1 Viimeksi muokannut JanTam (26.04.2015 13:43:22)

Aihe: Helsingin yamadori hunteeraus 2015

Viime vuonna järjestetyissä tammenkeruissa mukanaolleiden kanssa sovittiin, että tämmöinen sitten kaikille. Tällä mielellä järjestettiin 11.4.2015 uusi huntteeraus. Mukaan saatiin peräti 8 henkeä! Mukana oli myös muutama aloittelija.

Ronja on dokumentoinut reissun ansiokkaasi blogissaan, joten lisäilen tässä vain muutaman huomion.

Meillä oli kova tavoite, 4 isoa puuta ylös. Puut oli katsastettu etukäteen, valittukin mahdollisuuksien mukaan. Uupumus iski kolmannen puun kohdalla, sitten pidimme ruoka-tauon, ja kävimme viimeisen kimppuun uusin voimin. Työmäärältään nostot olivat kovin erilaisia, viimeinen oli hankalassa kivikossa, kun ensimmäiset olivat muhevassa mullassa.

Laitellaanpa tähän muutama kuva omasta tammestani. Löydettäessä:
tammi1

Leikkelyn jäljiltä:
tammi2

Keruupäivän päätteeksi:
tammi3

Oikealla oleva tappi vielä lähtee pois, mutta sillä ei ole kiire. En halua että mahdolliset juuret kuolevat siltä puolelta.

Tammissa oli valinnanvaraa aika hyvin. Joitain puita olemme olemme myös leikelleet tulevia vuosia silmällä pitäen.

Meillä on lupa hankittuna voimalinjojen alustoille Vantaan kaupungin maille. 3 puuta nostettiin yksityisiltä mailta, luvan kanssa, ja maanomistajalle maksettiin korvaukseksi muodollinen 30,- / nostettu puu. Olin yhteydessä maanomistajan kanssa, ja hänen mielestään tämä oli ok toimintaa, mutta mielellään hän ottaisi tiedon tarkasta päivämäärästä etukäteen, ja jokaisesta käynnistä erikseen. Pistetään korvan taakse, kun kehitämme omaa toimintaamme.

Oppia tulee aina lisää, tällä kerralla kävi ilmi, että sapuska voi olla tuhdimpaakin, kuin nyt tarjottu salaatti. Itselläni oli nälkä jo seuraavan puun kohdalla.

Pitää tehdä myös lista siitä kaikesta, mitä on syytä olla mukana keruureissulla. Ja sitten pitää rakentaa paarit. Puut märällä juuripaakkulla painavat niin paljon, että kantaminen on hankalaa.

Tämä oli kaikin puolin loistava kokemus, ehkä jopa hauskempaa kuin viime vuonna, kun osa porukasta oli jo tutumpaa. Hauska yksityiskohta oli, kun ebo ja Salo eivät halunneet päättää, kumman puun haluavat, koska molemmat olivat hyviä. Homma ratkaistiin sitten miehekkäästi kivi-paperi-sakset -menetelmällä.

4 tuon kokoluokan puuta oli ehkä maksimi yhdelle päivälle, sitten voi olla että alkaa hauskuus karista. Pienempiä sitten nousisi vaikka kuinka paljon, kunhan ne on katsottu valmiiksi.

2

Vs: Helsingin yamadori hunteeraus 2015

joo millon on seuraava yamadori big_smile

3

Vs: Helsingin yamadori hunteeraus 2015

Niin hieno liike tuossa rungossa... et kuitenkaan lähtenyt alimmasta oksasta lähtien lyhentämään? :-D Jos tästä tammesta syntyisi artikkelisarja, niin seuraisin kehitystä erittäin mielelläni. Makoisan näköistä nebariakin tuntuisi olevan tarjolla? Puuta on noussut Helsingin suunnalla sitä tahtia, että olisiko aika ottaa seuraava huntti Tampereelle?

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas, vuorijalava. Sisällä: podocarpus. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...

4

Vs: Helsingin yamadori hunteeraus 2015

Tony, näinköhän Helsingissä enää järjestetään tänä vuonna isompaa? Aikaikkuna on auki vielä jonkun aikaa, sitten kun silmut alkavat aueta on myöhäistä. Skouttailua sitten senkin edestä!

