1

Aihe: Aamiainen parvekkeella

Tervehdys!

Olen nyt kohta vuoden verran väijynyt tällain anonyymina bonsaifi.netin toimintaa ja lueskellut oikeastaan kaikki osiot kertaan jos toiseenkin läpi. Nyt kun harrastus on edennyt siihen vaiheeseen, että on poimittu muutama bonsain alku metsäretkiltä mukaan ja paketteja on tullut tilailtua eri bonsaikaupoista, niin kai sitä vois alkaa pitämään kirjaa bonsaijutuista myös foorumin puolella.
Taustasta sen verran, että chilin kasvatuksen suhteen nyt on käynnissä juhlavuosi, eli kymmenettä vuotta mennään. Tuntuu että ihan hetki sitten tuonkin harrastuksen aloitti, mutta niin ne vuodet vierivät. Erityisesti muutaman viime vuoden aikana on tullut tehtyä chileistä myös Boncheja. Muita kasveja on tullut kans siinä sivussa kasvatettua, joten kokemusta kasvien hoidosta on aika kiitettävästi kertynyt. Uutena uutuutena tällä vuodelle on tullut myös palstaviljely.

Toinen maininnan arvoinen seikka juuri bonsain kasvatukseen liittyen liittyy omiin taiteellisiin intresseihin. Tässä suhteessa kokemusta taitaa olla kertynyt jo tupla-ajalta chilin kasvatukseen verrattuna. Eli graffititaide on ollut sydäntä lähellä jo parinkymmenen vuoden ajan. Vaikka äkkiseltään saattaisi ajatella, ettei näillä asioilla ole välttämättä juuri mitään yhteistä, olen jopa hieman yllättäen löytänyt kummankin harrastuksen parista yhteisiä piirteitä, näin ainakin kun asiaa omasta näkökulmastani olen tarkastellut. Ehkä juuri näistä syistä johtuen hurahdin myös bonsaitouhuihin.

Graffititaiteessa, jossa pääsääntöisesti keskitytään jonkin tietyn kirjainyhdistelmän piirtämiseen / maalaamiseen, pyritään kirjaimista muotoilemaan omaan esteettiseen makuun mahdollisimman hyvin sopiva kokonaisuus. Tämä luova prosessi tapahtuu kirjainten ehdolla, jossa on olemassa tiettyjä sääntöjä sille mitä voi tehdä ja mitä ei voi tehdä, että lopputulos näyttäisi hyvältä. Säännöt ovat kuitenkin tehty rikottaviksi ja usein juuri sellaiset teokset, joissa tuodaan esiin asioita uudessa valossa ja tehdään jotain aivan uudella tavalla traditioita rikkoen, ovat niitä kaikkein näyttävimpiä. Nähdäkseni kuitenkin se – ja tämä tosiaan vain subjektiivisena arvostelmana – että sääntöjä rikotaan onnistuneesti edellyttää sääntöjen tuntemista. Tämä on mahdollista vain runsaan kokemuksen kautta.

Jokseenkin samat asetelmat säännöistä, niiden rajoista ja rikkomisesta tuntuvat pätevän myös bonsaiden kohdalla. Bonsaihin käytettävä materiaali asettaa tietyt rajat sille mitä on mahdollista tehdä aivan kuten kirjainten muodot graffititaiteessa. On olemassa tiettyjä klassisia muotoiluja tietyille kasveille, joita voidaan orjallisesti noudattaa ja näin saavuttaa kelpo lopputulos. Ja luultavammin mitä paremmin nämä säännöt omaksutaan, erityisesti tekemisen kautta, sen parempia lopputuloksia saadaan aikaan. Nähdäkseni pitkällä aikavälillä tarkasteltuna tämä tekemisen kautta oppiminen antaa myös paremmat eväät luovuudelle ja tätä kautta mahdollistaa sellaisten ratkaisujen tekemisen, joita aikaisemmin ei olisi tullut ajatelleeksikaan.

