1

Aihe: Puiden valaistus

Hei! Olen ajatellut miten huolehtia puiden valaistuksesta? Minulla on ollut oma lamppu sille talviseen aikaan mutta tuntuu että se ole kovin hyvä. Olenkin katsellut kasvatusvaloja ja tosiaan sen takia päätin tulla tänne hieman kyselemään neuvoja ja vinkkejä. Onko kasvatusvalosta hyötyä bonsaipuiden kasvattamisessa?

2

Vs: Puiden valaistus

Terve,

On paljon tietoa luulisin jo tässä foorumissa: http://www.bonsaifi.net/keskustelu/sear … =186859723

mutta myös toisilla paikalla esim, tässä on tosi paljon tietoa: http://janinbonsait.blogspot.fi/search?q=led

ja vähän täälläkin: http://tatobonsai.blogspot.com/2016/01/ … lator.html

3

Vs: Puiden valaistus

Kyllä valaistuksesta on hyötyä sisäbonsaiden kasvattamissa. Pakollinen silloin jos suoraa auringon valoa ei ole saatavilla ja Suomessa talvella.

Tuolla välineet ja kirjallisuus osiossa on tosiaan paljon keskustelua aiheesta ja erilaisia ratkaisuja esitelty.

Loisteputket ovat se perinteisin ja halvin ratkaisu ja varsin toimiva varsinkin silloin, kun puut saavat nauttia myös auringonvalosta. Loisteputkivalaisimia on saatavilla eripituisia ja 1-4 putkella varustettuja, joten niillä on helppo valaista vierekkäin sijoitetut bonsait. Putkista kannattaa valita perus viileä valkoinen, päivänvalo tai sitten jos panostaa haluaa niin kasvivaloputki (gro-lux tms.).

Uusimpana villityksenä on tullut sitten ledit ja näitä on sitten melkoinen kirjo tarjolla ja näillä saa todella tehokkaan valaistuksen verrattuna loisteputkiin verrattuna. Ledien ostossa täytyy perehtyä mitä ostaa, eikä sokeasti uskoa valmistajien myyntipuheisiin. Tarjolla kun on todella surkeita, väärennettyjä ja valehdelluilla tiedoilla olevia valaisimia ja lamppuja. Mutta myös hyviä valaisimia on markkinoilla.

Yhden pienen puun valaistukseen voisi olla hyvä loisteputki puolelta Airam Artco kasvivalaisin. Ledipuolelta vaikuttaa todella hyvälle: http://www.nelsongarden.fi/fin/eur/p/ka … d-16w_5574

Yksi vaihtoehto voisi olla myös monimetallivalaisimet. Kauppojenkin katossa käytettävät monimetallispotit ovat hyviä bonsaiden valaistukseen.

"It is art for art's sake." - S. Holmes

4

Vs: Puiden valaistus

tosissaan valaistukseseta on suurta hyötyä bonsain kasvatuksessa, mutta ennenkuin aloittaa uutta lankaa niin kannattaa lukea edes yksi vanha

5

Vs: Puiden valaistus

Ymmärrän toki mutta päätin nopesti vain tiedustella asiasta joten päätin aloittaa uuden keskustelun. Olen hieman jo katsellut näitä https://ledsale.fi/15w-e27-led-kasvilamppu.html
Mutaa täytyy tosiaan vielä joitain vinkkejä katsoa jos löytyisi jotain muuta. Kunhan valo pelaa niin se riittää. Hyvää viikonloppua kaikille.

6

Vs: Puiden valaistus

Tästä foorumista ei ole helppo löytää yhtään mitään. Itsellänikin takavuosilta paljon juttua, jota en enää allekirjoittaisi. Sikäli minusta OK kysyä ajantasaista tietoa.

Saman hyödyn saat esim. Artcon kasvivalaisimesta (loistari, ei led-malli, se on vain 7W). Paapisen Masan linkin lamppu lienee myös parempi kuin tuo linkittämäsi. Jos puita on vain yksi, ihan pienoisloistarilla varustettu pöytälamppukin on parempi kuin ei mitään. Oli valo mikä hyvänsä, se pitää laittaa niin lähelle kuin mahdollista ilman että se käräyttää lehdet. Pöytälampun tapauksessa esim. 5 senttiä on hyvä etäisyys.

