1

Aihe: Alkukesän ja loppukesän pikku vilautus

Toivottavasti tuo otsikko ei hämää liikaa... tongue

Hieno keli ulkona ja mikäs olisi parempaa ajankulua näin viikonlopulle kuin auringonpaisteessa ottaa puistaan kuvia! Ajattelin, että voisi samalla lisätä foorumiin vähän lisää väriä kuvilla.
Kaikki ovat vielä aika raakileita ja paljon on tehtävää.

Aloitetaan kevyesti.

Hanhikki. Alkukevään ostoksia. En hirveästi sääli antanut hanhikille, mukavasti se on lähtenyt liikkeelle.
http://koti.phnet.fi/salojan/bonsaifishots/hanhikki.jpg


Luulin! että minulla oli joku hyvä idea puulle... mutta se ei sitten ollutkaan hyvä idea. Joten lehtikuusi taitaa vetää tämän kesän lonkkaa. Jos jollain on joku hyvä idea mitä puulle voisi tehdä, mielelläni sen kuulisin.
http://koti.phnet.fi/salojan/bonsaifishots/lehtikuusi.jpg


Acer palmatum. Kasvattelen uusia oksia. Viime syksynä lähti mopo käsistä ja leikkasin puun oksattomaksi... Aika räpellys katsotaan mitä siitä tulee.
http://koti.phnet.fi/salojan/bonsaifishots/palmatum1.jpg


Toinen palmatumeistani. Improvisointi puu, en keväällä uskaltanut leikata oksia koska vain oksien päissä oli nuput ja hetken näytti siltä, että puu heittäisi pyyhkeen kehään, onneksi näin ei käynyt. Kuukauden jos vielä antaisi latailla itseään ja katsotaan sitten miten paljon uskallan oksia lyhentää.
http://koti.phnet.fi/salojan/bonsaifishots/palmatum2.jpg


Cotoneasterin piti kukkia! Nuput ilmestyivät ja kerkisivät aukeamaan... Ilmeisesti helle sitten teki tehtävänsä sen verran hyvin että kukat eivät missään vaiheessa auenneet kokonaan. Seuraavana vuonna sitten… ehkä. 
http://koti.phnet.fi/salojan/bonsaifishots/cotoneaster.jpg


Pääoksia kasvattelen, ei hirveästi muuta ole vielä tehtävissä...
http://koti.phnet.fi/salojan/bonsaifishots/ginnala.jpg


Kyseinen jalava on foorumilla aikaisemminkin nähty ja varmaan voisi kohta jatkaa sitä kuvasarjaa pienellä diipadaapailulla, mutta näin pähkinänkuoressa. Jalava koki viimevuoden alkutalvesta -10 asteen rankaisun parinviikon ajan ja kyllähän sitä osasi arvaa miten siinä kävi. Tosin viidestä kiinanjalavasta(kaikki kokivat saman -10 asteen rankaisun) oli tämä ainut joka kärsi siitä. Joitakin kokonaisia oksia menetettiin ja suurimmasta osasta lähti puolet pois. Päätti kyseinen puu myös hypätä kaksi viikkoa sitten pois kädestäni kesken tarkastelun... kamikaze jalava... 
http://koti.phnet.fi/salojan/bonsaifishots/jalava1.jpg


Alaoksia kasvattelen...
http://koti.phnet.fi/salojan/bonsaifishots/jalava2.jpg


Pääoksat ja uuden rungon pidennys ovat tämän vuoden teema puulla...
http://koti.phnet.fi/salojan/bonsaifishots/jalava3.jpg


Tästä en sano mitään...
http://koti.phnet.fi/salojan/bonsaifishots/jalava4.jpg


Syreenillä oli niin eroottinen alarunko, että en voinut olla ostamatta vaikka isot lehdet/kukat lajilla on.
http://koti.phnet.fi/salojan/bonsaifishots/syreeni.jpg


Ja otetaan vielä loppuun yksi kerätty puu joka vetää ainakin tämän vuoden lonkkaa... ja suurella todennäköisyydellä vielä seuraavan.
http://koti.phnet.fi/salojan/bonsaifishots/koivu.jpgEn viitsinyt heti vetää allouttia... Säästellään vähän tuonnemmaksi, että ei käy tylsäksi... Jatketaan aikaisintaan parinviikon päästä kunhan saan varmistettua, että kyseiset puut pysyvät hengissä.

