1

Aihe: Bonsai lajikkeet ja hoito aloittelevan käsissä?

Tervehdys, rekisteröidyin juuri, sillä pitkäaikainen unelmani on toteutumassa! Olen saamassa oman ensimmäisen bonsaipuuni ensi viikolla, ja kyselisin paria asiaa aiheeseen liittyen. smile

1. Miten tunari joka tappaa kultaköynnöksenkin, saisi bonsain pysymään elossa?
2. Mitä bonsaita suosittelisitte aloittelijalle?
3. Varasin todella miniatyyrin bonsain, jonka lajiketta en tiedä, sillä on puolukanlehtien kaltaiset lehdet, ja sen oksat hapsottavat joka suuntaan. Kukat ovat mitättömät, pienet ja valkoiset. (Voisiko olla Carmona?)
4. Kun bonsai tulee, pitäisikö se vaihtaa uuteen ruukkuun? (Jotkut sitä mieltä että pitää, jotkut ei.)
5. Onko jossain olemassa eri lajikkeista selkeää piirroskarttaa?
6. Kuinka usein bonsaita tulisi kastella? Onko hyvä jos kastelen joka päivä samaan aikaan + sumutan, vai onko liikaa? (Ristiriitaista tietoa lukenut, mutta johtunee lajista?) Tiedän ettei illalla saa sumutella.

7. Mitä tarkoittaa: "upottaa ruukku veteen?"
8. Monessa kohtaa sanotaan, ettei oksia ja lehtiä saa leikata samalla kertaa, ..Miten hemmetissä leikkaan oksia niin ettei lehtiä lähde mukana??!?
9. Osaisiko joku suositella jotain hyvää kirjailijaa tai kirjaa joka auttaisi aloittelevan bonsai-kasvatuksessa? (Suomenkielistä siis.)
10. Miten voin määrittää bonsaini iän? (Koulussa opeteltiin laskemaan vuosirenkaista, jotka on puun rungossa..)
11. Kuinka usein lannoitus bonsai-lannoitteella? (Tästä en löytänyt mitään tietoa.)

Noniin, tässä nyt enshätään mieleen tulvineet kysymykset smile
Kirjoittelen tähän samaan lankaan lisää kysymyksiä, sitten kun juolahtaa mieleen! smile

2

Vs: Bonsai lajikkeet ja hoito aloittelevan käsissä?

Ainiin, pahoittelut jos tämä viesti on väärässä topassa, sillä en tiennyt mihin osioon kuuluu sad

3

Vs: Bonsai lajikkeet ja hoito aloittelevan käsissä?

Tervetuloa foorumille!

Oikea osio varmaankin olisi ollut hoito, mutta pidetään viestiketju toistaiseksi täällä, niin löydät sen helpommin. Siirrän ketjun jossain vaiheessa hoitoon, kun olet saanut tarpeeksi haluamiasi vastauksia.

1. Kaikki me olemme tappaneet puita alussa(kuolee niitä vieläkin!). Tämä enemmänkin tarkoitettu rohkaisuna kuin pelotteluna. Se on ihan hyväksyttävää kun puita kuolee, siitä ei vaan saa lannistua!
Kärsivällisyys on varmasti avainsana tässä. Pyri välttämään puun "liikahoitoa". Hyväksy tosiasia, että puusi ei voi aina näyttää bonsailta vaan sen täytyy myös välillä saada kasvaa.

2. Riippuu missä pystyt pitämään puutasi. Jos on mahdollisuus kasvattaa puuta ulkona ympäri vuoden, suosittelen kaikkia suomalaisia lajeja. Sisälajeista joku muu kokeneempi foorumilainen voisi suositella jotain sinulle.

3. Carmona, serissa tai buxus. Jos puun lehdet ovat keltaiset niin se ei tiedä hyvää, paitsi jos kyseessä on jokin lajike jossa on keltaiset reunat. Mutta voisin olettaa että puu ei ole parhaassa terässä jos siinä on keltaisia lehtiä paljon. 

