1 Viimeksi muokannut Myyjä (26.10.2010 21:42:39)

Aihe: LED KASVIVALAISIMIA120W

Chili ja koristekasvien kasvattajat!! LED kasvivalaisin ei polta kukkien lehtiä, eikä lämmitä ympäristöä.
120W LED kasvivalaisin vastaa kasville hyödyllisessä valossa 400W:n SPNA valaisinta. Energiansäästö verrattuna perinteisiin SpNa/monimetalli kasvivalaisimiin on 80%. LED kasvatus valaisin soveltuu: 1. Vesiviljelyyn 2. Puutarhaviljelyyn 3. Kasvihuoneeseen/kaappi kasvatukseen 4. Siementen ja pistokkaiden idättämiseen 5. Maatilalle 6. Koristekasvi näyttelyihin 7. Kääpiöpuille 8. Kaikille kasveille Myös 90W ja 300W LED kasvivalaisimet. Kysy lisää !

http://ledfinland.fi/

2

Vs: LED KASVIVALAISIMIA120W

Minkä värinen valo siinä on?

3

Vs: LED KASVIVALAISIMIA120W

Moi,

Pääasiassa punainen 55% (660nm), oranssi 30% (630nm), sininen (450nm) 15%.
Toinen vaihtoehto: punainen 55%, oranssi 15%, sininen 10%, valkoinen (3500K/6000K) 20%
Muutama "UFO" mallinen 90W valsisin löytyy punainen 50%, oranssi 40%, sininen 10%, näistä voin luopua 220€ hintaan.
UFO valaisimet ovat olleet 2viikkoa testi käytössä, takuut vielä voimassa.

4

Vs: LED KASVIVALAISIMIA120W

Nuo on ilmeisesti niitä pilven- ja chilinkasvatuksessa hyviksi havaittuja värejä. Luulisin, että bonsaille sinisen valon määrän tulisi olla isompi. En ole kyllä löytänyt tälle vahvistusta.

Hirveältähän nuo näyttää, mutta ilmeisesti esim. yhdellä loisteputkella värin saisi silmälle siedettäväksi. Energian säästö ja ekologisuus olisi kyllä hyvä juttu. Samat ledit ripoteltuna esim. 15W valaisimiin olisi parempi vaihtoehto. Puut olisi helpompi järjestää useamman lampun alle. Pistemäinen valonlähde on hankala. Loisteputkien sijaan suoraan valaisimeen laitettava lediputki olisi kova sana, hyvillä ledeillä. Kaksiputkisessa valaisimessa jos toinen olisi tuollainen lediputki ja toinen loisteputki, ehkä sen valo olisi siedettävä. En usko että näitä saa vielä tehokkailla kasviledeillä.

Käytin itse 2x400W monimetallikasvivalaisimia viitisen vuotta. (Ovat minulla edelleen, löytyykö ostajaa, 50,-/kpl.) Kahdella valaisimella saa sentään kohtalaisen alueen valaistua. Yhdellä on vaikeaa, kun puut varjostavat toisiaan ja ovat eri korkuisia.

Minkä mallinen on tuo 120W valaisin?

5 Viimeksi muokannut Myyjä (26.10.2010 21:43:35)

Vs: LED KASVIVALAISIMIA120W

Kuvia:

http://ledfinland.fi/


Olen tilannut ja testaanutkin sinivoittoisia LED kasvivalaisimia. Punainen 15% (660nm), oranssi 25% (630nm), sininen (450nm) 60%.
Kyseisiä valasimia saa jatkossakin tilaamalla. Toimitus aika 2-3vkoa.

6

Vs: LED KASVIVALAISIMIA120W

Hei jos säännöllisesti tilaat, saiskos sun kautta ja mihin hintaan noita uusia 7W lamppuja, sinivoittoisia jos mahdollista. Niissä taitaa olla uusia tehokkaampia ledejä. Tai 15W, tai 21W.

7

Vs: LED KASVIVALAISIMIA120W

JanTam kirjoitti:

Hei jos säännöllisesti tilaat, saiskos sun kautta ja mihin hintaan noita uusia 7W lamppuja, sinivoittoisia jos mahdollista. Niissä taitaa olla uusia tehokkaampia ledejä. Tai 15W, tai 21W.

