1

Aihe: Bonsai puun hankinta

Japanilaisesta kirjasta sain idean, että alan kasvattaa bonsai puuta, semmosta 30e jonka saan esim. Ikeasta.
Oon vähän hämilläni tästä alotuksesta(hyvin kiinnostunut&innostunut), että milloin tulee ruukunvaihoit, multajutut (maa-ainesten sekottelut) jne ja lähipiirissä ei ole ketään viherpeukaloa. Huomasin että täältä löytyy ihmisiä jotka tietävät hitusen enemmän kuin minä, joten mistä alottaa? Vaihanko bonsain heti uuteen ruukkun (uusien maa-ainesten kera?) ostettuani hyväkuntoisen semmosen ja sitte vasta suihkuttelemaan ja kastelee?
Help!
Kertokaa, kuinka saan hyvän alun josta jatkaa smile

2

Vs: Bonsai puun hankinta

Uudelleen ruukutuksen kanssa ei välttämättä kannata mitään hirveätä paniikki kiirettä pitää. Sijoitat sen rauhassa valoisalle paikalle etkä kastele liikaa (annat kuivahtaa välillä). Sisäpuille täytyy syksyn tullen hankkia valaisin. Muuten se Suomen pimeydessä kärsii ja pahimmassa tapauksessa heittää henkensä.

Eli rauhassa se puu kotiin ja sitten vasta alat miettiä sitä uudelleen ruukuttamista. Sisäpuilla voi sen tehdä ympäri vuoden ja miten nopeesti kannattaa tehdä riippuu nykyisestä maa-aineksesta, yleiskunnosta yms. Joka tapauksessa se kannattaa ekalla kerralla tehdä hyvin varovasti, ettei (yleensä huonot) juuret vaurioidu entisestään. Todennäköisesti se puu on lähtömaassa survottu sinne bonsairuukkuun juuri ennen myyntiin laittoa ja siinä on varmasti jouduttu juuria aika lailla lyhentämään, niin voi olla aika moinen shokki jos sen juuria heti taas telotaan.

"It is art for art's sake." - S. Holmes

3

Vs: Bonsai puun hankinta

Puu, jonka ajattelin hankkia on ficus microcarpa gingsein. Kuulemma hyvä aloittelijoille( kestää hyvin puolivalonkin, kokomaan kuivuminen ei oo vielä puun kuolema jne). Korjatkaa jos oon väärässä. Eli alkua miettein: ikkunalle seisoo, kastelua(niin että multa on märkää, ei kuitenkaa ui), sumuttelua.?
Ps. Jos ostan semmosen 20e ns.kasvilampun riittääkö sen valo talven ajaksi, jotta puu selviää?

4

Vs: Bonsai puun hankinta

Varjoviikuna ei pidä edes märästä. Ikkunalla ja pienellä lisävalolla pääsee hyvin alkuun.

5

Vs: Bonsai puun hankinta

Jotkut Ficukset näyttää kestävän aika hyvin kuivuutta, pari kertaa unohtunu kastella omaa kovassa auringonpaisteessa... lopulta maa-aines on kuivaa koko sormen matkalla. (tämä tapaus ollu hengissä jo puoli vuotta, joten ilmeisesti viime kertainen ficus opetti jotain)

6

Vs: Bonsai puun hankinta

Joo kestävät hyvinkin, hiusjuuret tosin kuolevat. Heti jos fiikuksella on runkoa, se toimii vesivarastona. Jos aiot hankkia sellaisen paksujuurisen fiikuksen, jossa juuret ikään kuin ajavat rungon asian, paksut juuret (eli se runko) toimivat vesivarastona. Ihanne lienee, jos kastelun jälkeen fiikus imaisee veden itseensä, ja maa-aines jää melko kuivaksi. Luulen että ne paksut juuret syntyvät kun kastellaan vähän ja ilmankosteus on korkea.

