1 Viimeksi muokannut reijovaari (04.08.2018 10:44:22)

Aihe: Jacaranda mimosifolia

Onnistuin idättämään madeiralaisen jakarandan siemenestä. Taimi on nyt pirteä noin 8 senttiä korkea ja lajityypillisesti lehdet leviävät vähintään saman verran kuin kasvin korkeus. Istutin sen multaan, jossa on noin kaksi kolmannesta kaupan kompostimultaa ja yksi kolmannes hiekkaa. Ruukku on Prismasta  https://www.prisma.fi/fi/prisma/ruukku- … -valkoinen

Jakaranda on kiinnostava, koska sen mimosamalliset lehdet ja varsinkin violetit kukat ovat todella komeita.

Tiedän, että luonnossa tuo kasvi on iso puu. Se ei mahdu kotioloihin vapaasti kasvamalla, joten bonsai on luonteva idea. En koskaan käy Madeiralla jakarandan kukkimisen aikaan ja siksi päätin kokeilla kasvattamista kotona.

Olen aloittelija bonsain suhteen ja toivoisin kokeneempien vihjeitä. Nyt heti tietenkin pitäisi välttää tyypilliset aloittelijan munaukset, jotka johtavat kasvin kuolemaan. Pian tulee myös syksy ja talvi, vaikka se tuntuu nyt kaukaiselta.

2

Vs: Jacaranda mimosifolia

Tervetuloa harrastukseen!

Kiinnostava laji, joka ilmeisesti menisi talven noin 14-15 asteessa, pystytkö järjestämään + kosteutta ja kasvivalon? Viileä jakso voinee olla ydintalven 2-3kk.

Saatko ruukun pohjaan reikää? Vesi ei saisi jäädä seisomaan ettei homehdu. Voit vähän testailla miten kasvaa ja antaa vetää mittaa aluksi. Voit vaikka heti alkaa vääntää runkoon perusliikettä, jottei ihan tikkusuoraksi jää kun kovettuu. Leikkaa sitten lyhyemmäksi kesänkorvalla, kun kunnon kasvu alkaa.

Maa-aines voisi myöhemmässä vaiheessa (keväällä) olla perus-akadamaa.

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas, vuorijalava. Sisällä: podocarpus. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...

3

Vs: Jacaranda mimosifolia

viherbonsai kirjoitti:

Kiinnostava laji, joka ilmeisesti menisi talven noin 14-15 asteessa, pystytkö järjestämään + kosteutta ja kasvivalon? Viileä jakso voinee olla ydintalven 2-3kk.

Valon saan järjestymään kyllä, mutta tuo huoneenlämpöä viileämpi tila voi olla hankalaa kaupunkimaisissa oloissa. Katsotaan, jos tässä tulee muutto ennen talvea paritaloon, niin voi olla hiukan helpompaa. Varmaankin täällä keskusteluissa on jossain käsitelty konsteja, millä viileän talvehtimisen saa tehdyksi.

Toisaalta, kasvin kotiseudulla Funchalissa on usein talvellakin minimi jotain 16 astetta ja päivällä yli 20. Se ei enää paljon poikkea olohuoneen ikkunalaudasta.

viherbonsai kirjoitti:

Saatko ruukun pohjaan reikää? Vesi ei saisi jäädä seisomaan ettei homehdu. Voit vähän testailla miten kasvaa ja antaa vetää mittaa aluksi.

En rupea puhkomaan tuota ruukkua, vaan otan sen muuhun käyttöön myöhemmin. Varmaankin pitäisi hankkia oikea bonsairuukku ja sopivampaa maa-ainesta Mitä ehdottaisit ostopaikaksi, kun asun Espoon Soukassa? Plantagen olisi tuossa pyöräilymatkan päässä.

Varmaankin minun pitäisi opetella käyttämään tämän palstan hakutoimintoa…

Tästä kirjasta
https://books.google.fi/books/about/Gro … edir_esc=y
luin, että melko varhaisessa vaiheessa kannattaisi katkaista pääjuuri ja istuttaa matalaan maahan levittäen sivujuuret. En vain ole uskaltanut ainakaan vielä.

4

Vs: Jacaranda mimosifolia

Jos saat ikkunalaudalle, niin saisitko esim tehtyä lasiboksin silikonilla (umpiossa pysyy samalla kosteus), jonka ikkunasivu auki ja aivan kiinni ikkunalasiin. Siirtyisikö se viileä siitä silloin riittävästi?

