1

Aihe: snoren halkometsä.

Tässä töpössä on esiteltynä meikäläisen nykyiset (ja tulevat) bonsait tai pitäisikö niitä kutsua risukasoiksi tai haloiksi..
Mistään en mitään tiiä, mutta oppia yritän kovasti. Teidän avullanne saadaan varmasti munkin vitsoista jotain smile

Ensimmäisenä esittelyssä on tänä päivänäkin (toistaiseksi) elossa oleva mallsaini, kiinanjalava Ulmus parvifolia.

http://i256.photobucket.com/albums/hh190/snore05/huonekasvit/IMG_6544.jpg

Tämä tuli hankittua Honkkarista. Koitan saada tuota multapaakkua pidettyä jotenkin kosteana kunnes saan kyhättyä uuden maa-aineksen juurille..


R.I.P. Hullut Päivät -bonsai, varjoviikuna Ficus microcarpa.

http://i256.photobucket.com/albums/hh190/snore05/huonekasvit/IMG_3415.jpg

R.I.P. Kaivokukka -bonsai, Serissa

http://i256.photobucket.com/albums/hh190/snore05/huonekasvit/IMG_3258.jpg


Näistä voisi ajatella tehdä jotain..:

Kirjavalehtinen limoviikuna, Ficus benjamina 'Golden princess'
http://i256.photobucket.com/albums/hh190/snore05/huonekasvit/PICT7961.jpg
Tämä ei ole noin tuuhea enää, mutta pieni leikkely saa ihmeitä aikaan, toivottavasti.

Pienilehtinen limoviikuna, Ficus benjamina 'Natasja'
http://i256.photobucket.com/albums/hh190/snore05/huonekasvit/IMG_3144.jpg
Tuo taas on kasvanut tuosta jonkin verran (mitenköhän mul on näin vanhoja kuvia..?). Samassa purkissa on 3-4 puuta, joten nämä voisi liittää yhteen ens alkuun..

Jokin kääpiösitrus
http://i256.photobucket.com/albums/hh190/snore05/huonekasvit/IMG_5395.jpg
(Hieman huono kuva, mutta koittakaa kestää..) Tämäkin voisi olla kokeilemisen arvoinen. Tai sitten ei..

Ja sitten ehkä järjettömin idea ikinä. Saada melkein 2 metrisestä limoviikunasta (Ficus benjamina) puun näköinen.
http://i256.photobucket.com/albums/hh190/snore05/huonekasvit/PICT8341.jpg
Sain tämän ilmaitteeksi. Toinen puoli vain oli ollut ikkunaan päin, joten toinen puoli on hieman kalju. Jotain saman tyylistä kuin kiinanjalavalla.. Mihinkään pieneen ruukkuun en ajatellut sitä yrittääkään tunkea, kunhan sen saa jotenkin enemmän puun näköiseksi niin olen enemmän kuin onnellinen.

Tallissa on talvehtimassa läjä pikku-vaahteroita, pikku-jalavia, mini-kuusi, pikku-syreeni.. ja olikohan muuta.


Jotkut varmaan tietääkin, että täällä vallitsee aikamoinen viidakko. Tässä osa siitä:

http://i256.photobucket.com/albums/hh190/snore05/huonekasvit/10633_151222073826_820968826_260479.jpg

Kosteutta löytyy yli 60%. 380-litranen akvaario jaksaa antaa kosteutta lisää ja papukaijat levitellä ruokasiemeniään ja höyheniään.Risuja ja ruusuja otetaan mielellään vastaan smile toki myös ideoita kasvien hoidosta, suunnittelusta ja sen semmosesta.

2

Vs: snoren halkometsä.

Kiva viidakko sulla. Tuntuuko joskus siltä, että hommat laajenevat vähän niin kuin vahingossa aika paljon laajemmiksi kuin oli meininki? Itselleni tuttu tunne.

Rakentelin aikoinaan isommista fiikuksista bonsaita, mutta ei niistä näin jälkikäteen katsottuna ole jäänyt paljon jäljelle. Oksat eivät niihin oikein tahdo kasvaa kohdilleen, kasvua on lähinnä latvassa. Erilaisilla varttamisilla toki onnistuu.

