1

Aihe: Ostosvinkkejä, tarjouksia, yms.

Nopealla vilkaisulla en löytänyt palstalta toistaiseksi keskustelusäiettä, jossa olisi kertoiltu palstalaisten bongaamista hyvistä tarjouksista ja ostovinkeistä. Siispä laitan sellaisen pystyyn (ylläpito ohjatkoon postaukseni muualle, jos tällainen säie jo jossain on).

Viherpaja, Vantaa

Serissan taimia (ilmeisesti siis ei-muotoiltuja) hintaan EUR 5.50. Esimerkkikuva löytyy klikkaamalla Viherpajan pääsivulla klikkaamalla ylempää "Ajankohtaista - Tarjous!" -linkkiä.

2

Vs: Ostosvinkkejä, tarjouksia, yms.

Hyvä idea topiciksi. Itse pyörin paljon katselemassa noissa lähiseudun liikkeissä, josko olisi jotain kiinnostavaa tai halpaa.

http://www.viherpaja.fi/sisaltokuvat/tt9.jpg
Olen melko varma, että tuo Viherpajan tarjous ei ole Serissa. Vaikka kuva onkin suttuinen niin näyttää kovin tutulta, enkä ole Viherpajalla tuon muotoisia serissoja nähnyt. Tuon todellisesta lajista on ollut suuria epäselvyyksiä muuallakin. Backas puutarha väitti Xanthodoxiaksi. Sen nimistä kasvia ei ole olemassakaan. Jossain näin nimellä Zanthoxylum piperitum ja olen siinä uskossa että se se on. Netissä törmäsin kuitenkin sivuun, jossa väitettiin sen olevan Operculicaria decaryi.
Halpa ja hyvä bonsaiaihio kuitenkin.

Viherpajalla myös Myrtti (Myrtus Communis?) 4,5€. Näitä en ole muualla nähnyt.

3

Vs: Ostosvinkkejä, tarjouksia, yms.

En tiedä onko tämä nyt varsinainen bongaus, mutta Vaasan Prismasta löytyi perus Mallsai-bonsaita muutamaa eri lajiketta. Muualla Vaasassa myydään lähinnä "ei oo":ta, mutta tuolta saa ainakin jotain.

4

Vs: Ostosvinkkejä, tarjouksia, yms.

Vantaan Jumbossa tilanne on seuraava (mistään tarjouksista ei tosin voi puhua):

- Stockalla pienemmät bonsait 16,90 e, keskikokoiset 23,90 e, ja iso melkein metrin korkuinen 279 e. Noita isoja bonsaita on myös Jumbon käytävillä aika monta kappaletta shoppailijoiden ihasteltavana.
- Casa Paeonia (tms., kukkakauppa uuden ja vanhan osan liitoskohdassa): serissaa ja ruusupuuta pienenä bonsaina 40 e. Ruusupuun latinankielistä nimeä tai tarkempaa lajia myyjä ei osannut sanoa, mutta ulkonäkö oli aika erikoinen ja varsin söpö. Ehkä tuollaisen erikoisuuden ostamista voisi harkita kalliimmallakin hinnalla, mutta 40 e oli silti liikaa minun budjetilleni.

5

Vs: Ostosvinkkejä, tarjouksia, yms.

Plantagen
Plantagen Tammistossa myy 5,95 Ficus Microcarpaa - eli siis sitä "elefantinjalkafiikusta". Hinta ennen alennuksia kuulemma ollut 9,95. Niitä oli kymmeniä, joten valitsemaan vaan. Itse otin kaksi eilen mukaani. Eipä ne kovin ihmeellisiä ollut, sillä ne oli vain pantu poikki 1 - 5 cm sen juurakon yläpuolelta ja annettu kasvaa "risukkona". Mutta ehkä siitä saa kasvatettua, sillä Ficus kasvaa nopeasti.

Microcarpa oli hintalapussa nimetty "Ficus Ginsengiksi", mutta sama puu se on. Siinä Plantagenin omassa lapussa purkin kyljessä luki Microcarpa.

