1

Aihe: Lisävaloa talven tullen..

Olen vähän miettinyt että ostaisin jonkun kasvatuslampun sekä bonsaille että muille kasveille talveksi. Ajattelin tilata tuolta Viherpeukusta joko Envirolite tai Nurturelite energiansäästölamppuja. Ne näyttäisivät siltä että käyvät E40 lampun kantaan, mutta kun katsoin Osramin sivuilta niin nuo perus hehkulamput ovat jotain ihan muuta kun E40. Saakohan noita E40 kantoja ostaa mistä tahansa sähköliikkeestä? Onko kenelläkään kokemusta näistä lampuista?

Mulla on lähinnä trooppisen alueen puita ja niille ajattelin tuota lisävaloa. Ne myös pukkaa sopivia pistokasehdokkaita ja niitä taitaa olla turha leikata tähän aikaan vuodesta kun ilmat synkkenee. Kertokaahan mielipiteitänne..

2

Vs: Lisävaloa talven tullen..

Okei.. pistän lisätietoa vastauksella kun en jaksa muokkailla enää tuota.. siis

Hehkulampun kierrekanta on saanut nimen E 27 keksijänsä Thomas Edisonin mukaan. Muita E-kantoja ovat E 14, E 10 ja E 40. Numero ilmoittaa kannan halkaisijan, esim. 27 mm.

Eli luultavasti noita E40 kantoja voi saada mistä vaan. Ja viherpeukusta näköjään saa ostettuakin noita. Pitäisi ehkä tutkia enemmän ennenkun kyselee..  :oops: 

Mutta silti jos jollain on kokemusta lampuista niin kertokaapa.

3

Vs: Lisävaloa talven tullen..

Ei kai noissa muuta vikaa ole, kun hinta. Etenkin jos meinasit noita 200W lamppuja.
Valovirtaa lähtee noista jo ihan mukavasti. Vastaa jo paria pitkää loisteputkea.
Värilämmöt tais olla 2700 tai 6400. Ne ei sinänsä ole mitään erikoisia vaikka kasvatusvaloista puhutaankin. Vastaavat värilämmöt löytyy ihan normi loisteputkistakin. Ei kyllä ole mitään hajua mikä olisi se optimaalisin värilämpö kasvatukseen.
Jos aiot valaista useampaa kasvia, ei yksi tehokas pistemäinen valaisin ehkä ole paras mahdollinen ratkaisu. Valoteho heikkenee nopeasti etäisyyden kasvaessa.

Itse tekisin seuraavasti ja varmaan teenkin:
Jostain halpoja loisteputken runkoja, joissa on kunnolliset heijastimet. (Tuolta näkee hintoja: www.finnparttia.fi )
Niille jokin teline, jonka korkeutta voi säätää ja joka ei näytä ihan järkyttävältä. Pari kappaletta vaikka Osramin Lumilux Cool Daylight  (58W, 6500K ja 5000lm) tai Cool White (58W, 4000K, 5200lm)

Kahdella putkella pääsisi jo 10000lm valovirtaan ja sähköä palaisi vasta 116W. "Valo" olisi 1,5 metriä pitkä, joten siihen mahtuisi jo vähän enemmän ruukkuja alle. Mikään ei tietysti estä käyttämästä lyhempiä putkia.
58W putket on varmaan 6-7€/kpl.
Kahden putken runkoja kunnollisilla heijastimilla saa noin 30€:lla.
Huonoja tietysti halvemmalla ja käytettyinä jopa ilmaiseksi.

4

Vs: Lisävaloa talven tullen..

Jep, samaa suositellaan täälläkin. Jämärungot jostain purkuja tekevästä sähköliikkeestä, biltemasta parin euron putket ja risut alle. Itsellä tuo toimii ja olen monet kasvit kasvattanut siemenestä asti niin, etteivät ne ole aurinkoa nähneetkään.

