1

Aihe: Miksi bonsai kuolee?

Eli tehdään taas uusi ketju auttamaan alottelijoita ja miksei jopa kokeneempiakin.

Tarkoituksena tietenkin yleisimmät syyt kerätä tähän, mutta sitten myös harvinaisempia syitä ja semmoisia asioita mitä pitää varoa.

Aloitin tämän kun voin itse kertoa tähän alkuun heti pari sudenkuoppaa.

Patteri on ensimmäinen mitä kannattaa varoa, ikkunalaudan alla oleva patteri tuskin mitään tuhoa tekee mutta jos patterin lämpö pääsee nousemaan suoraan kasvien lehtiin niin lämpötilan vaihtelut voivat olla aika hurjia ja silloin bonsai ei tykkää.

Toinen on ikkunan huonot tiivisiteet, ikkunasta hohkaa talvella muutenkin jo paljon kylmää ilmaa, ja jos siihen päälle on vielä oikein muruna olevat tiivisteet niin kylmää tulee ja paljon -> bonsa ei tykkää.

Muita syitä ovat tietenkin nämä perinteisit liiat leikkaamiset väärään ajankohtaan sekä liiallinen kastelu tai lannoittaminen. Keksikää vain lisää tai tarkentakaa.

If he's so smart how come he's dead?

2

Vs: Miksi bonsai kuolee?

Mitenkä on, että voiko kukka lannotetta, jota laitetaan veteen käyttää tossa bonsain kastelussa? Ja kuinka usein sitä tulisi käyttää.

3

Vs: Miksi bonsai kuolee?

Mitenkä on, että voiko kukka lannotetta, jota laitetaan veteen käyttää tossa bonsain kastelussa? Ja kuinka usein sitä tulisi käyttää.

Joku täällä sanoi, että tavallisissa kukkalannoitteissa on liian vähän fosforia. Itse en tiedä.

4

Vs: Miksi bonsai kuolee?

No oma vinkki jonka kantapäänkautta opin on että kannattaa välttää tosiaan liikalannoitusta. Epäilen että oma bonsaini kuoli tästä syystä. Laimensin kyllä oikeanlaiset suhteet vettä ja ravinnetta, mutta annoinkin sitten liian paljon tätä sekoitetta bonsaille, eli kastelin ruukun ihan läpimäräksi. Ei kannata tehdä samaa, vaan pysytellä vaikka siinä 1dl tietämillä per lannoituskerta.

5

Vs: Miksi bonsai kuolee?

Voisikohan ruukussa olevalla maa-aineksella olla jotain vaikutusta? Tai siis ainakin oman serissani on näyttänyt entistä kärsivämmältä mullanvaihdon jälkeen....

Hortonomi (AMK) ja orkideaharrastaja, joka on palailemassa bonsaiden pariin vuosien tauon jälkeen.

6

Vs: Miksi bonsai kuolee?

Voisikohan ruukussa olevalla maa-aineksella olla jotain vaikutusta? Tai siis ainakin oman serissani on näyttänyt entistä kärsivämmältä mullanvaihdon jälkeen....

Varmasti jos vaihtaa vanhaan kuivuneeseen multaan, tai oikein vähäravinteiseen.

If he's so smart how come he's dead?

7

Vs: Miksi bonsai kuolee?

Voisikohan ruukussa olevalla maa-aineksella olla jotain vaikutusta? Tai siis ainakin oman serissani on näyttänyt entistä kärsivämmältä mullanvaihdon jälkeen....

Jotkut kasvit sietävät huonosti ruukutusta (maan ja ruukun vaihtoa). Itse olen tappanut muutamia puita ruukunvaihdon yhteydessä. Viimeksi tapoin juuri kuukausi sitten Carmonani...