Toi hullujen päivien fiikus on rungoltaan kaunis. Näitä aina parjataan, mutta kyllä näissäkin on oikein kehityskelpoisia puita, ja sitäpaitsi halpoja, ja helposti saatavilla. Itselläni on haasteena ollut saada oksat pysymään tuuheina näillä fiikuksilla.

3

Vs: snoren halkometsä.

Onhan tuo viidakko laajentunut aikalailla kun muutettiin nykyiseen omakotitaloon.. smile Mutta on tuosta kasvien lisäämästä kosteudesta ollut hyötyä (ja toki hieman haittaakin..) niin ihmisten kuin eläintenkin kannalta. Ite ainakin tykkään tuosta vehreydestä. Kesällä kun melkein kaikki kasvit ovat ulkoilemassa, niin jotenkin täällä sisällä tuntuu olevan aika autiota ja tylsän näköistä (eikä niin värikästä..).

Kunhan tuohon isoon limoviikunaan saa edes tuuheutta (reilusti) lisää, niin sekin olisi jo plussaa. Nyt pimeällä ajalla se on varistanut lisää lehtiään, joten pitäisi varmasti lisää valaistusta jostain keksiä hmm

Munkin mielestä tuo Hullujen Päivien fiikus oli ihan nätti. Harmi vain että päätin kokeilla juurruttaa sitä kiveen kiinni. Kuivui pikkuinen pystyyn sad

Kiinanjalava on ollut jo jonkin aikaa uudessa kasvualustassaan. Kaikki lehdet on kuivunut pois.. Koitetaan nyt elvytellä sitä sitten..

4

Vs: snoren halkometsä.

Ei kuulosta hyvältä kiinanjalavan kohtalo. Pussihoitoa sille voit kokeilla, eli laittaa kirkkaan muovipussin koko kasvin ja ruukun päälle. Onhan se kiinanjalava sitkeä sissi.

Onko pohjareiästä valuva vesi kirkasta vai harmahtavaa, eli liukeneeko savi? En usko että kasvi on ehtinyt maa-aineksesta kärsiä, vaikka vähän liukenisikin. Kysyn vain mielenkiinnosta, että pitääkö itsekin kokeilla tuota uusiksi.

Lisävaloa suosittelen. Kasvit eivät etene talvella ilman, vaan taantuvat. Vähäinenkin valo helpottaa kasvien selviytymistä yli talven. Ilman valoa talvet ovat kasvihommien kannalta vain kevään odottelua. Kunnon valoilla kasveille ei vuodenajalla ole enää niin merkitystä. Silloin voi istutellakin mihin aikaan vuodesta huvittaa.

Pienoisloisteputket voi olla hyvä hätäapu, esim. Bauhausista löysin Osramin 23W spiraaliloisloisteputken, joka on sävyltään kylmä valkoinen (840). Hyvää siinä on tietysti se, että sen voi ruuvata mihin tahansa normaaliin lampunkantaan. Eli valaisimeksi kelpaa esim. kirjoituspöydän lamppu tms. Lämmin valkoinenkin kyllä käy hätäavuksi. Lähikaupasta ei tahdo muita saadakaan.

5

Vs: snoren halkometsä.

Luulenpa että kiinanjalavalle riittää että muistan katsoa maa-aineksen kosteuden joka päivä... Toivottavasti tämäkin tapaus on sitkeä.

Eipä ole vettä tullut pohjarei'istä, joten paha mennä sanomaan.. Ens kerralla lorautan vettä niin paljon, että näkee sen veden värin.

