1

Aihe: Pari valaisinjuttua

On osunut silmään pari uutta valaisinta, jotka vaikuttavat lupaavilta.

Biltemasta saa 3*36W pienoisloisteputkivalaisimen 4000 Kelvinin putkilla (kylmä valkoinen) hintaan 69,-. Aika ruma, mutta jos sen kotelon jemmaa, voisi olla aika loistava pieneen valolaatikkoon.

Bauhaus on päivittänyt halpisloisteputkivalaisintaan, 1*36W 120cm valaisinrunko tulee nyt elektronisella kuristimella, eli toimii ilman sytytintä ja pitäisi olla tehokkaampikin. Ovat aika älyttömän pieniä ja siistejä. Runko-osa on suunnilleen putken paksuinen. Hinta edelleen kummallisen halpa 8,95.

2

Vs: Pari valaisinjuttua

Tässäpä lupaava tulokas: LINK.
15W kasviloistarilla varustettu roikkuva valaisin, jossa kunnollisen näköinen heijastin. Hintaa 23,45.

Sähkönkulutus noin kympin vuodessa, kun 15h päivässä päällä.

Jostain syystä väittävät että max. 15W putkelle... Hassua.

3

Vs: Pari valaisinjuttua

Kyllä tuollaisia Artco kasvivalaisimia on ollut jo muutaman vuoden myynnissä muissa liikkeissä, joten ei mikään kovin uusi tulokas ole kylläkään. Itselläni on ollut muutaman vuoden tuollainen 15w Megaman kasviloistari, silloin kun ostin sen oli myös 11w malli myynnissä. Tosin minulla tuo kasviloistari ei ainakaan mitään ihmeitä ole saanut aikaan. Vaihdoinkin sen viime talveksi normi 30w Cool White e27 kantaiseen loistariin. Tiedä sitten toimisiko kaksi 15W kasvisloitaria paremmin kuin tuo yksi cool white.

"It is art for art's sake." - S. Holmes

4

Vs: Pari valaisinjuttua

Ai jaa, multa olivat livahtaneet ohi. Uusia sitten vain minulle.

Spektri vaikuttaa hyvälle, tosin tuon linkin takana olevassa graafissa numerot ovat siirtyneet, joten paha sanoa onko punaisen tolppa hyvä 660 vai normaalimpi ~620nm.

15W on vähän, ei sillä montaa kasvia valaista. Hyvä heijastin kuitenkin.

5

Vs: Pari valaisinjuttua

Löysin Megamanin esitteen, jolla saa synkattua spektrigraafin. Nuo vaakaviivat osoittavat välit 400-500nm ja 600-700nm. Punaisen ja sinisen piikit ovat siis niin kohdallaan kuin olla ja voi. Tästä ei sen puoleen enää valo parane. Muutkin aallonpituudet ovat kasveilla käytössä, joten jatkuva spektri on vain hyvä asia (verrattuna ledeihin siis).

Ainut miinus minkä löydän on se, että yli 700nm valoa on jonkin verran. Tämä valo aiheuttaa pitkiä lehtien välejä. Jos tätä lamppua komppaisi 660nm ledivalolla, vaikutus pienenisi.

Megaman tekee 20W versiotakin tästä, jossa on heijastin sisäänrakennettuna. Täällä näyttäisi olevan kaupan runsaan kahdenkympin hintaan. Saksassa, rahdit sitten tekevät kyllä jotain (27€ tuossa kaupassa). Valaisin ei sitten paljon maksakaan.

20 wattia ei ole paljon. Ehkä kolmella valaisisi puoli neliömetriä.

6

Vs: Pari valaisinjuttua

Tietääkö joku mitä noi Induktio kasvivalaisimet oikein on? http://tmivainopakkala.markkina-avain.f … alaisimet/

Kovat on lupaukset (niinkuin yleensä) ja aika kova on hintakin ainakin vielä. Aika lähellä loisteputkilamppua tuntuisi olevan nuo, mutta onko ne nyt sitten uudempaa ja paranneltua tekniikkaa.

