittaa tuota imuhirmua josta on ollut aika paljon keskustelua) ja pajulle tein kaktusmullasta ja kestomullasta 3:1 sekoituksen. Kuinka joutuin istutuksen jälkeen noille kannattaisi ruveta antamaan lannoitetta?

2 Viimeksi muokannut Puromutka (27.06.2012 19:23:06)

Vs: Jälleen ilmoittautuu yksi aloittelija

Jatketaan edellistä viestiä: Tuli eilen (27.6) hankittua valmiiksi kasvatettu Carmona, (lehtien ja kukinnan perusteella arvelisin olevan microphylla.) Ensitöikseni poistin juuria varoen suihkulla vanhan maa-aineksen pois ja istutin salaojitetuksen kera kaktusmultaan, alunperin ruukussa ei ollut minkäänlaista salaojitusta.

Carmona ilmeisesti pitää suihkuttelusta, joten tulisiko suihkuttelua suorittaa päivittäin vai viikottain?
Onko kokeneemmat käyttäny esim. hammasharjaa juuriston / tyven puhdistukseen vanhasta maa-aineksesta?

Edit: Kuva Carmonasta tarkempaa tunnistusta / muotoiluideoita ajatellen http://imageshack.us/photo/my-images/707/snv36095.jpg/

3

Vs: Jälleen ilmoittautuu yksi aloittelija

Rahapuulle älä anna ravinteita talvella, talvi tälle kasville on tullut silloin ku se lakkaa kasvamasta. Kun annat mehikasville ravinteita niin anna laimeasti puolella annostuksella ja kerran kuukaudessa. Muutenkin rahapuun hoito onnistuu varmasti sillä että et kastele sitä ikinä jos lehdet ovat kovat. Kun rahapuun lehdet ovat lurpallaan ja ovat pehmeät on aika kastella. Jos olet ottanut pajun maasta ja saanut alkuperäistä maata mukaan niin älä anna lantaa lainkaan. Ei noita salaojituksia kannata tehdä reikä-pohjasiin ruukkuihin vie vain juurilta tilaa. Niitä kannattaa sen sijaan tehdä ruukkuun jossa on umpinainen pohja ja silloin kastellaa harvemmin kuin reijällisiä. Melkoinen Carmona tuo sinun, oksia jokapuolella ja joka suuntaan! Aluksi tuolle voi tehä sillai että pudistaa runkoa mullasta ja ottaa varovasti suurimpia juuria esiin. Noita kutsutaan myös nimellä Fukien Tea. Voit aluksi poistattaa kaikki lehdet jotka kasvavat hetkessä takaisin jotta saat kuvaa miten oksat menee ja poistella muutamia oksia jotka on väärässä paikassa, tai oksasta kasvaa sivuhaara suoraan maata tai taivasta kohti. Näin nyt aluksi. Suihkuttele aina kun jaksat, ei se pahaa tee, vaikka muutama kerta päivässäkin. Voihan tuota hammasharjaa käyttää tuohon tarkoitukseen isoille juurille jotka on jo puutunu ja tietenkin rungolle. Tervetuloa harrastuksen pariin ja älä lannistu jos ei ekat puut selviä hengissä pitkään. Olet selvästi innostunut ja halukas oppimaan ja tietämään Bonsai-maailmasta enemmän. Peace!

4

Vs: Jälleen ilmoittautuu yksi aloittelija

Voi paska, tuli oltua pari viikkoa reissussa ja nyt tuo Fukien Tea osoittaa kuivumisen takia mieltään melko pahasti... toivotaan että tuo olisi tällä kerralla sitkeä pirulainen ja virkoaisi kunnon vesikuurilla, vaikkakin monessa paikassa mainitaan että jos Carmona pääsee kuivahtamaan niin kuolo korjaa...

