1 Viimeksi muokannut cosmichd (10.05.2007 11:16:47)

Aihe: Cosmichd:n puita

http://www.bonsaiempire.com/assets/images/Bonsai-Empire.gif

http://img220.imageshack.us/img220/2781/classicpanheadzt3.th.jpg

Heivain kaikille.

Kuvassa selitys nimimerkkini lopussa olevalle kirjainyhdistelmälle HD. Ja sitten pääasiaan:

Olen vasta hiljattain aloittanut koko harrastuksen, enkä vielä osaa muokata keräämiäni puita oikein mitenkään. Laitan tässä nyt kuitenkin katsottavaksi joitakin keräämiäni bonsain alkuja.
Kuvassa bonsaitarhani, jossa on automaattinen kastelusysteemi, joka kastelee tippukastelulla kasvit kerran päivässä 15 minuutin ajan.

http://img219.imageshack.us/img219/4186/bonsaitarhaij6.jpg

Huomasin valokuvaamisen hankalaksi lajiksi, kun piti saada bonsai erottumaan taustasta.

http://img219.imageshack.us/img219/9908/workdeskuc7.th.jpg
Valmistin jonkinlaisen työpöydän, jossa on käännettävä alusta, jotta puuta voi helposti tarkastella eri puolilta ja sitä olisi helpompi ehkä kuvatakin. Kääntöpöytä on tehty roskiksesta löydetyn konttorituolin pyörivästä jalasta, joka on ruuvattu ylösalaisin työpöytään.

No niin, aloitetaan: kolme kuvaa viimeisimmästä: Mänty kasvoi maantien penkassa, josta sen kävin kaivamassa pois. Taimikonleikkuri oli pätkäissyt siitä latvan aika monta kertaa, männyllä lienee ikää lähemmäs 30 vuotta.  http://img201.imageshack.us/img201/8295/pinebonsai1zc8.jpg

Erikoista siinä on sen tyviosan muoto: puu ei ole oikein osannut päättää, mihin suuntaan olisi parasta kasvaa, ja se on kiertänyt kaikki ilmansuunnat läpi ennen valintaansa.

http://img201.imageshack.us/img201/298/pinebonsai2mw0.jpg

Ajattelin kasvattaa siitä semmoisen hyvin vinosti kasvavan puun, mutta muitakin ehdotuksia otetaan kiitollisuudella vastaan.

http://img201.imageshack.us/img201/8656/pinebonsai3rp7.jpg

Laitan lopuksi vielä pari pikkukuvaa kuusesta. Pitänee opiskella kuvaamista lisää, minua ei lainkaan tyydytä noiden kuvien taso.

http://img247.imageshack.us/img247/1263/spruce1xq1.th.jpghttp://img206.imageshack.us/img206/7321/kuusenjalkazt1.th.jpg

Minulla on "tekeillä" yksi kuusi, jonka olisi tarkoitus kiertää juurensa kivenlohkareen ympäri ja kasvaa sen päällä. Siitä on vain turkasen hankalaa ottaa kuvaa, koska se kasvaa nurmikolla, rikkaruohojen keskellä kunnes juuret ovat asettuneet ja kasvaneet isommiksi.

2

Vs: Cosmichd:n puita

Huomasin valokuvaamisen hankalaksi lajiksi, kun piti saada bonsai erottumaan taustasta.

Helpoin tapa saada siedettävän näköisiä kuvia on hankkia riittävän suuri yksivärinen kangas, jonka virittää kuvattavan puun taakse. Esim. musta kangas toimii erittäin hyvin, koska se häivyttää tehokkaasti myös  kankaalle mahdollisesti tulevat varjot. Tietysti riittävästä valaistuksesta on myös huolehdittava, ettei tarvitse käyttää salamaa (joka yleensä aiheuttaa joidenkin puun osien ylikorostumista).

Mutta tästä kuvaamisesta on olemassa hyvä linkkikin:
Old Mister Crow's guide to photographing bonsai and kusamono


No niin, aloitetaan: kolme kuvaa viimeisimmästä: Mänty kasvoi maantien penkassa, josta sen kävin kaivamassa pois. Taimikonleikkuri oli pätkäissyt siitä latvan aika monta kertaa, männyllä lienee ikää lähemmäs 30 vuotta....