Oli muuten jossain ihme "koristeruukussa" samaa Microcarpaa hintaan 15 euroa. Eivät olleet sen arvoisia...

Myrttejä (Communis) oli myytävänä ja ihan hyvän näköisiä, mutta hinta oli julmat 15 euroa (pari senttiä vaille), joten jäivät sinne hyllyyn.

Mallsaita oli myös kaupan. Hinnat vaihtelivat 13 - 50 euron välillä... Jotkut niistä mielestäni tosi heikossa hapessa (vai pitäisikö kasvien kohdalla sanoa heikossa CO2:ssa :-)  ).

Life too hectic for you? Try training bonsai.

6

Vs: Ostosvinkkejä, tarjouksia, yms.

Kodinykkösessä (Espoo, merituuli) oli "suuri" valikoima eri lajisia mallsaita tarjouksessa (Plussakortilla) 12,90€. Kieltämättä melkeinpä hyvän näköisiä, mutten itse raaskinut nuita ostamaan.

Tarjoustalossa limoviikunoita 2€/kpl (ihan muotoilemattomia) muutama taimi siinä taisi olla, näitä viitisen kappaletta seuraavaan projektiin!

Viherpeukku

7

Vs: Ostosvinkkejä, tarjouksia, yms.

Kävin tarkastamassa edellisen viestin tarjoukset Merituulen Kodinykkösessä ja Tarjoustalossa. Kodinykkösen mallsaita oli jäljellä muutamia, eivätkä ne ainakaan mua säväyttäneet. Kirottu kiinalainen 'S' oli melkein joka rungossa. Suht hyvä kuntoisia puita kuitenkin. Iloisena yllärinä siellä oli tarjouksessa Pokon bonsairavinne (NPK 4-3-5) hintaan 1,90 €. Näitäkin oli vain muutama jäljellä.

Tarjoustalossa viikunoita oli jäljellä vain muutama ja nekin pienikokoisia. Jätin ne sinne kasvamaan. ; )

Olarin Prismassakin on nyt "Bonsai-mix" tarjouksessa. Erilaisia Ulmuksia 'S' -rungolla ja muutama kuihtunut Serissa. Hinta 9,95 €/kpl. Fiikuksista kiinnostuneiden kannattaa kyllä käydä siellä, sillä Varjoviikuna "bonsai muodossa" oli 13,95 €/kpl. Hyvän näköisiä (elinvoimaisia)  ja kokoisia puita. Ne oli istutettu sellaisiin korkeisiin ruukkuihin, joita yleensä näkee Cascade-bonsaissa.

8

Vs: Ostosvinkkejä, tarjouksia, yms.

Olin juuri kertomassa nuista Prisman bonsaista, mutta Ospe ehti ensin.

Tosiaan itsekin kävin tänään siis Prismassa, ne 9,95€ bonsait olivat osa sen verran huonon näköisiä, että kohta  löytyy varmaan prismoista bonsairuukkuja. smile

Ne varjoviikunat oli mielestäni tosi hyvän näköisiä ja hyvän hintaisiakin. Tällainen seuraavana ostoslistalla.

Viherpeukku

9

Vs: Ostosvinkkejä, tarjouksia, yms.

Kävin pyörähtämässä tuon vakio Viherpaja-Backas-Plantagen kierroksen.
Viherpajalle oli tullut lisää Fiikus Natashoja joista oli puhetta Nissen kanssa toisessa topicikissa: http://www.bonsaifi.net/keskustelu/viewtopic.php?t=175
Hinnat oli 8,50-9,90€.

Benjaminaa ei pitänyt ikinä ostaa, kun pidän sitä vähän rumana liian suurien lehtien takia, mutta mutta...
http://i28.photobucket.com/albums/c244/forsbacka/Benjaminat.jpg
Näin loistavia fusetusaihoita ja 3,50€ kappale.
Lyijykynä antamassa skaalaa, mutta about peukalonpaksuisia ja kaksi aina samassa ruukussa. Ilmajuuria ihan järjettömästi.