Niin ja tässä vielä kuvista isot versiot, jos joku haluaa tarkastella lähemmin.

2

Vs: Alkukesän ja loppukesän pikku vilautus

Hienoja ovat! Ja olisi tosiaan kiva jos muutkin näyttäisivät työn hedelmiänsä.

Jos omistaisin (Mutta kun en.) lehtikuusesi, tekisin seuraavaksi:
-Rungon suoristus. Minusta lehtikuuset ovat parhaimman näköisiä ihan tikkusuorana.
-Karsisin (ehkä) kaikki keskirunkoa alempana olevat oksat.
-Jaa-a. Harventaisin varmaankin oksistoa ja lehdistöä.

Toivon näkeväni pian lisää!

Meitä kaikkia musta kuolo päähän koppaa.

-Aleksis Kivi

3

Vs: Alkukesän ja loppukesän pikku vilautus

Minä ehkä antaisin rungon olla tuollainen nojaava, ja sitten oksia kasvattelisin niin, että pisimmät, raskaimmat oksat kasvavat vastakkaiseen suuntaan rungon nojaamisen suhteen ja tasapainottavat näin kokonaisuutta. En nyt tämän kaavan japanilaista nimeä muista, joku muu varmaan muistaa.

4

Vs: Alkukesän ja loppukesän pikku vilautus

Salo, kovasti olenkin odotellut sivuillesi päivitystä puittesi tilanteesta, joten kiitokset päivityksestä!

-- off-topic --
Näenkö oikein, että Rainbow:n kevyt kissanhiekka näyttää löytäneen tiensä sinunkin bonsai-ruukkuihisi? Itse olen myös tutustunut tuohon ainekseen ja hyvin puut näyttävät siinä viihtyvän. Käydessäni viikonloppuna Olarin Prismassa aloin pohtia lemmikkitarvikeosastolla, että ovatkohan bonsai-harrastajat käyneet ko. kaupassa, koskaRainbow:n kissanhiekkaa oli jäljellä vain yksi pussi smile No, itse asiaan...
-- off-topic --

Puusi näyttävät jaksavan oikein hyvin. Puiden lisäksi olet panostanut selvästi myös tyylikkäisiin ruukkuihin! En lähde antamaan sen tarkempia neuvoja mihin suuntaan puitasi kannattaisi ehkä kehittää, koska sinulla on homma selkeästi aika hyvin hanskassa. No, muutamia mielipiteitä silti...

- Syreeniä kasvattaisin isommassa ruukussa. Johtuen kookkaista kukista/lehdistä "lopullisessa muodossa" bonsaina syreeni on yleensä melko kookas, joten tällä kaverilla on vielä paljon kasvamista edessä.

- Älä suorista lehtikuusta! Kunhan oksisto kehittyy, niin  tuostakin kehittyy ajan kanssa nätti shakan (nojaava)  bonsai. Enkä pitäisi sen oksien karsimisenkaan kanssa kiirettä (oksat nopeuttavat rungon paksuuskasvua). Juurten kanssa joutunet ainakin pientä säätöä vielä tekemään - tuo rungon vasemmalla "höröttävä" juuri tullee jossain vaiheessa häiritseväksi.

- Ovatko nuo Acer Ginnalan rungon alaosassa olevat juuria? Näyttää fantastiselta! Vielä kun ajan myötä niille tulee vielä lisää jykevyyttää, niin tuohon kehittyy hieno nebari (puun tyvi / pintajuurakko).


Ovatko nämä puut käyneet läpi ruukutuksen nyt keväällä?