Toinen pointti mullanvaihdossa on maa-aineksen vedenläpäisykyvyn muutos. Saatat jopa tahtomattasi muuttaa maa-aineksen vedensitomiskapasiteettia ( big_smile hieno sana...). Se saattaakin pysyä kauemmin kosteana kastelun jälkeen ja mikäli jatkat kastelua vanhaan malliin, on puusi liian kosteassa maaperässä, jolloin juuret saattavat nopeastikin kärsiä (root rot - olisiko juurimätä oikea suomenkielinen sana). Toisaalta siitä voi tulla hyvin vettä läpäisevää, jolloin puusi kärsii kuivuudesta, jos et tarkista kastelutapojasi.

Samoin jos ruukkua vaihtaa, sen tilavuus voi muuttua paljonkin, jolloin siinä on enemmän maata sitomaan kosteutta. Eli saatat joutua muuttamaan totuttuja kastelurutiineja mullanvaihdon yhteydessä.

Life too hectic for you? Try training bonsai.

8

Vs: Miksi bonsai kuolee?

Vaihdoin alkuperäiset mullat kukkamullan ja hiekoitushiekan sekoitukseen ja puu näyttää entistäkin kivahtaneemmalta, eli siis kai sitten täytyisi kastella useammin....

Hortonomi (AMK) ja orkideaharrastaja, joka on palailemassa bonsaiden pariin vuosien tauon jälkeen.

9

Vs: Miksi bonsai kuolee?

Hyvin paljon mahdollista, mutta kuten kastelussa yleensäkin, kannattaa hieman syvällisemmin (kirjaimellisesti) tutustua maa-ainekseen. Eli jollain tulitikulla, syömäpuikolla (kuten aito japanilainen 8) ) tms. tutkia hieman pintaa syvemmältä, onko multa kuivaa.

Sen lisäksi tietysti on lajikohtaisia eroja kastelussa, niistä kannattaa lukea joko netistä tai kirjoista tarkemmin (per laji). Tässä lainaus Bonsai4me sivujen Serissan kasteluohjeista:

Watering Serissa strongly dislike continually wet roots though bone dry compost will also kill them. Water thoroughly (ensure your compost medium is well drained) and do not water again until the compost has NEARLY dried out. Daily watering as a routine should not be carried out unless necessary though daily CHECKING and misting is required. Ensure the gravel tray is kept continually wet but never allow the pot to be stood in water.

Yellow leaves can often indicate overwatering (though this can also be due to other factors), brown and crispy leaves indicate lack of water or lack of humidity.

Siis lyhyesti: Serissa ei pidä märistä juurista, mutta myös kuivuus tappaa sen. Kastele se läpikotaisin (varmista, että maa päästää hyvin vettä läpi). Anna maan kuivahtaa LÄHES kokonaan ennen kuin kastelet uudestaan.

Life too hectic for you? Try training bonsai.

10

Vs: Miksi bonsai kuolee?

Liialla hoitamisella saa kasvit helposti hengiltä. Tällä tarkoitan lähinnä liikaa kastelua. Itsekin meinasin taas sortua moiseen, kun oli pari viikkoa lämmintä ja aurinkoista, jolloin kukkia sai olla kastelemassa "koko ajan". Nyt sitten tuli viileämpää ja selkäytimen ja kastelukannukäden lihasmuistiin oli jäänyt tuo tiukempi kastelurytmi.
Tiukkana vaan. Vettä vasta kun multa on kuivaa myös parin sentin syvyydestä. Ja kastellaan vain ne kasvit jotka ovat kuivia. Ei mitään "kastelen nyt kaikki, vaikka ne ei ihan kuivia olekaan, ettei pääse mikään unohtumaan"

Kastelua voi helpottaa vähän esim sillä, että salaojittaa ruukut kunnolla.
Kastelun voi sitten hoitaa vähän rankemmalla kädellä, eikä tarvitse tyhjennellä aluslautasia, kun multa ei yletä lautasella seisovaan veteen asti.
Kevytsoraa reilusti ruukun pohjalle. Tämä on tietysti hankalaa matalassa ruukussa, mutta silloin toimii ruukun kohottaminen irti lautasesta. Aluslautaselta haihtuva vesi myös helpottaa kasvin oloa hiukan.

