51 Viimeksi muokannut JanTam (11.03.2011 14:27:45)

Vs: Janin puita

Haapaa yleisesti pidetään vaikeana, koska se hylkää oksiaan ja kuolla kupsahtaa yllättäen yms. Minulla on muutama haapa, ja toistaiseksi tuntuvat olevan ihan ok kasvatettavia. Taimet ovat ihan kivoja kasvatettavia, mutta niiden lisäksi kannattaa minusta kerätä myös rungollista tavaraa. Pääsee maaliin muutaman kymmenen vuotta nopeammin. Haavoista esim. löytyy aika helposti sellaisia, joista voi alaoksasta tehdä uuden latvan. Eli katkaisee rungon poikki sopivan oksan yläpuolelta, niin että oksa jatkuu uutena runkona. Näin syntyy kapenemaa. Vaahtera on osoittautunut vaikeaksi mulla, ties miksi. Ehkä olen ollut liian hätäinen.

Syreenibonsaita on paljon ainakin saksalaisilla sivuilla. Vanhoilla yksilöillä on usein upeita runkoja. Onkohan se arka talvelle bonsairuukussa. Tuomikin olisi tosi kiinnostava. Mistä niitä saisi? Rungollisia yksilöitä siis.

Pitäisi panna sellainen bisnes pystyyn, että "Poistetaan pieniä puita ja isoja pensaita puutarhasta luonnonmukaisesti." Käsityökaluilla esim. Sitten pitäisi olla tontti, johon istuttaa nostetut puut muutamaksi vuodeksi toipumaan.

Niin, ja sitten pitäisi olla piha, johon kaikki uudet viritykset mahtuvat.

52 Viimeksi muokannut Nina (11.03.2011 15:18:25)

Vs: Janin puita

Meillä onneksi on ihan kivan kokonen piha, tontti on 3000M2. Mahtuu vaikka muutama puu wink

Meillä on noitten puiden siirtelyistä - isojen puiden mittakaavassa - päässy kokemusta kertymään, kun saan aina silloin tällöin päähäni että juuri tuohon kohtaan pitäis saada joku puu. Sitten kierrellään tontinreunoja ja mä kattelen joskos sielä kasvais joku sen mallinen puu, että se olis pihassa kiva. Viime kesänä laitettiin noin 1,5m haapa ja parimetrinen koivu. Ja siirrettiin syreeniä oman tontin rajalta ja kaverin pihasta. Kunhan lumet sulaa näkee kuinka ne on lähteny juurtumaan. Haapa ja koivu teki lehtiä ja kasvoi lisää jo viime kesänä, mutta syreenit saattoi ottaa vähä nokkaansa. Siirrettiin kaverilta myös koivuangervoa. Se vois olla pienenä bonsaina todella kivannäköinen, siinä on niin ihanat valkoiset kukat

Tuomia tässä tontinurkilla kasvaa parikin. Toinen on vielä ihan pikkanen ja toinen oikeen puuvanhus. Ehkä niistä sais katottua jokun alun itselleenkin. Omasta pihasta löytyy pihlajaa. Ja noita puuvartisia pensaita on pihlaja angervo ja joku punakukkainen angervo, jonka nimeä en kuollaksenikaan nyt saa päähäni.

Vaahteraa löytyy kans. Yksi ihan puun näköinen ja yksi joka on kasvanu valtavaksi "pensaaksi". Vaikka siitä kävis ottamassa ihan rungon kanssa palasen, se tuskin näkyis siitä puusta mihinkään. Se varmaa onkin kohta taas kaatouhan alla, koska kasvaa sähkölinjojen alla ja alkaa korkeimmillaan olla sen mittanen että osuu linjoihin.

Kyllähän noista vois kokeilemalla saada vaikka mitä kivaa aikaseksi, kun vaan tekis. Ja kun "varaosia" ja uusia kasveja löytyy omilta nurkilta, se ei ois ehkä niin maailmaloppu jos ei heti ekalla yrityksellä onnistuis.