7

Vs: Puiden valaistus

Täällä nyt löytyy ehkä paras lähde sisäkasvatuksestä: http://dendropedia.org/wiki/index.php?title=Sisähoito

8 Viimeksi muokannut ArtoK (12.10.2017 09:01:06)

Vs: Puiden valaistus

Olisivatko kaksi tälläista http://www.ebay.com/itm/E27-54W-Saving- … 1438.l2649 noin 30 cm päässä hyvä lisävalo sisäbonsaille, jotka on sijoitettu etellän ikkunalle Ikean kurakaukalosta tehdyn humidy trayn päälle?

Onko muuten pieni ilmankostutin huono idea talvella, jos tuo 70x38x3 levy ei tuota tarpeeksi kosteutta? Nyt näyttää että kosteus on 51% tuon levyn päällä, mutta on ollut niin sateista, että ilma on muutenkin kosteaa.

9

Vs: Puiden valaistus

Tuo lamppu vaikuttaa vähän kepulilta ollakseen 54W. Onko siinä aktiivijäähdytys elikäs tuuletin? Olisi pakko olla. Tuossa ei myöskään sanota mitään valokeilan leveydestä. 30 sentin päästä tuo voi silti olla hyvä.

Tuossa lamppu jota olen tilannut muutaman testiin, vaikuttaa lupaavalta, mutta mistä sen tietää, ennen kuin näkee. Ebayssä myydään lamppuosastolla paljon kuraa. Lamppujen pitäisi tulla ensi viikolla. 25 asteen keila on erittäin hyvä. Tilasin 4000 Kelvinin versiota. Mittaan ja raportoin tänne, kun saapuvat.

Ilmankosteus on yleensä ongelma vasta tammi-maaliskuussa. Luulen että ilmankostuttimesta on hyötyä.

10

Vs: Puiden valaistus

Nuo LED lamput ja valaisimet tuntuvat olevan aikamoisen villi kenttä. Missä on hyviä, mutta suurin osa tuntuu olevan nimenomaan kestävyyden suhteen tosi heikkoja. Lämpö on ledien suurin vihollinen, joka tappaa ne hyvin nopeasti. Yleinen käsitys on että ledit ei lämpene, mikä ei pidä paikkaansa. Ledit eivät säteile lämpöä valon mukana valaisimesta, mutta elektroniikka niiden taustalla tuottaa lämpöä ja mitä tehokkaampi ledi sitä kuumempana se käy. Pitäisi olla todella hyvä jäähdytys että nuo tehokkaammat ledit kestää. Monesti myös noita ajetaan pienemmällä virralla että ne kestää. Eli 54 watin lamppu onkin tyyliin 15w lamppu, jolloin lamppu ei olekkaan niin tehokas mitä luuli ostaneensa.

Itse ostin viime vuonna kohtuullisen arvokkaan Nelson Gardenin 16w https://www.newgarden.se/Nelson-Garden- … D-16W-5574 lampun. Tämä kesti muutaman kuukauden kunnes pimahti. Sain takuuseen uuden, mutta sekään ei kauempaa kestänyt. Kuuleman mukaan muillakaan kyseinen ei kauempaa ole kestänyt. Nyt kyseinen lamppu on poistunut suomen markkinoilta.

Noita led lamppuja on paljon tarjolla. Osa on hyviä valaisemaan, mutta kestävyys on todella heikko. Ledejä kun mainostetaan kestävinä ja pitkäikäisinä valaisimina, niin täytyi tällainen varoituksen sana tänne laittaa, ettei tule harmittavia ostoksia. Hyviäkin ledejä on, mutta ostamisen kanssa pitää olla tarkkana ja mahdollisimman tarkkaan yrittää selvittää muiden ominaisuuksien lisäksi miten ledit on jäähdytetty.

En tiedä pitäiskö hyväksi todettuja lamppuja alkaa listaamaan jonnekin? Tietysti noita lamppumalleja tulee ja menee nopeaan tahtiin.