Ajattelin kasvattaa siitä semmoisen hyvin vinosti kasvavan puun, mutta muitakin ehdotuksia otetaan kiitollisuudella vastaan.

En lähde antamaan mitään sen tarkempia näkemyksiäni miten puu pitäisi muotoilla, mutta joku kommentti sentään. Kuten sanoit, puun tyviosa sisältää hyvin paljon liikettä, joten tämä tulisi huomioida myös puun yläosassa. Tällä hetkellähän tuo puun yläosa on täysin suora, mikä aiheuttaa voimakkaan kontrastin tuon tyven kanssa. Muotoillessasi pyri saamaan myös puun rungon yläosaan liikettä (ts. älä jätä yläosaa suoraksi, osoittaa se sitten lopulta mihin suuntaan tahansa). Välttäisin kuitenkin yhtä voimakkaita "kiemuroita" kuin tuo tyven mielenkiintoinen "väkkärä", ettei puun ulkonäkö muutu liian vauhdikkaaksi.

Samalla huomioni kiinnittyy myös puun oksistoon - se näyttää äärimmäisen harvalta, joten tässä on melkoisesti haastetta. Toivottavasti oksien leikkaus saa puun avaamaan edes jonkin verran uusia silmuja lähemmäs runkoa. Muuten apukeinona ei ole kuin parempien oksien siirto keinotekoisesti puun runkoon (engl. "grafting"), josta on keskusteltu jonkin verran myös täällä foorumissa.


Laitan lopuksi vielä pari pikkukuvaa kuusesta. Pitänee opiskella kuvaamista lisää, minua ei lainkaan tyydytä noiden kuvien taso.

Tämän puun haasteeksi näkisin tuon nebarin - pintajuurakon/puun tyven - sillä juurakko näyttää varsin toispuoleiselta. Yleisesti toivottava ominaisuushan on, että juuret lähtisivät säteittäin rungosta joka suuntaan. Yksipuoleinen juurakko ei silti välttämättä ole ongelma, jos puun muu olemus on sellainen että toispuoleinen juurakko näyttää luonnolliselta. Simppelinä esimerkkinä: juurettomalle puolella puuta voidaan asettaa jokin "kasvueste", vaikkapa kivi. Ei siis hätää smile

Yo. kommenttien ei ole tarkoitus masentaa, vaan pyrin tuomaan esille mielestäni olennaisia asioita, jotka kannattaa tuossa puiden muotoilun suunnittelussa ottaa huomioon. Upea juttu että olet päässyt harrastuksen kanssa vauhtiin ja intoa tuntuu viestistäsi päätellen olevan. Rehevää jatkoa bonsai-aihioillesi! Pidähän meidät ajan tasalla puiden kehittymisestä.

3

Vs: Cosmichd:n puita

Toivottavasti oksien leikkaus saa puun avaamaan edes jonkin verran uusia silmuja lähemmäs runkoa.

Käsittääkseni mänty ei avaa uusia silmuja vanhaan vuosikasvuun. Siis vain vuoden ikäiseen puhkeaa uusia silmuja.

4

Vs: Cosmichd:n puita

Toivottavasti oksien leikkaus saa puun avaamaan edes jonkin verran uusia silmuja lähemmäs runkoa.

Käsittääkseni mänty ei avaa uusia silmuja vanhaan vuosikasvuun. Siis vain vuoden ikäiseen puhkeaa uusia silmuja.

Ihan sen kierukan vieressä kasvaa sellainen tulitikun kokoinen pikkuoksa, jonka onnistuin varjelemaan vahingoittumiselta, toivottavasti se jatkaa kasvuaan. Voisikohan sen kasvua "boostata" mitenkään? Vähentämällä muita oksia lisää ehkä?

5

Vs: Cosmichd:n puita

Tein pienen taustalevyn kuvauksia varten, ja nyt näyttää hieman paremmin erottuvan taustastaan nuo kasvit. Diashow.

6

Vs: Cosmichd:n puita

Teoriassa ja myös käytännössäkin, poistassa voimakasta kasvua yhäältä, voimistuu kasvu muualla. Tällöin juurten energia kohdentuu muualle.