Rahapuu kasvaa ja puskee uutta lehteä varsin komeasti. Uutena tuttavuutena sain äidiltäni Ihmepensaan pistokkaan, saapi nähdä miten sen tulee käymään... tällä hetkellä kyseinen voi hyvin valtavien vihertävän punertavien lehtiensä kera. Varsin hauskan näköinen tapaus tuo, koska suurimmat lehdet ovat pidempiä kun itse kasvi. big_smile

5

Vs: Jälleen ilmoittautuu yksi aloittelija

No pahus. Pussihoitoon seuravalla kerralla, eli kasvi kastellaan hyvin, laitetaan kirkkaaseen muovipussiin ruukkuineen päivineen, pussinsuu sulki ruukun alle. Pari viikkoa menee hyvin, kunhan pussi on tiivis. Sitten pitää vähän totutella huoneilmaan, eli pari reikää pussiin muutamaksi päiväksi.

6

Vs: Jälleen ilmoittautuu yksi aloittelija

JanTam: ensin meinasin antaa tuon vesikuurin, mutta enemmän asiasta luettuani päädyin pussihoitoon. Tarkentava kysymys: eli ensin pari viikkoa täysin umpinainen pussi ja tuon jälkeen pussiin muutama reikä? Eräältä sivulta lukaisin, että kannattaisi tehdä samantien pari reikää pussiin, joten kumpi on "oikea tapa"?

7 Viimeksi muokannut joonast (23.07.2012 20:33:41)

Vs: Jälleen ilmoittautuu yksi aloittelija

Ensiapua ruukkupuillesi!

Carmona:
Jos siinä on yksikin lehti joka ei ole kuivunut niin toivoa on jos raaputat kaarnaa varovasti ja katsot onko nila vihreä. Tarkista asia ja jos nila vihertää toimi näin: Upota rukkupuu vesiastiaan ja anna maan imeä vettä niin kauan kunnes kuplia ei enään pompsahda pinnalle eli, ruukku uppoaa täysin ja vähän vartta saa mennä myös. Pidä valoisassa ja sumuttele. Voi olla että ei herää mutta kantsii kokeilla viikon ehkä pari. Jos mitään ei ala näkymään niin säästä runko tulevaisuudenvaralle, sitä voi käyttää esim: deadwoodina ja rakentaa pistokkaista uusi puu yms mitä vain keksiikään kantsii tutkia..... Tee toimenpide jokatapauksessa vaikka lehtiä ei olisi mutta nila on vihreä.Tämä on vain suuntaa antava ohje ja on lajin, koon, ruukun, sään, kosteuden ja monen muun asian summa käytännössä mutta luulen että JanTam meinasi jotain tällaista:

Pussihoito:
Viikko poissa: Upotus veteen. Reiät pussiin, kosteus haihtuu hiukan mutta selviää mainiosti.
2 vk poissa: Upotus veteen. Ilman reikiä, kosteus ei haihdu mihinkään. Koita saada pussiin happea tuomalla pussi ylhäältä alas vetäen ja sulkemalla pussi.

Totuttelu puu huoneistoon on tarpeellista silloin kun puu on ollut kesän ulkona ja syksy lähestyy ja puu täytyy tuoda sisälle ulkoota.Kerro Carmonan kohtalosta parin viikon päästä.

8 Viimeksi muokannut JanTam (24.07.2012 05:28:55)

Vs: Jälleen ilmoittautuu yksi aloittelija

Puromutka kirjoitti:

JanTam: ensin meinasin antaa tuon vesikuurin, mutta enemmän asiasta luettuani päädyin pussihoitoon. Tarkentava kysymys: eli ensin pari viikkoa täysin umpinainen pussi ja tuon jälkeen pussiin muutama reikä? Eräältä sivulta lukaisin, että kannattaisi tehdä samantien pari reikää pussiin, joten kumpi on "oikea tapa"?

Ei siinä muuta eroa ole, kuin että pussi rei'itettynä ruukku kuivuu kahdessa viikossa. Pussihoitoa ajattelin lomahoitona. Ihan rutikuivan puun pelastusta voi kokeilla upottamalla veteen, kuten joonast kertoikin. Saa mennä koko puu upoksiin, ja se voi olla siellä useita tunteja, kunnes pehmenee. Sitten pussihoitoon.

