1

Aihe: Muutama kuva pimeneviin iltoihin

Foorumi on tuntunut hieman hiljenevän syksyn tullen. Mutta ei hätää saatte taas ihmetellä mun naurettavia projekteja. En ole mikään valokuvauksen ammattilainen, vaikka Old Mister Crow's valokuvausohjeet on luettu niin taso ei päätä huimaa. Mutta jos noista nyt jotain tolkkua saa...

Granaattiomenat
1. Talvilevossa chillailevat granaattiomenat. Noista nyt ei sen enempää. Toivotaan että niistä ennen eläkettä jotain tulee.


Spirea
2. Tänä syksynä ostettu norjanangervo, joka ruukutetaan ensikeväänä ja aletaan miettimään muotoilua. Mutta jos jollain olisi kuningasidea tai mielipiteitä mihin muotoon tuota puskaa olisi viisain viedä niin olisin erittäin kiitollinen.


3. Vuoden vanha carmonan pistokas, josta olisi tarkoitus tehdä roots over rock tyylinen. Juuret on köytetty kuminauhalla kiveen ja kokonaisuus upotettu ruukkuun, josta juuria olisi tarkoitus pikkuhiljaa alkaa paljastamaan. On muuten kolmas yritys "istuttaa" puu tuohon samalle kivelle. Kaksi aiempaa yritystä on päätynyt puun kuolemaan. Kuvan oton jälkeen myös tämä tapaus on tiputtanut ankarasti lehtiä ja kuolettanut muutaman oksan, mutta ehkä se nyt sitten selviää...
Jotain tämmöstä siitä olisi tarkoitus jos hengissä selviää: http://personal.inet.fi/private/bonsai/jotain.gif
Sageretia
4. Sageretia joka on aiheuttanut tosi paljon harmaita hiuksia. Lähinnä tuo runko, joka on niin plöö, josta ei oikein mitään kunnollista tahdo saada. Vaikka muuten kiva hoidokki tuo Sageretia onkin. Tästä tapauksesta löytyy myös muutama "kehitys" kuva viimeisen vuoden ajalta.
- Juuri kaupasta kotiin tuotu: http://img247.imageshack.us/img247/9475/sargezg1.gif
- Parturoinnin jälkeen: http://img103.imageshack.us/img103/1373/kaljufv5.jpg
- Pari kuukautta parturoinnin jälkeen: http://img217.imageshack.us/img217/4755/121106ov9.jpgLopuksi vielä kuva, joka ei sovellu perheen pienemmille.
http://personal.inet.fi/private/bonsai/loota2.jpg
Minä kyllä kadehdin niitä, joilla on pihaa mihin kaivaa puut talveksi.

"It is art for art's sake." - S. Holmes

2

Vs: Muutama kuva pimeneviin iltoihin

Kylmyyden valtaessa alaa, spireakin on ruvennut tiputtamaan lehtiä. Niinpä innostuin taas yrittämään valokuvausta.


Eli neljä kuvaa eri suunnista, jos noista näkisi nyt edes vähän paremmin tuota rakennetta. On vaan niin törkeästi tiellä nuo nykyiset oksat ja meikäläisen kamerakäsi epävakaa. Mutta edelleen otetaan innolla vastaan kaikkia hullujakin ideoita/ehdotuksia mihin suuntaan tuota voisi viedä. Oikea katselusuuntakin on vielä hakusessa...

Suunta 1: http://personal.inet.fi/private/bonsai/spirea1.jpg
Suunta 2: http://personal.inet.fi/private/bonsai/spirea2.jpg
Suunta 3: http://personal.inet.fi/private/bonsai/spirea3.jpg
Suunta 4: http://personal.inet.fi/private/bonsai/spirea4.jpg

"It is art for art's sake." - S. Holmes

3

Vs: Muutama kuva pimeneviin iltoihin

Ihan vain ideana tuolle Siperialle.
Voisit koittaa tuulen pieksämää tyyliä yhdistämällä juuret näkyville kuvastamaan tuulen vaikutusta maaperän katoamiseen.
näitä linkeistä vähän suuntaa

http://www.bonsai4me.com/Gallery/galler … 0page1.htm (Juuret)

http://www.bonsai4me.com/Inspiration%20 … dswept.htm (Oksat)
http://www.bonsai4me.com/Inspiration%20 … dswept.htm (Oksat)

Ihan hyviä puita wink

4

Vs: Muutama kuva pimeneviin iltoihin

Ps. Sori nuo kirjoitusvirheet...

