1

Aihe: Kuvia japanilaisista puutarhoista suomessa

Oliskos kellään antaa pieniä näytteitä omista pihoistaan, johon on heitetty ripaus japanilaista elementtiä tai vaikka hiukan enemmänkin? Niistä kuvistakin saisi virikkeitä tänne palstalle.. smile

2

Vs: Kuvia japanilaisista puutarhoista suomessa

http://i73.photobucket.com/albums/i212/R2-san/HPIM1399.jpg
http://i73.photobucket.com/albums/i212/R2-san/HPIM1411.jpg
http://i73.photobucket.com/albums/i212/R2-san/HPIM1403.jpg
http://i73.photobucket.com/albums/i212/R2-san/HPIM1404.jpg
http://i73.photobucket.com/albums/i212/R2-san/HPIM1389.jpg

Piha on oma, kuvat viime syyskuulta.

3

Vs: Kuvia japanilaisista puutarhoista suomessa

Kyllä kommentoidakin saa, jos käy kuvat katsomassa.
Tietysti, jos piha on niin tylsä ettei ansaitse mitään kommenttia,
ymmärrän toki. Voihan nuo kuvat ottaa poiskin.

4

Vs: Kuvia japanilaisista puutarhoista suomessa

Aika sanattomaksi tuo kyllä pistää...

Aivan upea piha. Kyllä tollanen itsellenikin kelpaisi smile

5 Viimeksi muokannut NaokiSoma (10.01.2008 15:48:37)

Vs: Kuvia japanilaisista puutarhoista suomessa

R2-san kirjoitti:

...upeita kuvia...

Ei voi muuta kuin todeta että aivan ihana!

Mistä noita bambuputkikeinuja saa? Olisi todella hieno ilmestys omaan pihaanikin smile

EDIT: typo

6 Viimeksi muokannut R2-san (10.01.2008 18:06:37)

Vs: Kuvia japanilaisista puutarhoista suomessa

Kiitos kommenteista...:)
Mulla tuppaa tuo viherpeukalo sojottavan nykyään tuonne pihalle päin enemmän kuin ruukussa kasvaviin puihin, joten olen vähän enemmän viime aikoina keskittynyt tuon pihan virittelemiseen. Ruukussa olevat puut tuntuvat kuolevan helpommin kuin nuo maahan istutetut. Kaikki kasvit on istutettu loppukesän 2005 jälkeen, jolloin aloimme tehdä pihaa ihan alusta saakka. Siitä syystä nuo eivät ole kovin "reheviä" vielä, mutta odotellaan, miltä ensi kesänä näyttää.

Tuo bambuputkiviritys ( eli shishi-odoshi ) on ihan itse tehty. K-rauta kyllä myy jotain valmishärveliä, mutta se ei oikein vakuuttanut, joten päätin väsätä ihan ite. Haeskelin ensin googlella kuvia
http://images.google.com/images?client= … amp;tab=wi
ja sitten suunnittelin ihan hatusta vetämällä tuon oman.

Bambua ostin sellaisina parimerisinä putkina Plantagenistä, ne kulkee siellä jollain kukkakepin nimellä. Valitsin paksuimmat putket, jotka ei olleet valmiiksi halki. Tuota bambua on aika helppo työstää pienihampaisella lehtisahalla ja ihan puukolla ja poralla. Suurihampainen saha repii bambun halki. Nivelien kohdalla on kalvot, jotka hakkasin rikki harjateräksen pätkällä jotta vesi kulkee. Kivialtaan alla on soran alla piilossa lasikuituinen "viemärinkansi" jonka alla puolestaan on "amme" jossa on pumppu.
Pumppu on hiukan ylimitoitettu ( 1000 l/h ), mutta kun tuota nostokorkeuttakin tulee lähes metri sieltä ammeen pohjalta, en uskaltanut pienempää ostaa. Virtauksen säätelin sitten nostoletkua litistelemällä ja viimeinen viritys on tuloputken suuhun tungettu kivi...
Jokunen tuntihan siinä vierähti ennen kuin keinuputki suostui kalkattamaan nätisti. "Amme", "kansi" ja pumppu on hankittu Kivikoplasta, jossa niitä myydään ihan sellaisena suihkulähdesarjana, samoin kuin kivilyhdytkin.