Poikkeuksellisesti en lähtenyt typistämään alinta oksaa myöten big_smile, vaan mistäpä tuota tietää.. Nebaria ei ole nimeksikään, heti maarajan alla runko jakaantuu kahtia. Tyvihän kyllä levenee nätisti maarajaan asti. Onhan siinä pari juurta.

Tyvellä on "pigeon breast", eli kupera kohta siinä missä pitäisi olla kovera. Sitä ei oikein pysty korjaamaan, mutta saas nähdä haittaako se. Kuvassa se ei näy.

5

Vs: Helsingin yamadori hunteeraus 2015

Oli kyllä hyvä reissu! Porukka oli loistava ja sääkin suosi bonsaiharrastajaa.

Näistä puista varmasti tullaan jokaisen kohdalla näkemään vuosien mittaa mitä niille tapahtuu. Isoja ja pitkiä projekteja nämä ovat joten ei varmaan ihan lähivuosina vielä päästä radikaaleihin muotoilutoimenpiteisiin.

Paarit ovat varmasti se tärkein työkalu mikä pitää seuraavalla kerralla olla mukana.
Paareihin olen jo löytänyt romukasasta hyvää onttoa metallia. Kestävää mutta yllättävän kevyttä. Täytyy kokeilla josko saisi prototyypin näytille Tampereen reissulle.

Kiristysliina lähtee myös seuraavalle reissulle mukaan. Jää se turha rautakangella punnertaminen kun voi heittää liinan lähipuuhun/kiveen kiinni ja pumppailla hiljalleen. Liina on varmasti myös se turvallisempi vaihtoehto sille, että joku heiluu rautakangen kanssa.
Turvallisuudesta puheenollen, suosittelen myös suojalaseja!Taitaa ilma olemaan sen verran lämmintä että viikon päästä saattaa olla jo pienet lehdet puissa. Sen jälkeen puun selviytymis mahdollisuudet laskevat. Tosi jos hyvä juuripaakun saa kaivettua niin voihan puita kerätä keskellä kesääkin.

6 Viimeksi muokannut JanTam (27.04.2015 10:58:20)

Vs: Helsingin yamadori hunteeraus 2015

Ammattilaiset keräävät ympäri vuoden, ja tammesta on artikkelikin, jossa suositellaan keräämään lehdellisenä. Muistaakseni yksi ohje lehtipuille oli, että hyvä juuripaakku mukaan ja ainakin suurien lehtien poisto.

Mutta turvallisintahan se on keväällä, ja miksi turhaan ottaa riskejä. Mäntyjen kohdalla pitää kyllä kokeilla nostoa, kun uusi kasvu on kovettunut, niin saa kokemusta siitäkin.

7

Vs: Helsingin yamadori hunteeraus 2015

Neljä kookasta tammea lähti tosiaan tällä reissulla eripuolille Suomea. Ohessa nopea näpsy omasta, "It's Alive!".

https://c4.staticflickr.com/8/7662/17781609348_293a0849ff_z.jpgOak

Jouduin lisäämään kahvat tuohon laatikkoon, että saa nostettua. Kaksi henkilöä vaatii, että tuon saa liikahtamaan, joka ei ole kovin käytännöllistä. Tuohon jäi aika paljon sitä savimaata ja saattaa jokunen kivikin olla joukossa. Painoa on varmaan lähemmäs 100kg...

Ja sokerina päälle Salon piirtämä hieno skitsi, mihin tähdätään:

https://c2.staticflickr.com/6/5342/17783160429_5ce2ebcc8b_z.jpgDSCN0932

Mutta tammi pukkaa uusia silmuja ihan tuolta juuresta. Tuonne yläosaan minne sitä kasvua haluaisi ei ole tullut kuin pari vihertävää silmua. Kannattaisikohan nuo tyven silmut poistaa, jotta se keskittyisi tuonne yläosaan? Vai antaa kasvaa villinä ja vapaana?

