1 Viimeksi muokannut Joona (30.03.2007 03:56:34)

Aihe: Pikkuisia fiikuksia Bauhausissa

Poikettiin tyttökaverin kanssa tänään Bauhausiin kasviostoksille. Siellä oli yksi ihan hauska puu, veikkaisin varjoviikunaksi, runko ehkä muistuttaisi kuoren perusteella enemmän limoviikunaa, mutta lehtien muoto ei ihan täysn täsmää.

Tässä kuva lähes kokonaisesta puusta, tuo jytkyn näköinen runko kiinnitti huomioni, muut vastaavat puut olivat huomattavasti laihempia ja korkeampia. Kuvat otettu kännykameralla suht nopeasti.
http://www.students.tut.fi/~kankarej/fiikusbau1.jpg

Tässä vielä toinen kuva, jossa asettelin nyrkin kokovertailua varten. Eikä toi mun nyrkki nyt niin kovin pieni edes ole. Puun rungon leveys valehtelematta varmaan 20cm paikkeilla. Lisäksi tuo ei näyttänyt edes pahasti leikellyltä, eikä runkoa ollu taivuteltu. Hinta olikin sitten 189€, mikä olisi vähän turhan paljon tämänhetkiselle rahatilanteelle, mutta tuossa oli oikeastaan ensimmäinen Mallsai, joka näyttää siltä, että siitä voisi saada oikeasti aikaan jotain hienoa ja suht nopeasti. Korkeutta puulla oli jotain 60-70cm. Muut puut olivatkin sitten yli metrin mittaisia samassa hintaluokassa ja rungot pääasiassa hyvin monelle s-mutkalle kierreltyjä puuparkoja.
http://www.students.tut.fi/~kankarej/fiikusbau2.jpg

Voitte kyllä olla erittäin pettyneitä minuun. Mukaan ei tarttunut yhtään bonsaimateriaaliksi sopivaa kasvia sad Talvi tappoi hyvin käynnistyneen runkofuusioprojektini. Ei vain valo riittänyt, vaikka se oli lähes surrealistisen eloisa kesän jälkeen ja lehdetkin olivat lähes muovisen kirkkaat ja tuuheat. Tämän kesän palkasta olisi tarkoitus sovittaa budjettiin sitten jokin ihan oikea kasvilamppu. Tällä hetkellä ainoat puut jotka bonsaita saattavat joskus muistuttaa ovat kaksi rahapuuta. Kesäksi saatan hommata lehtikuusen, jonka laitan parvekkeelle isoon ruukkuun, tai vanhempien pihalle häiritsemään ruohonleikkuuta. Hoidon kannalta parveke olisi helpompi.

Lahjoitetaan neuvoja ilman käytännön kokemusta ja alasta riippumatta

2

Vs: Pikkuisia fiikuksia Bauhausissa

Noita isoja fiikus bonsaita on näkynyt viime aikoina useammassakin kaupassa. Backaksella oli myös isoja carmona microphylluksia. Hinta oli siellä jossain 150€:n paremmalla puolella.
Tuossa kuvaamassasi yksilössä, on kyllä jo melko vaikuttava runko.
Vähän himottaisi joku tuollainen isompi puu, mutta ei kyllä viitsi juuri nyt tuollaista summaa sijoittaa.
Toisaalta, kun tulee lueskeltua noita ulkomaan foorumeita ja ihasteltua heidän Bonsai nurserystä ostamiaan aihioita, niin suunnilleen samoissa hinnoissa niissäkin mennään. Eli sinänsä hinta ei olisi paha, jos löytäisi jonkun oikeasti lupaavan puun.
Muutenkin tuntuu, että noissa vähän isommissa, sanotaan nyt vaikka yli 50€ maksavissa, mallsaissa olis paremmin ainesta ihan oikeiksi bonsaiksi. Johtuuko sitten siitä, että veli-kiinalainen ei ole jaksanut sitä vähän paksumpaa runkoa enää vääntää ässälle.

3 Viimeksi muokannut Joona (30.03.2007 16:43:16)

Vs: Pikkuisia fiikuksia Bauhausissa

Tjoo, Lisäksi noissa isommissa ei yleensä ole sitä ongelmaa, että oksia on uskomaton määrä ja jos leikkaat turhat/epäesteettiset oksat pois, niin puu on lähes lehdetön. Tämä tuntuu olevan ihan vakio kaikissa pienissä puissa. Saahan sellaisistakin nuo oksat leikattua, mutta puulla menee pitkään toipua moisesta operaatiosta ja kun noiden pienten puiden hengissäpysyminen tuntuu muutenkin olevan vähän arpapeliä, niin ei huvittaisi operaatioon välttämättä ryhtyä. Isomman puun voisi olevan juurakoltaan hieman elinvoimaisempi ja toipuvan nopeammin. Lisäksi 50% lehvästöstä ei tosiaan häviä, kun katkaiset kaksi isompaa oksaa, jotka ovat huonolla paikalla. On tullut mietittyä välillä tuollaisen isomman ostoa, mutta tuo hintapuoli on tosiaan vähän ongelmallinen, kun siitä puun hengissä pysymisestä ei ikinä tiedä. Varsinkin opiskelijabudjetilla voi alkaa itkettää, mikäli tuon hintainen kasvi menee ja kuukahtaa ilman mitään näennäisen järkevää syytä.

Tuossa olisi tosiaan jo pohjaa näyttävän puun aihioksi, mutta täytyy varmaan edelleen odotella, että valmistuu, saa töitä ja sitten olisi rahaakin harrastaa. Vaihtoehtona vakavampaan harrastamiseen voisi olla esimerkiksi yhden huoneen omistaminen kokonaan kasveille, natikat, ilmankostutus ja kaikki muut kohdalleen. Siellä olisi sitten hyvä kasvatella trooppisempiakin lajikkeita. Oma piha olisi toki myös erittäin hyödyllinen ja siellä voisi sitten kasvatella nämä Suomessakin menestyvät kasvit. Kasvukauttakin voisi pidentää raahaamalla ne ns. paremmat yksilöt tuonne huoneeseen jatkamaan kesää ja hoitaa talvehtimisen parin kolmen kuukauden mittaisella jaksolla.

Lahjoitetaan neuvoja ilman käytännön kokemusta ja alasta riippumatta

4

Vs: Pikkuisia fiikuksia Bauhausissa

Itse lähes tapoin about 30 senttisen varjoviikunani kastelukannulla ja pienen carmonan sitten tapoinkin. On se kastelu sitten kuitenkin välillä niin vaikeaa, että vaikka kuinka luulee sen hanskaavansa, niin talvella saattaa tulla yllätyksiä. Nyt kun puut olivat 10-20€ "sijoituksia" niin vahinko ei ollut suuri, mutta ei viitsi ostaa mitää kallista puuta, ennen kuin on varmaa, että tälläisiä ylläreitä ei tule.