1

Aihe: Maa-aines bonsaille.

Aloitetaanpa vielä liittymisen kunniaksi uusi aihe. Omat fiikukset olisi tarkoitus istuttaa vielä tämän illan (tai yön) puittessa uudelleen. Ajattelin käyttää istutukseen ainakin jossain määrin virallisempien ohjeiden mukaista sekoitusta: orkideamulta (turpeen tilalle, kun sitä löytyi vain 65 litran säkeissä), tuohon hieman ehkä kaktusmultaa, jos tuntuu liian karkealta ja kevyt soraa ainakin ruukun pohjalle, ehkä hieman myös tuohon multasekoitukseen. Tällä olisi siis tarkoitus pitää juurakko hieman ilmavampana ja saattaa jopa välttyä mahdolliselta ylikastelulta, jota ainakin näin alkuun saattaa esiintyä.

Mitenkäs muilla? Mitä puun juurella on?

Lahjoitetaan neuvoja ilman käytännön kokemusta ja alasta riippumatta

2

Vs: Maa-aines bonsaille.

Ajattelin käyttää istutukseen ainakin jossain määrin virallisempien ohjeiden mukaista sekoitusta: orkideamulta (turpeen tilalle, kun sitä löytyi vain 65 litran säkeissä), tuohon hieman ehkä kaktusmultaa, jos tuntuu liian karkealta ja kevyt soraa ainakin ruukun pohjalle, ehkä hieman myös tuohon multasekoitukseen.

Minkähänlaista tuo orkideamulta on?

Kaktusmulta ainakin kuullostaa aika hienolta bonsaille, mitä olen ulkomaisia sivustoja lueskellut. Siellä kun suositellaan alle 4mm kappaleiden seulomista kokonaan pois maa-aineesta.

Itsellä tosiaan tuo Zelkova kasvaa perliitin ja kaarnan sekoituksessa. Raekoko on varsinkin kaarnan kohdalla paikotellen todella iso, mutta puu ei ole tuntunut siitä välittävän. Kastella kyllä pitää suht usein, mutta se nyt ei haittaa yhtään. Olen itseasiassa orkideoilla nähnyt juuri vastaavaa seosta. Tai ainakin se samalta näytti.

Tuon sekoituksen bongasin tosiaan yhdeltä ulkomaiselta foorumilta. Itse vähän vieroksuin sitä, ettei maa-aineessa ole sitä oikeaa multaa yhtään. Pitkien pohdintojen jälkeen uskalsin kuitenkin kokeilla sitä ihan hyvin tuloksin. Esteettisesti tuo ruskean kaarnan ja lumenvalkoisten kikkareiden sekoitus ei kovin kaunis ole, mutta siihenkin tottuu tongue

Näitä kirjojen tai netin maa-aines reseptejä lukiessa kannattaa muistaa, että se niiden hiekka ei ole hiekkaa. Hiekalla tarkoitetaan (oman käsitykseni mukaan) sellaista tavaraa, mitä löytyy lasten hiekkalaatikosta. Puiden juurella käytettävä hiekka on paljon karkeampaa, lähinnä jotain soraa.

Toinen pieni neuvo liittyy bonsaikirjoissa esiintyvään loam-sanaan. Suomeksi se on käsittääkseni savi, mutta ei sillä tietystikään sitä tarkoiteta. Yleensä tuo tarkoittaa ohjeissa orgaanista-ainetta, kuten rahkaturvetta.

Itseäni nuo hämäsivät alussa todella paljon. Juoksin kirjaimellisesti erilaisia puutarhaliikkeitä läpi etsien sitä "savea" big_smile

"A garden is the best alternative therapy"

3

Vs: Maa-aines bonsaille.

