1

Aihe: Bougainvillea bonsai?

Hei!

Onko kukaan onnistunut kasvattamaan Bougainvilleaa Suomessa bonsaina? Googlettamalla kuvia se on upea bonsai ja upea muutenkin toki, mutta itse olen nähnyt sitä näillä leveysasteilla lähinnä raisuina harvoina köynnösviritelminä mummojen ikkunalaudoilla, kiemurtelemassa jossain vinksottavassa säleikössä hmm

Tahtoisin tuollaisen projektiksi, ja nimenomaan sisälle. Onko onnistujien tarinoita ja kuvia?

2

Vs: Bougainvillea bonsai?

Ei ole kokemusta, mutta todella nätti lajihan tuo olisi. Voi olla todella haastava saada hyvin menestymään ympärivuoden sisällä. Varmaan saa säilymään hengissä, mutta menee helposti semmoiseksi harvaksi ja raisuksi. Tämä on niitä lajikkeita jotka tarvitsee erittäin valoisan paikan kasvukaudella ja viileän talvehtimispaikan. Valoa voidaan sisätiloissa lisätä keinovaloilla, mutta tuo viileä talvehtimispaikka voi olla haastavampi.

Bougainvillea on köynnös, niin kunnon rungollista materiaalia on Suomesta hankala löytää, kun se ei kasva luonnostaan täällä. Täytyisi ulkomailta tilata semmoinen materiaali, joka on elämänsä alkuvaiheet kasvanut ulkona kasvin kotimaassa sille ideaaleissa olosuhteissa.

Tuolla on esim hyviä Bougainvilleoita myynnissä: https://bonsaischule.de/de/shop/8092819 … blume.html

Tuollakin sanotaan tosin, että kesällä aurinkoinen paikka ulkona on erittäin tärkeä terveelle kasvulle. Taitaa olla vähän samanlainen lajike kuin oliivi, että sen saa kyllä säilymään hengissä sisällä, mutta se ei täysin viihdy ja kukoista siellä.

"It is art for art's sake." - S. Holmes

3 Viimeksi muokannut Jenppa (16.07.2016 22:19:05)

Vs: Bougainvillea bonsai?

Kiitos linkistä. Tekisi heti mieli tehdä tilaus. Arveluttaa kovin tuo kuljetuksen rasitus kasville... Oletko tilannut itse tuolta, tai jostain ulkomailta? Tämän pitäjän kaikkia kuriiripalveluita käyttäneenä, pelottaa mahdolliset kuljetusvahingot. Mitenkähän nuo pakataan?

Minulla on hyvin aurinkoinen ja lämmin (kuumakin) paikka ulkona puulle kesäksi. Talvehtimaan pitäisi viedä toiseen taloon joka on viileämpänä talviaikaan lähes koko ajan... Raaskisinko? Eihän se sitten olisi ilona sisällä kotona koskaan! big_smile

4

Vs: Bougainvillea bonsai?

Käyttäjän JanTam kanssa tilailtu tuolta kyseisestä kaupasta useampia bonsaita ja bonsainalkuja. Kaikki on tullut ehjänä ja yllättävän nopeasti perille. Kyllä ne sen verran idioottivarmasti ne pakkaa, että kuljetusvahingot on harvinaisia. Kesällä taitavat lähettää aina maanantaina, ettei kasvi joudu olemaan viikonloppua jossain terminaalissa. Talvella on tauko, että eivät trooppisia ja subtrooppisia puita lähetä ollenkaan. Ruukun ympärille kietovat kelmua tosi tiukkaan, ettei maa-aines ja puu lähde liikkeelle oli paketti missä asennossa hyvänsä, eikä puu pääse kuivumaan. 

Tuolla on noita ulkomaisia nettikauppoja mistä voi ostaa bonsain muitakin listattuna:
http://www.bonsaifi.net/viewtopic.php?id=2531 Bougainvilleoita ei tainnut muualla ollakaan.

Tuo suunnitelmasi kyllä kuulostaa sille, että bougainvillea hyvin suurella todennäköisyydellä menestyy noissa olosuhteissa. Bougainvillea kun on etelän mailta kotoisin niin tuskin liian paahteista paikkaa Suomesta löytyy.

"It is art for art's sake." - S. Holmes

5 Viimeksi muokannut Jenppa (27.07.2016 17:40:13)

Vs: Bougainvillea bonsai?

Tilasin tuolta ensin mainitusta paikasta. Kävi kuten pelkäsin, kun paketti saapui perille (UPS) niin se tuli kyljellään ja melko kovakouraisesti lattialle sysättynä! Suuntateippejä ei ollut minkäänlaisia, eikä pakettia myöskään oltu merkattu mitenkään "helposti särkyväksi". Matka myöskin kesti viikon tänne Lieksaan, toimitus oli maanantaina. Yksi isompi oksa oli poikki, ja muutamia pienempiä. Ruukku oli kyllä hyvin pakattu, ja puulla oli tilaa laatikossa, mutta laatikkoa ei oltu selvästikään kohdeltu hellästi.

