1

Aihe: Pöytä ulkobonsaille

Rakensin ulkobonsailleni 85 cm korkean ja monta metriä pitkän pöydän halkaistusta kuusen rungosta.

Pähkäilin pitkään millä pinnoittaisin pöydän, kunnes päädyin polttamiseen.

Polttaminen muuttaa pinnan mustaksi ja hiiltyneeksi, se kerää paremmin auringon lämpöä eli kuivuu nopeammin, eikä lahottajat ehkä heti tunnista palanutta pintaa ravinnokseen.

Lopuksi pinta olisi tarkoitus vielä hölvätä tervan ja pellavaöljyn sekoituksella, mikä sitoo pinnan vähemmän sottaavaksi.

http://farm3.static.flickr.com/2448/3617604612_d00ccc6592.jpg

2

Vs: Pöytä ulkobonsaille

Saiskos valmiista tekeleestä kans kuvaa?

3 Viimeksi muokannut cosmichd (24.07.2009 18:45:37)

Vs: Pöytä ulkobonsaille

Otan kun seuraavan kerran käyn mökillä. Pari kohtaa pitää vielä hiillostaa.

http://farm4.static.flickr.com/3468/3709860490_09d79e4d13.jpg

4

Vs: Pöytä ulkobonsaille

Toivottavasti tästä nyt näkee jotenkuten, millainen siitä tuli:

http://farm4.static.flickr.com/3561/3765072835_08077a7ce8.jpg

5

Vs: Pöytä ulkobonsaille

Pinosin kaikki bonsait "kaskadiin" helteen ja vedenpuutteen vuoksi. Nyt kun kaataa runsaasti vettä pinon ylimmille, ne laskevat veden seuraaville, ja seuraaville ja seuraaville, eikä vettä mene niin paljon hukkaan.

http://farm5.static.flickr.com/4078/4760646990_414d20decf_b.jpg

Nyt kun puupöytiä on tullut tehtyä muutama, voisi seuraavaksi kokeilla betonipöytiä. Keksin juuri halvan ja toimintavarman automaattisen kastelusysteemin ulkokasveille, mutta siihen tarvitaan 4-5 isoa betonipöytää. Niitten olisi hyvä olla vielä erityisen hienoja. Joten teen ne itse.

Tarkoituksena on siis tehdä rivi eri korkeudella olevia pöytiä, joissa on reunoissa pieni koroke. Vesi pysyy pöydällä korokkeen avulla. Pysyisihän se pöydällä myös huopakankaan avulla, mutta katsotaan sitten.

Kasvit saavat vetensä ruukkujen pojissa olevien reikien läpi. Vanhan kalsarinpuntin voi tunkea yhdestä pohjareiästä, jos epäilee, ettei kasvin juuret löydä alaspäin veteen.

Pöytätasot on hieman toinen toistaan alempana. Vesi lirisee ylemmältä pöydältä alemmalle, ja alemmalle, jne. Lirinää voi kuunnella. Akvaariopumppu nostaa veden takaisin ylös. Vessanpytyn täyttöautomaatti ottaa lisää vettä räystään alla olevasta tynnyristä, jonka sade täyttää. Pöytälevyt voi jättää sellaisiksi kuin ne työn jäljiltä jäävät, tai ne voi hioa, öljytä, lakata, maalata tai kaakeloida.

linkkejä:

http://www.betoni.com/download.aspx?int … ectID=9352

http://varjoyrtti.vuodatus.net/page/Betonip_yt_

6 Viimeksi muokannut cosmichd (09.07.2010 16:20:11)

Vs: Pöytä ulkobonsaille

Eilen sain tuon verran tehdyksi. Teen pöydän kestopuusta ja vesifanerista niin saan sen nopeammin valmiiksi.
Rupesin tekemään uudenlaista kastelujärjestelmää bonsaille.

Ensin iso säiliö ulos kasvihuoneesta:
http://farm5.static.flickr.com/4073/4774529867_775e99d723.jpg

Sitten vähän jalkoja tasoille, ja yleistä mittailua työn lomassa:

http://farm5.static.flickr.com/4138/4774535363_92b2b827a7_b.jpg

Sitten tasoja paikalleen, ja virtausmittailua ennen kotiinlähtöä:

http://farm5.static.flickr.com/4074/4775177660_9158d2080b.jpg

Tasojen reunat tulee pari senttiä, ehkä enemmänkin koholle rimojen avulla, päälle tulee vedenpitävää pressua, ja sen päälle hiekkaa (turpeen, kissanhiekan ja tavallisen moreenin sekoitusta). Vesi virtaa ensin ylimmälle tasolle ajastimen avulla toimivan uppopumpun pumppaamana, uppopumppu on isossa säiliössä. Alimmalta tasolta, joka ei vielä ole paikallaan, vesi virtaa rännikourua pitkin maan sisään upotettuun säiliöön, jossa on uppopumppu, joka pumppaa veden isoon säiliöön. Vedessä olevat roskat jää tasojen turvehiekkasekoitukseen, tarkoituksena olisi, ettei vesi ala levääntyä, vaan kaikki levä jää tuohon biologiseen puhdistussysteemiin, joka toimii samalla kasvien kastelualustana.