Tuo orkideamulta näytti loppujen lopuksi olevan vähän pienempää ja vähän suurempaa puu/kaarnasilppua, sekä melko pieni määrä tavallista multaa. Näyttää aika passelilta bonsaillekin, samantapaistahan käsittääkseni tuon kasvualustan tulisi olla. Mainitsemisen arvoisena seikkana sekin, että orkideamullassa ei ole ravinteita valmiina ollenkaan. Kaktusmultaa en loppujen lopuksi pariin kertaan asiaa mietittyäni laittanut ollenkaan. Eli seoksessa oli nyt varmaankin suhteet jotain väliltä 35:65...45:55 orkideamultaa ja kevyt soraa. Kevyt sora on myös Kekkilän tavaraa, sellaista poltettua savea, aika isoa raetta, väliltä 2mm-8mm varmaankin. Murtuu jokseenkin helpolla ja näyttäisi sisältä olevan melko huokoista, eli saattaa jopa imeä vettä jonkin verran, mikä on vissiin perliitinkin tarkoituksena. Mikäli olen mitään ymmärtänyt oikeaoppisesta maa-aineksesta muutaman päivän lukemisella, tuon pitäisi olla suht hyvää tavaraa kokonaisuudessaan, kunhan tuo kevyt sora ei takerru liikaa juuriin. Tästä ei vain vielä ole sitten mitään tietoa, että miten käy. Uutisoin lisää tuosta, kunhan jotain tapahtuu.

Lahjoitetaan neuvoja ilman käytännön kokemusta ja alasta riippumatta

4

Vs: Maa-aines bonsaille.

Mämmikourta kyselee, että ilmeisesti valmista bonsai-multaa ei ole? Tämä on kyllä erittäin kiinnostava keskustelu treadi, tämä maa-aines juttu. Saisikohan tarkkoja tietoja noista ostamistanne pusseista (valmistaja, merkki, raekoko, litramäärä, mahdollinen hinta), niin osaisi surkimuskin ostaa? Menee muuten sormisuuhun, kun on viherpeukalo keskellä kämmentä.

Kevytsora, Kekkilä, 2mm-8mm? Olikos tämä yksi

Orkideamulta, ??

Perliitti??

Kaarna??

--Cherry

5

Vs: Maa-aines bonsaille.

Valmista "multaa" bonsai-puulle kyllä löytyy, mutta joudut tilaamaan sen jostain ulkomailta.

Perliitin saatavuus on suomessa todella huono. Ehkä kuitenkin vähän paranemaan päin. Itse ostin 10 litraa perliittiä Pispalan Palmusta Tampereelta. Paikka on vähän kyseenalainen maineeltaan, mutta ainoa jonka löysin perliittiä myyvän Tampereen seudulla. Tuon jälkeen olen löytyänyt perliittiä viherlandiasta ja bauhausista.

Orkideamulta taas on varmaankin sitä Kekkilän Orkideamultaa, jota myy kaikki vähänkin isommat alan kaupat. Samoista paikoista löytyy kevytsoraa.

Ja kaarnaa löysin ihan vahingossa lemmikkieläinkaupasta. En tiedä miten se on käsitelty, mutta tähän astisten kokeilujen mukaan se ainakin toimii.

"A garden is the best alternative therapy"

6

Vs: Maa-aines bonsaille.

No noi mun ainekset ainakin on Kekkilän kamoja. Löytyi Stockalta ja puutarhaliikeestä.

-Orkideamultaa ei välttmättä saa ihan joka paikasta. Tuo oli kuuden litran säkki ja hintaa hieman suolaiset 6,40€. Mutta eipä sitä tässä yhteydessä mahdottomia kulu.
-Kekkilää oli myös tuo kevyt sora, säkin koko neljä litraa ja hinta jonkun 3,x €.
-Perliittiä pitäisi löytyä myös puutarhaliikkeistä. Myös akvaarioliikkeet voivat olla kokeilunarvoisia, jos tarpeeksi pieniä säkkejä ei löydy. Ne myyvät hyvin monenlaisia kiviaineksia sun muuta kilo- ja litrahinnoilla. Pispalan Palmu (<-- linkki) ainakin myy perliittiä 10l ja isommissa säkeissä, hintaa alkaen 5€.
-Kaarnasta en tiedä, mutta eiköhän sitäkin myydä valmiina. Jos ei niin sitähän löytyy metsästä (omasta, tai luvalla), mutta riskinä voi tietysti olla tauti tai jotain loiseläimiä.

edit.  Janne on salamaakin nopeampi...