5

Vs: Muutama kuva pimeneviin iltoihin

Kiitos RMb ideoista. Ja hyvältä/luonnolliselta idealta kuulostaakin, sillä luonnostahan noita bonsain ideoita pitäisikin etsiä...

Itse mietin myös tuota juurien paljastamista, kun ne oli jo taimimyymälässä osittain paljastuneet. Ainoa vaan että mielestäni tuollaiset paljaat juuret sopii ehkä paremmin trooppisiin banyan tyyppisiin puhin.? Mutta yhdistettynä tuulenpieksemään tyyliin se saattaisi toimiakin. Ainoa suuri MUTTA, tuossa on vaan se että tuo tuulenpieksemä tyyli on erittäin vaikea muotoilla. Varsinkin silloin kun puu on lehdessä, niin se on aika vaikea saada näyttämään tuulenpieksämältä. Varsinkin kun olen vielä niin vihreä muotoilun kanssa.

Mutta tässä on nyt vielä muutama kuukausi kevääseen ja aikaa tuumailla mitä tekis. Hyvä kuitenkin saada muidenkin näkökulmia ja ideoita, kun omat ideat tahtoo aina olla samanlaisia ja parhaat ideat saattaa jäädä yhdenmiehen aivoriihessä keksimättä.

"It is art for art's sake." - S. Holmes

6

Vs: Muutama kuva pimeneviin iltoihin

Sen rautalangoittamisen ei pitäisi olla suurin ongelma (minusta). Minusta tuo yläosa jossa tulee paljon oksia samasta kohtaa on suurimpia ongelmia. Kun samasta kohtaa puuta ei saisi tulla monta oksaa (näyttää sitten liian "tukehtuneelta/ahdistuneelta"). Tuolla lajikkeella (omien kokemuksien perusteella) ei ole liian vaikea rautalangoitus. Tässä pitkästi.... selitettynä langoitus. http://www.bonsai4me.com/Basics/Basics_Wiring.htm voisin koitta tehdä yhdestä kuvasta oman (EI KEHUTTAVA) versioni, (oon ihan surkea kuvan muokkaamisessa...) koitan lisätä sen kohta puoliin. ((siis oman ideani jota ei tarvitse kuunnella jos mielestäsi se on huono mutta suuntaa antamaan. wink ))

7

Vs: Muutama kuva pimeneviin iltoihin

nonniin... http://kuvablogi.com/nayta/834284/ En todellakaan osaa käyttää Photoshopia  tai sitä muokkaus ohjelmaa kunnolla mutta tässä vähän suuntaa, punannen on alku leikkuu kohdat , tumman ruskee on päärunko ,  vaaleen ruskee on oksa ja juuri , vihree on lehdet.

Lehdet saa tuolleen ylös päin jos nyppii kaikki alaspäin menevät lehdet ja silmut pois.

Mutta tossa toi nyt oli, voit myös nuo oksat kääntää toiseen suuntaan, en vain osannut ottaa lisä tilaa tohon muokkaukseen, niin siitä tuli nyt noin päin

PS. oli vähän oppu niin sori jos tuli kirjoitusvirheitä.
JA HYVÄÄ UUTTAVUOTTA!!!!!!!!!!!!!!!!

8

Vs: Muutama kuva pimeneviin iltoihin

Noita ihania juuria kyllä otat kuitenkin enemmän esiin kuin tossa kuvassani näkyy ja oksista teet pitemmät (Vähän) .

Sun bonsaissa on vaan niin ihanat juuret .... kadehdintaa kadehdintaa...........
Mutta nosta ne juuret pitkällä aikavälillä jottei ne kuole.

Vois myös olla sika siisti jos tekisit yhdistelmän : juuret kiven päällä ja tuulen pieksämä..
Juuri kiven päälle ohjeistus (ENG...) http://www.bonsaisite.com/root.html

Vähä niinkuin tää, mutta isompi ja hienompi wink http://www.bonsai4me.com/Gallery/Galler … 201205.jpg
Tässä ton kehitys kuva sarja myös http://www.bonsai4me.com/AdvTech/ATRootoverrock.htm

9 Viimeksi muokannut RMb (01.01.2008 00:06:58)

Vs: Muutama kuva pimeneviin iltoihin

Jaa, yksin täällä tsättäilen.... Mutta kuitenkin. Sain uuden idean noista juurista (kade...) ja editoin vähän ja tässä tulos:
http://kuvablogi.com/nayta/834594/

tuli vain tuollainen päähän pistos... ei mikään paras, mutta kuitenkin

10

Vs: Muutama kuva pimeneviin iltoihin

Jaahans, onpas foorumille tullu tekstiä sitten viime käynnin tongue

Minusta tuo yläosa jossa tulee paljon oksia samasta kohtaa on suurimpia ongelmia. Kun samasta kohtaa puuta ei saisi tulla monta oksaa (näyttää sitten liian "tukehtuneelta/ahdistuneelta").