7 Viimeksi muokannut Kasperrrr (08.08.2015 19:59:00)

Vs: Bonsai puun hankinta

Eli kastelen puuta mullan kuivuessa (työnnän sormen multaan ja kokeilen onko märkää vielä alhaalla). Onko muuten liian myöhästä hankkia microcarpaa ku talvi tulee ja sillee? Yleensä ihmiset suosittelee kasvattaa tämmösiä puita vasta keväällä. Haittaako näin myöhään?
Ja kiitos vastauksista, olen saanut selvyyttä smile

8

Vs: Bonsai puun hankinta

Huomenna otan esimmäisen bonsain hoviini smile. Toivonmukaan selviää tovin smile

9

Vs: Bonsai puun hankinta

Moi. Ajattelin lainata tätä ketjua kun asia on samanmoinen.
Katselin tuolta raisiobonsain sivuilta noita valmiita puita ja silmää miellytti sageretia theezans. Mistä muualta ihmiset näitä valmiita hommailevat?
Entäs tarvitsenko mitä muuta samaan syssyyn, vai kerkeääkö muut tarpeet hommailla myöhemmin, lannoitteet maa-ainekset sun muut?

10

Vs: Bonsai puun hankinta

Tervetuloa. Jonkinlaisia bonsaita saa hyvistä puutarhaliikkeistä, Stockmannilta jne. Pääasiallinen lähde on meikäläisellä ollut viime vuosina nettikaupat, esim. bonsai.de. Ebaystä on tullut ostettua myös jotain. Viherpajassa Vantaalla on jotain. Aina kun bonsaipuita näkee, kannattaa ne käydä läpi, onnenkantamoisena eteen voi osua hyväkin.

Sageretia vaatii paljon valoa, joten talvea vasten kannattaa hankkia jonkinlainen valaisin.

11

Vs: Bonsai puun hankinta

Kiitokset. Savossa asuvana  nuo paikat on ikävän kaukana, joten vaihtoehtona melkein on vaan tilaaminen.
Mikä määrittää hyvän bonsain, riittääkö pelkkä paksu runko?
Katselin tuossa myös noita ficus retusa, kivan näköisiä runkoja noissa. Talvi valon virkaa toimittaa tällä hetkellä 200w esl, jonka alle noi muutkin puskat menee talvehtimaan, tietty joku pieni led spotti ei kallis olisi.

12

Vs: Bonsai puun hankinta

Hienoa, valot siis kunnossa.

Valikoimaa on netissä niin paljon enemmän, että se on hyvä ostospaikka. Muutamassa minuutissa käy läpi monen kaupan uudet puut. Raisiobonsaissa kaikki puut eivät ole kuvattuna, osa kuvista on vain edustamassa "Kokoa ja tyyliä".  Nykyään näyttää olevan kuvia myös ostettavista puista, ja se on hyvä.

Mitä sitten määrittää hyvän bonsain smile. Nettikaupoissa riittää käydä läpi pikkukuvat. Sieltä sitten pomppaavat hyvät esiin. Heitän tähän listaa ominaisuuksista joita itse haen, tärkeysjärjestyksessä niin kuin sen itse koen. (BB-koodilla sai tuollaistakin aikaan smile).

 • Mitä saan pidettyä hengissä - sisälle trooppisia, ulos meikäisen talven kestäviä.

 • Runko:

  • Kapenema

  • Liike

  • Paksuus tyvessä

 • Nebari eli puun tyvi, juurten leviäminen säteittäisesti eri suuntiin.

 • Oksat:

  • Oikeilla paikoilla, eli ulkokaarteissa.

  • Myös riittävän alhaalla.

  • Kapenevat ylöspäin.

Alkaa ehkä loppua kohti mennä hienosteluksi. Runko on pääasia, sen kasvattaminen (varsinkin sisällä) on kaikkein hitainta. Joku olisi varmaan sitä mieltä, että liike on tärkein ominaisuus. Itse en ole niin taiteellisesti suuntautunut. Minulle riittää se, jos bonsait näyttävät puilta.