Yksi vinkki vielä näihin oireileviin kasveihin liittyen:
Nypin aina kaikki kuivat ja kellastuneet (irtonaiset) lehdet pois. Vaikka nyt parin päivän välein. Näin sitten tiedän mihin suuntaan kasvi on menossa, huonompaan vai parempaan. Muuten millään pysty muistamaan paljonko niitä kuivia lehtiä oli ja onko niitä nyt kuivunut lisää.

11

Vs: Miksi bonsai kuolee?

Tuholaiset on aika ikäviä jos pitää puuta ulkona. Sinne ruukkuun änkää kaiken näköistä möngertäjää heti kun laskee ruukun kädestään   :x  Näin tuossa eilen ohimennen yhden talon takapihalla totaalisesti tuhoutuneen n. 10-15 vuotiaan haavan(ainakin se etäisesti muistutti haapaa). Puusta oli kaikki lehdet syöty ja se oli KOKONAAN valkean seitin peitossa, siis maasta latvaan ja oksien kärkiin asti ja sen suojissa näytti olevan jotain kohtalaisen kookkaita toukkia tai sitten muuta roskaa, en nähnyt kunnolla. Tämä siis oli ihan luonnon puu, mutta siinä yksi esimerkki mitä tuhoa ne pienet höttiäiset voivat saada aikaan jos pääsevät riehaantumaan (esim. lomamatkan aikana).  :? 

Madventuresin Riku Rantalaa lainaten: "Fuck the small animals! Tappakaa harmia aiheuttavat pieneliöt"  :twisted:

12

Vs: Miksi bonsai kuolee?

Näin tuossa eilen ohimennen yhden talon takapihalla totaalisesti tuhoutuneen n. 10-15 vuotiaan haavan(ainakin se etäisesti muistutti haapaa). Puusta oli kaikki lehdet syöty ja se oli KOKONAAN valkean seitin peitossa, siis maasta latvaan ja oksien kärkiin asti ja sen suojissa näytti olevan jotain kohtalaisen kookkaita toukkia tai sitten muuta roskaa, en nähnyt kunnolla.

Kyseessä oli varmaankin tuomi ja tuomenkehrääjäkoit. Esim. Vantaanjoen varrella samannäköisiä puita löytyy roppakaupalla. Tuomi ei ainakaan kovin nopeasti kuole edes näin totaalisen näköisessä käsittelyssä, vaan koit ovat jokavuotisia vieraita, kun ne kerran ovat päässet asettumaan taloksi. Tuomi ehtii kyllä tehdä lehdet keväällä ja kukkiakin, kunnes kesällä kehrääjäkoit ottavat vallan. Syksyllä puuhun saattaa tulla vielä uudet lehdetkin. Toki tuomenkehrääjäkoi on tuholainen, mutta ei välttämättä niin paha miltä näyttää.

Bonsaiden tapauksessa säännöllinen tarkkailu mahdollisten tuholaisten tapauksessa on kaiken a ja o. Kun tuhot ovat vielä pieniä, ne voi yleensä korjata helposti esim. muutaman lehden tai oksan poistamisella, tai vain nyppimällä ötökät pois.

13

Vs: Miksi bonsai kuolee?

Miksi bonsaini kuolee? niinpä.. Ostin tuossa taannoin ensimmäisen mäntyni (niin kutsuttu valmisbonsai, ja tiedän, ne on aika vaikeahoitoisia). Vaihdoin sen heti uuteen (kaktus/kylvö)multaan ja vähän karsin juuria. Olen pitänyt sitä ulkona ja aurinkoisessa paikassa ja kastellut joka päivä niinkuin kirjat neuvovat.
Nyt kolmen kuukauden jälkeen neulaset ovat alkaneet kuivua ja menettäneet väriä. Olen kerran käyttänyt Pokon nestemäistä bonsai-lannoitettakin, mutta ei se pahemmin auttanut asiaan.
Onkos teillä jollakulla jotain pientä vinkkiä miten tuon saisi elpymään??

Kiitän kaikista vinkeistä..