Lahjoitetaan neuvoja ilman käytännön kokemusta ja alasta riippumatta

7

Vs: Maa-aines bonsaille.

Mä käytän kekkilän orkiedamultaa. Seulon  siitä sen hienoimman aineen veks, ja leikkaan  ne isoimmat palat pienemmiksi.

Lisään siihen sitten sellasta lecasora mursketta, joka ei ole pyöreää vain erittäin karkeaa, nimenomaan mursketta eikä sellaisia palloja. Leca murujen  koko on 5-6mm.

Sitten, riippuu onko havu tai lehtipuu, taimi tai vanhempi puu, niin sekoitan sen mukaan siihen mukaan soraa,multaa ja tiilimurskaa. Mutta toi orkideamulta ja lecasoraseos on  se mun perus multaseos. Havupuille ja vanhemmille  puille(siis ei taimille) käytän karkeampaa seosta, kun taas taimet ja lehtipuut ovan vähän hienommassa(enemmän multaa).

Ideahan on että tämä multa päästä veden vapaasti valumaan pois ruukun läpi. Ja, jos ei ehdi kastella usein, pitää huolen siitä että multaseos ei ole liian karkeaa jolloin  se myöskin kuivuu nopeammin. Ruukussakin tulee olla isor reijät, siis ettei vesi jää lillumaan sinne pohjalle jottei juuret mätäne.

8

Vs: Maa-aines bonsaille.

Mitä toi perliitti muuten oikein on?

Kiitos noista ohjeista, eiköhän noilla löydy aika kivasti jo maa-ainesta uusiin purkkeihin.

--Cherry

9

Vs: Maa-aines bonsaille.

Mitä toi perliitti muuten oikein on?.

Perliitti on lyhyesti sanottuna lumenvalkoista laavakivestä saatua raetta. Sitä valmistetaan kuumentamalla laavakiveä nopeasti 1000 asteeseen, jossa se laajenee jopa 20 kertaiseksi. Prosessissa ei käytetä mitään ylimääräisiä kemikaaleja, joten perliitti on täysin terveydelle haitatonta.

Tuon raemaisuuden takia se tekee maasta ilmavaa. Lisäksi se sitoo kosteutta hyvin. Omissa kokeiluissa pistokas kuoli, kun se laittoi pelkkään multaan. Perliitin ja mullan seoksessa jokainen pistokas on juurtunut.

Itse käytän perliittiä kaikillla taimilla ja pistokkailla. Kuvia osoitteessa: http://www.varhain.com/galleria/folder/bonsai/taimet

"A garden is the best alternative therapy"

10

Vs: Maa-aines bonsaille.

Mullakin on  perliittiä, en vain pidä siitä kun se on niin luonnottoman näköistä ruukusssa. Tosin, eipä se juuri haittaa kun ei vielä mikään puu ole oikein esittelykunnoss.

11

Vs: Maa-aines bonsaille.

Mullakin on  perliittiä, en vain pidä siitä kun se on niin luonnottoman näköistä ruukusssa. Tosin, eipä se juuri haittaa kun ei vielä mikään puu ole oikein esittelykunnoss.

Hyvä vaihtoehto perliitille on vermikuliitti. Sen ruskea väri sopii paremmin tähän tarkoitukseen. Jossain oli vaan juttua joskus vermikuliitin terveydellisistä haitoista. Tosin sekin saattoi olla vanhaa tietoa.

Ja jos perliitti ei ruukun juurella miellytäy, voihan siihen ruukun pinnalle laittaa kerroksen jotain muuta. Esim joku nätti sora ohuena kerroksena olisi aika jees. Tuota tapaa käytetään ilmeisesti aika paljon. Oli siellä ruukussa perliittiä tai ei.

"A garden is the best alternative therapy"

12

Vs: Maa-aines bonsaille.