5

Vs: Alkukesän ja loppukesän pikku vilautus

Kommentoinpas minäkin vaikka pari loistavaa vinkkiä tuossa alussa saitkin wink

Kaikenkaikkiaan hienoja kuvia ja on kyllä komeaa, miten joku jaksaa panostaa pelkkään kuvaamiseenkin taustakankaiden verran. Kuvista jo kehuja. Mutta puista on kyllä taas paha sanoa mitään. Huomaa, että asioita on mietitty ja minun turha sanoa mitään. Hieno plussa mielestäni on se, että olet laittanut kuvia samoista puista jo aiemminkin. Näkee vähän kehitystä ja muutoksia ylipäänsä. Omia suosikkeja on kyllä nuo sinun jalavasi. Ehkä se johtuu siitä, että ovat pisimpään hoivissasi olleet? Eli eiköhän noista palmatumeistakin todella komeita tule.

Ja parasta taitaa olla se, että tässä oli vain pieni osa niistä aarteistasi? Mitähän sieltä ensi kerralla tulee smile

Täytyy toivoa, että nämä hieman aukaisisivat niitä siemenillä aloittavien silmiä ja herättäisivät jotain ajatuksia.

"A garden is the best alternative therapy"

6

Vs: Alkukesän ja loppukesän pikku vilautus

Right on! Täällähän on ollut säpinää vaikka muille jakaa... olen vähän plöö joten teksti voi olla sekavaa.

Aloitetaan sitten kissanhiekasta. Antsa silmäsi eivät tosiaan valehtele. Suurimmassa osassa kissanhiekka ajaa vain kaunistajan osaa... koska havahduin testaamaan kissanhiekkaa niin myöhään. Muutamaan olen pistänyt kissanhiekka/multaseoksen(ihan snadisti multaa, että puut pysyvät viikonloput kastelematta jos tarvetta on). Toistaiseksi se näyttää OKEY! mutta miten kissanhiekka pitää muotonsa pitkällä aikavälillä on tarina josta en ole vielä kuullut.

antsa-san kirjoitti:

- Syreeniä kasvattaisin isommassa ruukussa. Johtuen kookkaista kukista/lehdistä "lopullisessa muodossa" bonsaina syreeni on yleensä melko kookas, joten tällä kaverilla on vielä paljon kasvamista edessä.

Liikun samalla aaltopituudella sinun kanssasi, mutta! Ajattelin jättää tämän syreenin snadiksi lehtien/kukkien koosta huolimatta. Tottakai jos se kaikesta kovista ponnisteluista huolimatta ei halua onnistua, niin otetaan puu uudelleen arvioitavaksi ja annetaan ehkä maan kautta lisää vauhtia.

antsa-san kirjoitti:

- Älä suorista lehtikuusta! Kunhan oksisto kehittyy, niin tuostakin kehittyy ajan kanssa nätti shakan (nojaava) bonsai. Enkä pitäisi sen oksien karsimisenkaan kanssa kiirettä (oksat nopeuttavat rungon paksuuskasvua). Juurten kanssa joutunet ainakin pientä säätöä vielä tekemään - tuo rungon vasemmalla "höröttävä" juuri tullee jossain vaiheessa häiritseväksi.

En suorista, jos haluaisin suoran lehtikuusen, niin ostaisin sen valmiiksi suorana. Tuohon höröttävään juureen en ota kommenttia, se vain sattuu pilkistää sieltä. Lehtikuusella on ihan mielenkiintoinen nebari... josta otan kuvan tämän illan aikana.


antsa-san kirjoitti:

- Ovatko nuo Acer Ginnalan rungon alaosassa olevat juuria? Näyttää fantastiselta! Vielä kun ajan myötä niille tulee vielä lisää jykevyyttää, niin tuohon kehittyy hieno nebari (puun tyvi / pintajuurakko).


Ovatko nämä puut käyneet läpi ruukutuksen nyt keväällä?

Kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Kaikki ovat käyneet uudelleenruukutuksen ja ginnalan alarungon systeemit ovat juuret.

Janne kirjoitti:

Omia suosikkeja on kyllä nuo sinun jalavasi. Ehkä se johtuu siitä, että ovat pisimpään hoivissasi olleet?