edit: typot

7

Vs: Kuvia japanilaisista puutarhoista suomessa

Tässä pari kuvaa, löysin kun rupesin näitä kaivelemaan.
Piha siis näytti kesällä 2005 tältä:
http://i73.photobucket.com/albums/i212/R2-san/HPIM0430.jpg

ja tässä lehtikuusi ( Larix Kaempferii ) joka viihtyy pihalla hyvin:

http://i73.photobucket.com/albums/i212/R2-san/HPIM1396.jpg

8

Vs: Kuvia japanilaisista puutarhoista suomessa

R2-san kirjoitti:

Tuo bambuputkiviritys ( eli shishi-odoshi ) on ihan itse tehty. K-rauta kyllä myy jotain valmishärveliä, mutta se ei oikein vakuuttanut, joten päätin väsätä ihan ite.

Ei tosiaan näyttänytkään miltään suoraan kaupasta hankitulta. Viherpeukalon lisäksi näytät omaavan nikkarointisormen wink

9

Vs: Kuvia japanilaisista puutarhoista suomessa

Hyvän näköinen piha. Tuommonen olisi kyllä aika luxusta kerrostaloon ja kätyseen parvekkeeseen verrattuna... Siinä on useamman lapiollisen siirrellä maata hmm Mutta mielestäni vaivan arvoinen, ei joka pojalla ole samalaista Japanitunnelmaa.

Ja hyvän näköinen lehtikuusi myös. Onko tuo hankittu "valmiina" bonsaina vai normaalina taimena taimitarhalta? Hyvin tuntuu ainakin viihtyneen, oikein terveen näköinen puu.

"It is art for art's sake." - S. Holmes

10

Vs: Kuvia japanilaisista puutarhoista suomessa

Moi! Kiitoksia kuvista. En ole saanut kotona enkä työpaikalla näitä sivuja auki eli commarilla piti tihrustaa näitä upeita kuvia. Haluaisin nähdä nuo vielä tietokoneen ruudultakin kyllä..

11 Viimeksi muokannut R2-san (12.01.2008 17:53:47)

Vs: Kuvia japanilaisista puutarhoista suomessa

Paapise Masalle: ostin lehtikuusen Backaksesta keväällä 2006, niitä myytiin nimellä "kääpiöjapaninlehtikuusi", mitä lie tuo sitten tarkoittaakaan. Olivat siis tavallisia taimia sellaisissa ämpärin kokoisissa muovipurkeissa. Juuria oli aivan tolkuttoman suuri paakku.

Neulasten tiheästä kasvutavasta päätellen se ei ole eurooppalainen lehtikuusi ( Larix decidua ) vaan nimenomaan tuo kaempferi. Puu oli aikamoisen sekava puska, leikkasin rankalla kädellä oksia pois ja istutin tuohon samaan ruukkuun missä se edelleenkin on.

12

Vs: Kuvia japanilaisista puutarhoista suomessa

wow upea

13

Vs: Kuvia japanilaisista puutarhoista suomessa

Hieno piha teillä! Näin tulevana vihersuunnittelijana kiinnostaisi, että millainen japanilainen puutarha on normaalikäytössä (ei taida olla lapsiperhe?) ja onko kuinka helppo kunnossapidettävä eri vuodenaikoina?

Hortonomi (AMK) ja orkideaharrastaja, joka on palailemassa bonsaiden pariin vuosien tauon jälkeen.

14 Viimeksi muokannut R2-san (30.01.2008 23:14:18)

Vs: Kuvia japanilaisista puutarhoista suomessa

Kiitos, Velma. En oikein tiedä, millaista se "normaalikäyttö" olisi, tuo varsinainen puutarhaosahan ei ole oikeastaan oleskelua varten ollenkaan, vaan enemmän sellainen katselupiha. Tuossa meidän pihassa "pihan" virkaa toimittaa tuo puupatio, joka siis on sitä oleskelua varten. Kuvissa siitä näkyy tosin aika vähän, mutta varsinainen patio-osa on 4 x 5 metriä kanttiinsa, ja siinä kyllä mahtuu sekä oleskelemaan, grillailemaan että katselemaan pihaa. Lisäksi meillä on sellainen lasiterassi, jossa voi oleskella lähes ympäri vuoden. Pihalla liikuskellaan oikeastaan vain "merkityillä väylillä" eli puisilla osilla tai liuskekivillä.