"A garden is the best alternative therapy"

5

Vs: Lisävaloa talven tullen..

http://img453.imageshack.us/img453/3545/tomaatitkasvaa2ad9.jpg

Kuvan oikeassa yläreunassa näkyy tekemäni suurpainenatrium-säästöloistelamppu-yhdistelmä. Kuristimet, sytyttimet, ym tarvittavat releet on tuolla lampun kuvun sisällä. Ja kupuhan on, kuten arvata saattaa. irrotettu käytöstä poistetusta pesukoneesta, pesurumpu. Pesurummun toinen pääty on irrotettu tavallisella purkinavaajalla, ja siitä on tehty tuulimylly...


http://img465.imageshack.us/img465/1110/myllyrg3.th.jpg

valitettavasti ei nyt löydy kuvaa siitä, miltä tuo näyttää palaessaan, mutta sissällä on 250 watin Osran spn-lamppu, ja kaksi loisteputkea, jotta valoa kyllä tulee. lol

6

Vs: Lisävaloa talven tullen..

Oh.. onhan nuo perus loisteputket näköjään tosi paljon halvempia. Tulikin pulmallinen tilanne. Mitenköhän noissa loisteputkissa ja energiansäästölampuissa menee tuo energian kulutus? Eli vaikka wattimäärä olisi sama niin tuleeko sillä samalla watilla valoa enemmän säästölampuissa? Eipä nuo vessassa olevat loisteputketkaan varmastikaan kauheasti sähköä syö, mutta jos ne olisi päällä vaikka 12 tuntia päivässä niin tuntuukohan se sähkölaskussa?

Täältä muuten näette noita värilämpötiloja mitä kasvit eri vaiheissa tarvitsevat, eli sininen kasvuun ja punainen kukintoon ja hedelmiin.

Tosi mielenkiintoisia lamppukyhäelmiä sulla cosmichd ja sikamakee toi kasvihuone! (tarviiko tommoseen rakennuslupaa)

7

Vs: Lisävaloa talven tullen..

Wattimäärähän on suoraan se miten paljon lamppu sitä sähköä vie.
Jos vaikka sähköteho on 100W ja se päällä 12h/vrk (360h/kk) ja sähkö maksaa veroineen ja siirtoinen noin 9c/KWh. Kuukausitasolla laskua kertyy 3,24€.

Osa tehosta menee huonon hyötysuhteen takia lämmöksi.
Valovirran määrä ilmoitetaan lumeneissa (lm), eli se kertoo periaatteessa kuinka paljon lampusta kaiken kaikkiaan tulee valoa.
Kandelat ja luksit liittyvät taas valon intensiteettiin "valaistusvoimakkuuteen", mutta tällöin täytyy ottaa huomioon millaiseen avaruuskulmaan tai pinta-alaan valo kohdistuu.
Esim ledien "kirkkaus" monesti ilmoitetaan kandeloina.

Kasvi pystyy kayttämään hyväkseen vain tietyn väristä valoa. Muu menee jälleen hukkaan. Tässä mielessä ledit olisivat aivan ylivoimaisia hyötysuhteeltaan.

Haluaisin kyllä nähdä jotain vakuutavampaa tietoa tuosta sinisen ja punaisen valon erilaisesta vaikutuksista kasvuun tai kukintaan, ennen kuin suostun sitä ottamaan todesta.
Tuokin että Viherpeukku myy punaista ja sinistä lemppua erikseen, mutta esittävät kuitenkin yhden käppyrän spektristä, jossa noita molempia taajuuksia on about samassa suhteessa. Onko tässä nyt jotenkin summattuna noiden molempien lamppujen spektrit vai mitän tuota kuvaajaa pitäisi tulkita?

8

Vs: Lisävaloa talven tullen..

Sieltähän sitä tietoutta tulikin. smile Tuosta päätellen ei parinsadan watin lamput kauheasti pelkästään talviakana käytettävänä sähköä kuluta.
Noi energiansäästölamput tuolla viherpeukussa (heidän puheiden mukaan) ei tuota lämpöä lainkaan, mutta mistäs sen nyt sit sais selville...
Spektreistäkään en kauheasti tiedä, mutta wikipediassakin mainittiin että punainen spektri on se joka vaikuttaa kukintoon, eli sininen sit luultavasti kasvuun. Tuo kyllä muakin vähän ihmetytti että viherpeukun kaavassa oli kaari molemmissa, punasessa sekä sinisessä. Ehkä noi lamppujen spektrit sit on siinä yhdistetty samaan kaavioon.