Kyllä jalavat ovat minun "uusia vanhoja puita", tarkemmin ottaen 1 ja 4 jalavat. Pidän niitä harrastukseni aloittamisen merkkipuina, vaikka olin pari vuotta "harrastanut" ennen jalavien hankintaa niin sitä harrastamista kuitenkin voisi hyvin verrata päättömään kanaan...

Janne kirjoitti:

Ja parasta taitaa olla se, että tässä oli vain pieni osa niistä aarteistasi? Mitähän sieltä ensi kerralla tulee

Noh Janneseni eipäs mennä asioiden edelle tongue. Ehkä noin puolet puistani, se kauniimpi puolisko... toistaiseksi wink .

Taisin olla salamaa nopeampi ja ottaa kuvat ennen kuin kukaan kerkisi lukemaan tätä viestiä.

Mutta ne juuret!

http://koti.phnet.fi/salojan/bonsaifishots/lehtinebari.jpg

Ja kun kamera oli kädessä niin en voinut vastustaa.

http://koti.phnet.fi/salojan/bonsaifishots/skaby.jpg

7

Vs: Alkukesän ja loppukesän pikku vilautus

Mukavat puut, ja saat varmasti tulevaisuudessa oikein kivat bonsait niistä! Pidän cotoneasteristasi, mutta onko ristiin menevä juuri vasemmalla mahdollista poistaa, tai vääntää omalle paikalleen? Nyt se häiritsee silmää muuten linjakkaassa puussa. Olen samaa mieltä lehtikuusen suoristamisesta ja oksien leikkaamisesta kun Antsa, älä. Vaahterat tarvitsevat oksien lyhentämistä ja runkojen paksuuntumista, mutta sen tiedät itsekin. Onko sinulla tietoa minkälaisista A. palmatumeista on kyse? Hurja toi jalavien pakkasen kestämistä. En olisi uskonut!
Kiva että olet järjestänyt taustan noin mukavasti. Pitäisi itsekin ryhdistäytyä ja ottaa kunnolliset kuvat puistani.
Voin vielä lisätä että kissanhiekkaa ei vuodessa muuttunut ollenkaan, oli kuin uusostettu. Mutta sitä pidempää kokemusta minulla ei ole siitä.

8

Vs: Alkukesän ja loppukesän pikku vilautus

Maud kirjoitti:

Pidän cotoneasteristasi, mutta onko ristiin menevä juuri vasemmalla mahdollista poistaa, tai vääntää omalle paikalleen? Nyt se häiritsee silmää muuten linjakkaassa puussa.

Itse asiassa, siinä samalla kun kuvailin, niin moneen kertaan oli pihdit kädessä sitä poistamassa, mutta kerrankin sai pidettyä pään kylmänä ja en sitä mennyt siitä sohaisemaan kesken toiminnan. Mutta nyt kun tiedän että se häiritsee toista(toisiakin) saa se luvan siitä lähteä.

Maud kirjoitti:

Onko sinulla tietoa minkälaisista A. palmatumeista on kyse?

Bloodgood jos tuo nimi nyt on virallinen. Verivaahteraksi ne sitä kaupassa kutsuivat.

Maud kirjoitti:

Pitäisi itsekin ryhdistäytyä ja ottaa kunnolliset kuvat puistani.

Nyt puhut asiaa! Muista jakaa ne meidän kanssa kun saat otettua.

9 Viimeksi muokannut hovipoika (12.06.2007 19:59:38)

Vs: Alkukesän ja loppukesän pikku vilautus

Salo[quote=Maud kirjoitti:

Onko sinulla tietoa minkälaisista A. palmatumeista on kyse?

Salo kirjoitti:

Bloodgood jos tuo nimi nyt on virallinen. Verivaahteraksi ne sitä kaupassa kutsuivat.

Ilmeisesti Acer palmatum atropurpureum, ja tosiaan suomeksi japaninverivaahtera. Tällä nimellä minä tilasin www.taiminet.com :sta punalehtisen japaninvaahteran siemeniä.