Tarve olisi hankkia lisää keinovaloa, kun ei tahdo nuo rehut oikein enää mahtua noiden nykyisten alle. Mutta aika pähkinöinä olen tässä ollut, että mitä sitä kantsis ostaa. Perinteiset loisteputket olisi tietysti helppo ratkaisu, mutta ekologisemmat Ledit kiinnostaisi enemmän. Ledeissä on vaan niin monen näköisiä väriyhdistelmiä tarjolla, että todella vaikea niistäkään mitään tolkkua ottaa. Tuntuu ettei valmistajatkaan oikein tiedä mitä ledejä niihin valaisimiin pitäisi laittaa ja toinen juttu on että onko ne ledit sitten loppupeleissä niitä mitä on luvattu... Sen verran arvokkaita nuo on että haluaisi ostaa kerralla kunnollisen.

"It is art for art's sake." - S. Holmes

7

Vs: Pari valaisinjuttua

Hmmm, vai induktiovalaisimet....ensimmäistä kertaa vasta kuulen noista....paljon  tosiaan muistuttaa loisteputkia...ja ovatpa törkeän hintaisia vehkeitä....

Tuolla sivuilla kovasti hehkuttavat, että ajaisi saman asian kuin monimetalli tai suurpainenatrium valaisimet (400w)...enpä oikein usko tuohon...monimetalli/natrium valaisimien valon intensiteetti ja läpäisykyky (siis kuinka syvälle lehvästöön valo on vielä tehokas ja hyödyllinen kasveille) ovat edelleen huomattavasti paremmat...vaikka molemmissa olisi saman verran watteja...

Sulle Masa suosittelen kyllä tuollaista monimetalli tai natrium valaisinta....näiden valaisimien kanssa tosin täytyy järjestää jonkinlainen tuuletus, sillä valaisimet tuottavat huomattavan määrän lämpöä....250 w kanssa tuskin ei vielä kummoista tuuletusta tarvitse, mutta jos valaisimesta löytyy tehoja jo sen 400 w niin sitte pitäis sitä tuuletusta olla...nämä valaisimet antaa ehdottomasti parhaan kasvun...

Molemmissa valaisimissa on kieltämättä etunsa....Induktiot tai ledit ovat halvempia käyttää ja tuottavat vain hyvin vähän lämpöä...

“Don’t make your tree look like bonsai, make your bonsai look like tree” - John Naka

8

Vs: Pari valaisinjuttua

Chilifoorumin induktiovalaisin -keskustelu: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7104.0

9

Vs: Pari valaisinjuttua

Jaha uutta opiskeltavaa taas. Kylmäkatoditkin ovat kuulemma tulossa.

MH ja SPN on käsittääkseni poikaa silloin, kun tarvitaan todella korkeata valon intensiteettiä. Paapine, oletko itse tyytyväinen siihen kasvuun, mitä loistareilla olet saanut? Ainakin sun puut mitä olen nähnyt näyttävät terveiltä ja kasvu näyttää riittävän tiheältä.

Aika monelta olen kuullut mielipiteen, että MH/SPN ei suinkaan ole parempi per kulutettu watti kuin loisteputki, vaan niillä saadaan kätevästi enemmän watteja/valaistustehoa yhdestä valaisimesta. Mun kokemukset MH-valaisimista on huonoja, verrattuna loisteputkiin. SPN lienee aika viraton bonsaitarkoitukseen, koska se tuottaa pitkiä lehtien välejä.

10

Vs: Pari valaisinjuttua

JanTam kirjoitti:

Paapine, oletko itse tyytyväinen siihen kasvuun, mitä loistareilla olet saanut?

Jaa-a ihan kohtuullisen tyytyväinen olen ollut, mutta mielestäni kasvu saisi olla hieman tiheämpää ja lehdet pienemmät. Mulla on ihan perus cool white putket tuossa. Tuo mun valaisin on tuommonen kaupan katosta otettu valaisin, jossa on kuristin siinä samassa nipussa ja se käy aika kuumana, jonka alla olen huomannut että puut kasvaa huonommin.