Tarkoituksena on vielä johtaa räystään alta hieman sadevettä tuohon kiertoon mukaan, jolloin ainoa huoli kesän aikana on sähkökatkot ja ryntäilevät peurat.

7

Vs: Pöytä ulkobonsaille

Mulla oli joskus ehkä vähän vastaava yritys. Mun (sisä)kasvipöydillä oli noin 5 sentin reunat. Yhteen tein läpiviennin, josta letku akvaarioon pöydän alle. Sinne pumppu ajastimeen, joka työnsi 15min ajan vettä kasveille. Pumpusta letku jaettiin t-kappaleilla aina pienempiin letkuihin, ja joka ruukkuun meni ainakin 1 letku. Toimi jotenkin, mutta oli hölmö ratkaisu. Letkut irtoilivat, talouden kissat, koirat ja lapset sotkivat asioita jne. Sikäli poikkeuksellinen viritys, että ei aiheuttanut yhtään vesivahinkoa.

Nyt jos tekisin tuon uudestaan, tekisin toisin. Läpivientejä tulisi kaksi, toinen rajoitettu alemmas, toinen rajoittamaton ylemmäs esim. 5 sentin korkeuteen. Vesisäiliöstä pumpataan vettä pöydälle kiinteää putkea pitkin, ja läpiviennin rajoitus saa aikaan sen, että vesi nousee viiden sentin korkeuteen pöydällä, mikä riittää kastelemaan ruukut 15 min aikana, luulisin. Sitten kun pumpusta taas katkeaa virta, vesi laskee rajoitetun läpiviennin kautta pöydältä pois, niin että vesi pääsee laskemaan pois ruukuista.

Pressun sijasta käyttäisin allasmuovia, esim. Bauhausista saa aika halvalla. Paksumpaa tavaraa.

Olikos se sulla kun oli käytössä Gardenan tiputtelusysteemi? Mitä mieltä olet siitä? Pitäs miettiä taas lomakastelu kuntoon. Pitäs tehdä siitä oma threadi.

8

Vs: Pöytä ulkobonsaille

Mulla on ollut käytössä Gardenan tiputussysteemi: susi
Mulla on ollut käytössä tihkuletku: susi
Mulla on ollut käytössä kaksi muuta tihkukastelusysteemiä: molemmat susia

Teen tämän portaistetun allasydeemin, koska olen kyllästynyt siihen, että kastelusysteemien letkut tukkeutuvat levästä. Tämä systeemi puhdistaa likaisen ja leväisen veden kristallinkirkkaaksi. Letkut ei tukkeudu.

Pumppu on 750-wattinen, se pumppaa yhden kastelujakson kerran vuorokaudessa, ja kastelujakson aikana kaikkiin altaisiin nousee vesi noin 2-3 cm. Vesialtaat täytetään kissanhiekalla, mikä hidastaa veden virtausta, ja puhdistaa vedestä kaikki epäpuhtaudet. Yhden ajastimen jakson aikana ehtii mennä läpi kaksi kastelusykliä, ja veden lorinaa saa kuunnella kastelun jälkeen noin puolentoista tunnin ajan. Pumpussa on käynnistyskytkin, joka käynnistää pumpun vain, jos allas on täynnä vettä, ja sammuttaa pumpun, kun vettä on altaassa noin 10 cm. Kun vesi lirisee takaisin altaaseen, pumppu käynnistyy uudestaan.
http://farm5.static.flickr.com/4141/4780361144_ec07ec7800_b.jpg

9

Vs: Pöytä ulkobonsaille

kävin tarkastamassa miten se toimii. Pumpun uimuri, jonka pitäisi mahdollistaa käynnistys kun ajastin antaa virtaa, ei käänny tarpeeksi pystyyn, kun vesi vähenee. Sidoin uimurin pysyvästi "päällä"-asentoon, ja nyt vettä tulee sen vartin ajan, vähän tai paljon. Lisäksi vedin rännin alta saavista täyttöletkun täydentämään vesisaavia, jos sattuisi satamaan. Vesitila melkein kaksinkertaistui. Nyt se saa olla seuraavat 5 päivää koskematta. Toivotaan, ettei bonsait kuole.