Ilex crenata, Ficus benjamina

53

Vs: Janin puita

Niin joo, ja saa nähdä tuleeko meille tammia pihaan yikes

Kaveri lähetti kolme kirjekuorellista tammenterhoja, saatesanoilla "pakkohan näistä ny joku on lähteä itämään" big_smile Mitäpä sitä sitten muuta kuin etsiä niille passelit kohdat ja laittaa maahan. Merkata kohdat että ensi kesänä ruohoa leikatessa ei tule hurauttaneeksi niistä yli, jos vaikka joku innostuiskin kasvamaan. Saa vaan nähdä mitä tästäkin taas tulee.. Jos ei muuta niin ehkä sanomista big_smile

Ilex crenata, Ficus benjamina

54

Vs: Janin puita

Nina kirjoitti:

Niin joo, ja saa nähdä tuleeko meille tammia pihaan yikes

Kaveri lähetti kolme kirjekuorellista tammenterhoja, saatesanoilla "pakkohan näistä ny joku on lähteä itämään" big_smile Mitäpä sitä sitten muuta kuin etsiä niille passelit kohdat ja laittaa maahan. Merkata kohdat että ensi kesänä ruohoa leikatessa ei tule hurauttaneeksi niistä yli, jos vaikka joku innostuiskin kasvamaan. Saa vaan nähdä mitä tästäkin taas tulee.. Jos ei muuta niin ehkä sanomista big_smile

Niiden terhojen itävyyden voi testata laittamalla ne veteen: kuolleet kelluvat, elävät uppoavat. Itse tein näin ja ainakin lähes 100% niistä eläviksi todetuista ja sitten kylvetyistä iti - taimia nousi melkein 60. Niistä tosin ei ole tarkoitus kasvattaa bonsaita, vaan istutetaan vanhenevan koivukujan tilalle tammikujaksi. Tosin, saa nähdä miten ne kestävät täkäläisiä olosuhteita (IV vyöhyke), kun ovat Virosta tuotuja. Nyt viettävät kolmatta talveaan (ensimmäisen syksyllä kylvettyinä terhoina) ja peittyvät toistaiseksi kokonaan lumeen ja siis todennäköisesti selviävät, mutta saa nähdä miten ensi talvena käy.

55

Vs: Janin puita

Ahaa.. hyvä tietää tuo terhojen testauskonsti vastaisuuden varalle, jos vaikka käviskin niin ettei noista mikään lähde kasvamaan. Terhoja saan varmasti lisää kyllä.  Ei noistakaan alunperin pitänyt mitään bonsaita tulla. Halusin vaan tammia pihaan, niin ajattelin kokeilla josko semmosia kasvais smile Nyt tosin _voi olla_ että jos taimia tulee monta, niistä voi jokunen joutua osallistumaan myös bonsai kokeiluun big_smile Noi on kyllä kans etelämpää, satakunnan nurkilta lähetettyjä tänne pohojammaan lakeuksille, joten tiedä sitte miten menestyvät. Ainakin terhot on saanu maassa talvehtia rauhassa iso läjä lunta niskassaan. Jollei sitten jokin myyränperhana tai muu vastaava ole käyny niitä kaivelemassa ja mutustelmassa hmm

Ilex crenata, Ficus benjamina

56

Vs: Janin puita

Istuttelin parina kesänä pari muovikassillista tammenterhoja pieneen metsikköön, ja nyt siellä on useita kymmeniä noin metrin korkuisia taimia. Maistuvat kyllä jäniksille talvisin.

57 Viimeksi muokannut JanTam (16.05.2011 10:14:53)

Vs: Janin puita

Vuosi sitten kerätty vaahtera, joka on yllättänyt pirteydellään. Bonsaiksi on vielä monta vuotta matkaa.
vaahtera

Tällä menee juuret uusiksi. En oikein osaa sanoa, missä asennossa tämän pitäisi olla. Ovatko nuo rungon kiekurat hyvä juttu? Pääoksat ovat sitten aivan suorat.

Auki on sekin, minkä korkuisen tästä tekisi.