Kyllähän niitä ylimääräisiä oksia saa aina poistettua, uusien oksien saaminen voi olla jo paljon hankalampi operaatio. Mieluummin paljon oksia mistä valita kuin liian vähän. Joten en näe tota kovin suurena ongelmana.

Tuota juuret kiven yli olen myös miettinyt minäkin ja tulen varmaan jonkun kiven varaamaan uudelleen istutuksen yhteyteen. Juurien täytyisi tarrautua kuitenkin tiukasti kiveen ja vähän vaikuttaisi että osa juurista on niin paksuja ettei niitä saa muutako väkivalloin köytettyä kiveen. Ja olen jo kaksi puuta tappanut kun olen liian väkisin yrittänyt istuttaa kivelle, joten siihen virheeseen en kyllä enää sorru. Mutta sen, pystyykö tuota kivelle istuttamaan näkee vasta uudelleen istutuksen yhteydessä, kun saa tarkastella paremmin noita juuria.

Mutta summa summarum varmaan jotain kivaa noista juurista vois koettaa keksiä...

"It is art for art's sake." - S. Holmes

11

Vs: Muutama kuva pimeneviin iltoihin

olet ko kuullut sellaisesta asiasta kuin (en muista nyt tarkkaa nimeä, mutta) jauhemainen sementti. sen käytöstä kertoo kirja bonsai landscapes (akateeminen kirjakauppa Oulu tai Helsinki (muualtakin varmaan löytyy)) siinä oli kana verkosta muotoiltu paksujen juurien mukainen muoto, laitettu päälle jotain lasikuitua (muokattavia levyjä) ja sen päälle jauhemaista sementtiä (pitää kastella sementti pöly eka) kuivuu muistaakseni 24 h sen jälkeen se näytti jo kiveltä, mutta hän vielä maalasi sen jollain erityisväreillä. "kivestä" tuli veden kestävä jota hän käytti (muistaakseni) akvaarion päällä.

Kyselin vähän niin sitä pitäisi saada joistain rakennus kaupoista (n. 49% varmuudella)
voin lähettää kuvia kirjasta jos haluat... (tosin pitää valokuvata ne, mutta saan sen kiven teko kohdan kyllä mahtumaan pariin kuvaan(jos haluat))

12 Viimeksi muokannut cosmichd (02.01.2008 01:22:55)

Vs: Muutama kuva pimeneviin iltoihin

Jauhemainen sementti lienee ihan joko sementtiä, tai "valmisbetonia", eli sementtiä, johon on sekoitettu noin 4/5 osaa hiekkaa. Sementtihän on aina jauhetta, ja kun se jauhe sekoitetaan hiekkaan/soraan ja veteen, saadaan "märkää sementtiä", joka kovettuu (ei kuivu) betoniksi. Kovettuminen kestää juuri tuon 24 tuntia, lopullinen kovuus tulee noin 3 viikossa. Kovinta betonia on "K3", jossa on yksi osa sementtiä, ja kolme osaa rouhittua kiveä. Venäläiset elementtitalot tehdään sekoituksesta, jossa on noin 20 osaa hiekkaa ja yksi osa sementtiä.

"Märkää sementtiä" voi muotoilla noin puoli tuntia, sitten se alkaa jämähtää, eikä muotoilu enää onnistu.

40 kilon säkki sementtiä maksaa noin 7 euroa (lisättävä hiekka ja vesi), ja 10-20 kilon säkki "valmisbetonia" maksaa noin 15 euroa (lisättävä vesi).

Valmis, kovettunut betoni on vedenkestävää, ja betonin voi myös valaa ja muotoilla veden alla. Betonin ei kovettuakseen todellakaan tarvitse "kuivua", päinvastoin, kovettuvaa betonia on kasteltava.