"It is art for art's sake." - S. Holmes

8

Vs: Helsingin yamadori hunteeraus 2015

Kyytammessa silmuja tuli sinne-tänne, enimmäkseen oksien päiden tuntumaan. Aluksi näkyvissä oli vain muutama, mutta pian varsin runsaasti. Poistaakko alaosan "turhat" silmut riippunee siitä, haluaako maksimoida puun elinvoiman seuraavia (esim juurten) leikkauksia ajatellen vai haluaako saada heti jotain aikaan oksien / latvuksen kanssa. Pitäisin aika turvallisena niiden poistamista, varsinkin kun voisi ajatella, että se tosiaan lisäisi versojen puhkeamista muualle runkoon ja sitäkautta suurempaa todennäköisyyttä saada oksia paikalleen ilman varttamista. Toisaalta voipa siinä käydä niinkin, että nuo nyt puhkeavat versot kasvattavat vain pidemmät piiskat, joista ei sitten liene sen kummempaa iloa.

Itse antaisin tuon kasvaa kai leveemmäksi kuin tuossa piirroksessa ja kenties niin, että tulisi selvempi liike oikealle. Se voisi hieman vähentää vaikutelmaa siitä, että rungot kasvavaisivat maahan pudonneesta pallosta (ei siis milläään pahalla:) en vain ole niin näiden monirunkoisten perään). Aiotko muuttaa istutuskulmaa myöhemmin?

9

Vs: Helsingin yamadori hunteeraus 2015

Ensisijainen tähtäys tällä hetkellä on seuraavaksi saada istutettua tuo uudelleen ja poistettua tuo painava savimaa yms. Pakko saada kevyemmäksi tuo, että saa pyöriteltyä ja nosteltua yksin tuota. Muutenkin vaikea kastella tuossa maa-aineksessa. Helposti liian märkä ja ilmavuus tosi huono.

Tätä ajatellen en haluaisi stressata puuta liikaa, mutta toisaalta nuo tuolta ihan juuresta tulevat piiskat ovat ihan turhia. Kun saa tuota keveämmäksi pystyy paremmin tarkastelemaan ja pyörittelemään. Niin voi noita istutuskulmia ja lopullisia muotoiluja miettiä paremmin. Siis tosi epätammimainenhan tuo on. Itse olen aina tykännyt monirunkoisista, mutta makunsa kullakin, eikä siinä mitään. Tämä on niin alkutaipaleella, ettei tästä vielä tiedä mitä tulevaisuus tuo...

"It is art for art's sake." - S. Holmes

10 Viimeksi muokannut JanTam (23.05.2015 17:35:03)

Vs: Helsingin yamadori hunteeraus 2015

Vähän kaksipiippuinen juttu, itse kyllä hieraisen pois sopimattomilla paikoilla kasvavat silmut. Uusia tulee velä varmaan muutaman kuukauden ajan varsinkin jos niitä poistaa. Omani tekee silmuja vain ylös, ensimmäisessä mutkassa on muutama lepotilassa oleva, mutta miten niihin saisi potkaistua lisää vauhtia.

Sellaisen asian olen oppinut oman edelliseni kanssa, että tammi ei ole juoppo. Ensimmäisinä vuosina keräämisen jälkeen se kasvoi ja viihtyi todella hyvin, nähdäkseni koska laatikko oli synkassa lehdistön kanssa, eli laatikko kuivui säännöllisesti, muutamassa päivässä tai viikossa kastelun jälkeen. Nyt se on ruukussa, toki paljon pienemmässä kuin laatikko oli, mutta aika korkeassa. Se on alkanut kärsiä märkyydestä, johtuen liian pienestä lehtimassasta ruukun kokoon nähden. Juurisysteemi on sillä vielä liian korkea, jotta se pääsisi ns. sopivamman kokoiseen ruukkuun, joka olisi leveämpi mutta paljon matalampi.

Eli liikakastelua kannattaa välttää. Maa-aineksen laatikon pohjallakin pitäisi olla aika kuiva ennen uutta kastelua. Parvekkeella pääset täysin itse sanelemaan kastelurytmin, mikä on hyvä. Olen myös kallistumassa sille kannelle, että näille, jotka ovat arkoja märkyydelle, kissanhiekka on liian pienirakeista. Kerran vetyttyään se kuivuu todella hitaasti, ja kapillaari-ilmiö estää liian veden valumisen ulos ruukusta/laatikosta.

Jos lehtimassaa ja runkoa on puulla riittävästi, tällä ei ole niin merkitystä, koska se pystyy imaisemaan annetun veden itseensä, eikä se jää ruukkuun/laatikkoon seisomaan.

EDIT: Tuolla asiaa overpottingista!