Aivan, voishan  sitä laittaa sellaisen pienen pintakerroksen, jotain  tummaa granittimurskaa.

13

Vs: Maa-aines bonsaille.

Jaahas, elikkä tavallinen biolan kukkamulta pelkästään ei sittenkään ilmeisesti ole hyväksi puulle?

Vaihdoin meinaan zelkovaani noin 1kk sitten ruukun, ja mullaksi vaan tuota normaalia kukkamultaa...

Mites paljon mitäkin suosittelisitte noita edellä mainittuja aineksia laitettavan?
Koska multa sitten pitäisi ilmeisesti vaihtaa ennen kuin se menee ja kuolla kupsahtaa smile (Lehtiä alottanu jo jonkun verran pudottelemaan.)

14

Vs: Maa-aines bonsaille.

Jaahas, elikkä tavallinen biolan kukkamulta pelkästään ei sittenkään ilmeisesti ole hyväksi puulle?

Ei ole ei. Voi kuullostaa aika pelleilyltä, mutta kun tuota kaikkialla vannotetaan, pakko se on uskoa.

Koska multa sitten pitäisi ilmeisesti vaihtaa ennen kuin se menee ja kuolla kupsahtaa smile (Lehtiä alottanu jo jonkun verran pudottelemaan.)

Lehtien tippuminen voi kertoa kyllä jostain ihan muustakin kuin väärästä tavarasta ruukussa. Ensimmäisenä varmaankin valon puutteesta tai väärästä kastelusta. Oma zelkovani osoitti melkein heti mieltään pudottamalla lehtiä todella rajusti. Kyllä se silti hengissä pysyi, mutta aika harvalta näytti. Asia korjaantui heti, kun siirsin puun ikkunalaudalle, jossa se saa aamuisin 4 tuntia aurinkoa.

Ja mullan vaihtaminenhan saattaa vaan pahentaa tilannetta. Jotkut puut on niin herkkiä, ettei tuota ihan koska tahansa voi alkaa tekemään. Mielummin siis tutkit vähän juttua ja laitat ruukkuun sitten harkitusti mitä laitatkaan.

Olisi varmaan fiksua jos tänne kerättäisiin enemmän ohjeita tuosta maa-aines asiasta. Olisi sitten helpompi vertailla ja miettiä mitä itse käyttää. Mutta tuo Joonan orkideoille tarkoitettu multa on varmasti hyvä alku.

"A garden is the best alternative therapy"

15

Vs: Maa-aines bonsaille.

Onko tuon orkidea mullan käytössä ilmennyt ongelmia? Yleisesti kokemuksia sen käytöstä?

16

Vs: Maa-aines bonsaille.

Olettekos pistäneet siis orkideamullan kanssa joko kevytsoraa tai perliittiä, vai molempia? Jospa nyt ihan rupean panostamaan tuohon maa-ainekseen ja hommaisin sitä bonsailannoitettakin... Ainut mitä netistä selailulla löysin, näytti olevan Nekon Bonsailannoite. Se ilmeisesti se on Se Ainut?
Mutta niin, päteekö orkideamullan ja kevytsoran sekoitus? En tiedä missä omani nyt kasvavat, aika tavalliselta mullalta näyttää.

17

Vs: Maa-aines bonsaille.

Olettekos pistäneet siis orkideamullan kanssa joko kevytsoraa tai perliittiä, vai molempia?

No tuota murskattua kevytsoraahan se Joona tuossa edellä kehui.

Itse olen ihan tyytyväinen mainitsemaani kaarnan ja perliitin sekoitukseen. Laitan muuten kuvia tuosta yhdistelmästä ja puustani ylipäänsä nettiin tänään.

Ainut mitä netistä selailulla löysin, näytti olevan Nekon Bonsailannoite. Se ilmeisesti se on Se Ainut?

Tarkoitat varmaankin Pokon-lannoitetta? Tuota itselläni ainakin on. Hintaa taisi olla joku 5 euroa ja riittoisuuskin on suht hyvä. 5ml lannoitetta sekoitetaan 0,5 litraan kasteluvettä. Pullossa on 250ml, joten 25 litraa valmista tavaraa tulee pullosta.

