1 Viimeksi muokannut viherbonsai (29.10.2013 23:39:37)

Aihe: Sisätalvetuksen haasteet (trooppiset ja subtrooppiset)

Ne jotka ovat juttujani lukeneet myös tietävät minun etenevän etananlailla talvettamisolosuhteiden hiomisessa. Ongelmia on sisällä ja ulkona, mutta otetaan tähän kohtaan sisä-talvetus. Rivari-asunnossani ei ole yhtäkään ikkunaa etelään, joten lisävaloa tarvitaan. Ikkunoille kasvivalojen asentamiselle tulee jyrkkä ei, joten pelkällä kasvivalolla pitää mennä. Asunnon ilma on rutikuivaa joten joku umpitila tarvitaan kosteuden tsemppaamiseen.

Täksi talveksi tiivistin lyhtyyn nikkaroimani kasvivalon ja kosteus ei enää ole ongelma. Ylenmääräinen lämpö sen sijaan saattaa olla. T8-loisteputket kääräisin valkoisen muovipaketin sisään, jonka tiivistin kahden irtohyllyn väliin. Tämä ei ole täysin tiivis, mutta parempi kuin ei mitään. Näin toivon.

Tulokset eivät vieläkään ole rohkaisevia, case in point kuvan sitruuna ja 2 kumkvattia. Nämä ovat olleet sisällä ko. tilassa n. kuukauden. Sama toistuu, mikä on tapahtunut Pinjalla joka talvi: kasvua on mutta lehtien väri haalistuu ja myöhemmin kuivuu.

Flickrin bbcode toimii tosi hienosti, tässä sitten punbbcode.. jahas toimii


Whattado? En rupea panostamaan kunnon bonsaihin, ennen kuin saan tämän asian hallintaan ja tasan niin kauan teen harmitonta testailua taimilla ja pikkukasveilla.

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas, vuorijalava. Sisällä: podocarpus. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...

2

Vs: Sisätalvetuksen haasteet (trooppiset ja subtrooppiset)

Olet tasan oikeassa tässä. Näin se käy. Valo ja kosteus ovat ne asiat jota tarvitaan, lannoitukset ja muu tulee vasta sitten.

Muovin sisällä, hyvä. Muovi on valkoista, heijastaa, hyvä. Liiallinen lämpö voi olla ongelma, mutta en usko. Trooppiset kestää kyllä 35-40 astetta. Nuo sitrukset ovat aika hidaskasvuisia, laita sinne lisäksi pieni ja halpa fiikus, likusteri ja kiinanjalava. Ne ovat hyviä lajeja ja reagoivat hyviin olosuhteisiin vähän nopeammin. Lisää tilaa saat laittamalla nuo puolet pienempiin ruukkuihin.

Ruukun reunoilla on aika paljon karstaa, lähinnä varmaan suoloja lannoitteista ja kalkkia. Tuo näyttää siltä, että märkää on. Anna kasvien kuivua ennen kuin kastelet uudestaan. Ei ihan kuivaksi asti. Märkä maa-aines menee helposti ilmattomaksi. Voi luopua tuosta orgaanisesta aineksesta, mullasta tai mitä se on. Se ei oikeastaan edesauta mitään, tai jos edesauttaa, se on sitä hienosäätöä.

Karstaa pidän merkkinä siitä, että on aika istuttaa puut uusiksi. En tiedä olenko oikeassa. Juuria ei muuten tarvitse muokkailla, kuin että katkoo pisimmät.

Takanaoleva ei tosiaan näytä kovin hyvinvoivalta. Se näyttäisi kärsivän jostain juurialueen ongelmasta tai hivenainepuutoksesta. Syy voisi olla liian vähäinen lannoitus (en usko!), väärä pH maa-aineksessa (märkyys + orgaaninen aines voi hapattaa maan), tai sitten vain liiallinen märkyys. 

Ruukut olisi hyvä nostaa irti vedestä. Itselläni on kaakeleita, tiiliä, liuskekiviä, milloin mitäkin, ruukkujen alla nostamassa jalat irti alustasta. Samalla ne nostavat puita lähemmäs valoa.

3

Vs: Sisätalvetuksen haasteet (trooppiset ja subtrooppiset)

Vedestä nostaminen auttoi, samaten siirto JanTamin lahjoittamiin miniruukkuihin. Kiitos näistä!

Silti osalla sitruksista ollut rankkaa. Jotkut kumkvatit pärjänneet ihan ok, osa ei. Lehtiä on kuivunut ja tippunut, kiintoisaa nähdä elpyvätkö kun saan ne aitoon auringonvaloon ulos. Sitruunoilla mennyt kaikista heikoimmin, lehdet ovat aivan kelmeät -tuskin yhteyttävät enää. Silti eivät ole sitruunoista kuivuneet pois ja varsi näyttäisi olevan elossa. Outoa...

Ja mitään semitalvetus-jaksoa en ole toteuttanut, se vaatisi vilpolan jossa ~10 asteen lämmöt. Ainakin sitruunalle tämä kuulemma olisi tärkeää, etenkin jos satoa haluaisi. Sadosta puheenollen oli JanTamilta kiintoisa huomio, että sitrukset saadaan tuottamaan varttamalla. Muussa tapauksessa puun pitäisi olla kymmeniä vuosia vanha.

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas, vuorijalava. Sisällä: podocarpus. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...

4

Vs: Sisätalvetuksen haasteet (trooppiset ja subtrooppiset)

Semitalvetus onnistuu helpoiten pitämällä puut ulkona niin kauan että niiden lämpötilan alaraja on saavutettu - varmaankin nollan tietämille, mutta mieluiten ei pakkasta. Sitten sisään kosteaan lämpöön, niin kasveilla on kevät. Kitkuttelu talven yli ja sitten ulos kun kelit sallii, eli ei ole enää pakkasia. Jos kasvu sisällä on hyvää, kannattaa siirtää ulos vasta keskikesällä. Sitten alkaa elokuun lopun myötä kasveille taas tulla syksy. Tämä vähän aikaistettu vuodenkierto tuntuu toimivan ainakin joillakin lajeilla.