10

Vs: Alkukesän ja loppukesän pikku vilautus

Salon puut on kyllä tosi jees.
Cotoneaster miellyttää erityisesti. Sitä on kyllä käyty ihailemassa sivuillasikin.

Mites toi keräilty koivu, mihin suuntaan meinasit sitä lähteä viemään?

11

Vs: Alkukesän ja loppukesän pikku vilautus

tri Forsbacka kirjoitti:

Mites toi keräilty koivu, mihin suuntaan meinasit sitä lähteä viemään?

Jaa... En ole vielä hirveästi kerinnyt pyörittelemään sitä, mutta kyllä tuo runko jo puhuttelee sen verran, että jotain "literal" tyylistä siitä varmaan tullaan tekemään.

Hyvä että joku käy sivuilla... minulla kun on vähän tuo sivujen ylläpitämis into loppumassa...

12

Vs: Alkukesän ja loppukesän pikku vilautus

Otetaan tähän väliin jo pikku hiljaa pois hiipivän kesän piristeeksi annos kuvia.

Heti alkuun otetaan uusia tuulahduksia mukaan.
Joku on saattanu pongata kyseisen puun sivuiltani. Tilanne nyt.

http://koti.phnet.fi/salojan/bonsaifishots/bonsai%2019.8/bonsaifi/elmp.jpg

Sitten ihan uusi tuttavuus jonka hankin alkukesästä.

http://koti.phnet.fi/salojan/bonsaifishots/bonsai%2019.8/bonsaifi/whoknowsp.jpg

Cotoneaster
http://koti.phnet.fi/salojan/bonsaifishots/bonsai%2019.8/bonsaifi/cotop.jpg

Ja sokerina pohjalla hanhikki. Päätin pyöräyttää hanhikkia noin 180 astetta, koska selvästikkin runkon pikku tapahtumat ovat huomattavasti mielenkiintoisempia kuin edellisen "etupuolen".

http://koti.phnet.fi/salojan/bonsaifishots/bonsai%2019.8/bonsaifi/hanhip.jpg

Vielä hieman isompikokoiset kuvat jos joku haluaa tarkastella.

13

Vs: Alkukesän ja loppukesän pikku vilautus

Olet taiteilija! smile Sun puut on niin kauniin ja niin terveen näköisiä. Hanhikki ja cotoneaster on mun suosikit.

14

Vs: Alkukesän ja loppukesän pikku vilautus

Taiteilija... ehkä maalaamisen puolella mutta en vielä bonsaissa smile. Kiitos kommentista kuitenkin ja otetaan vielä yksi lisäys Lauran kunniaksi! tongue

http://koti.phnet.fi/salojan/bonsaifishots/bonsai%2019.8/bonsaifi/elm2.jpg

15

Vs: Alkukesän ja loppukesän pikku vilautus

Perjantai-iltana eksyin digikuvat kansiooni ja yllätykseni löysin sieltä hanhikin ensimmäisen, heti leikkaamisen jälkeen otetun kuvan. Koska hanhikki on jo pariin kertaan vieraillut täällä, niin suljetaan ”ympyrä” tältä vuodelta lisäämällä joukkoon aloitus ja lopetus kuvat.

Eli "hanhi" tämän kevään alussa kovan rankaisun jälkeen:

http://www.bonsaimokki.net/Kuvat/hanhi/hanhialotus.jpg

Hanhi nyt:

http://www.bonsaimokki.net/Kuvat/hanhi/hanhi2.jpg

Hauskaa miten hanhikista voi leikkaamisella ja minimaalisella langoituksella(lähinnä pääoksien langoitus alkukesästä) tehdä yhdessä kasvukaudessa jo ihan veikeän näköisen otuksen.

16

Vs: Alkukesän ja loppukesän pikku vilautus

Salo,

Kuvien perusteella päättelin, että ilmeisesti olet muuttanut hanhikin etupuolta (ylemmän kuvan vasemmalle sojottava "pikku-töpö" osoittaa käsittääkseni alakuvassa oikealle)? Onko sinulla lopputilanteesta kuvaa niin, että se on otettu samasta suunnasta kuin alkuperäinen? Kiinnostaisi vain nähdä, että mitkä alkuperäisistä oksista ovat kasvaneet ja mihin suuntaan...