Männyssäsi on mielenkiintoinen runko. Halutessasi voit ympätä siihen uusia oksia ja varmin menetelmä on "approach grafting", jossa käytetään saman kasvin voimakkaimmin kasvavia yläoksia. Netistä ja kirjoista löytyy tarkkoja ohjeita, mutta periaate on taivuttaa oksa ja poistaa kuorta sopivasti sekä tehdä runkoon lovi, johon oksa sopii niin, että kuoren vihreänvalkoiset osat osuvat yhteen. Paksun oksan voi ruuvata kiinni, mutta sitominenkin toimii, kunhan varovasti löysää kasvun mukaan.

En ole vielä käytännössä perehtynyt taiteiluun, mutta voisi näyttää myös hyvältä, jos poistaisi puolet kuoresta, jolloin paljas osa kuolee ja elävä osa pullistuu. "Kimura" on eräs kuuluisimpia k.o. tyylisuunnan nykytaiteilijoista.

7 Viimeksi muokannut cosmichd (20.09.2006 05:22:33)

Vs: Cosmichd:n puita

Pitää kokeilla ensin jollain harjoituskappaleella tuota oksien ymppäystä, kunhan olen lukenut siitä ensin ohjeet jostain.

Sillävälin postaan kummasteltavaksi taas uusia kuvia erilaisista luonnonoik....siis bonsaista. Tässä aluksi pikkuinen känkkyräinen koivu, joka vuosikaudet oli keskellä pihapolkua, ja aiheutti monet varpaaniskut ja kärsi itse useista tahallisista ruohonleikkurilla yliajoista:

http://img219.imageshack.us/img219/6956/betula1iu5.th.jpg

Sitten kataja. Sain sen kaivettua irti maasta oksasaksien ja astiaharjan avulla. Tiskiharjan avulla sain juuret ehjinä esiin, ja ansaitsin saunareissun, se nimittäin ei ollut aivan pölytöntä puuhaa. Istutuksessa kävi semmoinen oivallus, että aloitan aivan uuden bonsai-tyypin: maanvyöryn paljastamat juuret (Landslide exposed roots). En ole ainakaan vielä havainnut nimittäin tällaista uutta suomalaista bonsailajia!  big_smile

http://img201.imageshack.us/img201/5619/juniper2ow3.th.jpghttp://img183.imageshack.us/img183/5769/juniper3ec1.th.jpghttp://img183.imageshack.us/img183/9399/juniper1dv2.th.jpg

Pitkää vartta aion myöhemmin lyhentää, tuommoinen lähes kaksimetrinen suora kataja ei ollut niitä helpoimpia aihioita!

Sitten uudelleen taustan kanssa kuvattuna kuusi:

http://img201.imageshack.us/img201/8449/kuusi1dv8.th.jpg

Maan alla muhimassa oleva roots over rock, kuusi:

http://img201.imageshack.us/img201/7636/rootsontherockpa3.th.jpg

Ja sitten lopuksi löytö, joka innostutti kaivamaan itsensä esiin, pihlajankanto, jossa uudet versot. Tuommoisia pihlajiahan kasvaa 13 tusinassa, kun kävelee metsässä, missä on riehuttu raivaussahan kanssa, löytää tuommoisia takuuvarmasti. Mutta on siinä oma viehätyksensä, ja tuossa on vielä juurakossa erikoisuutena peukalon paksuinen kuusen juuri, jota en saanut enkä kauheasti yrittänytkään irti, kun tuon pihlajan juuret puristaa sitä niin lujasti. Taimia ylös otettaessa olenkin huomannut parhaiksi työkaluiksi Fiskarsin ojalapion, Fiskarsin oksasakset sekä tiskiharjan. Muovikasseja ja vettä kannattaa myös ottaa mukaan jos ei heti saa tanta istutettua.

http://img201.imageshack.us/img201/2797/sorbus1gq8.th.jpghttp://img243.imageshack.us/img243/8401/sorbus2nb1.th.jpghttp://img243.imageshack.us/img243/4580/sorbus3sp9.th.jpghttp://img243.imageshack.us/img243/5255/sorbus4vl7.th.jpg

Laitetaan vielä pari kuvaa kuusesta, vaikka kuvien nimet onkin hieman harhaanjohtavat:

http://img219.imageshack.us/img219/313/pinus1tp9.th.jpghttp://img219.imageshack.us/img219/1737/pinus2ej8.th.jpg

Tuon kuusen latva on melkoinen ongelma, se kun on semmoinen nyrkkimäinen rumilus. Mitähän sille tekisi? Sahalla poikki?