"It is art for art's sake." - S. Holmes

11

Vs: Puiden valaistus

Myös sivulle kirjoittanut aloitteleva harrastaja pähkäilee valaistusratkaisuja tulevalle talvelle. Edellisen talven kilvoittelin olohuoneessa Airamin kasvivalon voimalla, mikä riitti pitämään muutamat puuni hengissä. Lisäksi pienessä kasvatusteltassa oli halpa kiinalainen ledipaneeli, joka riitti ylläpitämään maltillista kasvua yhdessä hallitun ilmankosteuden kanssa.

Nyt olisi tarkoitus viritellä vähän tehokkaampia led-ratkaisuja. Kun tosiaan sutta ja sekundaa on tarjolla, niin mielellään kuulisi vinkkejä tai listausta toimiviksi koetuista.

Onko muilla kokemuksia ruotsalaisen Gemman kasvivaloista? Firman kotisivut ovat luotaantyöntävän karut (https://www.gemma-led.se), mutta yhden testitoimituksen perusteella kyseessä näyttäisi olevan kömpelön huijauksen sijaan kotikutoinen skandinaavinen yritys. Firman innovaatio on laittaa kasvivaloihin sinisten ja punaisten ledien lisäksi myös vihreitä, minkä vuoksi lopputulema on violettiin valoon nähden olohuonekelpoinen. Minulla on vuoden verran ollut kattovalaisimen spottiryhmässä yksi tällainen (https://www.gemma-led.fi/kasvivalaisin-e14-5-w) suunnattuna huoneen perällä olevan kaapin päälle sijoitettuihin viherkasveihin. Etäisyyttä on pitkälti toista metriä, mutta kapean keilan ansiosta homma on toiminut ja kasvit voivat erinomaisesti.

Näissä on passiivinen jäähdytys, joten tehokkaammissa saattaa tulla vastaan yllämainittuja kestävyysongelmia. Mene ja tiedä.

Koska olohuonekelpoisuutta ja katseenkestävyyttä haetaan, niin nyt olisi harkinnassa hankkia tällainen tuntuvan alennuksen innoittamana: https://www.gemma-led.fi/kasvivalaisin-30-w (45-asteen kulmalla). Käyttötarkoituksena muutaman puun valaisu n. 30 cm etäisyydeltä. Vai olisiko spottiratkaisu kustannustehokkaampi?

12

Vs: Puiden valaistus

Jos haetaan minimivalomäärää, jolla kasvit pysyvät hengissä, niin sinipunavalot ovat parhaat. Bonsaiden valaistus minimin mukaan ei ole minusta kovin kiinnostavaa. Jos valaistaan kunnon intensiteetillä, spektrillä ei tarvitse kikkailla. Mikä vaan valkoinen ledispotti toimii. Itse olen päätynyt 4000 Kelviniin, mutta en usko ero on iso, käyttää sitten 2500K (lämmin valkoinen) tai 6500K (päivänvalo).

Kun intensiteetti on korkea, kaikkia aallonpituuksia on riittävästi. Silloin kasvutapaan vaikuttaa enää valon määrä.

Gemman valoja en tunne, jos ne ovat tiukkoja spotteja, niin se kuulostaa oikein hyvältä. 45 astetta ei ole kummoinen spotti, mutta kyllähän se 30 sentin päästä toimii varmasti. Itse käyttäisin vain tiukkoja spotteja.

13

Vs: Puiden valaistus

Tervetuloa puuparta! Olohuonekelpoisuus on oiva tavoite, johon mm. valon suuntaaminen (ei saa häikäistä) ja sävy (mieluummin lämmin valkea, ei rgb) vaikuttaa. Kannattaa etsiä tiukan keilan spotteja 5-15D jos mahdollista. Samalla ne voi olla vaikka 1-2m päässä kohteesta, mikä antaa enemmän mahdollisuuksia niiden sijoittelua.

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas, vuorijalava. Sisällä: podocarpus. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...

14

Vs: Puiden valaistus

Tuo Gemma ledin 30w "paneeli" on helpompi jäähdyttää kuin nuo pienet kierrekantaiset lamput. Kun elektroniikkaa ja ledejä ei ole sullottu niin pieneen tilaan niin kunhan "jäähdytysripa" on hyvä niin aktiivista jäähdytystä ei tarvita. Painon perusteella oletettavaa on että tuossa on jäähdytysripa kunnossa. Takuukin on 2 vuotta, niin voisi olettaa, että kestää.