9

Vs: Lisävaloa talven tullen..

Noi energiansäästölamput tuolla viherpeukussa (heidän puheiden mukaan) ei tuota lämpöä lainkaan, mutta mistäs sen nyt sit sais selville...

Kyllähän se energia lämmöksi muuttuu niissä säästölampuissa samalla tavalla kuin hehkulampuissakin. Kokeileppa vaikka kädellä ko. lamppua sen palaessa, kuumia ovat pirulaiset. Eli höpöjä puhuvat... Lämmön määrä on suoraan suhteessa käytettyyn sähköenergiaan, jota taas nuo säästölamput kuluttavat vähemmän. En nyt muista miten nuo tehot menee, mutta jos esim. 10w säästäri vastaa valoteholtaan 60w:n hehkulamppua, niin lämmön tuottokin on 1/6 hehkulampun vastaavasta.

10

Vs: Lisävaloa talven tullen..

Hyötysuhde on aina huono. Lämpöä syntyy aina. Jollain lampputyypeillä lämpöä syntyy enemmän ja joillain vähemmän.
Energiansäästölampuissa ei sinänsä ole mitään mystistä tai uutta innovaatiota. Ne ovat periaatteessa aivan tavallisia loisteputkia, jotka on ympätty normi E-kantaan ja niin pieneen tilaan, että ne mahtuvat useimpiin valaisimiin. Sitten joku myyntitykki keksi alkaa myymään niitä ESL:nä.

Jos hyötysuhteet ja syntyvä hukkalämpö huolettaa, niin paras hyötysuhde on lähes poikkeuksetta 1,5 m pitkässä 58W loisteputkessa.

Mä joskus linkitin tänne johonkin topiciin klorofyllin absorptiospektin. Siitä näkee suoraan millä taajuuksilla olevaa valoa kasvi pystyy kaikkein tehokkaimmin hyödyntämään. Vielä kun tietäisi millä taajuuksilla sitä valoa oikeasti noista putkista tulee.
Värilämpötila on suureena aika onneton tähän tarkoitukseen.

Loisteputkien kanssa järkevin vaihtoehto on katsoa millä värilämpötilalla ovat oikeat (kalliit) kasviloisteputket ja ostaa sitten tavallinen (ja halpa) putki, joka on suunnilleen samalla lämpötilalla. Valon spektrissä ei pitäisi olla mitään eroa.
Esim Agrosunin "kukkaputket" on lämpötilalataan 5850K, eli tuolla 5500 - 6500 valillä kulkevat putket pitäs olla ihan jees.
Jos pistää kaksi putkea, niin voihan sitä valita toisen putken tuolta 2000 - 3000 kelvinin alueelta. Tulee sekin pää spektristä sitten katettua.

11

Vs: Lisävaloa talven tullen..

Toi värilämpötila on suureena hiukan vaivannut. Sehän kertoo vain minkä väristä valo on, mutta ei sinänsä mitä taajuuksia se sisältää. Tämä taajuus (aallonpituus) -tieto taas kiinnostaa viherpeukaloa tai ainakin minunlaistani perverssiä.

Nyt löysin Luxeonin K2-datalehdestä kuvaajan, johon insinöörikin on tyytyväinen: http://i28.photobucket.com/albums/c244/forsbacka/Luxeonspectrum.gif

Koko datalehti: http://www.lumileds.com/pdfs/DS51.pdf

Kyseisen ledin nominaali värilämmöksi ilmoitetaan 6500K. Eli tästä valotehosta tulee kasvin käyttämäksi vain tuo 440nm -pituudella oleva piikki.
Mitähän tuo piikki vastaisi tehollisesti koko valotehosta? Olisko puolet - kolmasosa.
Eli kun sähkötehosta vähennetään ensin hyötysuhteen mukaisesti, suoraan lämöksi menevä osuus ja tästä vielä valon osuus, jota kasvi ei pysty hyödyntämään, jää konkretisoituva hyöty murheellisen pieneksi.
Entistä enemmän alkaa ledit kiinnostaa.