Niin.. tässä kuva uutena..

ja nyt vähän kuivempana (hieman huono kuva kun piti käyttää salamaa)

14

Vs: Miksi bonsai kuolee?

Männythän pitävät aika kuivasta maasta eli tuo jokapäiväinen kastelu saattaa olla liikaa. Eli sitä puuta ei siis kastella joka päivä tai muutenkaan erityisen säännöllisesti. Vain silloin, kun maa alkaa olla kuivahko ja silloin se kastellaankin totaalisen märäksi esim. upottamalla ruukku veteen jne. Olet varmaan lukenut tuosta tällä foorumilla useassa paikassa joten sori jos jauhan vanhaa juttua  big_smile 

Toiseksi tulee mieleen, että juuret eivät ole pysyneet viileinä. Itsellä kiinanjalavan ruukku poltti kättä ensimmäisen aurinkoisen päivän jälkeen niin askartelin siihen valkeasta kartongista varjostimen ettei juuret kuumene liikaa.

Joku muu saa kertoa tarkemmin tuon lajin erikoisuuksista, mutta tuossa nyt mitä tuli ensimmäisenä mieleen  roll

Muuten kyllä oikein komea bonsai, harmi jos pääsee kuolemaan  sad 
Toivotaan parasta

15

Vs: Miksi bonsai kuolee?

Itselläni tulee mieleen pari lyhyttä kommenttia mahdollisista ongelman aiheuttajista...

Vaihtaessasi männyllesi maa-aineksen, poistitko juurista kaiken vanhan maa-aineksen? Männyn kohdalla kaiken vanhan poistaminen ei välttämättä ole paras mahdollinen ratkaisu, koska mänty ottaa maasta ravinteita sienijuuren avulla (mykoritsa), jonka kanssa männyn juuri elää symbioosissa. Jos koko maa-aines uusitaan, puu menettää vanhassa maa-aineksessa olleen sienirihmaston ja näin ollen ravinteiden ottaminen maasta kärsii. Männyn maa-aineksessa kannattaisi ylipäänsä suosia toisaalta hyvin vettä läpipäästäviä aineksia (esim. hiekka) ja sellaisia aineksia, joissa ko. sienirihmasto viihtyy/jossa sienirihmastoa on luonnostaan (esim. maatunut männynneulas"hössö").

Toinen asia, joka pisti silmään, oli puun kasvupaikka. Kuvan perusteella näyttäisi, että puu on sisätiloissa. Pidätkö puuta koko ajan sisällä? En sano etteikö mäntyä voisi kasvattaa sisälläkin (tosin en ole toistaiseksi kuullut yhtään tällaista menestystarinaa), mutta mänty-bonsai viihtyy varmasti paremmin ulkosalla.

16

Vs: Miksi bonsai kuolee?

Kiitos vastauksista!
Männyistä on tosi vaikeaa tietää haluaako se lisää vettä vai ei. Neulaset kun on näyttänyt kuivahkoilta ja värinsä menettäneiltä joten olen tähän asti maltillisesti jatkanut samaa kastelurytmiä kuin ennenkin, mutta ehkä sitä siis kannattaa vähentää. Ruukun 'käryäminen' voi olla hyvinkin mahdollista kun aurinko paistaa aamu yhdeksästä kuuteen. Pitäisi varmaan kyhätä joku suoja sille.

Silloin kun purkitin puun uudelleen yritin etsiä noita sienijuuria, mutta en löytänyt niitä. Nehän pitäisi olla aika selvästi havaittavaa valkoista rihmastoa, eikö? En siltikään ottanut ihan kokonaan vanhaa juuripaakkua pois, eikä sitä olisi saanutkaan ilman että koko puu olisi kärsinyt. (Oli niin paksua savea tai jotain muuta mitä ne nyt käyttääkin noissa valmisbonsaissa.)

Kasvupaikka on niin ja näin ulkona. Se on vähän niinkuin 'ikkunalaudalla' mikä on ulkona, mutta siinä on katos päällä. Ajattelin kuitenkin puun kiikuttaa kaverin omakotitalon pihalle missä sille olis muutakin puuseuraa smile, toivottavasti siellä vähän virkistyisi..