Nebari on toinen asia, jonka tekeminen on hidasta. Oksia voi klipsiä aina kun uutta kasvua on tullut reilusti, mutta juurten kanssa touhutaan korkeintaan kerran vuodessa.

13

Vs: Bonsai puun hankinta

Taas hieman viisaampi smile taidan kokeilla onnea noitten raision fiikusten kanssa. Ainakin malli kuvat on omaan silmään mieluisia. Ja jos kaikki menee hyvin niin etsiskelee sit lisää.
Sillä aikaa voi selata foorumeita ja tankata tietoutta.
Osa kuulostaa tosi heprealta mutta pääpiirteittän selventi nuo sinun vinkit hyvin.
Kiitoksia jospa näillä päästään alkuun smile

14

Vs: Bonsai puun hankinta

Mistähän löytäisi hyviä kuvia esim tosta fikuksesta ja sageretiasta. Johonka voisi sitten ostaessa verrata? Minkä paksuisia runkoja noilta 4-8 vuotiailta puilta kannattaa odottaa? Tietysti varmaan laji kohtainen mutta noin suurinpiirtein?

15 Viimeksi muokannut JanTam (17.08.2015 09:43:58)

Vs: Bonsai puun hankinta

Pitää pystyä näkemään kuva juuri siitä puusta jonka ostaa.

Tuolla on keskustelua aiheesta kaupat, siellä on linkkejä. Jos löydät jotain uusia kauppoja, lisää listaan smile. Sellaisia joista onnistuu ostaminen online, eli uudet puut ovat esillä kunnolla.

Tuolla bonsai.de -kaupassa ensimmäinen runko sisäpuulla tuli vastaan tässä:

puksipuu

Linkki kuolee sitten kun tuo on myyty.

Tyvestä arviolta 4 senttiä, hyvä kapenema (jos tekee ihan pienen tästä). Ruma kyllä. Katkaisisin tuon heti ekan oksan yläpuolelta, tai tokan. Toiveena saada kasvi lykkäämään uutta versoa, joista sitten lähtisi tekemään oksia. Toka oksa taitaa olla parempi, rungossa olisi vähän liikettä. Kovin pitkälle ei kannata suunnitella, kun käytettävissä on vain yksi kuva. Pätkäisyn jälkeen etupuoli voi olla joku muukin.

16

Vs: Bonsai puun hankinta

Komppaan: puu voi olla erilainen kuin esimerkki-kuvassa. Saksasta saa hyviä, myös Saksan eBay on hyvä.

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas, vuorijalava. Sisällä: podocarpus. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...

17

Vs: Bonsai puun hankinta

Onko tommonen buxus jollain tapaa vaikeampi hoitoinen kukn nuo aikaisemmat vaihtoehdot? Amatöörin silmään ihan nätin näkönen puu smile pitää varmaan tutkia mitä tuo " rungon liike " tarkoittaa big_smile

18

Vs: Bonsai puun hankinta

B. harlandii on aika kestävä. Ei voi sietää hapanta maata, vähän jotain kalkkipitoista maa-aineksessa olisi hyvä.

mok

Tuossa se mitä rungosta jättäisin jäljelle. Maltillisesti ihan vaan toista oksaa myöten smile. Tuossa olisi kapenemaa ja liikettä oikealle. Poistin oksat sotkemasta kuvaa. Mutta ne kaksi oksaa jättäisin, yrittäisin langoittaa ne jotenkin sopivasti. Alimmasta alaoksa, ylemmästä latvaa. Toivottavasti tulisi sitten pari oksaa lisää leikkauksen seurauksena.

Tuo puu nyt osui eteen, tuskin on häävi valinta. Mutta ihan ok ehdokas tuokin on. Pieni tosin, runkoa jäisi noin 10 senttiä. Minkä kokoista olet suunnitellut?