Sementin sekaan voi lisätä jauhemaisia väriaineita (okraa, punamultaa, nokimustaa, keltamultaa, kadmiumpunaista) ja kovettunutta betonia voi maalata tavallisilla maaleilla (silikonimaalit, kalkkimaalit, askarteluspraymaalit, Miranol, Betolux).

Pehmeän betonin pintaan voi painella oikeita, puhtaaksi pestyjä kiviä tai soraa. Akvaarioliikkeissä on runsas valikoima erilaisia koristeellisia soramalleja.

Pehmeän betonin pintaa voi myös muokata painelemalla siihen kasvin osilla kuvioita. Olen kattanut kasvihuoneeni lattian eri tavoin käsittelemilläni omatekoisilla betonilaatoilla, osa näyttää melkein aidoilta fossiileilta.

Betonin sekoitukseen voi lisätä huoletta noin neljäsosan tavallista kasvuturvetta tai sammalta. Tällä tavoin sekoitetusta betonista ei tule kovin vahvaa, mutta se sammaloituu parissa vuodessa.

13 Viimeksi muokannut RMb (02.01.2008 07:22:05)

Vs: Muutama kuva pimeneviin iltoihin

sitä "valmis betonia" se varmaankin oli kun siihen piti vain lisätä vesi wink koitan lähettää päivemmällä "kiventeko kuvia" (kirjasta ikävä kyllä... (ajattelin kokeilla itsekkin tätä, mutta vasta keväämmällä.))

14

Vs: Muutama kuva pimeneviin iltoihin

Kiitoksia vaan vinkistä, mutta taitaa ainakin multa jäädä kivien tehtailut väliin. Dave Joyce:n the art of Natural Bonsai kirjasta löytyy myös ohjeet vastaavanlaisen kiven tekoon.

Tuollasten tekoon täytyisi olla kunnon paikka. Esim. tuo lasikuidussa käytetty hartsi haisee jo niin paljon ettei sitä ihan kerrostalossa viitsi ruveta tuhraamaan. Ja muutenkin jo mullanvaihdossa tulee tarpeeksi sotkua etten sementtien kanssa rupea pelleilemään. Jossain verstaassa tai kesällä ulkotiloissa vois olla vähän toinen juttu...

"It is art for art's sake." - S. Holmes

15

Vs: Muutama kuva pimeneviin iltoihin

harmi , olisi ollut kiva jos joku muu olisi kokeillut ennen minua wink helpompaa minulle big_smile , mutta pitänee olla sitten keväällä (ehkä) ensimmäinen kokeilia...

16

Vs: Muutama kuva pimeneviin iltoihin

Hauskaa Vappua – Glada Vappen!

Kovin on lämmintä jo tähän aikaan vuodesta. Kaikki risutkin on selvinnyt talvetuksesta tuossa ensimmäisessä viestissä esitellyssä kauhistuksen kananhäkissä. Ei vaan tietoa mihin sen saisi kesäksi survottua neutral

Ja pieni vilautus vielä, jos jotain sattuisi vaikka kiinnostamaan...

Shohin kuusi

"It is art for art's sake." - S. Holmes

17

Vs: Muutama kuva pimeneviin iltoihin

Ihastuttavan söpö kuusi! Onko se se linnunpesälajike, nidiformis vai mikä sen nimi nyt onkaan? Näyttää aivan kun sillä olisi jonkinlaiset pintajuretkin  http://www.cosgan.de/images/smilie/froehlich/k020.gif

18

Vs: Muutama kuva pimeneviin iltoihin

Kyllä se on se linnupesälajike (Picea abies 'Nidiformis'). Pintajuuretkin on jonkinlaiset juu, paremmatkin voisi kyllä olla. Taimiruukku on jossain vaiheessa käynyt ahtaaksi jolloin juuret on kiertänyt kehää, sekä kasvanut ylöspäin.

Mutta kyllä noista taimitarhan valikoimista saa olla pikkasen tuuriakin mukana, että hyvät pintajuuret löytää, vaikka kuinka koittaa sormia työntää mullan alle ja tunnustella nebaria.

"It is art for art's sake." - S. Holmes

19

Vs: Muutama kuva pimeneviin iltoihin

Vilautetaas vähän päivityskuvaa välillä. Ensimmäisessä viestissä esitelty Sageretia tänään:

Sageretia

Tarkoituksena olisi kokeilla ilmajuurrutaa Sakelle uusi ja parempi nebari. Samalla myös madaltaa hieman runkoa ja saada jotain järkeä tuohon...