Tuossa on muihin paneelimallisiin valaisimiin verrattuna se hyvää minusta, että tuon pystyy kiinnittämään esim. pystysuoraan seinään ja kulmaa kääntää. Puun voi valaista yläviistosta jolloin myös alaoksille tulee valoa. Normaalistihan nuo paneelit roikkuu horisontaalisesti vaijereiden varassa kasvien yläpuolella jolloin käy helposti niin että vain latvus valaistaan kunnolla ja alaoksat jää vähemmälle valolle, kun sen pitäisi olla toisinpäin. Isommalle puulle voisi toimia hyllyssä jossa on molemmin puolin puuta kiinnitetty sivuseiniin tuollaiset valaisimet ja valo tulisi molemmin puolin yläviistosta.

Olohuonekelpoisuudesta minä en ymmärrä mitään.

"It is art for art's sake." - S. Holmes

15

Vs: Puiden valaistus

Kiitokset nopeista ja eri näkökulmista asiaa valaisevista vastauksista! Täytynee vielä pähkäillä eri vaihtoehtojen välillä. Sikäli kun kapeakeilaisten ja tehokkaiden led-spottien tulisi olla aktiivisesti jäähdytettyjä, niin minkähän verran näiden tuulettimet pitävät kokemustenne mukaan hurinaa? Muodostaako äänekkyys mahdollista ongelmaa "olohuonekelpoisuudelle"? Nämähän on tietysti tottumiskysymyksiäkin, mutta mainittakoon, että esim. nämä halvimmat rautakauppojen ajastimet ovat osoittautuneet omaan korvaan häiritsevän äänekkäiksi jatkuvalla tikityksellään.

16 Viimeksi muokannut JanTam (14.10.2017 12:50:52)

Vs: Puiden valaistus

Olohuonekelpoisuus menee yli minunkin horisonttini. Minulla on noin 500w ledispotteja olohuoneessa, pieniä ja passiivijäähyllä. GU10 ja MR16, 220 ja 12V spotteja. Ne ovat melko umpinaisessa tilassa, joten niitä jäähdytetään n. 10 kpl Noctuan hiljaisimmalla tietokonetuulettimella. Kännykän desibelimittari sanoo muistaakseni 22db kun tuulettimen ovat päällä, 17db kun pois. Hurinan huomaa kun menevät päälle, samoin kun menevät pois päältä.

Tarkemmat speksit ratkaisusta löytyvät blogista (linkki sigussa).

Äänekkyys, ulkonäkö, olohuonekelpoisuus ovat makuasioita. Minulle ne tarkoittavat sitä, että en harrastuksella häiritse muita. Hajavalon saan pois liki täysin, se on ehkä tärkein asia. Samalla saan koko farmini piilotettua, joten ei ole tarpeen ylläpitää kummoista siisteyttä. Äänet hukkuvat täysin normaaliin tohinaan.

Aktiivijäähdytettyjen lamppujen tuulettimet ovat kovaäänisempiä.

17 Viimeksi muokannut JanTam (20.10.2017 23:21:31)

Vs: Puiden valaistus

Kuten tuli uhattua, tässä viilltävä analyysi ebayn ostoksesta.

tuikku

Ei varsinaista brändiä, ellei ebayn ilmoituksen kuvien www-osoitetta mgledcn.com sellaiseksi lasketa (joku Magic Lighting).

Oikein hyvä lamppu, yksi parhaista mitä on tullut eteen. 36W, 25 asteen keila, 4000 Kelviniä. Aktiivijäähy, joka ei ole aivan hiljainen, mutta ei kyllä äänekkäinkään. 

Valontuotto on hyvä, 100 Kluxia 30 sentin päähän. Valokeilan koko on noin noin 10 senttiä tuolla etäisyydellä. Parilla valaisee pienen puun oikein hyvin sanotaan max 30cm korkuisen. 

Hinta on 4 kpl erissä noin 30,-/kpl posteineen. Nämä tulivat UK:sta, joten ei veroja tai tulleja.

En avannut lamppua, joten en osaa sanoa saako tuulettimen vaihdettua esim. Noctuan hiljaisempaan. Ääni on minusta aika kova olohuoneeseen.