En tiedä missä omani nyt kasvavat, aika tavalliselta mullalta näyttää.

Jep, sellaisessahan ne puut yleensä ostaessa ovat. En sitten tiedä onko tuolla joku ihan oikea syy. Ehkä sillä yritetään tappaa lopulta se myyty puu, who knows.

"A garden is the best alternative therapy"

18

Vs: Maa-aines bonsaille.

Itse olen ihan tyytyväinen mainitsemaani kaarnan ja perliitin sekoitukseen. Laitan muuten kuvia tuosta yhdistelmästä ja puustani ylipäänsä nettiin tänään.

Pitänee käydä vakoilemassa. Tuo perliitti on kyllä mulle täysin uusi/outo/tuntematon käsite.

Tarkoitat varmaankin Pokon-lannoitetta? Tuota itselläni ainakin on. Hintaa taisi olla joku 5 euroa ...

Ei, tarkoitin kyllä ihan Nekon. Se oli ainut minkä googlettamalla löysin suomenkielisiltä sivuilta. Noh, pitänee tutkia asiaa käytännössä, katsella ympärilleen ja sillee...

Jep, sellaisessahan ne puut yleensä ostaessa ovat. En sitten tiedä onko tuolla joku ihan oikea syy. Ehkä sillä yritetään tappaa lopulta se myyty puu, who knows.

Jep, kukapa tietää. Puideni onneksi(?) kuitenkin olen tässä etsinyt tietoa ja liittynyt tänne jne, eli koittanut vähän perehtyä niiden oikeaoppiseen hoitoon smile Tästä syystä myös listailen tässä sitä multaa ja soraa kaupasta tuotavaksi. Ei se niille pahemmaksi sitten varmastikaan voi olla.

19

Vs: Maa-aines bonsaille.

No tehdäänpä tilannepäivitystä tännekin. Orkideamulta sellaisenaan ei välttämättä ole paras mahdollinen vaihtoehto nyt lyhyiden kokeilujen jälkeen. Se pakkautuu kuitenkin pikkuhiljaa. Asiaan auttaa kuitenkin se, että mullasta siivilöi sen pienimmän aineksen pois (jäljelle jää lähinnä kaarnaa ja muuta ainesta ja multa häipyy kokonaan). Männyn pohja ei tunnu pakkautuvan juuri ollenkaan, mutta nuo siivilöimättömät orkideamullan ja kevytsoran sekoitukset tiivistyvät pikkuhiljaa. Noh, erillisiin ruukkuihin joudun ne jokatapauksessa kohta siirtämään, kun yksittäinen ruukku kolmelle puulle tuntuu hieman ahtaalta. Noin periaatteessahan joku pelkkä pienirakeinen kevytsora tai pelkkä akadama voisi olla optimaalinen ratkaisu kasvatuksen kannalta, mutta sitä pitäisi varmaankin kastella ainakin kolmisen kertaa päivässä pienemmillä määrillä vettä ja näin juuret saisivat enemmän ilmaa. Tästä syystä sekaan tuo orgaaninen tai muuten vettä paremmin varastoiva aines, jottei sitä puuta joudu vahtimaan yötä päivää kuivumisen varalta.

Lahjoitetaan neuvoja ilman käytännön kokemusta ja alasta riippumatta

20

Vs: Maa-aines bonsaille.

Noniin, aika palata foorumille ja aiheeseen maa-aines.

Tässä siis ostin Tannas Vesikasvimultaa, sitä kun mainostettiin sopivan myös bonsai-kasvatukseen ja kun en aiemmin ole saanut aikaiseksi hankittua mitään parempaa(?) ainesta kuin tavallinen multa jossa ne nyt jököttävät.
Kyseinen aines siis ei ole niin typpirikasta (ymmärtääkseni), on jonkinverran savista ja siis pitää vettä hyvin (myyjältä kysyin) ja, ja.. niin.