17

Vs: Miksi bonsai kuolee?

Mun Ficus on alkanut tiputtamaan lehtiä oikein urakalla. Muutaman viikon pärjäs oikein hyvin ruukun vaihdon jälkee ja teki paljo uusia oksia ja lehtiä mut nytte alkaa lehdet tippumaa. Hjelppa mej...

18

Vs: Miksi bonsai kuolee?

Mun Ficus on alkanut tiputtamaan lehtiä oikein urakalla. Muutaman viikon pärjäs oikein hyvin ruukun vaihdon jälkee ja teki paljo uusia oksia ja lehtiä mut nytte alkaa lehdet tippumaa. Hjelppa mej...

Nyt alkaa puu elpyymään kun vein sen ulos. Nyt puskee uuttaa lehteä ihan mielinmäärin.

19

Vs: Miksi bonsai kuolee?

Olin tekevinäni seuraavanlaisen havainnon fiikusten kanssa:
Liikakastelu aiheuttaa lehtien putoamista. Lehdet näyttävät ihan vihreiltä ja terveiltä, mutta irtoavat rungosta tai sitten ne kellastuvat ennen putoamistaan.
Kuivuus taas aiheuttaa lehtien kuivumisen. Lehdet muutuvat ruskeiksi ja kuiviksi, mutta jäävät runkoon kiinni.

20

Vs: Miksi bonsai kuolee?

Yksi suruviesti lisää tänne.. Eli Sageretia Theezans pääsi sitten kuivumaan vähän turhan paljon.
Kaikki lehdet kuivuneet, mutta pysyneet puussa kiinni. Onko vielä mitään toiveita puun elpymisestä?
Olen jatkanu kastelua muuten normaalisti. Odottanut, että multa on kuivaa jne. Onko muilla puu osoittanut
elpymisen merkkejä?

21

Vs: Miksi bonsai kuolee?

Mulla tiputti kaikki lehtensä, mutta on taas kasvattanut uudet. Myös pientä oksaa pukkaa, saksin niitä jo lyhyemmiksi. Uitan kerran viikossa omaani vedessä, muuten se viettää talvea ikkunalaudalla, saa aurinkoa ehkä tunnin kuukaudessa, jos sitäkään. Ei ole vielä kuollut. Itse asiassa niitä on kaksi.

22

Vs: Miksi bonsai kuolee?

Eipä se tosta taida enää lähtee kasvamaan. Minkäänlaisia elonmerkkejä ei näy ja pysyny samanlaisena jo pari viikkoa. No jos sitä kuitenki kastelis vielä jonki aikaa. Oletteko kokeneet ihmeparantumisia monenkin viikon jälkeen? Kyseinen kasvi siis on Sageretia Theezans.

Toivossa on hyvä elää...

23

Vs: Miksi bonsai kuolee?

Moro

Tota kun ostin pari päivää sitte Orme de chine eli kiinanjalavan niin  se on rupennut tiputtamaan lehtiä ... Olisikohan syynä että paikan vaihdos? Ainakin oma serissalleni kävi sama juttu mutta nyt se on paremmassa kunnossa.

24

Vs: Miksi bonsai kuolee?

Henkilökohtaisesti en oikein jaksa uskoa tuohon että kiinanjalava tiputtaa lehdet paikanvaihdokset takia. Itse olen ostanut noin 10 kunta "jallua" ja olen kokenut niin kerrostaloon, omakotitaloon ja suoraan ulkoilmaan siirtämisen. Kertaakaan ei ole kiinanjalavat tiputtaneet lehtiä paikanvaihdon yhteydessä.

Jos et ole vaihtanut multia jalavallesi niin suosittelen sitä. Sitä ei kukaan tiedä mitä hirveyksiä "mallsai" puiden ruukuista löytyy.

25

Vs: Miksi bonsai kuolee?

Okei kiitos vastauksista