Noissa induktio kasvivalaisimissa huomio kiinnittyi siihen että se tuottaa 660nm sekä 450nm värispektrejä, semmoisia kunnon loisteputkia on aika vaikea löytää. Tuo megaman kasvilamppu vaikka hyvä spektrinen on, niin on aika hankala käytössä. Niitä pitäisi olla ainakin kymmenen ja hyvät heijastimet niille vielä. Sittenkin nuo sykkyrälle pyöritetyt CFL-lamput häviää perinteisille putkille. Tuo Induktiovalaisin ei varmaan ole teholtaan sen kummempi kuin loisteputket. Käyttöikä on vain pitempi, loisteputkethan pitäisi vaihtaa kerran vuodessa. Samaa myrkkyä molemissa on sisällä.

Nuo kasveille oikean spektriset valot on kyllä niin kamalan värisiä, että ne on pakko saada jonnekin laatikkoon tai komeroon poissa silmistä. Natikassa on yhtä kauhea se valo ja sen kuumuuden takia se on hankala mihinkään pömpeliin laittaa, enkä sellaista tule kyllä hankkimaan. Tuollaisessa pömpelissä on sekin hyvä puoli että seinistä heijastuu jonkun verran valoa takasin päin puille.

"It is art for art's sake." - S. Holmes

11

Vs: Pari valaisinjuttua

Rikkiplasmalamput ovat kuulemma tulossa kanssa. "Rikkiplasmalamppu oli tutkimuksen mukaan ylivoimaisesti paras valaisin kasvien kasvuvaiheessa." http://fi.wikipedia.org/wiki/Rikkiplasmalamppu Tiedä sitten pitääkö tuota lähestyä jo hitsausmaski päässä... Muutenkin on noiden tehokkaiden lamppujen, varsinkin ledien kohdalla puhuttu ns. blue-light-hazard riskin kasvusta.

Katselin noita akvaarioloisteputkia ja tällainen osui silmään: http://www.petshop.fi/aquarium_accessor … pical.html

"It is art for art's sake." - S. Holmes

12 Viimeksi muokannut JanTam (02.03.2010 21:19:57)

Vs: Pari valaisinjuttua

Joo rikkiplasmalamputhan onkin sitten ihan eri sarjaa, tossa sun linkissä sanottiin, että hyötysuhde on jotain 95%. On vaan nuo 700W lamput turhan järeitä, ja kuten myyjäkin sanoo täällä, naurettavan kalliita. Ehkä sitten tulevaisuudessa. Yksi valaisin veisi sähköä ~400 eurolla vuodessa. Noh, jos oikein yrittää kiemurrella, voihan sitä ajatella, ettei se ole kuin vähän yli euro päivässä. Kasvien hoito yhdessä läjässä ei ole kyllä hauskaa ollenkaan.

Kyllä akvaarioputkissa on hyviä ehdokkaita. Aquarelle ei kaiketi sitten olekaan niin loistelias, koska siinä punaisen piikki on jotain 620-630 nm muistaakseni. Tuossa se olisi paremmin kohdallaan. Tuo ei myöskään näyttäisi menevän yli 700 juuri ollenkaan, ja sen pitäisi merkitä lyhyitä lehtivälejä. (Sylvania Gro-Lux on hyvä myös, Sauraman keräämiä muita akvaariolamppujen spektrejä.)

Käytin aikoinaan ennen MH-kauttani erilaisia yhdistelmiä loisteputkia, esim. yksi hyvin sininen akvaarioputki, (aqua-glo muistaakseni), päivänvaloputki ja tavallinen kasviputki (3*58W siis). Hyvin ne toimivat, monta vuotta kesti ennen kuin pystyin myöntämään itselleni, että olivat parempia kuin 2*400W MH. Joku toinen pääsee tietysti toisenlaisiin tuloksiin! Tässä on monta muuttujaa.

