1

Aihe: Lehtien puhdistus (kalkki/lannoite/torjunta-ainesaostumia?)

Tilasin Saksasta uuden bonsain (kiinanlikusteri) ja lehtien pinnalla on valkoista kalkilta näyttävää saostumaa. Mikä olisi turvallisin ja puun kannalta hellävaraisin keino putsata lehdet?

Täysin varma en ole siitä mitä valkoinen pinnoite on, mutta sieneltä se ei näytä, "katoaa" sumutellessa ja palaa lehtien kuivuessa, kuivana halkeilee kun vähän raaputtaa ja alta paljastuu vihreää tervettä lehteä. Samankaltaista valkoista saostumaa kuin kovan veden aiheuttama kylppärin kaakeleissa. Voi tosin olla myös jotain torjunta-ainetta tai lannoitettakin.

Entä missä vaiheessa lehtien puhdistusoperaatio kannattaa tehdä ettei toipilaana oleva puu kärsi yhtään enempää, postipaketista tultuaan likusteri näytti todella huonokuntoiselta ja mullassa olevien öttiäisten (kirvoja mm.) takia jouduin saman tien pesemään puun juurineen ja laittamaan tuoreet mullat + provado care -puikon. Lehtiä ei tiputtele, lehdet suht vihreitä mutta selkeästi kärsinyt kuivuudesta ja tuoreimmat versot vähän nuutuneet, piristyy kyllä vähän aina sumuttelun jälkeen. Tällä hetkellä karanteenissa lasitetulla parvekkeella erillään muista kasveista.

Auttaisiko lehtien putsaus nyt tuohon reissusta toipumiseen ja puun kunnon paranemiseen vai voiko ylimääräinen sörkkiminen tässä vaiheessa viedä puun vielä huonompaan kuntoon? Onko lehtien kalkista/valkoisesta pinnoitteesta selvää haittaa puulle, heikentyykö fotosynteesi oleellisesti vai onko enemmän kosmeettinen haitta?

Eli 1. Miten kannattaa putsata tuo tuntematon (todennäköisesti kalkki) saostuma lehdistä ja 2. Nyt toipilaana vai sitten myöhemmin kun puu on saanut vähän aikaa totutella uuteen ympäristöön?

2

Vs: Lehtien puhdistus (kalkki/lannoite/torjunta-ainesaostumia?)

Terve! Juuripesu ja mullanvaihto varmaan sen verran rasittaa, että antaisin toipua. Mitä maa-ainesta laitoit? Kalkki ei näytä lehdissä hyvältä, mutta ei se kai valtavan vaarallista ole puulle. Lehdet kun aikanaan vaihtuvat uusiin niin ratkeaa itsestään.

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas, vuorijalava. Sisällä: podocarpus. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...

3

Vs: Lehtien puhdistus (kalkki/lannoite/torjunta-ainesaostumia?)

Maa-aineksena on nyt ruukkusora-taimimulta-orkideamulta suurinpiirtein suhteilla 2:2:1, en mitannut sekoittaessa vaan käsituntumalla sopivan kuohkea seos. Ei ideaali bonsaille mutta onneksi likusteri ei kuulemma ole niin ronkeli maan suhteen. Seuraavan uudelleenruukutuksen yhteydessä vaihdan parempaan kunhan olen tutkiskellut likusterille sopivaa kasvualustaa enemmän, nyt oli vain tärkeää saada pikaisesti ötökät pois kasvia vahingoittamasta.

4

Vs: Lehtien puhdistus (kalkki/lannoite/torjunta-ainesaostumia?)

Moikka! Kuva jos olisi niin auttaisi jonkin verran. Jotkut kirvat voi myös näyttää valkoiselta pulverilta lehdillä.

Nyt vaan kannattaa varoa kastelemasta liikaa. Likusteri alkaa roikuttaa lehtiä kun on viimeistään aika kastella. Yleisempi virhe on kastella liikaa kuin liian vähän ja pienessä ja matalassa ruukussa tämä kostautuu helposti. Lehtien sumuttelusta on hyvin vähän hyötyä ja jos on kovin kalkkinen vesi niin lehtien pinnalle jää kalkkikerros joka on harmiton, mutta rumannäköinen. Jos kalkkia niin ei siitä varmaan pääse eroon kuin kasvattamalla uudet lehdet ja olla sumuttelematta.

Pussihoito ja hieman varjoisampaan paikkaan sijoittaminen on hyvää ensiapua puulle kuin puulle. Pussihoidossa koko puu suljetaan ruukkuineen läpinäkyvään pussiin, jossa korkea ilmankosteus. Pussiin voi tehdä pieniä reikiä ettei homehdu. Yleensä kun olosuhteet saa kuntoon ja myrkyttää mahdolliset tuholaiset puu paranee itsestään.