Tuossa puu jota olen harkinnut.
carmona
Carmona

Siitä jättäisin vain alimman vasemmanpuoleisen oksan. Tosin kiinnostaisi tietää saisiko tuo ohuemman oikeanpuoleisen lavastettua alaoksaksi jotenkin. Istutuskulmaa pitäisi kääntää reilusti oikealle. Jokin tuossa miellyttää.

Tuohon tapaan:
carmona2

19

Vs: Bonsai puun hankinta

No tuo kuva selventi liikkeen smile ja kiitoksia vaivasta.
Ajattelin jotain 20-25cm max.30, puun kooksi.
Nälkä näköjään kasvaa selatessa ja rahaa saisi menemään miten paljon vaan. Mutta eiköhän sitä aloitella  hillitysti, niin ei tule suuria pettymyksiä.

20

Vs: Bonsai puun hankinta

Jotain tämän tyylistä http://www.henhbonsai.nl/en/bonsai-ilex … -4846.html

21

Vs: Bonsai puun hankinta

Runko puuttuu. Ilex crenata kuuluu väliinputoajiin, vaatii viileän talven, mutta ei kestä meikäläisiä pakkasia. Suositus on trooppisia lajeja sisälle.

22

Vs: Bonsai puun hankinta

Entäs zelkova? Aika korkeitahan nuo ovat.  Hirmu harvassa nuo   rungon alle 100e hintaluokassa.tuossapa tuo http://www.henhbonsai.nl/en/bonsai-zelkova-no-4858.html

23

Vs: Bonsai puun hankinta

Kiinanjalava tuo taitaa olla. Minä en ainakaan ole saanut kiinanjalavaa sisällä menestymään. Vaatii ilmeisesti viileän talvilevon myös.

Fiikukset, Carmona, Sageretia, Ligustrum, Schefflera, nämä lajikkeet ainakin minä olen saanut ympäri vuoden huonelämpötilassa menestymään.

Nopeastihan noissa hinta nousee, kun laatu paranee ja hyvää ja halpaa on vaikea löytää.

"It is art for art's sake." - S. Holmes

24

Vs: Bonsai puun hankinta

Bonsaiden hinnoittelussa on sellainen erikoisuus, että korkeat puut maksavat enemmän kuin matalat. Puun korkeudelle ei ole kuitenkaan mitään yhteyttä laatuun. Aina joskus matalissa puissa on halvalla yksilöitä, joissa on aivan hyvä runko. Toisaalta usein joutuu maksamaan puun korkeudesta, vaikka siihen bonsaihin jonka materiaalissa näkee ei käytetäkään kuin aivan tyvi.

Kiinanjalavaltahan se näyttää. Masalla hyvä lista lajeista.
Tuolla monta ihan ok runkoa. Esmes. Tuossakin on yläosa ilman kapenemaa. Tyvi kuitenkin mainio, ja näyttäisi juuretkin olevan ihan hyvät.

En muuten hae näitä erityisesti sinulle smile, ei tämä ihan kiltteyttä ole. Käyn hyvien kauppojen tarjonnan läpi useita kertoja viikossa, ihan itseäni varten.

25 Viimeksi muokannut Milmari (21.08.2015 08:04:38)

Vs: Bonsai puun hankinta

Juu, en minä niin ajatellutkaan smile se vaan, kun kokeneempi sanoo jotain " hyväksi " niin tietää sitten vähän mitä etsiä. Ja eikös tuo jalava tarttenut sen talvehtimis ajan.... entäpä oliivit? Onko eroa tuon europan ja europa sylvestriksen välillä?https://www.bonsai-shop.com/en/bonsai/indoor/ficus-fig-tree/12-years-43cm/a-363/
Entäs tuo? Jollain tapaa olis miellyttävän näkönen...