Lämmöntuotto oli niin suurta, että tarvittiin tuuletin samassa ajastimessa, joka piti huolen siitä, että kasvien ympärillä oleva kostea ilma puhallettiin tehokkaasti muualle. Kuiva ilma aiheuttaa sen, että kasvit joutuvat sulkemaan jotain huokosia, jonka seurauksena ne eivät pystykään yhteyttämään. Valoa siis on, mutta kasvit eivät pysty käyttämään sitä hyväkseen. Terraarion tapaiseen ratkaisuun noita valonheittimiä ei voi laittaa, koska ne lämmittävät liikaa (lämmitystehoa on jotain 600W).

Kasvihuoneen tapaisessa kosteassa ympäristössä MH/SPN varmasti toimii paremmin.

13

Vs: Pari valaisinjuttua

JanTam kirjoitti:

Joo rikkiplasmalamputhan onkin sitten ihan eri sarjaa, tossa sun linkissä sanottiin, että hyötysuhde on jotain 95%. On vaan nuo 700W lamput turhan järeitä, ja kuten myyjäkin sanoo täällä, naurettavan kalliita. Ehkä sitten tulevaisuudessa. Yksi valaisin veisi sähköä ~400 eurolla vuodessa. Noh, jos oikein yrittää kiemurrella, voihan sitä ajatella, ettei se ole kuin vähän yli euro päivässä. Kasvien hoito yhdessä läjässä ei ole kyllä hauskaa ollenkaan.

Niin kyllähän noi versiot mitä nyt on tarjolla ovat liian järeitä ja kalliita. Mutta ehkä niitä tulee tulevaisuudessa pienempiä versioita. Tuolla Väinö Pakkalan sivuilla on rikkiplasmalamput osio jo olemassa, että olisko sinne tulossa jotain... Tuommonen tehokas pistemäinen valo voisi olla rungon kasvatusvaiheessa hyvä, kun puun pitäisi antaa kasvaa vapaasti, jolloin sitä on hankala tunkea loisteputkien alle. Tuommoinen 15w lamppu voisi olla jo varsin tehokas yhdelle kasville. Tiedä sitten onko tuo oikein mikään asuinhuoneisto valaisin, äänikin on kuin mikroaaltouunissa. Tai pystyykö tuolla tekniikalla pieniä lamppuja rakentamaan laisinkaan...

"It is art for art's sake." - S. Holmes

14

Vs: Pari valaisinjuttua

Paapise Masa kirjoitti:

Katselin noita akvaarioloisteputkia ja tällainen osui silmään: http://www.petshop.fi/aquarium_accessor … pical.html

Kattelin tuota original tropicalia lisää ja sehän vaikuttaa kyllä tosi hyvältä. Tuolta saisi samasta kaupasta Gro-luxia, joka taitaa olla todella hyvä kasvilamppu. Hyvät Arcadian heijastimet sieltä löytyy myös. Hain kyllä kauppaa Suomestakin, mutta ei löytynyt heti. Vähän voi ekstraa maksaa jos Suomesta tilaa, mutta ei liikaa. Toimitus Saksasta taisi olla "omalla vastuulla".

Gro-luxista oli ennen rumasti pakattu versio, jonka tukkupakkaus on 25 kpl, ja sitten erikseen koreassa paketissa nämä akvaarioputket. Sama putki kuitenkin.

Kävin aika monta kasviputkea läpi, ja melkein kaikissa piikki punaisella puolella on n. 620 nm kohdalla. Tuossa Original Tropicalissa ja Gro-luxilla piikit ovat paremmin kohdallaan. Original Tropicalia olen akvaariossa käyttänyt aikoinaan, ja sen valo on muistini mukaan aivan siedettävä.

Suoraan sanoen ihmetyttää, miten hyvin kasvit kasvavat ihan noilla perusputkilla, kun ei spektri ole siellä päinkään kuin kasvien tarve ja kasviputkien tarjonta. Seuraavaksi aion kokeilla laittaa kaksi kasviputkea ja yhden päivänvalon/kylmän valkoisen, ja katsoa seuraavat puoli vuotta, miltä vaikuttaa.