Luin tosin wikipediasta, että vaikka klorofyllit eivät pysty käyttämään hyväkseen, kuin paria kapeaa taajuusaluetta on kasveilla myös muita mekanismeja, jotka hyödyntävät laajempaa spektriä. Esim karotenoidit. Tiedä sitten kuinka merkittäviä nämä "muut" käytännössä ovat.

12

Vs: Lisävaloa talven tullen..

Tuostahan sitä tietoutta tulikin. En ihan kaikkea oikeen tajunnutkaan, mutta ei kai sen niin väliä. Ei mennä ihan niin pitkälle tässä harrastuksessa vielä. Hyvä kumminkin tietää jatkon kannalta!

Nyt kävi sellainen juttu että kun palkka tuli niin en millään raaskinut olla testaamatta tuota viherpeukun "energiansäästö"lamppua, eli kaikista varoituksista ja kehotuksista huolimatta :oops: tilasin paketin tarjouksesta. Lamppu+kanta+johto+heijastin+tarvittavat mutterit sun muut 87 euroo.

Lamppua testasin että toimii ja pari minuuttia pidin sitä päällä sekä kättä lampussa kiinni. Lämpeni vähän, mutta ei kuumentunut. Lopullinen asennus tapahtuu ensi viikon alusta kunhan saan raivattua vähän tilaa yhteen hyllyyn. Sit päästään testaamaan mikä on vaikutus.

13

Vs: Lisävaloa talven tullen..

Loisteputkikasvilamput ovat (osittain) markkinointikikka. Hyvin pärjää myös aivan tavallisilla loisteputkilla. Kasvilamput, joiden spektrijakaumat ovat painottuneet punaisille ja sinisille aallonpituuksille, eivät eroa tavallisista loisteputkista muuten kuin siten, että niistä on poistettu spektrin vihreä osa (jonka kasvi siis heijastaa pois eikä hyödynnä). Punaisilla ja sinisillä aallonpituuksilla ei lampusta kuitenkaan tule sen enempää säteilyä kuin tavallisesta yleisvalaistuksessa käytettävästä loistelampusta, asia ainoastaan näyttää siltä, koska vihreät aallonpituudet puuttuvat.

Kasvien kannalta on siis aivan sama, käytätkö sinertävää kasvilamppua vaiko tavallista (yleensä edullisempaa) yleisvalaistukseen tarkoitettua lamppua.

Eri asia sitten ovat esteettiset seikat, eli kasvilamppujen sininen värisävy, joka miellyttää monien silmää. Silmää miellyttävästä lopputuloksesta olisin ainakin itse valmis muutaman euron enemmän maksamaan, mutta kasvit kasvavat aivan yhtä hyvin myös normiloistelamppujen valossa!

Kuten aikaisemmin mainittiin, LEDit tosiaan olisivat paras ja energiatehokkain ratkaisu kasvien valaistukseen, koska LEDien monokromaattinen, tietyllä aallonpituudella tapahtuva säteily (= spektrijakaumakäyrä on kapea piikki) voitaisiin kohdistaa klorofylli- a:n ja b:n absorbtiomaksimien kohdalle.

14 Viimeksi muokannut mizako (18.09.2006 23:46:30)

Vs: Lisävaloa talven tullen..

Ledejä odotellessa. Tämmöisen sain kyhättyä. Nyt siellä on yksi kumquat, kaksi carmonaa ja yksi liikusteri. Harmi että tuo kasvihuone on vähän matala, ottavat kohta lapsoset kattoon kiinni.

Siis täällä -> http://mizako.1g.fi/bonsai/valo.jpg

15

Vs: Lisävaloa talven tullen..

Kaivelin noita ledejä Elfan luettelosta. Parempiakin maailmalta löytyisi, mutta niiden hankkiminen olisi sitten lähes mahdotonta.
Tässä ehkä Elfan houkuttelevimmat:

