1

Aihe: Alkavia kasvatuksia

Tässä muutama tänä vuonna keräämä puu. Toivotaan, että selviävät. Varsinkin kiinankatajaa ja normaalia katajaa sekä koivua kohtaan ovat odotukset ja toivomukset kovat. Juniperus chinensis on ostettu taimena ja näin ollen selviytyminen kunnon ruukkuun on varmempaa ja sen muotoilu on jo aloitettu tyyli tuommoinen semi-cascade. Normaali kataja on kerätty tänä vuonna, joten se tulee oleman ihan rauhassa ja toivotaan, että selviää. Koivukin on kerätty tänä vuonna mutta tiedän, että koivu on hyvä selviämään, kunhan saa vain hetken olla rauhassa ja on kunnolla istutettu. Tuo yksi erikoinen kataja on myös kerätty tänä vuonna siitä tulee varmasti jotain mielenkiintoista, kunhan vain selviää.

http://img.photobucket.com/albums/v297/iggerman/bonsai/jun.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v297/iggerman/bonsai/katajamantyluodosta.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v297/iggerman/bonsai/katajamantyluodosta2.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v297/iggerman/bonsai/koivumurtosenmutkasta.jpg

2

Vs: Alkavia kasvatuksia

Kivan näköisiä puita. Melkein kyllä laittaisin koivun isompaan astiaan. Myös tuo tavallinen kataja on kivan näköinen. Varo kastelemasta liikaa. Itse olen tappanut jo kaksi katajaa vedellä.

3

Vs: Alkavia kasvatuksia

Kyllä!

Hyvän näköisiä, etenkin juuri tuo koivu ja viimeinen kataja. Kuten itse totesit siitä varmaan saa ihan mielenkiintoisen näköisen.

Olen Cosmichdin kanssa samaa mieltä, varovasti juurikaan juuripaakkua häiritsemättä vähän isompaan ruukkuun. Oma tänä vuonna kerätty koivu on noin 35cm x 20cm ruukussa ja eilen kun varovasti nostin sen ruukusta ylös oli juuria kasvanut niin paljon, että juuripaakku piti ruukun muodon kokonaan ja ei siitä juurikaan irronnut multaa. Voisin siis kuvitella, että sinulla tilanne on/tulee olemaan jotain samanlaista, eli suuremmalle ruukulle voisi olla käyttöä.

Hyvä että ihmiset rupeavat rohkeasti näyttämään kuvia. Muistathan sitten kun rupeat kyseisiä puita muotoilemaan, niin kysyä meiltä "neuvoa" että saadaan foorumille pientä keskustelua muotoilusta!

4

Vs: Alkavia kasvatuksia

Ovat hienoja. Mielestäni varsinkin Juniperus Chinensis. Siitä tulee mahtava.

Luin jostain, että katajat eivät todeknnäköisesti selviä, jos niitä siirretään luonnosta ruukkuun. Kaikkea ei kannata uskoa, mutta mainitsin nyt vaan..Nimittäin löysin yhden nuoren katajantaimen, jota suunnittelin ruukuttavani joskus.
Minäkin saattaisin pistää jossain vaiheessa kuvia keräämistäni kolmesta puunalusta. Jaa-a. Saa nähdä.

Meitä kaikkia musta kuolo päähän koppaa.

-Aleksis Kivi

5

Vs: Alkavia kasvatuksia

Nuo katajat oli siinä mielessä aika onnistunut löytö, kun ne kasvoi yksinään, eli eivät olleet sellaisessa sumassa missä usein katajat (communis) kasvavat. Sain tuon isomman kaivettua kunnon juuripaakun kanssa ylös ja tuo erikoinen kasvoi todella "kituuttavissa" oloissa. Maa-aines koostui suhteellisen isoista kivistä ja "metsäisestä" mullasta. Kasvu olosuhteet olivat selvästi niin kehnot, että tuon paksuisen rungon kasvamiseen on voinut mennä yllättävän monta vuotta ja osa juuristakin oli todella vanhan oloisia. Sain tuon erikoisen katajankin siirrettyä suhteellisen hyvin, ainakin juuria säilyi ja se täytyi kaivaa käsin ylös. Keräsin yhden vastaavissa oloissa kasvaneen männyn, tässä tapauksessa kuva ei kerro täyttä totuutta eikä puu pääse näyttämään hienoja puoliaan kunnolla, tässä kuitenkin kuva

http://img.photobucket.com/albums/v297/iggerman/mantymantyluodosta.jpg

Uskoisin, että tuota koivua jo voin taivutella pikkasen oikeaan suntaan tänä kesänä, riippuu ihan miten toipuu.
Kiitoksia kommenteista.

6 Viimeksi muokannut Bartimaeus (04.07.2007 00:04:54)

Vs: Alkavia kasvatuksia

Minäkin usein harmistun, kun joku sopivannäköinen kataja onkin ollut samassa juuressa "emokasvin" kanssa. Mutta se, minkä nyt hiljattain löysin, tuntui kasvavan omin voimin.  Samalta alueelta löytyi myös hyvänkokoinen mänty..eli ensi keväänä kaivelemaan.
Tuosta männyn kuvasta minkä laitoit - se näyttää ihan omalta kuuseltani. Kuuseni saattaa olla aika vanha, sillä se kasvoi hieman kituen kahden muun kituvan kuusen kanssa, ja se näyttää vähän siltä, että olisi vanhempikin. Tässä olisi hän.

Eikö olekin samaa näköä?

http://i193.photobucket.com/albums/z216/Deathlunar/1-1.jpg

P.S. Katso kuvani rakennuksen seinää. Samanlaista kuin sinun.

Meitä kaikkia musta kuolo päähän koppaa.

-Aleksis Kivi

7

Vs: Alkavia kasvatuksia

Koivu näyttää kivalta, kaarna on jo valkoinen, ja rungossa on mielyttävä liikettä. Puu vaatii aikaa ennen kun oksat ovat paikallaan. Ruukku on aika pieni, istuttaisisin isompaan ensi kesänä, ja sellaiseen joka olisi leveämpi, ei välttämättä syvempi.

8

Vs: Alkavia kasvatuksia

Tuo koivu kasvoi sellaisessa kivisessä paikassa pellon vieressä, josta joku oli sen katkaissut ja näin ollen minä päätin sen kerätä, kun sitä olin jo pidempään ohi mennen katsellut. Juuret olivat aika pienet, kun sain puun ylös johtuen varmaan kivikkoisesta tuuheasta pellonreunasta. Puun juuret olivat siis todella pienet muuten puun kokoon nähden ja siksi se löysikin väliaikaisen paikkansa tuosta pienestä ruukusta. Ensi kesänä pääsee isompaan kyllä luonnollisesti.