15 Viimeksi muokannut JanTam (17.03.2010 21:55:27)

Vs: Pari valaisinjuttua

Ostin tuollaisen Original Tropicalin, muistin sen väärin, kyllä se on ihan kasviputki. Sauraman testeissä niillä on melkis samanlaiset spektritkin Sylvanian Groluxin kanssa. Taitaa olla makuasia kumpaa käyttää. Pari noita ja yksi kylmä valkoinen / päivänvalo värintoistoa parantamassa, niin voisi olla aika hyvä.

Tiedä nyt onko se kylmä valkoinen / päivänvalo tarpeen edes, kasviputkien valo on suorastaan kaunis ledeihin verrattuna.

16

Vs: Pari valaisinjuttua

Onko JanTam opiskellut (tai joku muu) noita uudempia T5-loisteputkia tarkemmin? Puhuvat että pitäisi olla tehokkaampia kuin vanhemmanaikaiset T8-putket. Hintaa niillä on yleensä sekä valaisimissa että putkissa enemmän, paitsi tuolla: http://www.akvaterra.fi/at006.html# josta saisi suurinpiirtein samaan hintaan T5-valaisimen, kuin muissa akvaarioliikkeissä on T8-valaisimet. Jos ei halvempikin kun putket kuuluvat valaisimen hintaan. Tosin tiedä sitten minkälainen spektri noissa Hailean kasviputkissa on. Tyylikkään näköinen valaisin ja heijastinkin löytyy joka tapauksessa, mitä noissa halpisvalaisimissa ei tahdo olla.

Muutenkin meinaan satsata vähän rahaa siihen valaisimeen, kun ajan mittaan suurempi lasku tulee kuitenkin sähkölaskun muodossa. Hyvät heijastimet on ainakin valaisimessa oltava, että saadaan kaikki valo tehokkaasti käyttöön. Noita Bauhaussin halpisvalaisimia oli testailtu tuolla Chilifoorumilla ja olivat valaisuteholtaan olleet aika onnettomia.

Olen ihaillut noita JanTamin valolaatikoita, joten joku semmonen hylly mihin tulee kaksi laatikkoa päällekkäin olisi suunnitelmissa rakentaa tässä kunhan kerkeää. Tuommonen "rehottava" laatikko puhdistaa ja tuo happea varmaan aika kivasti kuivaan huoneilmaan.

"It is art for art's sake." - S. Holmes

17

Vs: Pari valaisinjuttua

Kiitos kehuista. Jään mielenkiinnolla odottamaan toteutustasi, tekemäsi bonsai-alustan perusteella sulla on työn jälki vähän toinen kuin mulla.

Vähän olen opiskellut T5/T8-asiaa. Olen käsityksessä, ettei T5 valaisimilla ole ratkaisevasti parempi hyötysuhde kuin T8-valaisimilla. Akvaariokäytössä ne ovat valtavan hyviä, koska niillä on mahdollista tehdä hyvin matalia ja siistejä valaisinkoteloita. Kapealle putkelle on myös mahdollista tehdä suuntaavampi heijastin.

T5 valaisimien parempi tehokkuus perustuu siihen, että 120cm T8-putki on 36W, 115cm T5 putki on 54W. Noin puolitoistametrisissä putkissa suhde on 58/80W. Valoa per watti ei tule lisää, mutta yhdellä putkella saadaan enemmän watteja. Toisaalta hieman kalliimpia T5-putkia tarvitaan vähemmän, joten se vähän tasii hintaa. Minulla tämä tarkoittaisi sitä, että kun valaisen laatikon kolmella 36W valolistalla, se tekee yhteensä 108W. Aivan saman wattimäärän saisin aikaan 2*54W T5 putkilla, ja suunnilleen saman valomäärän myös.