10

Vs: Ostosvinkkejä, tarjouksia, yms.

Espoosta ainakin Ison omenan Kaivokukasta mäntybonsaita erittäin suolaiseen 26€:n hintaan. Runko maksimissaan reilu peukalon paksuinen eikä muutenkaan kovin loistavan näköisiä, mutta ajattelin ilmoittaa.

Stockmanilta Ficus microcarpoja 12,90 ja ihan oikeestaan kivan näköisiä bonsaita (ligustrum, ulmus...) 27,90€

Eipä kai sitten ole muita "löytöjä" tullut tehtyä. Ois kiva kyllä saada tietää mistä saisi bonsai-ruukkuja muualtakin kuin (ilmeisesti) Viherpajasta.

Viherpeukku

11

Vs: Ostosvinkkejä, tarjouksia, yms.

Tuolla on toi toinen topicci, jossa on noita ruukkuja koitettu metsästää.
Lyhyesti vois kuitenkin vastata, että kunnollisia ei mistään.

12

Vs: Ostosvinkkejä, tarjouksia, yms.

Tuolla on toi toinen topicci, jossa on noita ruukkuja koitettu metsästää.

Tri Forsbacka siis viitannee tähän keskustelusäikeeseen:
http://www.bonsaifi.net/keskustelu/view … p;start=15

Mutta ruukkujen saatavuus on Suomessa tosiaan todella heikkoa ja käytännössä lähes ainoita mahdollisuuksia ovat verkkokaupat. Parempilaatuisia ruukkuja on yleensä saatavilla jonkin verran myös bonsai-näyttelyiden yhteydessä (seuraava lienee Annantalon Japani-tapahtuma Helsingissä huhtikuussa). Näissä näyttelyissä tosin ongelmana on se, että niitä on harvoin, tarjonta on niissäkin ymmärrettävistä syistä melko suppeaa ja näyttelyitä pidetään lähinnä Helsingin seudulla (toisinaan myös Turussa).

Yksi mahdollisuus on tietysti kääntyminen ruukuntekijöiden puoleen. Olen listannut web-sivujeni alle muutamia keramiikkastudioita, jotka mainostavat tekevänsä bonsai-ruukkuja mittatilaustyönä. Hinnat oletettavasti liikkuvat hiukan eri luvuissa kuin mallsai-ruukuilla smile

13

Vs: Ostosvinkkejä, tarjouksia, yms.

Yksi pelastus tähän ongelmaan on se, ettei tässä vaiheessa harrastusta tarvita "oikeita" bonsairuukkuja. wink  Tässä kohtaa harrastusta käy vielä oikein hyvin nuo mallsairuukut sekä jopa puutarhakaupoista löytyvät "bonsai- tai itämaishenkiset" ruukut.

Oikeastaan alan itse kaipaamaan niitä varsinaisia (ja mahdollisesti kalliita) bonsairuukkuja vasta siinä vaiheessa, kun puut alkavat olla esillepanokunnossa; nyt nämä ovat vasta alullansa ja "raakileita".

Sitä paitsi, ulkona talvehtiville puille täytyisi harkita hieman tarkemmin sitä pakkaskestävyyttä - vaikka hautaisikin ruukut juurineen maahan talveksi.

Life too hectic for you? Try training bonsai.

14

Vs: Ostosvinkkejä, tarjouksia, yms.

No ite kun vielä aika aloittelevakin harrastaja, niin mulle kyllä käy melkein minkälainen vain, kunhan olisi vähän ees bonsairuukun näkönen.

(No tulipahan taas postattua todella selvä viesti...)

Viherpeukku

15

Vs: Ostosvinkkejä, tarjouksia, yms.

