1

Aihe: Helsingin Yamadori hunteeraus 5.4.2014

Aurinko paistoi riittävästi, tunnelma oli letkeä ja näin kevään ensimmäisen leppäkertun.

Kiertelimme JanTamin hoodeilla voimalinjan alla, jonka vesakko oli hiljan raivattu. Kiinnostavasti tammet ja katajat oli jätetty koskematta, muut oli lyhennetty n. 20 sentin korkeudelta. Kallioisella ja viettävällä osuudella linjaa löytyi kiinnostavimmat kohteet mm. oheinen pihlaja, 2-3 tammea ja useampi koivu. Paria tammea JanTam oli käynyt vuosien aikana leikkelemässä. Tällä kertaa puutarhurointi voimalinjan alla kiinnosti koiranulkoiluttajaa: "Että kevätharvennusta? JanTam: sitäpä. Hakim, ulkoiluttajan lähdettyä: mitä tuohon oikein pitäisi vastata?" Hilpeä kohtaaminen.

https://farm8.staticflickr.com/7077/13661269254_7d3ae0fea8_o.jpg

Yhtä hetivalmista mäntyä käytiin kokeeksi kilkuttelemassa kallioleikkauksesta, mutta istui liian tukevasti. Puita oli lyhennelty ehkä vuosikymmenien ajan, joten sitkeimmät olivat melkomoisia jöötejä. Eli irroittaminen vaatisi aikaa, jota ei nyt ollut.

Lopulta löytyi sopiva tammi, jota vähän olin toivonutkin löytyvän. Ei liian haastava irroittaa, ei liian iso vaikka runko hyvin paksu olikin. JanTam ja Hakim olivat heti vaikuttuneita yksilöstä. Itsekin sen potentiaaliseksi tunnistin, vaikka en heti sopivaa bonsai-mallia hahmota. Pitää asiaa kypsytellä, aikaa on. Toivottavasti vuosikymmeniä, joskin juurakon puolesta yksilö on hyvä eli pitäisi sen suhteen olla elinvoimainen. En ehtinyt kunnolla pokkaria esiin kaivaa kun kaverit olivat lyhentäneet turhat oksat ja alkaneet rajata irrotettavaa maaplänttiä.

https://farm8.staticflickr.com/7300/13671606174_74fc97e0f1_o.jpg
https://farm3.staticflickr.com/2872/13671294993_61aa07a687_o.jpg

Alta kaivettiin useampi iso mukulakivi ja erityisen vankka nyrkin paksuinen paalujuuri piti katkaista ennen kuin puu irtosi. Vajaassa tunnissa. Kivet ovat ohjanneet juuria siten, että yhdeltä kulmalta isommat ovat taittuneet puun alle. Tämä pitää maisemoida jotenkin, muuten juuret on ihan lupaavat. Laittaisiko puun nojaamaan kiveen? Puuta ei olisi pystynyt yksin maastosta tuomaan ilman huomattavia vaikeuksia, vähintään 2 hengen keikka siis. Hiki lensi kolmistaankin ja työllä ansaittu pitsa maittoi JanTamin aurinkoisella takapihalla.

https://farm4.staticflickr.com/3807/13671594614_46a224e4e1_b.jpg

JanTam näpräsi puulle 140*100cm laatikon, katselin sujuvasti vierestä. Pohjalle ja päälle JanTamin aiemmista projekteista kierrätettyä maa-aines/kissanhiekka seosta, jossa seilasi keltaisia ravinnerakeita. Ammattilaistyökaluna käytettiin meisseliä aineksen survomiseen myös juuripaakun sisään. Tähän meni aktiivista työaikaa vajaa 2 tuntia ja kaikkinensa koko homma oheisaskareineen vei iltapäivän.

https://farm8.staticflickr.com/7456/13671616584_b1eb6376d2_b.jpg
https://farm8.staticflickr.com/7162/13670000905_cb7421777e_b.jpg

Ihmettelen tätä tällaisenaan ainakin ensi kevääseen asti eli oksien poistoille ja taivuttelun suunnittelulle otan reilusti aikaa. Hidas hyvä tulee, ei saa olla kärsimätön. Kokeilen tällaista strategiaa.

En näe mitään syytä miksi harraste ei voisi olla koko kansan huvia. Miksi maasto ei voisi olla tähän aikaan vuodesta täynnä takapuoli pystyssä tätä ja tuota versoa arvioivia ihmisiä. Hommaan liittyy turhaa mystiikkaa. Keikka oli kuitenkin luonteeltaan halpaa ja harmitonta yhdessä ulkona liikkumista. Juuri sitä mitä sen haluaisikin olevan.

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas, vuorijalava. Sisällä: podocarpus. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...

2

Vs: Helsingin Yamadori hunteeraus 5.4.2014

Loppukommenttiin on helppo yhtyä. Siellä kun ravassa möyrii on tästä harrastuksesta elitismi kaukana. Ei tarvita itämaista filosofiaa, erikoisia lajikkeita tai kallista materiaalia. Tarvitaan vain viitseliäisyyttä. Kun pysyy kotimaisissa lajeissa, suurin osa kasvatushuolista jää kokonaan pois. Ulkopuut ovat usein palkitsevampia kuin viherkasvien kanssa tuhertaminen. Ne ovat oikeita puita.