Akvaariotarkoitukseen myytävät T8-valaisimet ovat aika virattomia, koska niissä ei usein ole minkäänlaista heijastinta. Noihin Akvaterran valaisimia olen itsekin harkinnut, erityisesti kiinnostavat 4*54W ja 2*80W. 80W putkien tarjonta lienee heikkoa, 54W valikoima on jo parempi. Esim Sylvanian Grolux löytyy. Ja varmasti tuo Arcadian Original Tropical myös. Pitäisi kyllä nähdä ensin livenä valaisin, erityisesti heijastin.

Bauhausin valolistojen laatu. Rehevimmän näköinen laatikkoni, jonka pohjalla kodinonni rehottaa, ja jossa kaikki kasvit kasvavat oikein hyvin, on valaistu kolmella Bauhausin listalla, ja niiden mukana tulleilla putkilla. Runkojen mukana tulevat putket vaihtelevat eräkohtaisesti. Viime syksynä ne olivat sävyltään 740, eli kylmä valkoinen (ja huono värintoistoindeksi). Nyt taitavat olla 765, eli päivänvalo. Vähän sinisempi valo ja yhtä huono värintoistoindeksi. Tällaisista halpiksista ei ole mitään saumaa löytää spektrejä, lienevätkö edes kaikki saman värisiä. Tuossa laatikossa on ollut kaksi päivänvaloputkea, ja yksi kylmä valkoinen.

Olen ihan varma, että listojen mukana tulevat putket ovatkin aika huonoja. Ostaisin nuo listat ilman putkiakin, mutta kun kerran mukana tulevat, onhan niitä pihin käytettävä... Nyt on mennyt kolmisen kuukautta tuolla kokoonpanolla, ja vaihdoin juuri Arcadian OT:n yhden päivänvaloputken paikalle (kiitos Masa muuten vinkistä!). Lista putkella maksaa Bauhausissa 8,95. Original Tropical -putki Stockmannilla maksoi 14,90. Hassuahan se olisi, jos tuollainen ehkä euron arvoinen putki kovin kaksinen olisi. Tämä oli testi, ja omaksi yllätyksekseni kasvit ovat kasvaneet ok noillakin putkilla. Jahka vaihdan putkia parempiin, pitäisi kasvun olla vielä parempaa.

Listat itsessään ovat aivan hyviä, vaikkeivat mukana tulevat putket kaksisia olisikaan.

Olen tilannut muutaman Groluxin, ja niitä aion käyttää jatkossa eniten. Jotain luokkaa 12 euroa kpl Länsisähkö-nimisessä liikkeessä Helsingin Lauttasaaressa.

18

Vs: Pari valaisinjuttua

JanTam kirjoitti:

Akvaariotarkoitukseen myytävät T8-valaisimet ovat aika virattomia, koska niissä ei usein ole minkäänlaista heijastinta.

Erikoista ettei niihin tehdä heti kunnon heijastimia, kun luulisi että akvaariokäytössäkin haluttaisiin kaikki valo suunnata sinne akvaarioon. Tietysti siihen on sitten helppo myydä valaisimen mukaan lisähintaan Arcadian heijastimet... Tommosessa bonsailaatikko käytössä tosin ei valaisimen tarvitse välttämättä olla koteloitu, jos ei sitten halua sellaista rakentaa mihin voi sumutinpullolla sumutella.

Joten tuommoinen Arcadian loisteputkirunko, missä tulee tommoset "kumitutit" putken päihin + Arcadian heijastin taitaa olla paras vaihtoehto noista Akvaarioliikkeiden T8-valikoimista. Noi Arcadian heijastimet on vissiin aika tehokkaita?

"It is art for art's sake." - S. Holmes

19

Vs: Pari valaisinjuttua

Paapise Masa kirjoitti:

Erikoista ettei niihin tehdä heti kunnon heijastimia, kun luulisi että akvaariokäytössäkin haluttaisiin kaikki valo suunnata sinne akvaarioon. Tietysti siihen on sitten helppo myydä valaisimen mukaan lisähintaan Arcadian heijastimet...