Torstaina näyttäis olevan Stockmannin hulluilla päivillä bonsaita myynnissä. Hinta 7.90e + ruukku 2e.
Ja edellisestä kerrasta oppineena suosittelen menemään heti kahdeksalta jos meinaa saada tuolta mukaansakkin jotain.

Hullu saa olla, mutta ei tarvi olla tyhmä!

16

Vs: Ostosvinkkejä, tarjouksia, yms.

Viherpajalla oli Murraya paniculatan taimia parin euron hintaan.
Tuonhan pitäisi olla aika sopiva sisäkasviksi.

17

Vs: Ostosvinkkejä, tarjouksia, yms.

Laitanpas nyt tähän aiheeseen, kun olen tässä jossain vaiheessa tuonne Vantaalle päin suuntaamassa. Ainakin Viherpajalle ja ehkä muihinkin puutarhoihin tms.

Eli itse kysymys olisi tuosta viherpajan bonsai ja bonsai-ruukku tarjonnasta. Kuinka paljon siellä nuita bonsaita on, mitä hintaluokkaa keskinmäärin? Elinvoimaisiakin? Ja sitten kuinkas suuri (pieni) on viherpajan bonsairuukkutarjonta ja hintaluokka? Saakohan muista kukkataloista/puutarhoista tms. pääkaupunkiseudulla bonsairuukkuja?

Ja vielä tiedustelisin muusta ostamisen arvoisesta tavarasta viherpajalla?


No siinä hieman kyselyä...

Viherpeukku

18

Vs: Ostosvinkkejä, tarjouksia, yms.

Kasvien ostamiseen Viherpaja on paras ja halvin paikka. Just pisti silmään Plantagenissa tarjous 4 pientä fiikusta kympillä, kun Viherpajan "normaali hinta" vastaaville oli 2€ kpl. Viherpajalta saattaa löytää halvalla kasveja, jotka eivät ehkä ole kovin kauniita viherkasveina, mutta jotka ovat bonsai jalostukseen sopivia. Ruukut ovat mallsaista tuttuja, eli valikoima on huono. Jos jollekkin on vielä jäänyt epäselväksi, niin diggaan tosta Viherpajasta aika paljon. Sympaattinen paikka.
Valmisbonsaiden hinnat taitaa olla aika samat kuin muuallakin, ehkä aavistuksen halvempia. Valikoima niissä on hyvä. En ole niitä hirveän tarkkaan tutkinut. Jotain bonsaimultaa siellä myös on, mutta sille en itse ole löytänyt tarvetta.

Backaksen kartano on toinen, mutta jo hiukan kalliimpi paikka. Ruukkuja on paljon, mutta ei varsinaisia bonsairuukkuja. Yhtä "bonsairuukkusarjaa" on, mutta niissä ei ole pohjassa reikiä. Bonsaita on jotain. Aika huonosti.

Samoilla kulmilla on Bauhaus, jossa on yllättävän paljon mallsai-bonsai kasveja. Ruukkuja ei tietenkään ole.

Plantagen on Bauhausia vastapäätä. Paljon kalliita kasveja suuressa ja valoisassa lasiliiterissä. Ei mitään mitä ei muualta saisi halvemmalla.

Noi kaikki mainitut on tuossa tuusulantien poskessa. Jos olet menossa Viherpajalta Backakseen, niin Bauhaus ja Plantagen on siinä lähistöllä.

Näyttää vähän siltä, että ainoat ruukkukaupat on netissä.

19

Vs: Ostosvinkkejä, tarjouksia, yms.

No mulla kun nuo bonsaitkaan ei vielä miltään kovin kauniilta näytä, niin pärjään varmaan ihan hyvin niillä mallsai-ruukuilla.

Hyvältä kyllä kuulostaa tuo Viherpajan kasvi-valikoima, joten pitääkin varata paljon rahaa mukaan.

Kiitos tri Forsbacka vinkeistä! smile

Viherpeukku

20

Vs: Ostosvinkkejä, tarjouksia, yms.

