1

Aihe: Uuden kävijän silmin

näyttävät nuo säännöt ja etiketti -viestit aika pahoilta. Onko tuo alentuva ja hyökkäävä asenne ihan välttämätön? Ystävällinen ja neuvova ote sopisi tällaiselle foorumille paremmin. Tiedän kyllä että se on standardi IT-alalla, mutta silti.

2

Vs: Uuden kävijän silmin

Laitetaas nyt jotain vaikken noita sääntöjä ole tänne kirjoittanutkaan. Aika standardin mukainen tuo sääntöjen ulkoasu on. Säännöt ja etiketti osuus on alunperin laadittu silloin kun tätä foorumia on pystyyn laitettu, eikä silloin ollut tietoa miten suosittu koko foorumista lopulta tulee. Nythän on käynyt niin ettei niin kiivasta keskustelua bonsaista ole saatu mitä alunperin toivottiin. Tosin tuota sääntöjen noudattamista ei ole niin ankaralla kädellä sitten valvottukaan, kuin vilkkaammilla keskustelupalstoilla. Mutta säännöthän täytyy olla, että homma toimii ja esim. rikoslakia rikkovista viesteistä voi seurata ankaratkin rapsut. Joten lyhyt ja ytimekäs maininta palvelee kyllä mielestäni paremmin, kuin kaunistellen kirjoitettu, vaikka se hyökkäävältä saattaa tuntua.

Tuohon säännöt osuuteen tehtiin muokkausta viime vuonna, kun tasaisin väliajoin tänne ilmaantui käyttäjiä jotka ymmärrettävästi olivat innoissaan uuden harrastuksen äärellä. Siinä samassa sitten foorumin säännöt jäivät hieman epäselviksi. Tuloksena oli foorumi täynnä tyhjänpäiväisiä viestejä jotka kuuluu chattiin tai pikaviestipalveluihin. Tästä aiheutui sitten mielipahaa sekä viestien kirjoittajalle että foorumin lukijoille. Mielestäni onkin parempi, että heti alkuun tehdään ytimekkäästi toimintaohjeet selviksi. Eikä tarvitse sitten jälkikäteen harmitella, että mitäs sitä nyt tuli kirjoiteltua kaiken kansan nähtäväksi. Enemmän alentavalta ja hyökkäävältä käyttäjän kannalta se tuntuu, kun joudutaan puuttumaan yksittäisen käyttäjän kirjoitteluun. Nuo säännöt ovat tosiaan hyökkäävät ja tuntuu ettei ne kaunistellen kirjoitellen tahdo mennä joillekin perille.

"It is art for art's sake." - S. Holmes

3

Vs: Uuden kävijän silmin

Mites me saataisiin uudet käyttäjät lukemaan/käyttämään jo olemassa olevia threadeja? Esim. kaikista mallsai lajikkeista on olemassa jo useita threadeja, pitäisikö tehdä sticky aihe missä olisi linkit noihin threadeihin vai miten? Varmaan tästä huolimatta tulisi uusia threadeja luotua, kun ei ainakaan minun jakeluun mene miksei voi käyttää jo olemassa olevaa threadia. Yleensä semmonen on hyvin näkyvillä hiiren napin painalluksen päässä ja silti se tuntuu että on helpompi valita se uusi aihe...

Noita huonosti nimettyjä threadeja voi tietysti uudelleen nimetä jälkikäteen, mutta ei se minun mielestä niiden sisältöä paranna yhtään. Tai miten tää homma toimisi parhaiten uuden kävijän silmin?

"It is art for art's sake." - S. Holmes

4

Vs: Uuden kävijän silmin

Uuden säikeen voisi siirtää vanhan olemassaolevan jatkoksi.

5

Vs: Uuden kävijän silmin

Ja sitten voitaisiin luoda aiheita jonkun tietyn puulajin nimellä ja sinne kaikki tieto puusta, hoidosta jne.

6 Viimeksi muokannut Zaapo (05.10.2009 17:18:08)

Vs: Uuden kävijän silmin

Niin, että etusivulla olisi osio: Puulajit.
Siellä sitten olisi esim. aakkosjärjestyksessä kaikki puulajit joko latinan- tai suomenkielisellä nimellään. Siihen Puulajit osion yläreunaan se puuntunnistus threadi ja siinä se olisi. smile


Muuten mikä ton käyttäjälistan idea on kun siellä on 14 sivua tyhjää?

Mikään ei ole niin tärkeää kuin puutarhanhoito, eikä sekään ole niin tärkeää.