Moi,

Tarkoitat varmaan: 15W (12kpl, 1W led), E-27 kannalla.
Ja LEDien suhde: ?kpl 660nm, ?kpl 630nm, ?kpl 450nm, ?kpl 430nm (syvä sininen)
Esim. 1kpl 660nm, 1kpl 630nm, 7kpl 450nm, 3kpl 430nm Hinta:45e-50e, tarkistan vielä.
Suomessa vastaavanlaiset n.75e-85e
Ensi viikolla tilaan muutamia 120W testi valaisimia. Samaan pakettiin mahtuu myös 15W spottejakin.
Ilmoittele määrä ja LEDien suhde, niin varmistan vielä tarkemman hinnan.
Toimitus aika n.2viikkoa
Pistä sana kiertämään...

8 Viimeksi muokannut JanTam (31.10.2009 12:08:51)

Vs: LED KASVIVALAISIMIA120W

Myyjä kirjoitti:

Tarkoitat varmaan: 15W (12kpl, 1W led), E-27 kannalla.

En, vaan esim. Tuo ei ole se sivusto, jolla seikkailin aiemmin, mutta vastaavia roippeita. Kaikki noi pienet on oikeastaan kiinnostavia, tuolla on 7,9,12W. Varmaan se 15W ihan OK on sekin.

7W sivulla on näytillä todella järkevän näköinen räkki. Noin valo jakaantuu tasaisesti kaikille kasveille ja kasvien ylä- ja alaosiin melkein yhtä voimakkaana. Mulla mielessä olevaan 1/2 m² systeemiin menisi ehkä 4* 7/9/12W. 7W lamppuja voisi kokeilla nykyisissä loisteputkilla valaistuissa valolaatikoissa lisukkeena.

9

Vs: LED KASVIVALAISIMIA120W

Sininen 15W E-27 kantainen spotti: 1pcs 660nm, 1pcs 630nm, 7pcs 450nm, 3pcs 430nm
47e / kpl

Punainen: 7pcs 660nm, 3pcs 630nm, 1pcs 450nm, 1pcs 430nm
47E / kpl

10

Vs: LED KASVIVALAISIMIA120W

Takavuosina ledilampuista oli juttua tälläkin foorumilla. Onko pitkäaikaisia kokemuksia kellään? Lähinnä kiinnostaisi toimiva valojakauma.

11

Vs: LED KASVIVALAISIMIA120W

Tuolta löytyy keinovalo (myös LEDi) testailua orkideojen kanssa. Ite en oo viel jaksanu lukea tuota läpi.. big_smile

12

Vs: LED KASVIVALAISIMIA120W

Kato kato, tuttu linkki mutta en ole vähään aikaan katsonut, ja sinne oli lediosuus päivittynyt. Kiitti.

13

Vs: LED KASVIVALAISIMIA120W

Ole hyvä vaan! Toivottavasti joku teistä bonsai konkareista tekee testailua myös pikku puiden kanssa wink

14

Vs: LED KASVIVALAISIMIA120W

Jerry "Bonsaihunk" Meislik:n LED-valo vertailu: http://www.bonsaihunk.us/info/LEDvsFluoresc.html
Part 1 ja Part 2. Tuosta artikkelin kirjoittamisesta on jo aikaa jonkin verran, mutta pitää mielestäni aika hyvin kutinsa vieläkin.

Tuo JanTam kuvailema pieniä lamppuja eri puolelle puuta olisi minunkin mielestä se ideaalein ratkaisu. Mutta lamput pitäisi sijoittaa aika kauaksi kasvista että LEDien eri värit kerkeävät sekottua, tässä taas menetetään valotehoa ja se etu etteivät LED:t kuumene juurikaan. Noiden LEDien käyttöikähän on todella pitkä, mutta lukemani perusteella valoteho laskee kuitenkin paljon ennen kuin kokonaan sammuvat. Jossain oli että 20% tehosta häviää todella nopeasti. Muutenkin minulla on semmonen kutina, ettei nuo LED valaisimet noita kovia myyntilupauksia täytä. Haluaisin tietysti olla väärässä, mutta varsinainen näyttö teorian lisäksi puuttuu? Siitä että tuollainen 120W LED kasvivalaisin vastaa 400W:n SPNA valaisinta.

"It is art for art's sake." - S. Holmes

15

Vs: LED KASVIVALAISIMIA120W

Toi Meislikin testi saattoi olla saattoi olla käypä vuonna 2007, kun se on tehty, mutta ei ole enää. Hän vertaa 9W ledilamppua 80W loisteputkivaloon, ja huomaa että loisteputket ovat paremmat. Ei liene yllätys kellekään. Nuo ledit ovat pienitehoisia, nykyiset ovat esim. 1W/kpl, ja valontuotoltaan paljon tehokkaampia. Toisin sanoen tuon Meislikin lampun sadat ledit voi korvata 9:llä kykyaikaisella teholedillä, ja valoa saadaan enemmän. Noita lamppuja on edelleen myynnissä Jenkeissä suolaiseen hintaan, mutta ne ovat aika lähellä huijausta tänä päivänä. Valmistajan sivulla on kuvia salaateista valaistuna tuollaisilla 9W lampuilla, jotka ovat parin metrin korkeudessa. Ihan höpöhöpöä.