"It is art for art's sake." - S. Holmes

5

Vs: Lehtien puhdistus (kalkki/lannoite/torjunta-ainesaostumia?)

Tässä kuva lehdestä, eli tuollaista valkoista laikkua näkyy melkein kaikilla lehdillä. Puu on vähän vielä kostea edellisen sumutuksen jäljiltä, mutta toivottavasti näkyy tarpeeksi selkeästi mitä tarkoitan (kuva linkkinä kun en oikein ymmärtänyt kuvaohjetta). Valkoiset laikut olivat jo puun saapuessa, ja suurennuslasinkaan kanssa tarkastellessa lehdissä ei näy mitään liikkuvia otuksia. Osassa lehtiä näkyy myös tummareunaisia reikiä tai syömäjälkiä, niistäkään en ole aivan varma onko joku tuholainen päässyt jossain vaiheessa nakertamaan vai onko kyseessä kasvitauti.

https://imgur.com/a/URlzILV

Sumutellut olen kasvia silloin kun se näyttää tarvitsevan lisävettä, lehdet alkavat roikkua vaikka multa olisi kosteaa. En tiedä onko puulla liian heikko juuristo kaikkien lehtien ylläpitämiseen vai onko sää vain niin kuuma että puu ei tykkää. Parvekkeella se on nyt asustellut tuolin alla suojassa pahimmalta paahteelta. Ruukku likusterilla on nyt hieman isompi kuin tullessa ja ruukku on tavallinen bonsairuukku eli reiät+verkko pohjassa.

Kiinanlikusteri on minulle lajina uusi tuttavuus ja bonsaista ei ole hirveästi käytännön kokemusta, lukenut olen kuitenkin aiheesta paljon nyt uudelleen innostuttuani. Pahimmat aloittelijamokat (mm. liikakastelu ja liika leikkaaminen) on jo tehty ficus benjamina -mallsain kanssa, hengissä on pysynyt mutta bonsaista se on aika kaukana. Kaikki vinkit ja neuvot ovat tervetulleita, en halua vahingossa tappaa puuta ja ihan näin huonokuntoista ja ötökkäinvaasion uhrina ollutta puuta en ole ennen hoitanut.

6

Vs: Lehtien puhdistus (kalkki/lannoite/torjunta-ainesaostumia?)

Minun silmääni se on kalkkia. Se voi tosiaan olla, että juuret ei vielä jaksa imeä kaikkea. Anna maa-aineksen kuivahtaa kastelujen välissä, epäilen että ruukun pohjalla aines kuitenkin pysyy kosteana. Puu imee vettä parhaiten jos juuret suunnilleen täyttävät ruukun. Muussa tapauksessa vähän sama kuin imisi ilmaa vähän vuotavasta muovipussista; ei saa tyhjäksi. Pussihoito on myös vaihtoehto, jos menee epätoivoiseksi. Mutta, likusteri on sitkeä ja voi pärjätä hetken kokonaan ilmankin lehtiä - kunhan ei oksat/runko ala kuivua.

Yleensä maa-aineen vaihto ja juurien trimmaus tehdään kun on sen aika; juurilla ei enää kasvutilaa tai akadaman rippuset ovat jo jauhoa. Lajista riippuen se tehdään 1-5 vuoden välein. Likusteri kuitenkin kasvattaa juuria hyvin, joten sen voi tehdä parhaimmillaan vuosittain. Mutta siis vain siinä tapauksessa, että juurilla ei enää ole tilaa. Sen huomaa esim. juurien tunkiessa läpi pohjasta ja vesi ei valu läpi ruukusta.

Tässä näitä ohjeita, mitä tulee mieleen. Jos haluat vielä tarkempia, niin suosittelen sinua olemaan meihin suoremmassa yhteydessä. Laitoin sinulle aiheesta sähköpostia. Saitko?

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas, vuorijalava. Sisällä: podocarpus. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...

7

Vs: Lehtien puhdistus (kalkki/lannoite/torjunta-ainesaostumia?)

Puu oli root-bound saapuessaan ja vaikea saada pois ruukusta, joten siksi vaihdoin isompaan ruukkuun joka paremmin sopii puun mittasuhteisiin, mutta juuret luonnollisesti otti vähän osumaa pesusta ja uudelleenruukutuksesta. Seurailen nyt tuon puun kuntoa aika tarkkaan, ei ole mennyt ainakaan huonompaan suuntaan. Lehtiä on alkanut tiputella jonkin verran mutta uusin kasvu näyttää voivan suht hyvin. Kiitos ohjeista, sähköpostiin vastailen kun kerkiän!