10mm kannussa     nm       mcd                     €/kpl
EL1363SDRC Red    660 1.7    3000 (20) ±4° Untinted clear 75-063-48   0.71 0.41 0.21 
EL1363-2UBC Blue    430 4.9    2500 (20) ±4° Untinted clear 75-063-97   1.06 0.54 0.46 
5mm kannu
EL333SDRC-2 Red    660 30 1.7   2000 (20) ±12°Untinted clear 75-014-89   0.47 0.27 0.15 
EL333-2SURC Orange-red 632 30 2.0   3100 (20) ±5° Untinted clear 75-033-86   0.85 0.45 0.24 
EL383-2SDRC Red    650 30 2.0   3780 (20) ±3° Untinted clear 75-036-42   0.58 0.32 0.17 
EL383-2SURC Orange-red 632 30 2.0   8200 (20) ±3° Untinted clear 75-036-75   0.85 0.45 0.24 
EL383-2UBC Blue    470 30 3.5   1000 (20) ±3° Untinted clear 75-003-41   1.70 0.85 0.75 
EL383SDRC-3 Red    660 40 1.7   3000 (20) ±6° Untinted clear 75-016-38   0.58 0.33 0.18 
EL383-2SDRC Red    650 30 2.0   3780 (20) ±3° Untinted clear 75-036-42   0.58 0.32 0.17

(Code-tagilla, että sain tasajakoisen fontin.)

Ja se absorptiokäyrä, joka oli jo tuolla toisessa säikeessä.
http://www.biologie.uni-hamburg.de/b-online/ge24/03.jpg

Luxeonilta saisi esim näitä: http://www.luxeonstar.com/item.php?id=3 … =LXHL-PR09
455nm, 450mW lm ja hinta 8$/kpl. Suomessa varmaan vähintään sama euroissa.
Ei vaan oikein kerro mitään tuo valotehon yksikkö "mW lm".
Lonkalta en osaa laskea kummalla saadaan "halvempaa valoa", perinteisellä ledillä vai näillä.
Virtaa ainakin Luxeonin ledi vie jopa 50 kertaa enemmän, kuin perinteinen, eli jos hyötysuhde on samaa luokkaa, pitäisi valoakin tulla suunnilleen samassa suhteessa.
Luxeonilta ei ikävä kyllä löydy sopivaa punaista lediä. Suurin aallonpituus mitä löytyy on 625nm.
Jotkut viisaathan suosittavat, että punaista ja sinistä valoa pitäisi olla suhteessa 10:1.

16

Vs: Lisävaloa talven tullen..

Nuo viherpeukun esl lamput ei tosiaan tuota juurikaan lämpöä....eivät puhu höpöjä ja ovat toimivia pelejä....ja nuohan on suunniteltu nimenomaan kasvien lisävaloksi....sinertävä valo tosiaan on kasvua edistävä ja punertava spektri sopii paremmin kukkivien kasvien kasvattamiseen....paras vaihtoehto tietenkin olisi joku suurpaine natrium valaisin (250 - 600w) tai vastaava niiden erittäin voimakkaan valaisutehon takia, nämä sitten tuottavatkin jo huomattavan määrän lömpöä....mutta jos ylimääräisestä lämmöstä päästään eroon niin kasvukin on huomattavaa....

“Don’t make your tree look like bonsai, make your bonsai look like tree” - John Naka

17

Vs: Lisävaloa talven tullen..

Jep. Viime talven pidin kokeeksi tuollaista viherpeukun esliä päällä ja vaikka se oli välillä 24 h päällä niin silti siinä pystyi pitämään näppejä. Lämpeni se hieman, mutta ei se mikään kuuma ollut. Toimikin ihan pätevästi, mutta tulee sellainen pieni perhonen vatsaan että jos joku vastapäisestä talosta luulee että mulla on kauhiat hamppuviljelmät tai jotain. Se meinaan loistaa aikalailla eikä mulla oo mitään muuta paikkaa sille kun ikkunallisessa huoneessa.

18

Vs: Lisävaloa talven tullen..

Olis vaan kivaa jos kytät tulisi koirien kanssa nuohoamaan kämpän ympäri.
Vois heittäytyä oikein tosissaan marttyyriksi, kun on kerrankin syytön.
Mulla on vielä joku liuska-aralia kasvamassa näkyvällä paikalla keittiön pöydällä, joka tyhmemmälle menee ihan täydestä, vaikka lehdissä onkin pari "sormea" liikaa.

19 Viimeksi muokannut sm4tik (27.06.2007 05:46:34)

Vs: Lisävaloa talven tullen..

Terve vaan piiitkästä aikaa!