Mukavasti on puusi tosiaan kasvanut ja vuoden kasvatuksella tulos on mielestäni oivallinen!

17

Vs: Alkukesän ja loppukesän pikku vilautus

Noniin! Sitä saa mitä tilaa...

Vanha "pylly" :>

http://www.bonsaimokki.net/hannu/taka.jpg

Tujautin joka suunnasta kuvat kun kerran rupesin kuvaamaan ja nehän löytyvät: Hanhikki

18

Vs: Alkukesän ja loppukesän pikku vilautus

Pirteä ilma aamulla ja puut(lähinnä kiinanjalavat) olivat saaneet yön aikana kivan ulkonäön. Pari kuvaa siis...

http://www.bonsaimokki.net/bonsaifi/elm1.jpg
http://www.bonsaimokki.net/bonsaifi/hanhikki.jpg

19

Vs: Alkukesän ja loppukesän pikku vilautus

Nämä ovat todella kauniita! Hienoja ruukkujakin olet valinnut. smile
Pidän erityisen paljon tuosta tokasta Japaninvaahterasta ja Cotoneasteristä. Aivan ihania!

20

Vs: Alkukesän ja loppukesän pikku vilautus

Voisitkos pistää uusia kuvia heti kun ehdit?

21

Vs: Alkukesän ja loppukesän pikku vilautus

Tiduu!
Pienoinen lohdutuspalkinto... tai jotain...

22

Vs: Alkukesän ja loppukesän pikku vilautus

^Kaunis puu! Se on mielenkiintoisemman näköinen nyt kuin vajaa vuosi sitten; runko tulee hienosti esille. Lehdetkin ovat tosi hehkuvan väriset, kun ne ovat ilmeisesti vasta auenneet smile

Olisi kiva, jos ehtiessäsi laittaisit vielä lisää uusia kuvia näytille!

23

Vs: Alkukesän ja loppukesän pikku vilautus

Tiduu!

Vähän lisää lohdutusta... kasvatteluvaihde menossa.

http://www.bonsaimokki.net/tiduu1.jpg
http://www.bonsaimokki.net/tiduu2.jpg

24

Vs: Alkukesän ja loppukesän pikku vilautus

Erittäin eksoottista! Onko tuo ihan tavallinen siroliuska-aralia? Jos kasvatus onnistuu, niin olisi mielenkiintoista tietää, pienenevätkö lehdet sitä mukaa kun juuristoa leikataan enemmän.

Vaikken ole paljon kommentoinut kuviasi, niin monesti olen käynyt ihastelemassa niitä. Hienoa ja omaperäistä harrastamista! Keep up the good work!

25

Vs: Alkukesän ja loppukesän pikku vilautus

Tadaa!
Hyvin on kasvanut suossa ilmajuuret! Eikä aikaakaan ole tainnut mennä kuin yksi talvi. Alkuperäisiä runkojakaan ei paljoa juurien seasta erota.

Itselläni on kanssa pari tuollaista siroliuska-araliaa (Salon innoittamana tietenkin). Aluksi olin vähän skeptinen tuon ulkonäön suhteen, mutta Scaffis on kyllä numero uno, jos haluaa sisäpuun. Itse asiassa se taitaa viihtyä paremmin sisällä kuin ulkona, tai näin ainakin Suomessa. Ja se on peto kasvamaan sisälläkin. Ja eiköhän ne lehdetkin saa pikkuhiljaa pienemmiksi, kun leikkaa systemaattisesti isompia lehtiä pois. Jos scaffikset kiinnostaa niin hyvä sivu: http://www.fukubonsai.com/. Suosittelen jos haluat bonsain joka oikeasti viihtyy sisällä... Noniin tulipahan vähän floodattua Salon galleriaa.

"It is art for art's sake." - S. Holmes