58

Vs: Janin puita

ylemmän oksan voisi tietysti heittää kokonaan pois ja asettaa puun kallelleen

59

Vs: Janin puita

Kyllä, sellainen semicascade olisi mahdollinen.

60

Vs: Janin puita

Näpsäkkä vaahtera. Noita kotimaisia vaahteroita ei liikaa bonsaina olekaan. Lehdet on kuitenkin tosi kauniit tälläkin lajilla ja ne pienentyy käsittääkseni aika hyvin.

Tuo ensimmäinen mutka häiritsee mielestäni aika paljon kallelleen laittoa. Jos pystymuotoa havittelee niin pitäisi melkein varttaa pääoksat tuonne alemmas runkoon.

"It is art for art's sake." - S. Holmes

61 Viimeksi muokannut JanTam (20.05.2011 19:14:16)

Vs: Janin puita

Yksi tuija lisää. Tämä on ollut hankala muokattava, nuo oksat kasvavat jotenkin epätasapainoisesti. Viime kesänä vedin siitä kaarnaa aika paljon pois. Yläosasta kuollutta puuta voisi poistaa, sekä ohentaa että lyhentää. Samoin voisi kaventaa noita elävän puun väyliä, miksikä niitä sanoisi.

tuija3

Tämä on ehkä takapuoli, vaan mistäpä sitä tietää.
tuija_takaa

Nyt pitäisi malttaa antaa tämän kasvaa ja tuuheutua, niin että se näyttäisi vähän enemmän puulta.

62

Vs: Janin puita

Ihan hyvältä tuo näyttää.

63 Viimeksi muokannut JanTam (14.06.2011 20:59:34)

Vs: Janin puita

Leikin Dremelillä muutama viikko sitten tuon edellisen tuijan kanssa. Kuva aukeaa isoksi, jotta pintarakenne näkyy. En tiedä onko se hyvä. Oksat eivät ole hyvin tästä kulmasta.

thuja

Kommentoitavaksi!

64 Viimeksi muokannut Zaapo (14.06.2011 22:39:19)

Vs: Janin puita

Ainakin aloittelijan silmiin tuo on aivan UPEA kokonaisuus! En tiedä mikä tuossa (tulevassa) kelossa oikein viehättää, mutta se on kyllä hienoa katseltavaa. Johtunee varmaan vihreän, ruskean ja vaalean kontrastista...

Mikään ei ole niin tärkeää kuin puutarhanhoito, eikä sekään ole niin tärkeää.

- Kiinalainen sananlasku

65

Vs: Janin puita

Kyllähän toi kelo tuo uusia ulottuvuuksia tuohon. Toi pintarakenne sitten taas. En tiedä, mutta itse ainakin näkisin että voisi olla syvempiä yhtenäisiä "uria" tuo pinta. Ehkä jotain kierrettä niissä urissa kenties, niin tulisi lisää elävyyttä pintaan. Tuo ala kelo-oksa vaikuttaa ainakin minun silmään aika paksulta patukalta, josta voisi myös poistaa materiaalia.

Jotain tuon suuntaista: http://bonsaijournal.com/images/taiwanjun/Foto07b.jpg

Tietysti tuo kaiverrus ja kelo-osien tekeminen on oma taiteenlajinsa, joka tarttee aika paljon taitoa remelin käytöstä ja silmää mistä sitä puutavaraa poistaa. Minkälaisella terällä teit tuon? En ole itse hirveästi harrastanut noita kaivertamisia, mutta sen mitä olen, niin noi mun remelin terät meni tosi nopsaa "tukkoon" ja pinta vain kiillottui sen jälkeen. Elävän puun kosteusprosentti on korkea, jolla on varmaan on vaikutusta tuohon työstettävyyteen.

"It is art for art's sake." - S. Holmes

66

Vs: Janin puita

Kiitti kommenteista. Löysin tuolta kuvan luonnollisesta puun keloutumisen vaiheista. Eka vaihe on tuollainen Masan mainitsema pituussuuntainen halkeilu.