Yritin alunperin tilata toisen puun, mutta se ei ollutkaan saatavilla joten otin tämän. Olisin halunnut yksirunkoisen, mutta kai tämäkin menee harjoitellessa. Nyt se on ollut ulkona eikä lehvästö enää ole nuupahtanut kuten saapuessa.

bougainvillea

6

Vs: Bougainvillea bonsai?

No niin, juuri kun pääsin kehumasta kuinka on puut tullut ehjinä perille, niin sitten käy näin. En tiedä kuinka paljon nuo suuntateipit ja muut varoitustarrat auttaa, kun paketti kulkee niin monien käsien ja kuljetushihnojen kautta. Lähettäjän pitäisi pakata niin hyvin että kestää rasitukset, mutta tässäkin tulee raja jossain vaiheessa vastaan, mitä paketti kestää. Kannattaa varmaan heti reklamoida tapahtuneesta. Varsinkin jos on tärkeitä oksia poikki.

Täällä Suomessa on vaan niin pienet markkinat, ettei kovin kummoisia puita ole kaupan. Paljon muita vaihtoehtoja ei taida olla kuin uskaltaa tilata tai matkustaa itse hakemaan, jos jotain erikoisempaa haluaa...

Mutta tuo on kyllä mielestäni todella upean näköinen Bougainvillea! Toivottavasti saat viihtymään hyvin. Maa-aines näyttää hyvälle ja laadukkaalle. Ei varmasti ole mitään kiirettä istuttaa uudelleen tuota.

"It is art for art's sake." - S. Holmes

7

Vs: Bougainvillea bonsai?

Taas saapui minulle puu, niverävaahtera Bonsaischule Wenddorfilta. Pakkaus oli kyllä taas niin loistava, että laittaisin tuon kokemasi tosi huonon tuurin piikkiin.

Bonsaischule Engeriltä ja tuolta olen tilannut yhteensä toistakymmentä puuta, ei tosin kaikki itselleni. Koskaan ei ole ollut ongelmia kuljetuksen tai pakkaamisen kanssa. Laatikoissa ei ole merkintöjä suunnista, koska puut on hirtetty kiinni niin, että laatikon asennoilla tai käsittelyllä ei juurikaan ole merkitystä. Joskus on hieman maa-ainesta päässyt pakoon ruukusta, mutta sillä ei ole merkitystä. Isoin vika kuljetuksessa on, että puut ovat aivan märkiä vielä puolentoista viikon matkan jälkeenkin. Tiiviissä paketissa ne eivät paljon haihduta. Näppituntuma on, että Wenddorf pakkaa piirun verran paremmin.

Muillekin tiedoksi, jos joku tilaamista ulkomailta harkitsee, pakkaaminen menee niin, että ensin ruukun ympärille kiedotaan kelmua. Jos puun tyvi on matalalla, ruukussa on jotain joka painaa puun ruukkua vasten. Näin puu kiinnitetään ruukkuunsa niin, että se ei heilu. Sitten ruukun ympärillä on pahvisuoja, joka on paikoillaan kelmulla. Sitten on koko puun ruukkuineen ympärillä pahvitötterö, johon ruukku on sidottu kiinni alumiinilangalla ja teipillä. Tämä pakataan sitten pahvilaatikoon. Pakkausmateriaaleissa ei säästellä.

Kuinka bougainvillea voi?

8

Vs: Bougainvillea bonsai?

Kiitos kysymästä, tuossahan tuo nyt jo sisällä (paitsi lämpiminä päivinä kun muistan nostaa pihalle) möllöttää. Jonkun verran on kasvua tullut ja mietinkin tässä mitä tehdä leikkausasioissa. Pitänee alkaa opiskella. Olen alkanut kallistua sille kannalle, että tämä puu viettää talvenkin täällä sisällä. Sinne viileämpään taloon viennissä on huonona puolena, että en voisi hoitaa sitä juurikaan, ja näkisin ehkä liian harvoin kastelua ajatellen. Täällä taas lämpötila ja kuiva huoneilma ovat varmasti shokki kasville.

Mukava kuulla että kuljetukset sujuu noin yleensä moitteetta. Tämäkin puu oli tosiaan pakattu hyvin, mutta kun on malliltaan leveä, osui kai sitten kovassa käsittelyssä reunoihin, ja oksat ovat hyvin kovia eivätkä taipuisia, niin olivat napsahdelleet poikki. Mutta silti pöyhkeä ilmestys vieläkin!

Mummoni bougainvillea intoutui muuten kukkimaan kun pääsi ulos. Pari kuukautta jörötti pihalla, vihertyi kokoajan ja näin loppukesästä palkitsi parilla kukinnolla. Jospa tämäkin ensi kesänä, jos henki ja elämä vain on tallella...

9

Vs: Bougainvillea bonsai?

Jenppa kirjoitti:

Sinne viileämpään taloon viennissä on huonona puolena, että en voisi hoitaa sitä juurikaan, ja näkisin ehkä liian harvoin kastelua ajatellen. Täällä taas lämpötila ja kuiva huoneilma ovat varmasti shokki kasville.

