126

Vs: Suuri Kilpailu - Bonsai siemenestä!

JanTam on kyllä oikeassa tuon ajan suhteen. Siemenestä kun aloittaa niin puun pitäisi antaa kasvaa suhteellisen vapaasti ja rauhassa aluksi, johon tuo reipas pari vuotta on lyhyt aika. Vapaasti kasvattamisen jälkeen kun rungossa alkaa olla riittävästi paksuutta jne. niin voi aloittaa sen bonsain kasvattamisen ja muotoilun.

Mutta arvostellahan voi monella tapaa. Esimerkiksi kenen taimi on kasvanut nopeiten, paksuin runko tai muuten vaan lupaavimman näköinen puun alku. Mutta bonsaita ei saa aikaiseksi näin lyhyessä ajassa kuin kikkailemalla. Kymmenen vuottakin voi olla monessa tapauksessa liian lyhyt aika, enkä itse ainakaan kannata mitään tolkuttoman pitkiä kisoja kun lyhyetkään kisat eivät tahdo toimia.

Mutta, mutta. JanTamin tamarindi näyttää kyllä hyvälle. Joten ääni sille.

Oma granaattiomena viritys on vielä hengissä, osittain ainakin. Muutama taimi on kuollut ja juuri tuolta ratkaisevilta alemmilta "oksilta". Jos se hengissä säilyy niin ensi keväänä pitää yrittää jotain uutta muotoilua. Koko komeus näyttää tismalleen samalle kuin edellisessäkin kuvassa, joten en jaksa alkaa sitä kuvaamaan.

"It is art for art's sake." - S. Holmes

127

Vs: Suuri Kilpailu - Bonsai siemenestä!

Noh, mun ääni menee sitten Paapisen Masalle. Perusteluna runko. Taidan yrittää tehdä tuommoisen kanssa. Osui muuten silmään jossain kirjassa granaattiomena, jonka runko näytti tuolla tavalla tehdyltä.

128 Viimeksi muokannut JanTam (01.07.2012 10:17:07)

Vs: Suuri Kilpailu - Bonsai siemenestä!

Tämä ei se kuva jonka näin, mutta osui silmään sitä hakiessa! Eiköhän se tämäkin ole tehty runkoja yhdistämällä.
granu

Kotoisin kirjasta Harry Tomlinson: The complete book of bonsai.

129

Vs: Suuri Kilpailu - Bonsai siemenestä!

Tai sitten ei. Granaattiomenalla kasvaa iän myötä tuommoinen kierteinen ja halkeillut runko. http://bonsai.forumieren.de/t395-rohwar … a-granatum tuolla foorumilla muutama granaattiomena, missä näkyy hyvin Wanhojen granaattiomenien runkoja. Tai sitten tuo Tomlinsonin kirjan runko on tehty yhdistelemällä. Paha noista on mennä sanomaan ja onko sen niin väliäkään...

"It is art for art's sake." - S. Holmes