8

Vs: Cosmichd:n puita

Bender kirjoitti:

Teoriassa ja myös käytännössäkin, poistassa voimakasta kasvua yhäältä, voimistuu kasvu muualla. Tällöin juurten energia kohdentuu muualle.

Männyssäsi on mielenkiintoinen runko. Halutessasi voit ympätä siihen uusia oksia ja varmin menetelmä on "approach grafting", jossa käytetään saman kasvin voimakkaimmin kasvavia yläoksia. Netistä ja kirjoista löytyy tarkkoja ohjeita, mutta periaate on taivuttaa oksa ja poistaa kuorta sopivasti sekä tehdä runkoon lovi, johon oksa sopii niin, että kuoren vihreänvalkoiset osat osuvat yhteen. Paksun oksan voi ruuvata kiinni, mutta sitominenkin toimii, kunhan varovasti löysää kasvun mukaan.

En ole vielä käytännössä perehtynyt taiteiluun, mutta voisi näyttää myös hyvältä, jos poistaisi puolet kuoresta, jolloin paljas osa kuolee ja elävä osa pullistuu. "Kimura" on eräs kuuluisimpia k.o. tyylisuunnan nykytaiteilijoista.

Löysin juutuubista havainnollisen videon männyn oksastamisesta, pitääpä kokeilla ensi kesänä!

http://www.youtube.com/watch?v=V3PVlqQHZHM

9

Vs: Cosmichd:n puita

cosmichd, oletkos tuo murobbs foorumilta tunnettu kaveri? Ja tosiaan hei teille kaikille bonsaifiirumilaisille, minä täällä taas takaisin pitkästä aikaa smile On ollut vähän kaikenlaista niin oli tämä painunut ihan unholaan, nykyään asuinpaikka Kouvola yms.

If he's so smart how come he's dead?

10 Viimeksi muokannut cosmichd (29.03.2007 20:37:28)

Vs: Cosmichd:n puita

Tiedä siitä tunnettuudesta.... mutta hei, koitetaans saada vähän eloa tänne palstalle, kevät ja kaikki...

Nyt olisi hyvä etsiä tienpenkoilta bonsai-aihioita, kun ne eivät ole pitkän ruohon peitossa, ja muutenkin vielä lepotilassa.

Lapio, muovikasseja ja evästä mukaan ja kevätretkelle. Mulla on nykuisin aina autossa mukana "instrumentit", että saan napsittua kasvin mukaan kun sellaisen hyvän näen.


Möin mopon pois, niin että oliskohan aika muokata tuota nikkiäkin...no katsotaan.

11

Vs: Cosmichd:n puita

cosmichd kirjoitti:

Tiedä siitä tunnettuudesta.... mutta hei, koitetaans saada vähän eloa tänne palstalle, kevät ja kaikki...

Nyt olisi hyvä etsiä tienpenkoilta bonsai-aihioita, kun ne eivät ole pitkän ruohon peitossa, ja muutenkin vielä lepotilassa.

Lapio, muovikasseja ja evästä mukaan ja kevätretkelle. Mulla on nykuisin aina autossa mukana "instrumentit", että saan napsittua kasvin mukaan kun sellaisen hyvän näen.


Möin mopon pois, niin että oliskohan aika muokata tuota nikkiäkin...no katsotaan.

Joo, koitetaan vähän juddua saada taas foorumille. Varmaan pitäis hakea jostain puita, mutta luulen että päädyn jonkinmoisesta alan liikkeestä hakemaan itselleni taimia, tietenkin vois muutaman karahkan käydä tuolta pihalta repimässä tuonne parvekkeelle. Tosin päässy kyllä unohtumaan nää kaikki ohjeet luonnosta haettujen puiden hoidosta ja käsittelystä, mutta täältähän sitä tietoa löytyy.