Ei tuo japanilaisen puutarhan olemassaolo ole haitannut sen enempää lapsia kuin koiraakaan. Lapset ( sekä oma että kaverit ) kyllä ymmärtää, ettei paikkoja saa tuhota ja koira lakkasi tekemästä tarpeitaan pihalle kun se tuli valmiiksi..ihmetteli varmaan rakennusvaiheessa, että minkäköhän takia nuo säätää mun vessaa viikkotolkulla. Lopulta se ei sitten enää sille ulkohuoneeksi kelvannutkaan. Lenkille pyytää kun on hätä.

Kunnossapito on tähän saakka ollut hyvin helppoa, lähinnä on vasta istuteltu kasveja ja tarkkailtu, miten ne menestyvät. Pientä rikkaruohojen kitkemistä lukuun ottamatta ei varsinaisia kunnossapitotoitä ole vielä tarvinnut tehdä. Havujen vuosikasvaimet tietysti pitää typistää ym., mutta vähemmän tuossa pihassa on tekemistä kuin "tavallisessa". Ei tarvitse leikata nurmikkoakaan! :-)

Kasvithan on pääosin ikivihreitä, ja tarkoitus olikin, että pihalla olisi oma ilmeensä myös talvella. Keväällä kukkii kirsikkapuu, ja maksaruohot nousevat. Kesäkuun lopulla rupeavat nuo kurjenmiekat kukkimaan, samoin isot maksaruohot. Muita varsinaisesti kukkivia / kesäkasveja ei oikeastaan olekaan,
paitsi pari vielä pienikokoista rhodoa.

Pari viimeistä talvea ovat olleet niin lauhoja, ettei mitään kasveja ole tarvinnut suojata sen enempää pakkaselta kuin liialliselta lumikuormaltakaan.
Kunnossapitoitä on oikeastaan niin vähän, että korvikkeeksi on pitänyt keksiä jotain uutta istutettavaa, nikkaroitavaa ja viriteltävää..

Voin laittaa pari kuvaa lisää, jos löydän sopivia.

15

Vs: Kuvia japanilaisista puutarhoista suomessa

Patio:
http://i73.photobucket.com/albums/i212/R2-san/HPIM0788.jpg

ja liuskekiviportaat, joita pitkin mennään terassille:
http://i73.photobucket.com/albums/i212/R2-san/HPIM1394.jpg

16

Vs: Kuvia japanilaisista puutarhoista suomessa

Vastauksesi selvensi kyllä aika paljon. Ai teillä oli terassi siinä, no sehän auttaa asiaa. Ajattelin että jos lapset rupeaa jotain hiekkalaatikkoleikkejä vetämään tossa sorassa, niin sittenhän se on jonkun ajan kuluttua mennyttä. Jotenkiin oon myös ajatellut että noissa riittäisi enemmän hoitamista, mutta taitaa se tekeminen sittenkin olla suurempi vaiva. Jos olisi eriväristä koristesoraa, niin sittenhän olisi tekemistä pitää eriväriset erillään.... wink

Hortonomi (AMK) ja orkideaharrastaja, joka on palailemassa bonsaiden pariin vuosien tauon jälkeen.

17 Viimeksi muokannut cosmichd (21.05.2008 16:46:01)

Vs: Kuvia japanilaisista puutarhoista suomessa

Roihuvuoren japanilainen puutarha

http://lh4.ggpht.com/kansalainen/SDQkYQxm1cI/AAAAAAAAkQ4/tiHLMCDUcVw/s288/IMG_5123.JPG

18 Viimeksi muokannut Puupää (31.08.2008 12:34:13)

Vs: Kuvia japanilaisista puutarhoista suomessa

Tuo R2-sanin piha on kyllä aivan mahtava.
Aloitimme keväällä rakentamaan puutarhaa japanilaisin vivahtein mutta valmistumisesta ei vielä pariin vuoteen voi edes unelmoida. Tulevan kävelypuutarhan pinta-ala on n. 1 hehtaari joka sisältää paljasta kalliota, kosteikkoa ja harvaa mäntymetsää. Kasvillisuus otetaan pääosin luonnosta puita, pensaita ja muutamia perennoja lukuunottamatta. Katsotaan milloin siitä on jotain näytettävää, hommia tehdään silloin kun muilta töiltä ehditään.