9

Vs: Jälleen ilmoittautuu yksi aloittelija

Fukien päätti luovuttaa pelin, joten tilalle tuli fikusmetsä = ruukussa reilut 10 versoa, joista 2 näyttää todella lupaavalta. Tähän mennessä olen harventanut metsän 4 versoon ja ruukku on senverran täynnä juuria, että osa alkaa kiipeilemään ruukusta pois. Järkyttyykö tuo puu liikaa, jos rajun harvennuksen lisäksi sen siirtää uuteen ruukkuun?

10

Vs: Jälleen ilmoittautuu yksi aloittelija

Eiköhän ne voi siirtää. Pitkiä juuria pitäisi lyhentää muutenkin säännöllisesti.

Jos on tänne Etelä-Suomeen asiaa, Viherpajasta saa parilla eurolla kappalleelta hyviä fiikuksia ryhmään. Rungot yli ja alle sentin.

11 Viimeksi muokannut Puromutka (14.08.2012 20:44:07)

Vs: Jälleen ilmoittautuu yksi aloittelija

Nyt on fiikus (Ficus Benjamina Chimera) uudessa maassa ja ruukussa, metsästä jätin vain yhden rungon multaan, toisen laitoin juurtumaan vesilasiin varmuuden vuoksi. Tulevaisuutta ajatellen hankin myös purkin tätä http://www.neko.fi/fi/tuotteet/puutarhavaha.html , onko teillä kokemuksia kyseisestä tuotteesta vai onko täysin uusi tuttavuus?

Tulipa muuten mieleen, että miten meikäläisen kannattaisi toimia puun tukemisen kanssa, kun tuossa ruukussa on vain yksi reikä pohjassa... Kannattaako porata toinen reikä ruukun toiseen päähän, vai miten tuossa tilanteessa toimitaan? Ruukun suurimmat mitat on 180mm x 120mm x 65mm.

Jos satutte pyörähtämään oulussa joskus, niin tuossa välivainion K-Raudassa näyttäisi olevan hyvän tuntuisia bonsai saksia hintaan 11.50€.

12

Vs: Jälleen ilmoittautuu yksi aloittelija

Ficus taisi todella pitää tuosta uudelleen ruukuttamisesta, uutta kasvua on nimittäin havaittavissa paljon ja muutenkin puu näyttää pirteämmältä saatuaan uuden kasvualustan. Vesilasissakin näyttäisi olevan mukavasti eloa pienten juurinystyjen myötä, odotellaan vielä hetki ennen multiin laittoa.

Ihmepensaan kasvu on suorastaan räjähtänyt viime viikkoina; varteen on tullut 10cm lisää pituutta ja lehtiä on tullut 6kpl. Valoa ja ravinteita tuo on saanut selvästikin riittävästi, nimittäin lehdet on tällä hetkellä komean punaiset.

Rahapuun kasvu sensijaan on ollut melko maltillista, suurin muutos on ollut latvojen värin muuttuminen osittain punertavaksi... Onko tuo normaalia rahapuulle?

13

Vs: Jälleen ilmoittautuu yksi aloittelija

Nyt ollaan menty ficuksen kanssa askel pahempaan... puu kuivattaa lehtiään huolestuttavalla vauhdilla, vettä puu on saanut juurille, että sumutteluna. Pikaisia ensiapuehdotuksia otetaan vastaan, ettei tuokin pienokainen kuolisi.

14

Vs: Jälleen ilmoittautuu yksi aloittelija

Arvaus: olisitko kastellut sitä liikaa? Talosta riippuen huoneilmakin voi olla melko kostea sateiden takia. Maa-aines saa hieman kuivahtaa kasteluiden välissä.

15

Vs: Jälleen ilmoittautuu yksi aloittelija

En tietääkseni ole kastellut liikaa, tuolloinhan lehdet olisi keltaiset.  Puu asustaa kerrostalossa hyvin valaistulla paikalla. Tuota on kasteltu silloin, kun maa on kuivahko syvältä. Sumuttelua on annettu parin päivän välein.