If he's so smart how come he's dead?

12 Viimeksi muokannut cosmichd (26.04.2007 08:04:25)

Vs: Cosmichd:n puita

Ostin Viikissä olevasta "Pienestä Taimikaupasta" kolme japanilaisen lehtikuusen, Tsuga, Larix kaempferi, tainta.

http://img257.imageshack.us/img257/5984/image8ac3.th.jpghttp://img402.imageshack.us/img402/2669/image7eq9.th.jpghttp://img292.imageshack.us/img292/7146/image6ka5.th.jpg

En ole vielä tehnyt niille mitään, vinkkejä saa antaa.

13 Viimeksi muokannut cosmichd (25.04.2007 15:33:51)

Vs: Cosmichd:n puita

Viime syksynä tuli ostettua Viherpajasta kaksi kasvia, jotka myytiin nimellä Sageretia Theezans. Pudottivat talven aikana useita kertoja lehtensä, mutta aina kasvattivat uudet. Nyt ovat olleet jo pari viikkoa ulkona, jopa pikkupakkasissa, ja hyvin näyttää menevän niillä.

http://img292.imageshack.us/img292/4121/image5st5.th.jpghttp://img156.imageshack.us/img156/2782/image4ny4.th.jpghttp://img156.imageshack.us/img156/5625/image3qb0.th.jpghttp://img156.imageshack.us/img156/4052/image2ht9.th.jpghttp://img153.imageshack.us/img153/1508/image1tf6.th.jpghttp://img153.imageshack.us/img153/7895/image0fo1.th.jpg

Sitten vielä yksi löytö Huutonetistä, bonsairuukku, hieman krakeloitunut lasite, mikä mielestäni tekee sen vain kauniimmaksi (lue: vanhemmaksi).

http://img259.imageshack.us/img259/8476/image9kx3.th.jpg

14

Vs: Cosmichd:n puita

Kyllä nuo Sageretia Theezans nimellä myydyt puut ovat kiinanjalavia (Ulmus Parvifolia). Sageretia on trooppinen kasvi ja olisi varmasti kuollut näillä keleillä ulkona. Kun taas kovempinahkainen kiinanjalava selviää pikkupakkasistakin...

"It is art for art's sake." - S. Holmes

15 Viimeksi muokannut antsa-san (26.04.2007 08:04:46)

Vs: Cosmichd:n puita

Paapise Masa on oikeassa, kiinanjalavia nuo ostamasi mallsait tosiaan ovat.

cosmichd kirjoitti:

Ostin Viikissä olevasta "Pienestä Taimikaupasta" kolme japanilaisen lehtikuusen, Ulmus Japonensis, tainta.

Pieni korjaus: Japanin lehtikuusen latinalainen nimi on Larix kaempferi (vrt. Ulmus = jalavien suku).

-- Edit --

cosmichd kirjoitti:

Ostin Viikissä olevasta "Pienestä Taimikaupasta" kolme japanilaisen lehtikuusen, Tsuga Japonensis, tainta.

Kirjoittaessani vastausta cosmichd näytti ehtineen muuttamaan postaustaan... Tsuga taas on hemlokkien suku, Larix lehtikuusten.


-- Edit - loppu ---


cosmichd kirjoitti:

En ole vielä tehnyt niille mitään, vinkkejä saa antaa.

Eipä noille välttämättä tarvitse mitään vielä tässä vaiheessa tehdäkään, mutta jos välttämättä haluaa "kätensä liata", niin latvominen voisi olla yksi vaihtoehto. Ts. taimen latvasta katkaistaan sopivasta kohdasta (ts. niin että tyngän latvaan jää pari aktiivista silmua tai oksaa) ja mahdollisesti taivutetaan jäljelle jäävästä oksasta puulle uusi latvus. Tällä operaatiolla pyritään siihen, että puulle tulisi ajan mittaan kauniisti tyvestä latvaan soukkeneva runko. Itse tein tämän omille siperianlehtikuusilleni (Larix sibirica) tänä keväänä. Muuten ei tarvitse näiden taimien suhteen stressata - kunhan varmistaa että kasvatusruukku on riittävän kookas (tai sitten istuttaa puut muutamaksi vuodeksi maahan kasvamaan).