Lähinnä siis mietin kuinka kokeilla tuota vesikasvimultaa. Yksin vai jotain sekaan? Ajattelin tunkea sen sekaan hieman pihasoraa, jota tontilla on vielä melkoinen kasa. Soraa sekaan ajattelin siksi ettei tuo yksin olisi liian tiivistä -> sora tekisi siitä "ilmavampaa" tai olisi jonkilainen "salaojitus" ?!?. Tosin en ole vielä avannut säkkiä ja kokeillut miltä vesikasvimulta kädessä tuntuu.

Toivon mukaan joku sai hieman irti sepustuksesta ja voi ilmaista mielipiteensä asiaan.

Jospa vielä mainitsen asiaan kuulumaatomana, että hankin vihdoin myös kauan suunnitelemaani Bonsai-lannoitetta, taisipa sen nimistäkin olla. Kekkilän valmistamaa. Ja onnen bambukin tarttui mukaan, sitä yhtälailla kauan jo kuolannut smile
(--> Aikaansaamaton persoona)

21

Vs: Maa-aines bonsaille.

Voisitko vähän tarkemmin kuvailla vesikasvimullan sisältöä. Mitä lukee säkin päällä? Miten rakeinen on multa?

22

Vs: Maa-aines bonsaille.

Kyseinen aines siis ei ole niin typpirikasta (ymmärtääkseni), on jonkinverran savista ja siis pitää vettä hyvin (myyjältä kysyin) ja, ja.. niin.

Tämä pätkä ei kuulosta niin kauhean hyvältä ainakaan tuon veden seisomisen takia. Ei kohtalaisista typpimääristäkään haittaa ole. Kasvaapahan hieman nopeammin ainakin smile Toki jos puu on pihalla, etkä syystä tai toisesta voi sitä tarkistaa joka päivä, niin tuo on hyväkin ominaisuus.

Lahjoitetaan neuvoja ilman käytännön kokemusta ja alasta riippumatta

23

Vs: Maa-aines bonsaille.

Hmmm... noin ensi kuulemalta tuo että aines pitää vettä hyvin ei minusta kuulosta hirmu hyvältä. Bonsaimullanhan pitää olla kuohkeata ja päästä vesi hyvin läpi. Kannattaa ainakin siivilöidä multa hyvin että saat pois kaikki hienot ainesosat (pienemmät kuin 2mm) ja sekaan kannattaa laittaa reilusti hiekkaa (sekin kannattaa siivilöidä). Kannatta jostain alan teoksesta tarkastaa millaisesta seoksesta mikäkin laji pitää.
Sitten kun olet kasvisi uuteen seokseen istuttanut kannattaa varmasti kastella varovasti ja seurata kuinka nopeasti/hitaasti maa-aines kuivuu.

Kun mainitsin bonsailannoitteen ruotsin foorumilla (saminen mitä sinä ostit) siellä hämmästeltiin ettei lannoite sisällä laisinkaan fosforia, jota juuret tarvitsevat selvitäkseen talvesta. Eli mikäli sinulla on ulkobonsaita kannattaa harkita myös fosforin antamista. Itse en ole ko. ainetta vielä koeillut joten en puhu kokemuksesta vaan mainitsen ainoastaan mitä muut ovat aiemmin sanoneet.

24

Vs: Maa-aines bonsaille.

Hyödyllistä taas selittää kun on itse niin pihalla... mutta

Voisitko vähän tarkemmin kuvailla vesikasvimullan sisältöä. Mitä lukee säkin päällä? Miten rakeinen on multa?

Säkin päällä ei lue paljoakaan mitään, siis vain muutama rivi jotain ei-niin-tärkeää. (aivan, kerrassaan selkeää mutta otin säkin lähinnä mainoslapun perusteella... kun jotain pitää nyt kehittää) Ja kuten mainitsinkin, rakeisuudesta en osaa paljoakaan sanoa, säkki kun on yhä kiinni. Tutustun asiaan lähipäivinä.