- Kiinalainen sananlasku

7

Vs: Uuden kävijän silmin

Uusi käyttäjä on uusiutuva luonnonvara. Uudella käyttäjällä ei ehkä ole sitä tietoa, jolla se voisi edes haun tehdä. Tai sitä ei kannata olettaa. Lisäksi moni on innoissaan uudesta harrastuksesta ja siitä maailmasta joka siinä aukeaa, ja kysymyksiä halutaan esittää myös siksi että oltaisiin osa yhteisöä. Vaikkei mitään erikoista kysyttävää olisikaan.

Itse haluan tietoa yleensä aina jostain lajista. Mitään FAQ tyyppistä ei voi syntyä helposti, koska lajeja voi hoitaa onnistuneesti monella eri tavalla. Kaikki yhden lajin hoito-ohjeet samaan threadiin olis kyllä hyvä. Kannatan siis noita molempia edellä olevia ehdotuksia.

Sitten on kyllä niinkin, että kun threadi laajenee hirveästi, parhaat viestit hukkuu sinne. Voisiko jotain jälkikäteistä karsintaa harkita, eli sellaiset asiat, jotka eivät lajin hoitoon suoraan liity tai eivät muuten paranna threadia mitenkään, niin sellaiset voisi tiputtaa pois. Vaikka onhan se vähän epäkohteliasta. Mutta jos olisi puulaji-stickyt, niin niillä voisi olla avoimesti sellaiset säännöt, että yli vuoden takaiset viestit poistetaan, jos niissä olevat asiat on jo käsitelty. Tai jotain.

Voisihan sitä jonkinlainen puulaji-FAQ syntyä ajan saatossa. Ei siis yhden harrastajan mielipidettä totuutena, vaan kerättäisiin tietoa siitä millä tavoilla on onnistuttu. Siinä olisi sitten linkki jonka antaa uudelle kysyjälle heti kättelyssä. Tällainen olisi tosi arvokasta, esimerkiksi kaikista mallsai-lajeista. Eikä pelkästään aloittelijalle, tänä syksynä olen kaivannut tietoa siitä, missä vaiheessa kannattaa likusteri tai kiinanjalava ottaa sisään, pärjääkö suoraan lammujen alla vai vaatiiko pitkän syksyn lisäksi jonkun lepokauden yms.

Puiden tunnistus-threadi on hyvä idea, mutta se ei toimi niin hyvin kuin voisi, koska monet vanhat kuvat ovat hävinneet palveluntarjoajilta. Kaikki viestit joissa viitataan olemattomiin kuviin voisi hävittää. Samoin galleriassa. Onko kiinnostusta ostetun tilan hankkimiseen? Käsittääkseni sen voi liittää tähän BBCode-hässäkkään. Itse voisin tällaiseen kympin vuodessa investoida.

8

Vs: Uuden kävijän silmin

Jes,

Näinhän se on että uusikäyttäjä on aina uusi oudossa paikassa, tai jotain. Mutta varmasti olisi helpompi ohjata oikeaan threadiin, jos ne on selkeämmin kuin nyt näkyvillä ja saattaa jopa itsekin löytää sen. Mutta kaikilla tuntuu olevan varjopuolensa. Niin siinä varmaan tulisi käymään, että se asiatieto hukkuu sinne sitä mukaa kun uusia viestejä tulee, eikä kukaan jaksa loppuviimein lukea sitä. Tuo maa-aines keskustelu on hyvä esimerkki. Näin ollen tuo, että uuden säikeen siirtää vanhan olemassaolevan jatkoksi ei kyllä toimi, joka turhaan vain kasvattaa sitä hyödyllisen threadin viesti määrää.

Mielessäni oli kyllä enempi semmoinen yksi sticky-thread, jossa olisi eri lajeille, kuten esim. Kiinanjalavalle muutama linkki hyvin nimettyihin threadeihin. Tässä käytäisiin sitten otsikon mukaisia asioita kyseisestä lajista läpi. Tai en tiedä, ei ole niin helppo juttu tämä kuitenkaan.

"It is art for art's sake." - S. Holmes

9

Vs: Uuden kävijän silmin

Nyt on niin pitkä aika siitä kun rekkasin, etten enää muista, mutta lähteekö rekisteröinnin jälkeen viesti uusille käyttäjille? Voisiko siinä muistuttaa vanhojen keskustelujen lukemisesta, otsikoinnista ja tietyistä sticky-keskusteluista?

Minä saan aina välillä hepulin kun tulee niitä samoja kysymyksiä uudestaan ja uudestaan ( jos joku ei ole huomannut asiaa aikaisemmin wink) ja sanon rehellisesti että se on osasyy siihen että olen välillä pitkiäkin jaksoja hiljaisena. Hyvät keskustelut hukkuvat helposti näihin aloittelioiden viesteihin. Minusta on ok kysyä ihan minkälaisia kysymyksiä tahansa jos on yrittänyt ensiksi saada selville asioista, mutta silti ei ymmärrä/ei ole löytänyt vastausta kysymykseen/jne.