Tuo ledi-valaistus alkoi kiinnostamaan vähän enempikin. Ei pelkästään säästöjen tai sellasten suhteen vaan nikkaroinnin mukavuuden takia. Pikku kasvihyllykkö tms. olisi todella helppo kasata ledien kanssa ja samalla unohtuisi ongelmat suurien lämpöjen, pistemäisen valaistuksen (esim yksittäinen säästölamppu) tai kasteluveden väärään paikkaan joutumisesta. Ledejä kun voisi laitella niinkuin tahtoo, vaikka kaikki alhaaltapäin ja suoraan kastelukannun alle ja silti lopputulos olisi toimiva, turvallinen ja vieläpä niin hyvän näköinen kuin jaksaa tehdä! Hintaahan yksittäisellä ledillä on jos niitä meinaa yksittäin ostella, mutta tosiaan tuokin tri:n laittama elffan taulukko kertoo siitä että jos ostaa enempi niin saa halvammalla. (Ja aika poikkeuksetta joka komponentti-puljussa on jossain poistokorissa jotain ledejä miltei ilmaiseksi, jos vaan sattuu sopiva aallonpituus kohdille..) Ja mitä tuohon rahaan tulee, niin enpä montaa palanutta lediä ole vielä tähän päivään mennessä joutunut vaihtamaan??
Onko jollain käytännön kokemusta tai jotain mukavaa ruudulta luettavaa tarjota "ledit ja kasvit" aiheesta? Mieluiten tietysti jos sattuisi löytymään jotain muuta kuin tieteellistä tekstiä niin mainjompaa vaan! Ja paljon kuvia tietysti big_smile Koitin guugletella mutta ne oli lähinnä joko tutkimustuloksia, mainoksia tai laboratorioesittelyjä jne.. Kai niistäkin jotain irti saisi jos jaksaisi lukea alusta loppuun kaikki?! ..eli ei..

sakari

20

Vs: Lisävaloa talven tullen..

Mitä olen ymmärtänyt, niin kannattaapi käyttää teho-ledejä. Ne ovat tietysti kalliimpia. Taisi olla Taiwanissa, jossa on tehty jo yksittäisiä 100w ledejä katuvaloiksi.

Mutta tässä on perusteellista tietoa LED-lampuista kasvivaloiksi:
(Tarvitsee pdf-lukijan. Esim. Adobe Reader)

https://oa.doria.fi/dspace/bitstream/10 … u.Kari.pdf

21

Vs: Lisävaloa talven tullen..

Semis, hyvältä näyttää tuo peedeeäffä jonka linkin laitoit. Pitääpä rintata ulos ja lueskella ajan kanssa. Mutta sillävälin.. eilen illalla kävin tollasen 150cm loisteputki härdellin tosta ikkunan alta roskalavalta. Eipä siinä sen kummempaa, vähän maalia ulkopintaan ja taimia alle. Jos vähän jaksaa kierrellä niin tosiaan työmailta löytyy millon minkäkinlaisia toimistovalaistusjärjestelmiä roskalavalta. Tuokin oli vaan puhdistusta vaille valmis. Lamppukin oli paikallaan. Olis menny taas ilmasto vähän huonommaksi jos en olisi tuota pelastanut wink

sakari

22

Vs: Lisävaloa talven tullen..

Juu kiitos semis tuosta pdf:stä. Ruppes itseänikin heti kiinnostamaan nuo ledit vaikka vielä maksaisikin enemmän.

23

Vs: Lisävaloa talven tullen..

Tässä olisi vähän lisää ledeistä englanniksi.

http://www.ledgrowlights.com/

http://searchwarp.com/swa7630.htm

24

Vs: Lisävaloa talven tullen..

Tota käykö ihan tavallinen loisteputki bonsain kasvatukseen vai kannattaako olla joku 100 euron huippu?

25

Vs: Lisävaloa talven tullen..

SoMoZe kirjoitti:

Tota käykö ihan tavallinen loisteputki bonsain kasvatukseen vai kannattaako olla joku 100 euron huippu?

Mitä jos luettais noita vanhoja juttuja. Olen itsekin tuosta puhunut moneen kertaan.

"A garden is the best alternative therapy"