Plantagen mainostaa "puksipuita" 4,95€
Jos sattuisivat olemaan yksirunkoisia ni hinta olisi ihan kohdillaan. Arvatenkin kuitenkin mallia tukko varpuja.

Itsellä buxus selvisi ainakin ensimmäisestä talvestaan viileällä ikkunalla.

Monenelaisia katajiakin pitäisi olla about samaan hintaan.
Vielä ehtii katajakilpailuun mukaan ja pienellä investoinnilla.

Näin siis kertoi plantagenin mainos.

21

Vs: Ostosvinkkejä, tarjouksia, yms.

Bauhaus on alkanut selvästi panostaa bonsaihin. Siis näihin mallsai -puihin. Mitää muita tarvikkeita siellä ei ole, mutta aika näyttäviä ja isoja puita. Hinnat on vaan näissä 60-250€. Köyhästä saattaa tuntua kalliilta.
Joku iso Carmona saattaisi kiinnostaa... Kyllästyttää turata pikkurillin paksuisten varpujen kanssa.

22

Vs: Ostosvinkkejä, tarjouksia, yms.

Ruukkutarjonta tuntuu tosiaankin onnettomalta. Kävin Viherpajassa toissaviikonloppuna, enkä löytänyt ainoatakaan. Kysyin myyjältä, joka sanoi että on niitä tuolla ja huitasi kädellä ruukkuhyllyihin päin. Kun sanoin etten niitä sieltä löytänyt, totesi että sitten ne on kait loppu! Niin kait sitten, samoin tuli selväksi palvelun taso! Kasveja siellä oli kyllä paljon. Moniakin sellaisia joista olisi voinut alkaa kasvattelemaan.
Eli ennen paikassa käyneet: pitääkö sinne olla joku kanta-asiakaskortti vai vaan myyjien tuttava jotta saa edes pari ystävällistä sanaa?

intoa puhkuen uuden harrastuksen
parissa

23

Vs: Ostosvinkkejä, tarjouksia, yms.

Jep, hieman saman suuntaisia kokemuksia Viherpajasta... Jos ei tarvitse henkilökunnan apua, paikka on hieno kokemus. Itse pidän jostain syystä ehkäpä enemmän siitä kaktusmaailmasta, mutta kyllä se japanilainen puutarhakin ihan hieno on - varsinkin, kun pääsin käymään siellä kirsikkapuiden kukinnan aikaan.

Samoin se on muutenkin miellyttävä kiertää aina silloin tällöin läpi; sen verran paljon siellä on mielestäni nähtävää.

Ruukkuja olen nähnyt siellä välillä useitakin, mutta ne ovat aina niitä kuolleiden puiden ruukkuja tai hieman rikkoutuneita. Eivät siis hääppöisiä. Ja kaikki siis käytettyjä.

Life too hectic for you? Try training bonsai.

24

Vs: Ostosvinkkejä, tarjouksia, yms.

Jep jep. Kyllä se vaan on vähitellen tunnustettava tosiasiat, että suomesta ei kunnollisia ruukkuja saa.
No Ruukkupuulta saa jotain, mutta samalla vaivalla sitten tilaa suoraan saksasta.

Pitäisköhän alkaa kinuamaan niitä jostain? Vaikka Viherpajalta, koska mainostavat itseään bonsaitalona.
Esim aina käydessä kyselis, että voisitteko ottaa valikoimaan, joko niitä on, miks ei jo oo, voisko kuitenkin olla jne jne ja loisi näin illuusion suuresta kysynnästä.

25

Vs: Ostosvinkkejä, tarjouksia, yms.

Backaksella on muutes melko kookkaita pilleriviikunoita sopivaan 11€:n hintaan. Oli ne nyt varmaan toista metriä korkeita.
Erittäin notkea kasvi vaikka on noinkin kookas. Kääntyy mukavasti vaikka cascadeen ja fiikus kun on ei niin vähästä ota nokkiinsa.

Vinkkejä mistä saisi Ficus Nerifoliaa (Willow leaf ficus) otetaan vastaan.