Akadamaa saa tilattua Saksasta järkihintaan, esim. bonsai.de. Saa Suomesta vain raisiobonsai.com. Muut harrastajat, etenkin pk-seudulla tekee Saksasta yhteisostoja postikulujen minimoimiseksi. Suosittelisin sinulle siihen osallistumista, sillä sieltä myös kunnon ruukut, taivutuslankaa, saksia jne.

Katko juuri kun on varsi puutuu, samalla ruukunvaihto. Taimiruukku, koska se on vielä taimi ja haluaa kehittää juuriaan bonsaita vapaammin. Vähän laakeampi, esim. Tokoname (oma suosikkini) on Japanissa bonsaikasvattajien käyttämä:
http://www.bonsai.de/cultivation-bowl-clay-p-2830.html

Foorumihaku on surkea, mutta dendropediasta saat lisätietoa: dendropedia.org. Myös harrastajien whatsapp- keskusteluryhmä on olemassa, jos kiinnostaa.

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas, vuorijalava. Sisällä: podocarpus. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...

5

Vs: Jacaranda mimosifolia

Kiitos ohjeista. Taidan käydä tänään luovasti katselemassa seudun ruukkutarjontaa.

Otin kuvan lapsukaisesta niin saavat muutkin ihailla.

PunBB bbcode jacaranda_mimosifolia

6

Vs: Jacaranda mimosifolia

Viherpajassa Vantaalla on ainakin käytettyjä bonsairuukkuja. Monessa muussakin kukkakaupassa missä on ollut ns. valmisbonsaita myynnissä on monesti ylimääräiseksi jääneitä ruukkuja kun bonsait ovat kuolleet. Bauhaussissa oli yhdessä vaiheessa ihan uusiakin ruukkuja myynnissä, mutta en ole enää vähään aikaan siellä nähnyt. Mutta vähänkään paremmat ruukut on kyllä tilattava nettikaupasta.

Mutta tämän Jacarandan laittaisin kyllä tässä vaiheessa ihan terracotta istutusruukkuun https://www.plantagen.fi/istutusruukku- … 0022600-fi tai vielä parempi ja siistimpi olisi viherbonsain vinkkaama Tokoname treeniruukku (niitä ei tosin saa Suomesta). Noin nuorta taimea ei kannata vielä laittaa bonsai ruukkuun. Bonsai ruukku rajoittaa kasvua ja tarvitsee omanlaisen maa-aineksensa. Terracotta ruukku on huokoista ja "hengittää" joka on hyväksi juurten kehitykselle. Tuollaisessa perinteisessä istutusruukussa kasvi kasvaa paljon paremmin, kastelu ei ole niin tarkkaa kuin bonsairuukussa ja voi käyttää ihan tavallista multaa (Esim. yllä mainittu Akadama on toki parempaa).

Japanissakin taimet kasvatetaan ihan normaaleissa ruukuissa tai maassa ja siirretään bonsai ruukkuun vasta siinä vaiheessa kun alkavat olla "valmiita" bonsaita. Tuossa on esim. Saksalaisen bonsai kasvattajan video, jossa kasvatetaan nuoresta taimesta bonsaita: https://www.youtube.com/watch?v=PsbFBqgFA74 Kuvissa näkyy eri vaiheissa olevia pre-bonsaita.

"It is art for art's sake." - S. Holmes

7

Vs: Jacaranda mimosifolia

Jos vielä mietit mistä katsoa ruukkuja tai muuta, niin pyöräilisin Bauhausin (ja Plantagenin) ohi Muhevaiseen asti https://muhevainen.fi/myymalat/matinkyla/ . Heillä löytyy (ainakin omasta mielestä) parempia ruukkuja ja multa ja ravinne valikoima on muistaakseni parempi (ja edullisempi). En löydä heidän kotisivuilta enää, mutta minulla on muistikuva että heillä olisi ollut saman näköistä ruukkua kuin tuo yllä mainittu Tokoname ruukku.

t. toinen aloittelija smile

8

Vs: Jacaranda mimosifolia

bosse.liljeberg kirjoitti:

Jos vielä mietit mistä katsoa ruukkuja tai muuta, niin pyöräilisin Bauhausin (ja Plantagenin) ohi Muhevaiseen asti https://muhevainen.fi/myymalat/matinkyla/ .

Käyn kurkkaamassa heidän ruukkunsa. Ihan heti ei ole tarvetta vielä, mutta katsotaan, miten innostus kehittyy.

9

Vs: Jacaranda mimosifolia

Jees, kannattaa huomioida että Muhevainen sulkee joskus lokakuun lopussa talveksi, ja ovet aukeaa sen jälkeen sitten huhtikuussa smile