Mulla ainakin näyttäisi bougainvillea pärjäävän olohuoneessa aivan hyvin. Saa päivittäin hyvin auringonvaloa ja kuiva ilmakaan ei näyttäisi olevan ongelma kun päivittäin muistaa suihkutella lehvästöä.

Syyskuun lopulla tuon ostin ja silloin heti lyhensin oksia reilusti että sain sopimaan omaan paikkaansa, nyt tehnyt jo uudet versot kaikkiin leikkauskohtiin. Talvella varmaankin joutuu lisävaloa antamaan reilusti jos meinaa tuota päästä keväällä istuttamaan oikeaan ruukkuun elävänä.

Suhteellisen helpolta kasvilta vaikuttaa kyllä, ja on "kukkineen" näyttävä näky. Toivottavasti jatkat tilanteiden päivitystä nimittäin on hieno puu sulla!

Ja korjatkaa joku viisaampi jos sanoin jotain väärää big_smile

Onhan mulla blogi, ja huono blogi onkin!
https://epbonsai.wordpress.com/

10

Vs: Bougainvillea bonsai?

bougainvillea

bougainvillea


Päivitän kuulumisia... Kuten kuvista näkyy, alku ei ole ollut mitenkään ruusuinen meidän yhteisellä taipaleella. Kun muutin kasvin ulkoa sisälle, sen kaikki lehdet kuivuivat korpuiksi (eivät siis kellastuneet ja tippuneet vaan kuivuivat vain yksinkertaisesti) ja murentelin ne pois siitä sitten suruissani. Oksisto myös kuivui ja luulin että nyt kuolo korjasi.

Jatkoin kuitenkin sumuttelua ja kastelua ja pidin sitkeästi siinä samalla ikkunapaikalla mihin alunperinkin parkkeerasin kasvin talvisijoilleen. Sitten alkoi pientä elonmerkkiä näkyä rungon läheisyydessä, pieniä pullistuneita silmuja. Toivoni virkosi ja ostin  Airamin kasvivalon. Sumuttelen paljon. Nyt puskee versoa. Vaikea sanoa paljonko entisestä oksistosta on kokonaan kuivunut, mutta uusi kasvu on voimakasta, lähtee rungon läheltä ja lehdet ovat suuria...

En tiedä kannattaako alkaa nyt leikellä vai antaa vain kasvaa. Toistaiseksi saa ainakin olla rauhassa ja tehdä mitä lystää kunhan ei kuole.

11

Vs: Bougainvillea bonsai?

Hieno homma että lähti kasvamaan. Itse en leikkaisi, vaan antaisin sen olla, kunnes tulee aika viedä se ulos. Paljon valoa ja sumuttelua.

12

Vs: Bougainvillea bonsai?

Samoilla linjoilla JanTam:n kanssa. Ei kannata lähteä leikkelemään vaikka kasvaa tajuttoman nopeasti. Jossain vaiheessa ennen kevättä kannattas varmaan antaa parin kuukauden lepo jotta elää pidempään ja on terveempi. Viileä tila eikä tarvetta valolle, kastelua tarpeen mukaan tietenki.

Mulla oma ollut kohta 2 kuukautta viileässä ja alkanut puuduttaa loppusyksyn versoja eli ilmeisesti lepoon joutuessaan kovettaa kaiken kasvun (joku suojaus systeemi?) ja näin mulla on keväällä uusia oksia joiden kans pelailla.

Hienoa tosiaan että palautui muutoksesta ja lähti kasvamaan! Tää sun puu on varmasti melkonen näky kun tulee "kukat" smile Tsemppiä täältä kasvatukseen, toivottavasti säilyy pitkään!

Onhan mulla blogi, ja huono blogi onkin!
https://epbonsai.wordpress.com/

13

Vs: Bougainvillea bonsai?

Kiitos vastauksista. On todella mukava seurata tuota kasvun ihmettä, vaikkakin vauhti tuntuu jopa hiukan hirvittävän.

Onko sinulla tinogron93 minkälainen se bougainvillea? Ilmeisesti siis viimekesän hankinta? Löysitkö Suomesta sen?

Kiinnostaa, koska haluaisin hankkia lisää näitä. Mukava olisi myös seurata muiden harrastajien edesottamuksia ja nähdä kuvia kukinnoista.

14

Vs: Bougainvillea bonsai?

Mulla on Bougainvillea Alexandra, viininpunaiset kukinnat. Alkusyksystä sen löysin rautian alennusmyynnistä kympillä.

Tällä hetkellä puussa ei oo oikein mitään kuvattavaa kun on levossa jollonka tiputtaa suurimman osan lehdistään. Aika huonoa runkomateriaalia puoleen väliin saakka, keväällä meidän foorumin ammattilaisten ehdotuksesta ilmajuurrutan tuon rungon puolivälistä että saa jonkun tolkun. Nyt siis tosi pitkä kapea runko ja kaikki kasvu ylhäällä.

Jos haluat nähdä niin mulla on vanha kuva ostopäivältä täällä:
http://www.bonsaifi.net/viewtopic.php?id=2597

Selaat vaan aivan sivun loppuun niin siellä se möllöttää big_smile

Onhan mulla blogi, ja huono blogi onkin!
https://epbonsai.wordpress.com/