Pienen taimipuodin tarjonta on näemmä laajentunut. Viime keväänä (2006) käydessäni ostoksilla lehtikuusista oli tarjolla vain siperianlehtikuusta - tai sitten kaikki muut lajit oli jo myyty loppuun. Nettisivun mukaan tosin tilanne näyttäisi olevan jälleen sama (hinta on määritelty vain siperianlehtikuusen taimille).

16

Vs: Cosmichd:n puita

http://picasaweb.google.fi/cosmichd

Picasa kuvankäsittelyohjelman web-albumiinkin voi ladata kuvia. Suosittelen.

17 Viimeksi muokannut cosmichd (12.06.2007 00:54:49)

Vs: Cosmichd:n puita

Kävin mökillä tekemässä katselmuksen...aika hyvin kaikki kasvaa, paitsi tietysti bonsait. Melkein kaikki männyt oli kuolleet, kuivuuteen, märkyyteen tai kuumuuteen, koska ne talven jälkeen oli vielä vihreitä, nyt ne oli ruskeita. Onneksi tuo kippuravartinen mänty oli elossa. Ja kaikki muut.

Kasvihuoneessa oli punalehtinen japaninvaahtera saanut lehtiinsä jotain homesientä. kiikutin puun ulos, toivottavasti raitis ulkoilma sa sen karistamaan homeet pois lehdiltään. Vai pitäisikö turvautua johonkin kemikaaliin?

http://picasaweb.google.fi/cosmichd/Ruo … 2404325010

18 Viimeksi muokannut cosmichd (06.08.2007 22:59:31)

Vs: Cosmichd:n puita

Terveisiä mökiltä. Taannoinen myrsky oli tehnyt tuhojaan ja kaatanut yhden hyllyllisen bonsain alkuja maahan. Onneksi pudotus ei ollut kovin korkea, ja alustakin oli pehmoinen. Kunnostin hyllyn, ja laitoin lisää pinta-alaa sekä tempaisin maantien ojasta yhden uuden alokkaan, josta on tarkoitus tehdä semmoinen puu, joka on vuorenrinteellä kokenut muutaman ylitseen vyöryneen maanvyöryn. Istutin sen vaihtelun vuoksi 50 litran astiaan, jonne porasin pohjalle parikymmentä reikää, sitten kaarnanpaloja, kissanhiekkaa, grillihiiliä, hiekkaa, kompostimultaa ja päälle rahkasammalta pidättelemään kosteutta. Jos ei tuossa sekoituksessa puu viihdy, niin sille käy kuin mustalaisen hevoselle, joka oppi olemaan syömättä, mutta kuoli.

http://picasaweb.google.fi/cosmichd/ElokuunAlkuMNtsLSs

19

Vs: Cosmichd:n puita

Perhanans.. Kyllä kateeksi käy kun kattelee tuollasia puutarhakuvia. Toista se on tuossa rapun edessä, kunnon urban nursery wink Toivottavasti myrskyn tuhot puitten kanssa jää minimiin! Ja pitää vielä sanoa että todella mukavan näköisiä puita sinulla on cosmichd!

sakari

20

Vs: Cosmichd:n puita

cosmichd kirjoitti:

http://picasaweb.google.fi/cosmichd
Picasa kuvankäsittelyohjelman web-albumiinkin voi ladata kuvia. Suosittelen.

Miinuksena vaan, ettei Picasa web-albuumi ei tunnu tukevan Opera-selainta. Albumeja avattaessa tulee vaan teksti Ladataan... Mutta ei tuo tunnu mitään kuvia tänne asti lataavan.

Anyway, cosmichd sulla näyttäis olevan oikein helmi paikka touhuta. Ja puita on paljon (kuten pitääkin), joiden kanssa touhuta. Monet niistä tosi löytöjä, kunnon rungon omaavia yksilöitä. Varsinkin nuo kuuset on mun mieleen. Ja ne näyttää siltä, että pääset piakkoin siihen kaikista vaativimpaan hommaan l. muotoiluun. Lisäksi tuonne mökille on hyvä laittaa maahan "muhimaan" tulevaisuuden bonsai aihioita. Kateeksi käy mullakin...

