1

Aihe: Aitoviikunan lannoitusmoka ja Carmonan myrkyttäminen Calypsolla

Yhdistän tuohon samaan, huonoon otsikkoon molemmat tämän hetkiset ongelmani.

Ostin lokakuun alussa pienilehtisen Ficus carican, joka oli vielä täydessä lehdessä ja viikunoitakin siinä oli. Myyjä neuvoi pitämään sen sisällä niin kauan kun siinä on lehtiä; sen jälkeen oli tarkoitus viedä se autotalliin, jossa on talvella +5 - +10C. Pelkäsin että kasvi tuo mukanaan ötököitä ja tuuppasin sen juurelle Provado-puikkoja muistamatta ollenkaan, että niissä on lannoitetta. sad Viikuna alkoi heti meille tultuaan tiputtaa lehtiä, mutta kun lannoite alkoi vaikuttaa, niin pudottelu lakkasi ja nyt se alkoi lisäksi tällä viikolla kasvattaa silmujaan. En löytänyt puikkoja enää mullasta siinä vaiheessa kun muistin sen lannoitteen. Vein kasvin äsken talliin valon alle +6 asteeseen, mutta onko tämä järkevä vaihtoehto? Toisaalta, jos pidän sen sisällä kunnes lannoite on "syöty", niin kasvi voi olla jo täydessä lehdessä ja koko sen talvehtiminen voi ehkä mennä sekaisin. Mitähän tässä nyt kannattaisi tehdä?

Toinen moka oli sitten kahdenkin eri Carmonan myrkyttäminen Calypso-kastelulla, kun löysin ihan  muusta kasvista villakilpikirvan. Kastelin Calypso-vedellä kaikki kasvit, eikä muissa kasveissa näy mitään ongelmaa, mutta molemmat Carmonat kellastavat lehtiään muutaman lehden päivävauhdilla. Oliko nämä Carmonat nyt sitten tässä, vai voikohan ne vielä toipua? Googlettelin vähän asiaa ja Carmona taitaa olla aika herkkä torjunta-aineille. Enpä tiennyt tuota(kaan).

2

Vs: Aitoviikunan lannoitusmoka ja Carmonan myrkyttäminen Calypsolla

En usko että Provadon lannoite on mikään ongelma. Ärsyttävä ominaisuus se on kyllä. Lehtien tiputtelu liittyy yleensä olosuhteiden huononemiseen, ilman kuivuuteen ja/tai vähään valoon. Liika märkyys aiheuttaa sitä myös.

Minusta viileä säilytys kuulostaa oikealta, ja valot ovat hyvä juttu. Kevääseen on kyllä vielä pitkä aika.

Olen käyttänyt Calypso-kastelua myös Carmonoilla, tuplavahvuudella, ilman ongelmia. Lehtien kellastuminen liittynee olosuhteisiin, erityisesti vähenevään valoon.

EU on kieltänyt Calypson, ja se on kyllä harmi.

3

Vs: Aitoviikunan lannoitusmoka ja Carmonan myrkyttäminen Calypsolla

Kiitos vastauksesta, JanTam. smile

Aitoviikunanhan kuuluukin tiputtaa lehtensä ennen talvea ja se oli niukalla kastelulla eteläikkunalla ja ilmankostuttimen vieressä. Olen lähinnä huolissani siitä, että se tiputtelu LAKKASI lannoitteen myötä. No, ehkä se päättää mennä lopullisesti talvilevolle, kun lämpötila siellä tallissa on nyt vain +5C:n luokkaa.

Niillä minun Carmonoilla on mielestäni hyvät olosuhteet: ne on 250 wattisen energiansäästölampun alla, lämpötila +20-25C (vuorokaudenajasta riippuen) ja ilmankostutin pitää kosteusprosentin välillä 50-60 astetta. Päästän ne melko, mutta en ihan kuiviksi, ennen kuin kastelen. En tiedä voiko ne lehdet olla auringon polttamia, kun aloin vähän aikaa sitten pitää sälekaihtimia auki. Kasvit on hyvin lähellä ikkunaa. Molemmat Carmonat kasvaa koko ajan hyvää vauhtia ja kukkivat jatkuvasti. Ötököitä en ole niistä löytänyt, mutta oksia on kyllä molemmissa ihan liikaa ja sinne tiheään latvapöheikköön ei näe oikein hyvin. Kellastuneissa lehdissä ei kuitenkaan näy mitään ötökän jälkiä. Toisaalta luulisi, että Calypso olisi jo hoidellut mahdolliset tunkeilijat. Taidan sulkea sen kaihtimen taas ja seurata tilannetta. Sen verran aurinko kuitenkin vielä porottaa, että saman ikkunan lähellä olevasta, auringolle herkästä fiikuksesta kärähti eilen muutama uusi, pieni lehti. Hyvä tietää, että Calypso ei ole tälle lajille vaarallista.

Onko EU siis kieltänyt Calypson? Yritin googlettaa asiaa, mutta en löytänyt siitä mitään. Kuulin aiemmin yhdeltä Tukeslaiselta, että Sprutzit kyllä häviäisi kaupoista, kun ei sen valmistaja hae enää sen hyväksynnälle jatkoaikaa. Pitää täydentää Calypso-varastot, jos se tosiaan on häviämässä markkinoilta.