19

Vs: Kuvia japanilaisista puutarhoista suomessa

on kyllä pihassa näköä täytyy sanoa.. smile Kaunista ja jotenkin rauhallisen oloinen, tuolla kelpaisi juoda muutamat kylmät oluet kesällä kavereiden kanssa ja vaikka vähän grillata.. wink

20

Vs: Kuvia japanilaisista puutarhoista suomessa

Minuutin, pari tässä pyöriteltyäni erilaisia muotoja ilmaista, totean lyhyesti: aivan mahtava. smile

One of these days I'm going to cut you into little pieces

21

Vs: Kuvia japanilaisista puutarhoista suomessa

http://www.flickr.com/photos/23962471@N … /japanese/

Kuvia kirsikankukkien aikaan

22

Vs: Kuvia japanilaisista puutarhoista suomessa

upealta näyttää!
oma on vielä niiin kesken mutta sitä alkua voi tsekkailla www.japanilainenpuutarha.fi sivuilta.

23

Vs: Kuvia japanilaisista puutarhoista suomessa

http://desmond.imageshack.us/Himg16/scaled.php?server=16&filename=zen3s.jpg&res=landing
http://desmond.imageshack.us/Himg850/scaled.php?server=850&filename=zen2.jpg&res=landing

Tässä muutama kuva japanilais-suomalaisesta läpikulkupihasta. Budjetti 0 e + ~30 e hyödyttömät kissankarkotusmenetelmät. Ainekset:
- sora-hiekka, siilottu paikaalla, mukulakivet
- betonilaatat, jätettä naapurin piharemontista
- sammmal, kallioimarre ja puolukka: kerätty rekkaterminaalin huoltoaseman pusikosta
- mänty ja kuusi: radan varresta. Puut ovat ruukuissa maahan laitettuina, talveksi siirrettävä muualle katolta putoavan lumen vuoksi

http://desmond.imageshack.us/Himg560/scaled.php?server=560&filename=cats1pq.jpg&res=landing

Naapurin kissat pitävät sammalen penkomisesta, mikä on aiheuttanut muutaman päivän välein kuvan mukaisen tai vähäpätöisemmän tuhon. Hajusteet ym karkoitteet osoittautuivat turhiksi ja karkoittivat vain hyvin tilapäisesti (eläinten lisäksi myös ihmiset, yök.) Viimeinen, nyt käytössä oleva konsti, on ollut työntää sammal täyteen vinoon leikattuja rautalangan pätkiä, jotka ikävästi raapivat kisun tassuja kun mättäitä menee pöyhimään.

Kehitystoimet:
- hankkia lisää isompia kiviä ja järjestellä uudelleen polun kiviä sekä korvata mitätön kolmen kiven rykelmä alempien rappusten vieressä, vähentää kiviä suurimman kiven ympäristöstä ja luoda lisää mielenkiintoa polkuun. Itse tekisin polusta paljon simppelimmän, mutta käytännön syistä sen pitää olla melko leveä ja helposti käveltävissä ilman kompastumisen tai hiekalle astumisen vaaraa.
- piirtää paremmin hiekka-aallot: hieman pienempinä ja rauhallisemmin/harmonisemmin sommiteltuina
- korvata kissojen hajoittama ruskettunut sammal paremmalla
- kenties osittain vaihtaa keskenään sora-aineksia polun eri puolita, jotta maa näyttäisi yhtä tummalta molemmissa
- korvata kuusi suuremmalla ja sommitella uudelleen viheralue (ylempi, vasemmalla), jossa se on
- siistiä lähinnä kuvan ulkopuolelle jääviä reuna-alueita

Muita ehdotuksia?

24

Vs: Kuvia japanilaisista puutarhoista suomessa

Viherpajan japanilainen puutarha on kuulemma jälleen avattu: http://www.viherpaja.fi/
En ole itse päässyt vielä näkemään, mutta sitä voi halukkaat käydä vertaamassa vuoden 2013 versioon (katso kuvat!).

https://farm8.staticflickr.com/7326/13081680775_8ce18dc360_z.jpg

https://farm3.staticflickr.com/2068/13081984504_16ae4e6e3c_z.jpg

https://farm8.staticflickr.com/7372/13081680995_708f70779e_z.jpg

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas, vuorijalava. Sisällä: podocarpus. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...