Ei valotehoa menetetä, jos kaikki valo vaan tulee käyttöön, eli ei valaista seiniä ja lattiaa, vaan kasveja. Tämä häiritsee minua tuossa snoren linkin toteutuksessa.

Tilasin itse asiassa noita 7W lamppuja, omalla valojaolla kylläkin. Nimim. Myyjän lamput ovat luultavasti parempia, eikä hintakaan ole paha, mutta 15W tuntuu turhan paljolta mun suunnitelmiin. Tuollainen 7W pitäisi tuottaa kasveille sopivaa valoa suunnilleen saman verran kuin 36W kylmä valkoinen loisteputki. Ja vaikkei se olisikaan sama, ei se niin tarkkaa ole.

Mikä noissa mua eniten haittaa on se, että ne ovat kuitenkin pistemäisiä valonlähteitä. Olen vuosia valaissut puita sellaisilla, ja se on hankalaa. Puut pitää kerätä yhteen läjään, ötökät leviää helposti, puut eivät pääse oikeuksiinsa jne. Loisteputkilla on mahdollista laittaa puut vierekkäin ikään kuin näytille.  Seuraavaksi paras vaihtoehto on paljon pistemäisiä valonlähteitä, jotka voi panna riviin. Sitä vähän haluan testata noilla 7W lampuilla.

16

Vs: LED KASVIVALAISIMIA120W

Jaa, enpä tiennytkään että ovat LED:t kehittyneet muutamassa vuodessa noin paljon. Ja varmaan on tuota vanhaa tekniikkaa myös myynnissä paljon. Joten tarkkana saa olla jos meinaa ostaa. Vaikea netistäkään löytää mitään järkevää juttua/puolueetonta testiä, kun ei tiedä mikä on jo vanhentunutta tekstiä. Jossain hampuusi foorumilla nuo haukuttiin kanssa, mutta jotain vanhempaa tekniikkaa myös siinä taisi olla. Ehkä saamme Janin bonsai blogiin tuoreen testin.

Miten meinasit kohdistaa valot niin ettei valotehoa karkaa etäältä valaistaessa? Itseänikin kyllä kiinnostaisi siirtyä LED valaistukseen, mutta niiden hinta huomioiden ei mitään massiivisia ja kalliita laitteistoja tekisi mieli ostaa, ennenkuin on varma niiden toimivuudesta.

"It is art for art's sake." - S. Holmes

17 Viimeksi muokannut JanTam (01.12.2009 01:27:54)

Vs: LED KASVIVALAISIMIA120W

Noissa mitä tilasin valo lähtee 60 asteen kulmassa. Sanotaan että 30 sentin korkeudessa yksi valaisee alueen, joka on runsas 30 senttiä läpimitaten. Sanotaan että valaistava alue on 90*90cm. Silloin tähän tarvitaan 9 kpl lamppuja. Nostetaan nyt sitten lamput 90 sentin korkeuteen, ja suunnataan jokainen alueen keskelle. Pintaan tuleva valon määrä per lamppu tippuu suhteessa etäisyyden neliöön, eli yhdeksäsosaan. Toisaalta lamppuja on 9 valaisemassa pintaa, joten valon määrä on sama. Parissa kohtaa tuossa oikaisin, mutta suunnilleen noin.

En minä kuitenkaan aio ledeihin siirtyä. Loisteputket on ihan ok. Minusta kaikki normaalit sisäpuut tuntuu kasvavan oikein hyvin kahden putken alla, ja kahden putken setti maksaa vuodessa sähkönä noin 40 euroa. Tulevaisuudessa ledivalot tulevat ehkä olemaan halvempia kuin nykyiset loisteputket, nytkin jo ledit maksavat itsensä takaisin muutamassa vuodessa pienemmän sähkönkulutuksen vuoksi (jos niillä korvaisi putket, ajattelen niitä kuitenkin mieluummin lisänä). Mutta se niiden valo on niin hirveä, että en aio sen kanssa ruveta elämään asuintiloissa. Ehkä yhden putken kahden tai kolmen putken systeemistä voisi korvata ledeillä, ja saada kasveille käyttökelpoista valoa kaksi kertaa enemmän samalla tai pienemmällä sähkönkulutuksella. Jotain sellaista.