Tuo lamppujen valikoima lähikaupoissa on kieltämättä aivan surkea. Täällä päin ei tietojeni mukaan mitään lamppuliikettä ole, joten joutuu matkustamaan kauemmas jos haluaa löytää etsimänsä hmm Tuo iso limoviikuna onkin mun vitriinin vieressä. Vitriinissä mulla on joitakin kasveja (tuli hankittua tuo vitriini aikoinaan, jotta sinne saisi suuremman ilmankosteuden, mutta toimii nyt kasvien "turvapaikkana" papukaijoilta), joten siinä on 2-putkinen loisteputkivalaisin. Päivällä limoviikuna saa valoa ikkunasta ja myöhemmin sitten hajavaloa sieltä vitriinin valaisimesta. Valaisimessa tosin on p*skat putket, mutta silti tuo Ludisia discolor -maaorkidea aukaisi nuppunsa ja kukkii nyt... Raahasin toisen ikkunan eteen (joka on kesäisin aivan mielettömän paahteinen paikka) hyllykön, johon sain pienimmät kasvit laitettua. Hyllyjen alle olisi hyvä laittaa jotkut lamput, mutta niiden pitäisi olla sen verran littania ettei vie kasveilta tilaa.. Millainenkohan valo on niissä Osramin Dot-It lampuissa? Patterit niihin ei taida maksaa maltaita..

6

Vs: snoren halkometsä.

Dot-It on ihan uusi mulle. 0,23 wattia sanoo Osramin sivut. Ei sillä kait mitään tee? Pienoisloisteputkia on sellasia lättymallisiakin, ja onhan T5-putket tosi ohkaisia. Ahtaaseen paikkaan mahtuu myös tavallinen putki, kun laittaa ilman runkoa.

7

Vs: snoren halkometsä.

Mun tiedon mukaan wattimäärä ei ole oleellinen, vaan sen valon väri... Nooh, surffaillaan netissä ja punnitaan eri valaisin systeemejä..

8

Vs: snoren halkometsä.

Noo, kyllä watit tehon kertoo, vaikkei ne sinällään mitään sanokaan valon sopivuudesta kasveille.

9

Vs: snoren halkometsä.

Niin.. Noh, mulla sattuu jossain olemaan kaksikin kappaletta noita Dot-It lamppuja, pitää vain patterit niihin vaihtaa. Testaillaan niitä nyt sitten..

Yhden hyllyn alapuolelle kiinnitin vanhan akvaariovalaisimeni. Sen alla nyt ovat lihansyöjäkasvini ja kiinanjalava. Putkena toimii vanha Sylvania Aquastar ja on kasveista 5-10cm päässä, joten pitäisi riittää ihan hyvin.. Tarvitsee vain jonkun häikäisysuojan, kun en kotelon kanssa sitä laittanut.

10

Vs: snoren halkometsä.

Tuli sitten lorautettua sen verran sitä vettä tuonne kiinanjalavan ruukkuun, että vesi tuli pohjarei'istä ulos. Ihan kirkkaalta näytti mun silmään..

11

Vs: snoren halkometsä.

Dodii. Muutama lehti onkin jo avautunut kiinanjalavassa ja silmuja on vaikka kuinka smile

12

Vs: snoren halkometsä.

Lisää on lehtiä avautunut kiinanjalavassa. Uusia oksiakin on kasvanut! smile

Kääpiösitrus taas on "hieman" huonossa hapessa. Saapi nähdä pystyykö sen vielä pelastamaan..

13

Vs: snoren halkometsä.

Voi vitsit! Oon sitten aikas hyvä.. Oon tappanu kiinanjalavan ja limoviikuna 'natasja'n ja kirjavalehtisen limoviikunan neutral

Pistin limoviikunat (siis 'natasja' ja kirjavalehtinen) samaan purkkiin ja villalangalla sitten pistin rungot yhteen. Kastelin aivan normaalin tapaan, mutta silti nuo pirulaiset meni ja mädännytti juurensa. mad

Kiinanjalava taas.. TopKatti kissanhiekka ei sitten tainnut olla hyvä. Jalava kuivatteli lehtiään vaikka hiekka oli vielä kosteeta. Onneks syntyi 4 kissanpoikasta niin menee loput kissanhiekat hyvään käyttöön..

Noh, onneksi kevät tulla tupsahti niin heräs tallista luonnonpuut. Lisäksi tuli hankittua oliivipuu ja mastiksipistaasi. Ovat nyt jo aika pikkupuun näköiset, joten jos saan moiset pidettyä hengissä niin niistä voisi ajatella jotain.

Kuvia löytyy tuolta. Pikkukuusi ja kataja olivat koko talven hangen alla. En edes muistanut noita kun vasta sitten kun lumet sulas. Hyvin ovat talvehtineet smile