Ei ole ollut edes saatavilla parempia valaisimia kuin vasta viime vuosina. Tai onhan niitä nyt ollut ehkä 10 vuotta. Suurimmalle osalle akvaarioharrastajista valot ovat sitä varten, että kalat näkyy. Laadukas valaisin voi olla todella kallis.

Paapise Masa kirjoitti:

Joten tuommoinen Arcadian loisteputkirunko, missä tulee tommoset "kumitutit" putken päihin + Arcadian heijastin taitaa olla paras vaihtoehto noista Akvaarioliikkeiden T8-valikoimista. Noi Arcadian heijastimet on vissiin aika tehokkaita?

Kyllä noi Arcadian rungot on hyviä ja turvallisia. Muistaakseni päissä on nykyään kiinnitys kierteillä, mikä on parannus, koska aika monta kertaa on jäänyt putken pää tutin sisään irrottaessa. Uuden mallin pitäisi olla siinä suhteessa parempi. Koko lampun pää on sillä tavalla vesitiivis, että periaatteessa sen voisi vaikka laittaa veteen.

Jos olen oikein ymmärtänyt, T8-kuristimet ovat edelleen vanhanaikaisia, eivät elektronisia. Tässä menee vähän tehoja hukkaan, tarvitaan sytytin jne. Elektronista saa T5-putkille, se näyttää tältä. Hieno. 2*54W on olemassa.

Arcadian heijastin on hyvä, mutta ei täydellinen. Parempi olisi profiililtaan pikkuisen korkeampi ja oikeasti paraabeli. Meille ei ole mataluus ehkä ihan niin tärkeätä. Ehkä netistä löytyisi. Arcadian on paras mitä olen nähnyt.

20

Vs: Pari valaisinjuttua

Yksi toteutus valolaatikkoa. Sanotaanko 60-70cm korkeana ja 4:llä putkella toimisi varmaan ok.

21

Vs: Pari valaisinjuttua

Jaa-a. 960W T5 loisteputkea.. big_smile

22

Vs: Pari valaisinjuttua

Rupee nuo led-kasvilamputkin yleistymään. Prismassa oli 12w ja 15w kokoisia puna-sini spotteja myynnissä. Hintaa tosin oli vielä aika lailla, 30e ja 50e. Ei taida kuitenkaan olla sen parempia kuin esim. tuo megamanin 15w CFL-lamppu?

"It is art for art's sake." - S. Holmes

23

Vs: Pari valaisinjuttua

No jopas. Olisin luullut että ei vielä vuosiin tavarataloissa.

Jostain syystä minulla kasvit kasvavat selkeästi paremmin loisteputkien alla. Se on vähän tylsää, kun tuli 10 kpl ledilamppuja hankittua. Olisi ollut niin hi-tech. En kuitenkaan osaa ottaa ehdotonta kantaa, että näin on. Kasvu on ledeillä kompaktimpaa, ja sikäli meille sopivaa. Jotenkin tuntuu, että kasvu kärsii joidenkin aallonpituuksien puuttumisesta.

24

Vs: Pari valaisinjuttua

Tuollaisessa muodossa kun noita hyvän värisiä ledejä saisi: http://www.arcadia-uk.info/product.php? … =&id=4, niin voisi saada järkevän kokoonpanon tehtyä. Noista ledilampuistakin saa kyllä rakenneltua, mutta noihin lamppuihinhan tarttee vielä valaisimet tai lampunkannat ja johdotukset vähintään, että ne saa palamaan. Sit pitäisi vielä jonkinlaisella nipistimellä tai jollain saada se lamppu pysymään ja kohdistettua optimaalisesti kasveille.

Tai miten JanTam sinä laitoit nuo 10 kpl ledilamppuja? Jos noiden ledilamppujen hinta laskee nykyisestä niin, voisi alkaa miettiä sellaistenkin virittelyä...

"It is art for art's sake." - S. Holmes

25

Vs: Pari valaisinjuttua

JanTam: Mimmoisia led-lamppuja oikein hankit?
Jos ei ole käytössä niin harkitse myymistä ja ilmoita hintapyyntösi tänne.