"It is art for art's sake." - S. Holmes

21

Vs: Cosmichd:n puita

Paapise Masa kirjoitti:
cosmichd kirjoitti:

http://picasaweb.google.fi/cosmichd
Picasa kuvankäsittelyohjelman web-albumiinkin voi ladata kuvia. Suosittelen.

Miinuksena vaan, ettei Picasa web-albuumi ei tunnu tukevan Opera-selainta. Albumeja avattaessa tulee vaan teksti Ladataan... Mutta ei tuo tunnu mitään kuvia tänne asti lataavan.

Anyway, cosmichd sulla näyttäis olevan oikein helmi paikka touhuta. Ja puita on paljon (kuten pitääkin), joiden kanssa touhuta. Monet niistä tosi löytöjä, kunnon rungon omaavia yksilöitä. Varsinkin nuo kuuset on mun mieleen. Ja ne näyttää siltä, että pääset piakkoin siihen kaikista vaativimpaan hommaan l. muotoiluun. Lisäksi tuonne mökille on hyvä laittaa maahan "muhimaan" tulevaisuuden bonsai aihioita. Kateeksi käy mullakin...

Kumma juttu...eikös Firefoxissa ole sama "moottori" kuin Operassa? No mähän en käytä muuta kuin standardiselainta, eli Firefoxia, jota suosittelen kaikille muillekin. Internet-protokollaa tukemattomia selaimia ei oikeastaan kannata käyttää...mutta asiasta kolmanteen: terveisiä mökiltä!Olin taas muutaman päivän kuopsuttelemassa. Maantien ojat sai olla tällä kertaa rauhassa, vaikka siellä muutamia lupaavia puun alkuja töröttikin. Otin noin 260 kuvaa, pitänee laittaa muutama taas tuonne nettiinkin. Löysin metsästä kaatuneen katajan, joka oli alkanut vesoa joka oksastaan uutta puuta. Sehän piti pelastaa omiin kokoelmiin.

22

Vs: Cosmichd:n puita

cosmichd kirjoitti:

Kumma juttu...eikös Firefoxissa ole sama "moottori" kuin Operassa? No mähän en käytä muuta kuin standardiselainta, eli Firefoxia, jota suosittelen kaikille muillekin. Internet-protokollaa tukemattomia selaimia ei oikeastaan kannata käyttää...mutta asiasta kolmanteen: terveisiä mökiltä!

Tämä nyt ei kauheasti tähän keskusteluun kuulu, mutta pitää avata suu kuitenkin: Firefox ja Netscapen selaimet ovat sukulaissieluja, Operan sisuskalut ovat eri perua.

23

Vs: Cosmichd:n puita

Oheisessa albumissa on alkupäässä uusia kuvia sisällä keittiön pöydällä talvehtivasta jalavasta:

http://picasaweb.google.fi/cosmichd/Bonsaihommia2007

24

Vs: Cosmichd:n puita

Melkein kaikki bonsait talvehtivat hyvin, pari viime kesänä maastosta otettua mäntyä taisi kuolla. Uutta versoa ja kerkkää pukkaavat kovasti. Kissanhiekka on osoitteutunut hyväksi kasvualustaksi.

http://lh3.ggpht.com/kansalainen/SCXWxruP6wI/AAAAAAAAgUs/UkXjEkseNkA/s288/IMG_4970.JPG

25

Vs: Cosmichd:n puita

Öljysin puuöljyllä kaikki bonsaityökaluni, ja otin samalla kuvan, kun ne piti laittaa kuivumaan kun sade kasteli ne. Kansiossa on myös joitakin kuvia talven yli eläneistä bonsaistani. En ole ehtinyt niihin kovin paneutua kun pitää remonttia tehdä.

Keräsin katajista marjoja, ja jemmailin niitä ruukkuihin. Oletteko koskaan kasvattaneet ka´tajaa siemenestä?


http://lh5.ggpht.com/kansalainen/SF1H4xoEL3I/AAAAAAAAvR4/iNqk1kUN7vQ/s288/IMG_5827.JPG