1

Aihe: Etiketti

Yleisiä käytösohjeita internetin messageboardeilla keskusteluun, ns. nettietiketti

Ennen kuin alat täyttämään aluetta omilla viesteilläsi tai kysymyksilläsi, lue ensin kaikki alueen viestit läpi. Hyvällä tuurilla saatat löytää vastauksen pulmaasi aiemmista viesteistä. Yleisenä periaatteena mainittakoon, että jos jostain aiheesta on jo olemassa viestiketju, älä perusta uutta vaan vastaa vanhaan, ellei siihen ole hyvää syytä (esimerkiksi vanhan ketjun pituus tms.).
Ennen ketjuun vastaamista kannattaa myös miettiä, että onko itsellä mitään sellaista sanottavaa, mikä veisi keskustelua eteenpäin tai mitä ei ole jo ennemmin sanottu. Esimerkiksi sellaiset vastaukset kuin "Joo" ja "Samaa mieltä" ovat täysin turhia ja lisäävät vain ketjun pituutta (ja siten myös sen latausaikaa) aivan syyttä.

Kirjoita mahdollisimman selkeästi käyttäen sujuvaa yleiskieltä - muutaman pilkun puuttuminen ei kaada kenenkään maailmaa, mutta siinä vaiheessa kun lukija ei ensimmäisellä lukukerralla saa viestistä selvää, ollaan pulassa. Pitkät tekstit on hyvä jakaa useisiin kappaleisiin lukemisen helpottamiseksi. Myös isojen alkukirjainten käyttö on suositeltavaa.
Pysy aiheessa. Tiivis ilmaisu auttaa viestin perillemenoa. Käytä lyhyitä lauseita ja lyhyitä kappaleita. Älä korosta sanomaasi HUUTAMALLA eli kirjoittamalla pelkästään isoilla kirjaimilla, se on epäkohteliasta. Voit käyttää animoituja hymiöitä ilmaisemaan tunteitasi ja selkeyttämään viestejäsi, mutta älä käytä kuitenkaan liikaa. Jos viestissä on esimerkiksi kymmeniä vilkkuvia hymiöitä, niin kukaan ei ota sitä enää tosissaan.
Parhaiten saat mielipiteesi kuuluviin ja näkökulmallesi ymmärrystä, kun olet kohtelias muille keskustelijoille etkä esiinny hyökkäävästi. Keskustelijoiden joukossa on yleensä kaiken ikäisiä, kaiken uskoisia, kaiken värisiä - kaikenlaisia ihmisiä. Joten pidä huoli siitä, että et loukkaa ketään.

Uutta viestiketjua perustaessasi kirjoita ensin viestisi ja mieti vasta sen jälkeen tekstiäsi kuvaava otsikko. Hyvä otsikko kertoo lukijalle heti viestin sisällön, helpottaen mm. viestien etsimistä alueelta. Esimerkiksi otsikko "Tietääkö kukaan Robin Hobb nimisen kirjailijan?" kertoo paljon enemmän kuin "Helppikää meitsii!!11!".

Vaikka viestien muokkaaminen onkin tällä boardilla mahdollista, lue aina viestisi vähintään kertaalleen läpi ennenkuin lähetät sen.

Muista myös lukea kaikki ns. sticky threadit, eli viestit jotka alkavat LUE TÄMÄ: -tekstillä. Ne sisältävät kyseisen palstan postaukseen liittyviä ohjeita.

Hyödyllistä sanastoa:
threadi, topicci = viestiketju
messuilla, messuta = keskustella
postata, sendata = lähettää viesti
replytä = vastata viestiin
banni, bannata = käyttökielto, asettaa käyttökieltoon
admin = Sivun ylläpitoa edustava henkilö
moderaattori = keskustelualeen valvoja

Mitä laki sanoo näistä nettikeskusteluista?

Osallistumalla keskusteluryhmään esiinnyt julkisuudessa. Koska olet vastuussa puheenvuoroistasi, sinun on hyvä tietää, mitä julkisuudessa voi sanoa ja miten. Tutustu ainakin seuraaviin lakipykäliin. Rikoslain 24 § sisältää rajoituksia sananvapauteen määritellessään yksityisyyden ja kunnian loukkaamisen:

Yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen (Rikoslaki 24 luku 8 §)

Joka oikeudettomasti 1) joukkotiedotusvälinettä käyttämällä tai 2) muuten toimittamalla lukuisten ihmisten saataville esittää toisen yksityiselämästä tiedon, vihjauksen tai kuvan siten, että teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle taikka häneen kohdistuvaa halveksuntaa, on tuomittava yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi. Yksityiselämää loukkaavana tiedon levittämisenä ei pidetä sellaisen yksityiselämää koskevan tiedon, vihjauksen tai kuvan esittämistä politiikassa, elinkeinoelämässä tai julkisessa virassa tai tehtävässä taikka näihin rinnastettavassa tehtävässä toimivasta, joka voi vaikuttaa tämän toiminnan arviointiin mainitussa tehtävässä, jos esittäminen on tarpeen yhteiskunnallisesti merkittävän asian käsittelemiseksi.

Kunnianloukkaus (Rikoslaki 24 luku 9 §)

Joka 1) esittää toisesta valheellisen tiedon tai vihjauksen siten, että teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle taikka häneen kohdistuvaa halveksuntaa, taikka 2) muuten kuin 1 kohdassa tarkoitetulla tavalla halventaa toista, on tuomittava kunnianloukkauksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi. Edellä 1 momentin 2 kohdassa tarkoitettuna kunnianloukkauksena ei pidetä arvostelua, joka kohdistuu toisen menettelyyn politiikassa, elinkeinoelämässä, julkisessa virassa tai tehtävässä, tieteessä, taiteessa taikka näihin rinnastettavassa julkisessa toiminnassa ja joka ei selvästi ylitä sitä, mitä voidaan pitää hyväksyttävänä. Kunnianloukkauksesta tuomitaan myös se, joka esittää kuolleesta henkilöstä valheellisen tiedon tai vihjauksen siten, että teko on omiaan aiheuttamaan kärsimystä ihmiselle, jolle vainaja oli erityisen läheinen.

Törkeä kunnianloukkaus (Rikoslaki 24 luku 10 §)

Jos 9 §:n 1 momentissa tarkoitetussa kunnianloukkauksessa 1) rikos tehdään joukkotiedotusvälinettä käyttämällä tai muuten toimittamalla tieto tai vihjaus lukuisten ihmisten saataville taikka 2) aiheutetaan suurta tai pitkäaikaista kärsimystä taikka erityisen suurta tai tuntuvaa vahinkoa ja kunnianloukkaus on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, rikoksentekijä on tuomittava törkeästä kunnianloukkauksesta.

If he's so smart how come he's dead?