16

Vs: Jälleen ilmoittautuu yksi aloittelija

Mielenkiintoista, otin fiikuksen vanhempieni omakotitaloon ja nyt puu näyttää taas paremmalta, joten epäilen syynä olevan kerrostalon kuiva ilma. Täytynee rakentaa jonkinlainen valotettu kasvihuone, tai hankkia ilmankostutin.

17

Vs: Jälleen ilmoittautuu yksi aloittelija

Ilman valoa kasvit eivät voi elää, mutta hyvänä kakkosena puiden tappajana tulee kuiva huoneilma. Terraariomaiset olosuhteet ovat aika ihanteelliset. Nyt on vielä hyvä tilanne, pahimmillaan kasvien oireilu on kevättalvesta. Silloin sisäilma on kuivempaa kuin Saharassa.

Tuolla juttua terraariomaisista olosuhteista.

Kaikki eivät ole samaa mieltä tästä asiasta, toisten mielestä valo ratkaisee.

18

Vs: Jälleen ilmoittautuu yksi aloittelija

Olen lukenut tuon jutun pariin kertaan ja tehnyt pieniä suunnitelmia. Onko sullatuossa valot päällä koko ajan, vai ainoastaan päivällä ja hörppääkö nuo valot paljonkin sähköä?

19

Vs: Jälleen ilmoittautuu yksi aloittelija

Valot on päällä noin 14 tuntia /vrk, sähkö maksaa moistaakseni pyöreästi parikymppiä per putki per vuosi.

20

Vs: Jälleen ilmoittautuu yksi aloittelija

Ei mitenkään paha hinta. big_smile Aiheesta poiketen tuli mieleen; onko kenelläkään Aloe -suvun kasveja (mitriformis tai muu 500 lajikkeen edustajaa)? Jos on, niin saisko hieman hoitovinkkejä, vai soveltuuko normaali mehikasvien hoito; kastelua harvakseltaan, maa-aine mahd. ilmava, kesäisin ravinteita pari kertaa kuussa ja talvet lähes kuivana?

Kevään tullessa saan nimittäin pari Aloen pistokasta (tarkkaa lajia en todellakaan muista / tiedä), niin olisi hyvä saada etukäteen vinkkejä miten tuon rehun saa pysymään tyytyväisenä.

21

Vs: Jälleen ilmoittautuu yksi aloittelija

Jännitystä Ficuksen kanssa riittää vielä; rapsuttelin varovasti haarukalla multaa puun ympäriltä ja havaitsin paljon hiuksen hienoja juuria, vaikka puu näyttää kamalalta: lehdet ollu poissa pitkään ja runko näyttää kuihtuneelta, kuoren alla on vaalean vihreää, joten toivo elää... Kannattaisiko tuo laittaa pussihoitoon, vai jatkaa vanhalla metodilla; kastelu mullan ollessa kuiva, ei ravinteita?

22

Vs: Jälleen ilmoittautuu yksi aloittelija

En oikein usko että se voi olla hengissä enää.

23

Vs: Jälleen ilmoittautuu yksi aloittelija

Jani, olit oikeassa, puu oli kuollut. Katkaisin oksan, eikä havaittavissa ollut mitään elon merkkejä... Noh, keväällä uusi yritys, luultavasti tein kerralla liian rajuja muutoksia tuolle benjaminalle, seuraavaksi varovaisemmin.

24

Vs: Jälleen ilmoittautuu yksi aloittelija

Nyt on hieman erikoisempi tilanne päällä apinanleipäpuun kanssa: lehdet on komean vihreitä, mutta suurin osa niistä on aivan rutikuivia, onko muilla tullut tämmöistä vastaan, onko tuo kastelusta, lannoituksesta vai jostain ihan muusta johtuvaa?

25

Vs: Jälleen ilmoittautuu yksi aloittelija

Mistä sä sait sun lannoitukses?