1

Aihe: Erikoisia bonsaikasveja

Bonsain voi tehdä aika monesta kasvista. Oletko tehnyt bonsain jostakin erikoisuudesta? Luin myös bonsaiperunasta. Voiko siitä oikeasti tehdä bonsain?

An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur.

2

Vs: Erikoisia bonsaikasveja

Bonsai-peruna... tarkoittanet tätä:

Bonsai Potato

Mielestäni bonsai-perunoiden ja varsinaisten bonsaiden välinen yhteys ei ole järin konkreettinen, vaikkakin tämä "perunoiden muotoilu" onkin ottanut selvästi vaikutteita bonsaista. Kukin rajatkoon bonsai-käsitteen haluamallaan tavalla, mutta itse en pidä "bonsai-perunoita" bonsaina.

Melko klassinen esimerkki erikoisesta bonsai-lajista on voikukka, jonka puutunut maavarsi toimii ikään kuin puun vartena. Käsittääkseni erilaiset "bonsai-kukat" ovat tällä hetkellä Japanissa varsin kovaa huutoa.

Mutta siis periaatteessa bonsaiksi käy käytännössä mikä tahansa kasvi, joka vain muodostaa itselleen puumaista vartta. Määritelmään siis sopivat niin puut, pensaat, varvut, köynnökset, jne... Varsin mielenkiintoisia tuttavuuksia ovat esimerkiksi viiniköynnös-bonsait. Näistä voi etsiskellä lisätietoja ja kuvia vaikkapa IBC:stä.

3

Vs: Erikoisia bonsaikasveja

Onhan noissa bonsaiperunoissa paljon samaa, mutta vain hahmossa. Sen verran että ymmärtää mistä yhteys bonsaihin tulee.
Ihan jo bonsain "perus vaatimukset" (esim puinen runko, juuret) jää kuitenkin täyttymättä.
Jos nyt katsoo vaikka tätä:
http://www.bonsaipotato.com/images/gallery/submissions/167508142742f3f5af75323.JPG
Peruna on ikään kuin kivi, jolla puu (itu) kasvaa. Hyvinkin viehättävä silhuetiltaan. Bonsai? Ei varmasti.
Taitaa kieli olla tukevasti poskessa noilla perunabonsain kasvattajilla.

Perunoita muuten kasvattelin, joskus opiskeluaikoina kukkaruukussa. Lähinnä siksi, että mikään viherkasvi ei pysynyt hengissä. Itäneitä perunoita oli aina jääkaapissa ja kummallisesta perunanitukasvista sai aina aiheellista kummeksuntaa satunnaisilta kyläilijöiltä. Vanha alkoi näyttää huonolta, niin jääkaapista uusi tilalle.

Oudoin kasvi olisi tällä hetkellä eukalyptus, eikä sekään kyllä ole kovin outo.
Omasta mielestäni oudoin on crassula. Nikamainen runko ja nahkaiset lehdet. Miksi kukaan haluaisi kasvattaa niin ikävän näköistä kasvia?

4

Vs: Erikoisia bonsaikasveja

Uuh.. Mikäs potaatti tuo oikein on?
Aika mielenkiintoinen, tosin itselläni tuo ei oikein sytytä, mutta makuasioista ei toki sovi kiistellä.
Ja googlasin tuolta haulla 'bonsai flower', kyllä sieltä jotain löytyi, tosin suurin osa kuvista taisi olla ihan perinteisiä puita..
Ja niitä voikukkiahan ne siellä Japanissa jotkut olivat innostuneet "bonsaitsemaan" tai ainakin niin olen ymmärtänyt. Nostavat kai pikkuhiljaa vuosi vuodelta "ylös" sitä kasvia saadakseen puisenrungon aikaan...? Hieman hämärä selitys, mutta en nyt niin ole asiasta perillä.

5

Vs: Erikoisia bonsaikasveja

Tuollaisesta perunabonsaista saattaisimme saada mukavan, muutaman viikon pikakilpailun smile