Tai voisi tehdä kasvatuspömpelin, jossa valon voi vaihtaa loisteputkeksi aina kun kaihtimen nostaa ylös, muulloin käytössä olisivat ledit.

18 Viimeksi muokannut Myyjä (03.12.2009 21:32:04)

Vs: LED KASVIVALAISIMIA120W

snore kirjoitti:

Tuolta löytyy keinovalo (myös LEDi) testailua orkideojen kanssa. Ite en oo viel jaksanu lukea tuota läpi.. big_smile

Jep jep, Orkideat kasvavat "Myyjän" hankkimalla 120W valaisimella.
Mielenkiinnolla seuraan kuinka AriM:n testi edistyy...sivuston lopussa on manuaalisesti mittaamani valaisimen spektri.
Nykyään on todella halpoja 90W ja 120W LED kasvivalaisimia myytävänä. Jo hinnan perusteella voi päätellä, ettei kaikki ole ihan niinkuin esitteessä mainitaan.
Esim. halpa 90W UFO:n virran kulutus 60W, samalla LED spektrillä oleva UFO jonka mittasin kotona otti 71W.
Jutustelua voi lueskella:
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=3378.285

- Pekka

19

Vs: LED KASVIVALAISIMIA120W

Tulikos joku näitä hankkineeksi. Olisi mukava kuulla muiden kokemuksia. Minulla kokemukset ovat varovaisen myönteisiä.

20

Vs: LED KASVIVALAISIMIA120W

JanTam kirjoitti:

Tulikos joku näitä hankkineeksi. Olisi mukava kuulla muiden kokemuksia. Minulla kokemukset ovat varovaisen myönteisiä.


Eipäs ole tullut itse hankittua, vaikka kiinnostusta toki olisi. Tosin nyt taas alkaa tuota auringonvaloakin ikkunoista tulemaan, niin sitä tulee hyödynnettyä mahdollisimman paljon. Noita LED:jä tuntuu tosiaan olevan monen tasoisia markkinoilla. Kiinalaiset laittaneet halpoja ledejä kalliimpiin kuoriin yms... Eli tarkkana saa olla jos alkaa Kiinasta tilailemaan.

Tuolla Chilifoorumilla oli kiinnostava Fataliin Led lamp test! Joka ainakin sai minut vakuuttuneeksi ledien hyvyydestä. Tuo Fataliin 90w "ufo" valaisin on hankittu, nyt jo edesmenneestä Viherpeukku myymälästä. Sillä pystyy valaisemaan jutun mukaan tehokkaasti 1,2m halkaisijaisen alueen. Eli valaisimesta lähtevän valon kulma on ilmeisesti 120 astetta. Noissa halvemmissa, jotka ovat samanlaisessa kuoressa saattaa olla vain 45 astetta, eli huomattavasti pistemäisempi valo.

Kysymys Myyjälle: Missä kulmassa tuon 120w valaisimen valo lähtee?

"It is art for art's sake." - S. Holmes

21

Vs: LED KASVIVALAISIMIA120W

Paapise Masa kirjoitti:
JanTam kirjoitti:

Tulikos joku näitä hankkineeksi. Olisi mukava kuulla muiden kokemuksia. Minulla kokemukset ovat varovaisen myönteisiä.


Eipäs ole tullut itse hankittua, vaikka kiinnostusta toki olisi. Tosin nyt taas alkaa tuota auringonvaloakin ikkunoista tulemaan, niin sitä tulee hyödynnettyä mahdollisimman paljon. Noita LED:jä tuntuu tosiaan olevan monen tasoisia markkinoilla. Kiinalaiset laittaneet halpoja ledejä kalliimpiin kuoriin yms... Eli tarkkana saa olla jos alkaa Kiinasta tilailemaan.

Tuolla Chilifoorumilla oli kiinnostava Fataliin Led lamp test! Joka ainakin sai minut vakuuttuneeksi ledien hyvyydestä. Tuo Fataliin 90w "ufo" valaisin on hankittu, nyt jo edesmenneestä Viherpeukku myymälästä. Sillä pystyy valaisemaan jutun mukaan tehokkaasti 1,2m halkaisijaisen alueen. Eli valaisimesta lähtevän valon kulma on ilmeisesti 120 astetta. Noissa halvemmissa, jotka ovat samanlaisessa kuoressa saattaa olla vain 45 astetta, eli huomattavasti pistemäisempi valo.

Kysymys Myyjälle: Missä kulmassa tuon 120w valaisimen valo lähtee?

Kiitoksia kysymyksestä.
120W ledien valaisu kulma on sinisillä (450nm/410nm) 120astetta ja punaisilla (630nm/660nm) 90astetta.