Viimeisen sysäyksen bonsai-innostukselle antoi Graham Potterin videot. Olisinko törmännyt chilifoorumilla linkkiin yhteen videoon, jossa Potter veistelee rumasta kannosta satubonsain. Vaikutuin, siinä sitten vierähtikin muutama tunti kun katsoin kaikki videot. Tämän jälkeen kirjastoon, josta repullinen bonsaikirjoja matkaan. Tällä hetkellä oma bonsaifilosofiani noudattaa sellaista kaavaa, että pyrin tekemään ja kokeilemaan paljon erilaisia asioita. Tuntuu, että näin harrastuksen alkutaipaleella sitä oppii koko ajan aivan älyttömän paljon uusia asioita.

Foorumin lisäksi pidän yhdessä vaimoni kanssa blogia nimeltään Aamiainen parvekkeella. Kirjoituksissa liikutaan pääsääntöisesti jollain tavoin erinäköisten kasvien kasvattamiseen liittyvien aihepiirien parissa.

http://aamiainenparvekkeella.blogspot.fi/

2

Vs: Aamiainen parvekkeella

Tervetuloa foorumille. Hieno blogi ja komeat chilit!
Aivan kaikkea tämän foorumin "historiallista" materiaalia ei varmaan kande pitää viimeisimpänä totuutena bonsaista, mutta ompahan jotain kuitenkin.
Bonsai on olennaisella tavalla myös "tyhjän tilan", siis sen missä ei ole bonsaita,  muotoilua, varsinkin sen japanilais-periteisemmissä muodoissa. Suurin ero graafiseen taiteeseen lienee kolmiulotteisuus: keskinkertaisestakin puusta voi saada kelvon kuvan jostain suunnasta, mutta livenä se ei auta. Vaikuttaisi jopa siltä, että bonsainkulttuurin virtuaalisuus vielä lisää tätä 2D-kuviin keskittymistä.

3

Vs: Aamiainen parvekkeella

Tervetuloa! Erittäin hyvä avauspuheenvuoro. Bonsaisäännöt tuntuvat aina puhuttavan, vaikka kaikille onkin selvää, että ne on tarkoitettu rikottaviksi. Säännöt yrittävät tiivistäen sanoa sen, mikä näyttää hyvältä bonsaissa. Jos puu näyttää hyvältä ja rikkoo sääntöjä, se on vain sitä mielenkiintoisempi. Sääntöjen rikkominen ei sinänsä ole kovin kiinnostavaa, koska säännöissä on joku järki taustalla. Onhan niitä tosin aika mielivaltaisiakin, kuten suhdeluku 1/6, rungon paksuus/puun pituus. Tai ettei puiden määrä ryhmässä saa olla parillinen. Jälkimmäistäkin sääntöä melkein aina noudatetaan, vaikkei sille olekaan mitään esteettisiä perusteita.

Jos kasvatat parvekkeella, palsta tarjoaa hyvän paikan talvehdittamiseen. Itse aikoinaan tein samaa. Jyrsijät olivat palstalla iso riesa. Päädyin tekemään myyräverkosta ison häkin.

4

Vs: Aamiainen parvekkeella

Tervetuloa! Odottelen päivityksiä ja kuvia. Kiinnostaisiko teitä tavata jossain vaiheessa? Puut ovat parhaita livenä nähtyinä.

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas, vuorijalava. Sisällä: podocarpus. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...

5

Vs: Aamiainen parvekkeella

Tapaaminen kiinnostaa kyllä. Viimeistäään siinä vaiheessa kun keväällä lähdetään Yamadorimetsälle!

6

Vs: Aamiainen parvekkeella

Pieni mänty kirjoitti:

Tapaaminen kiinnostaa kyllä. Viimeistäään siinä vaiheessa kun keväällä lähdetään Yamadorimetsälle!

Pistäpä privaatisti sähköpostia, niin sovitaan aika.

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas, vuorijalava. Sisällä: podocarpus. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...