Bonsaimullanhan pitää olla kuohkeata ja päästä vesi hyvin läpi.

Aa, kiitos kiitos. Tuota juuri olen myös miettinyt, ja kun seuraan keskusteluja en saa irti että 1) pitikö sen päästää vesi läpi ettei jää seisomaan vai 2) pitää vettä ettei kuivu liikaa.

Eli mikäli sinulla on ulkobonsaita kannattaa harkita myös fosforin antamista.

Eeei, pidän subtrooppisista sun muista "eksoottisista" kasveista, eli sisällä nuot kaikki irvikuvat ovat.

Tämä pätkä ei kuulosta niin kauhean hyvältä ainakaan tuon veden seisomisen takia. Ei kohtalaisista typpimääristäkään haittaa ole. Kasvaapahan hieman nopeammin ainakin smile

Ääks, hukassa taas. Näin siis käsitin.. ja vielä ymmärsin että sen olisi pitänyt olla hyväksi ettei maa-aine sisällä jotain ainetta... Vanhasta keskustelusta lunttasin, mutta hakoteillä olen? Aina. Ikuinen häviäjä.

Varsin epävarma ja epätoivoinen olo siis yhä... Mutta ehkäpä ei pidä alkaa aivan turhautuneeksi, pitänee avata se hemmetin säkki vaan. Voisi varmaan pistää sitä yksinään johonkin ja katsoa millaiseksi vetää vedessä? Mutta hiekka seassa voisi olla hyvä idea? Tai miten se pihan koristeeksi ostettu sora, kooltaan se on reilu sentin kokoista sinistä kiveä.
Kuten huomattavissa on, en ole mitenkään erityisen kiireinen asian kanssa enkä sen enempää pyri kasvattamaan Todelliaisa Luomuksia. Kunhan innostuin silloin alkuvuodesta "Hei noi bonsait vois olla mun juttu". Saamaton luonne, kuten todettu. Ja koska olen vain tämmöinen ajankuluksi niiden kanssa näpertelijä, niin haluan varmistuttaa asioita teillä kokeneemmilla ja fiksummilla smile

25

Vs: Maa-aines bonsaille.

Mutta hiekka seassa voisi olla hyvä idea? Tai miten se pihan koristeeksi ostettu sora, kooltaan se on reilu sentin kokoista sinistä kiveä.

Hiekkaa sekaan ehdottomasti mutta sentin kokoiset kivet ovat liian isoja  sad Kaikkien maa-ainesten tulisi olla 2-6 mm kokoisia, toisin sanoen ei hienoa pölyä eikä isoja möykkyjä.

Mutta ehkäpä ei pidä alkaa aivan turhautuneeksi, pitänee avata se hemmetin säkki vaan. Voisi varmaan pistää sitä yksinään johonkin ja katsoa millaiseksi vetää vedessä?

Ilman muuta, säkki rohekeasti auki vaan. Sitten vaan siivilä käteen ja hommiin. Jos sisältö on rakeista niin testaa sitä vedessä. Kastele kokonaan, kuivata nopeasti ja kastele taas. Rakeet eivät saa hajota sillä muuten seoksesi muuttuu liian tiiviiksi. Purista niitä sormien välissä ja katso etteivät ne hajoa heti silloinkaan. Sillä ruukussa niihin kodhistuu painetta puusta ja kasvavista juurista.

Maud mainitsi toisessa threadissä että Sestossa myydään Felicia nimistä kissanhiekkaa (joka ei paakkuunnu) jota voi käytää akadaman tapaan. Ehkä voisit ostaa pussillisen kissanhiekkaa ja tehdä sekoituksen jossa on hiekkaa, Feliciaa ja vesikasvimultaa. Kaikki suhteessa yhtä paljon. Sillon saat tarpeeksi rakeisen sekoituksen jonka ei pitäisi sitoa vettä liian hyvin vaan juuri sopivasti.

Paras aika vaihtaa multa sisäbosaille on sama kuin muille huonekasveille, eli alkukeväästä ennen kasvukauden alkua.  wink