4

Vs: Aitoviikunan lannoitusmoka ja Carmonan myrkyttäminen Calypsolla

Anna tulla täysi valo vaan. Olosuhteet kuulostaa tosiaan hyviltä smile. Lehdillähän on oma ikänsä, on luonnollista että vanhoja lehtiä tippuu.

Calypso oli se systeeminen myrkky, vai mitä. Muistaakseni näin se oli, että poistuu.

5

Vs: Aitoviikunan lannoitusmoka ja Carmonan myrkyttäminen Calypsolla

Juu, vanhoja tippuu, mutta kun yhtäkkiä molemmat alkoi tiputella. Niihin kellastuviin lehtiin tulee ensin sellaisia mustia, ihan pieniä ja vähän isompiakin pisteitä/pieniä läikkiä, jotka on lehden päällipuolella ja ikäänkuin lehden sisällä. Ne on koholla ja kun se lehtihän on kiiltävä, niin ne on sen kiiltävän (kuin kalvon) alla, eli kiilto jatkuu pisteiden ja läikkien yli. Olikohan tuo nyt tarpeeksi epäselvästi selitetty...? smile

Pistin ihan uteliaisuuttani äsken viestiä Calypsosta sille Tukesin kaverilleni ja hän vastasi näin: "Tehoaine tiaklopridi on ns. korvattavien aineiden listalla sen mahd. hormonihäiriköinnin vuoksi, mutta hyväksytty vielä, eikä päätöstä osaa ennustaa. Ainakin 2018 saakka voi ruiskia." Ei siis tarvitse vielä täyttää komeroita Calypsolla. smile

6

Vs: Aitoviikunan lannoitusmoka ja Carmonan myrkyttäminen Calypsolla

Nyt en muista mistä tuon kuulin, luulisin että maahantuojalta. Tuolla jotain aiheesta. Toivottavasti ei poistu, Calypso on näppärämpi käyttää kuin Provado silloin, jos pitää hoidella pois hankalia ötököitä ja tarvitaan monta käsittelyä.

7

Vs: Aitoviikunan lannoitusmoka ja Carmonan myrkyttäminen Calypsolla

Vielä niistä Carmonoiden lehtien mustista pisteistä. Lueskelin blogiasi JanTam ja kirjoitit siinä, että liian voimakas keinovalo voi aiheuttaa polttovaurioita lehtiin. Carmonat tosiaan istuvat 250 wattisen ESLin alla ja polttimosta on ollut matkaa noin 15-20 senttiä kasvien ylimpiin lehtiin, joissa pilkkuja ja kellastumista on ollut eniten. Aloin miettiä tätä juttua, kun huomasin, että saman polttimon alla olevan Portulacaria afran ylimmät oksat ovat alkaneet kääntyä poispäin valosta. Yleensähän ne kääntyvät nimenomaan valoon päin. Nostin nyt lamppua ylemmäksi ja katsotaan mitä tapahtuu. smile

8

Vs: Aitoviikunan lannoitusmoka ja Carmonan myrkyttäminen Calypsolla

Hiukan epäilen, että 250w esli tuottaisi liikaa valoa. Luximittari kertoisi asian, 100kluxia ainakin on ihan ok. Luximittarin saa myös kännykälle, mutta se pitää kalibroida ensin. Auringon valo on noin 100kluxia, ja se on hyvä verrokki.

Laita kuvaa lehdistä, ehkä jollakin on jotain sanottavaa niistä.

9 Viimeksi muokannut juuriska (31.10.2015 19:55:52)

Vs: Aitoviikunan lannoitusmoka ja Carmonan myrkyttäminen Calypsolla

Meinaatko? Aivan älyttömän kirkashan se valo on ja siinä on metallinen heijastin. Se valaisin on tämä: http://www.chilikauppa.fi/lumii_maxii_heijastin 

Lux-mittari kyllä kiinnostaisi. Onko joku malli, jonka olet todennut hyväksi?

Muoks: Miten tänne saa laitettua kuvia? Olen tosi onneton näissä jutuissa...

10

Vs: Aitoviikunan lannoitusmoka ja Carmonan myrkyttäminen Calypsolla

Luonnossa se valonlähde on aurinko. Flood-light -tyylisillä valaisimilla ei päästä kovin kummoisiin intensiteetteihin paitsi aivan lähellä.

Oman lux-mittarini ostin Ebaysta parilla kympillä. Suunnilleen tuommoinen: link

Joskus valon intensiteetin voimakas kasvu käräyttää lehdet. Ei siitä kuitenkaan mustia pisteitä synny, pikemminkin esim. lehtien kärjet kuolevat tai ne osat lehdistä kuolevat, jotka ovat suoraan kohti valoa.

Ensin kuvat pitää saada nettiin johonkin palveluun, esim. flicr. Sitten tarvitset kuvan osoitteen netissä. Sitten laitat kuvan osoitteen img-tagien väliin.

Valitse foorumilta joku viesti jossa on kuva, ja klikkaa kohtaa Lainaus, niin näet miten kuva on liitetty.

11

Vs: Aitoviikunan lannoitusmoka ja Carmonan myrkyttäminen Calypsolla

Ok, kiitos. smile Tilasin Lux-mittarin, mutta kerkesin jo nyppiä kaikki "pisteiset" lehdet pois. Yritän laittaa ohjeidesi mukaan kuvaa, jos pisteitä tulee taas lisää.