Käytin tuossa 3mm ja 7mm pyöreitä kaiverrusteriä. 7mm on ihan liian iso. Ostin myöhemmin sellaisen piikikkään kiekon, ja se tuntuu olevan aika hyvä. Se kyllä tukkeutuu, mutta surauttamalla teräsharjaan puhdistuu näppärästi. Lähdin tekemään pitkänomaisia uria, mutta tuo pyöreä terä ei oikein ole hyvä siihen. Teräsharjat on tosi hyviä puun oman rakenteen esiintuojina, mutta niitä kuluu tuhottomasti ja homma kestää kauan. Kaizenbonsai myy Dremeliinkin sopivia teriä, mutta en ole raaskinut vielä tilata. Niiden luulisi olevan hyviä.

Puussa on omat kierteensä, jotka näkyy tuossa miten elävät puun suikaleet kiertävät loivasti runkoa. Niiden suuntaisesti voisi hyvinkin mennä enemmän. Alaoksa tökkii tosiaan, voi olla että poraan sen paikalle lopulta reiän. Ei kiirettä kuitenkaan, takaisin sitä ei sitten saa.

67

Vs: Janin puita

Tässä viime syksyn ostos. En ole tehnyt tälle juuri mitään kuin pätkinyt oksat ja juuret poikki. Oli ulkona pakkasiin asti ja sitten talven sisällä. Kasvu oli aika vaatimatonta sisällä, nyt ulkona sitten parempaa. Ihan toimiva talvehditus kuitenkin, verrattuna puoleen vuoteen hangessa.

isopuksipuu

Sikäli harvinainen puu minulle, että tällä on nebari. Kasvattaa myös hanakasti pintajuuria. Tähän suuntaan sitä pitäisi saada kokoelmaa kehittymään.

puksipuu_nebari

Kahta etummaista juurta yhdistää nippuside, koska oikealla kaksi paksumpaa juurta kasvoi aivan kiinni toisissaan.

68

Vs: Janin puita

Aloitin uuden ikuisuusprojektin, eli dreijan teon. Jos jotakuta kiinnostaa, tuolla on asiasta sekavia höpinöitä. Homma ei tule menemään putkeen kerralla, se on varma.

69

Vs: Janin puita

Laakeriksi kannattaa laittaa moottoriveneen potkuriakselilaakeri, se on suunniteltu ottamaan potkurin työntövoiman vastaan.

70

Vs: Janin puita

Hei, kiitti vinkistä. Pidän mielessä jos nykyinen viritys ei toimi.

71

Vs: Janin puita

Joo, SKF:n liikkeestä tai Biltemasta löytyy, eikä maksa monta euroa.

72

Vs: Janin puita

AKA alkuinnokkuus...

Hyvä nebari tosiaan buxuksella (kai se buxus on?). Oksat on tosi paksut, mutta kyllähän ne siitä lähtee, vaikka kaivertelemalla parempaan suuntaan.

Meinaat sitten alkaa oikein urakalla ruukkuja tekemään. Mikäs siinä mielenkiintoistahan se ja kotona saa omalla ajalla rauhassa dreijailla. Pääkaupunkiseudulla on varmaan paikkoja missä saa polttaa sitten valmiit keramiikat. Mielellään saat perustaa kohta threadin Janin ruukkuja...

"It is art for art's sake." - S. Holmes

73

Vs: Janin puita

Joo, sitä juuri.

Kas, nimi unohtui, Buxus sempervirenshän se. Oksat ovat huonot, ehkä ne joutuu tekemään uusiksi. Ne ovat niin kovaa tavaraa, että eivät taivu yhtään.

Dreijan teen yhtä paljon lasten iloksi. Tuosta viitauksesta pääkaupunkiseutuun, kyllä savipajoja on joka puolella Suomea. Monet niistä tarjoavat rahaa vastaan uunitilaa.

74

Vs: Janin puita

Pitää päivittää, kun tämä fiikus on nyt parhaimmillaan toistaiseksi.

F.benjamina

Ruukku punasavea, kirkas lasite.

75

Vs: Janin puita

Oiva ruukku puullesi ja muutenkin terhakan näköinen Fiikus! Onnea tämän kanssa.