"It is art for art's sake." - S. Holmes

20

Vs: Muutama kuva pimeneviin iltoihin

Sageretiahan näyttää oikein hyvältä..! Käytitkö muuten tuossa ilmajuurrutuksessa sammalta (sphagnum moss) vai mikä on tuo materiaali mihin juurien olisi tarkoitus kasvaa..?

“Don’t make your tree look like bonsai, make your bonsai look like tree” - John Naka

21

Vs: Muutama kuva pimeneviin iltoihin

En laittanut rahkasammalta, vaan kissanhiekkaa ja kookoskuitua. Tuo tuontapainen viritys taitaa lähempänä ground-layeringiä, kuin air -layer viritykset jotka laitetaan korkealle oksiin, tai niin että ne ei ole yhteydessä maahan. Sammaleen etu käsittääkseni on se, että se pitää kosteutta hyvin. Korkealle puuhun viritetyt pussit yms. viritykset on vaikeampi pitää kosteana, kuin tuo minun kaltainen systeemi. Tuota hyttysverkosta kyhättyä rinkulaa ei pitäisi olla niin ongelmallista kastella välillä, kuin oksistossa lymyilevää pussia tms. Lisäksi sammaleessa huhutaan olevan jotain nannaa mistä juuret tykkää, mutta niin huhutaan myös kookoskuidusta. Tässä lyhyt selitykseni miksi päädyin tuohon kiisseliin tongue

Mutta muuten ei ole mitään kokemuksia uusien juurien juurruttamisesta. Eikä tietoa miten helppo tai vaikea Sageretia on juurruttaa, saatikka miten kauan juurtuminen kestää onnistuessaan. Mutta siinä vaiheessa kun hyttysverkon läpi rupee puskemaan uusia juuria niin voi todeta homman onnistuneen...

"It is art for art's sake." - S. Holmes

22

Vs: Muutama kuva pimeneviin iltoihin

Juurikin näin, sammal pitää hyvin kosteutta ja on erittäin ilmavaa...mikä on erittäin tärkeää juurruttamisessa...ja sammal sisältää joitain hyödyllisiä vitamiineja...tässä vielä linkki aiheeseen (tuttu jo kyllä varmaan ennestäänkin)...kerro kun juuria alkaa ilmaantua, tämä on kiinnostava ja ajankohtainen aihe itsellenikin smile

http://www.knowledgeofbonsai.org/propag … yering.php

“Don’t make your tree look like bonsai, make your bonsai look like tree” - John Naka

23

Vs: Muutama kuva pimeneviin iltoihin

Tipitii!

Kesälomalla on aikaa kikkailla ja kikkailun kohteeksi joutui tänään Fiikus. Olen tässä antanut kaverin kasvaa vapaasti muutaman kuukauden ja ylemmät oksat rupesivat olemaan jo aika pitkiä. Tarkoituksena oli parantaa oksien sijoittelua varttamalla (grafting) uusia oksia yläkerran ylipitkistä oksista. Fiikus on aika helppo kohde oksien varttamiseen ja sitä voi suorittaa periaatteessa ympäri vuoden sisällä kasvatettaessa. Kuitenkin paras ajankohta on kevät-kesä jolloin kasvu on nopeinta ja varttuminen tapahtuu parhaimmillaan parissa kuukaudessa.

Kuva: http://personal.inet.fi/private/bonsai/heina08.jpg

Vielä pitäisi saada ainakin yksi oksa tuonne vasemmalle puolelle, mutta yläoksat ei ollut tarpeeksi pitkiä, että olisin saanut taivutettua oikeaan kohtaan.

Closeup: http://personal.inet.fi/private/bonsai/Graft.jpg

Aika moista kikkailua ja ahtaat välit on työskennellä...

"It is art for art's sake." - S. Holmes

24

Vs: Muutama kuva pimeneviin iltoihin

Tsipaduikalaui!

Ficus grafting

Meni vähän uusiin puihin tämäkin projekti... Tänä kesänä on sitten tehty fiikukselle graftingharjoituksia. Katsotaan nyt vielä miten käy, kun katkaisen nuo graft-oksat ja leikkaan tuon paksun ja ruman yläosan kokonaan pois.

"It is art for art's sake." - S. Holmes

25

Vs: Muutama kuva pimeneviin iltoihin

Tuosta puolesta välistä alaspäin puu on aivan upee!!