4. Itse vaihtaisin. Kaupasta ostettavien bonsaiden maa-aines on yleensä sekoitus savea ja jotain muuta ainesta(pidättää hyvin vettä mikä on todella kätevä kun puita kuljetetaan paikasta A paikkaan B). Savi kuitenkin muodostuu ongelmaksi kun puu pääsee hoitoon.

5. Itsellä ei ainakaan ole tiedossa. Tunnistusapua kyllä saat täältä jos pystyt kuvan ottamaan.

6. Riippuu aineksesta mihin istutat puusi. Jos istutat sen puhtaaseen kissanhiekkaan liikakastelu on lähestulkoon mahdotonta. Jos taas pidät puusi siinä aineksessa missä puusi on ostettaessa kasteluväli voi hyvinkin olla 3-4 päivää.
Kasteluun ei voi antaa mitään "aikataulua". Täytyy vain tarkkailla miten aines johon puu on istutettu kuivuu ja kasteltava sen mukaan.

7. Juurikin sitä että ruukku upotetaan veteen. Tällä tavalla saadaan koko aines ruukun sisällä kasteltua. Sanotaan vaikka, että olet istuttanut puusi turpeeseen joka on päässyt kuivahtamaan vähän liikaa. Turvetta on aika vaikea saada kasteltua sen jälkeen kun se on kuivahtanut kokonaan. Tässä tilanteessa esimerkiksi on hyvä käyttää tätä tekniikkaa.

8. Tällä varmasti tarkoitetaan sitä ettei puun kaikkia lehtiä saa samalla kertaa kun leikataan oksia(defoliation http://www.bonsai4me.com/AdvTech/ATdefoliating.htm).

9. Martti Sivonen: Bonsai - Johdatus ruukkupuiden kasvatukseen, tästä kaksi painosta ja on tällä hetkellä ainut bonsai kirja suomeksi. Jos onni käy löytyy kirja paikallisesta kirjastosta.

10. Vuosirenkaat kyllä. Tämä tietysti vaatii sen, että vedetä rungon keskeltä kahtia.
Se minkä ikäinen puu on ei mielestäni kauheasti merkkaa mitään vaan se minkälaisen illuusion puu antaa omasta iästään. Kauppojen myytävät bonsait ovat varmaan 5-15 vuotta vanhoja.

11. Taas kerran riippuu aineksesta mihin istuta. Esimerkiksi kissanhiekka ei sido niin paljon lannoitetta koska se ei ole elopäistä tavaraa.
Suosittelen seuraamaan lannoitepurkin ohjetta ja menemään sen mukaan. Bonsaille ei tarvitse ostaa mitään ylikallista hokkuspokkus lannoitetta vaan ihan normi litkut käy. Itse käytän kanankakkaa kun lämpötila on tarpeeksi korkea ja muuten kastelulannoitteita. Yleensä se halvin mikä sattuu kaupassa osumaan käteen.

12. Maa-aineksista sen verran, että tuossa on linkki foorumilla käytyyn keskusteluun: http://www.bonsaifi.net/keskustelu/viewtopic.php?id=31 kannattaa kahlata loppupäästä alkaen läpi niin pääset varmaan hyvin jyvälle siitä mitä suositellaan.

Itse suosittelen joko: Rainbown kevyt kissanhiekka(saa myös Robin Hood liikkeistä eri nimellä) tai kookoskuitu jota olen ilokseni nähnyt myös Robin Hood liikkeissä. Yksi pakkaus näytti maksavan 5,90€ ja siitä taitaa saada 15 litraa kookoskuitu ihanuutta. Itse käytän kaikille sisäkasveille puhdasta kookoskuitua ja se toimii todella hyvin.
Perus multakin käy silloin vaan täytyy olla todella tarkkana, ettei tule liikakasteltua. Kissanhiekan ja kookoskuidun kanssa täytyy muistaa se, että kasteluväli on todennäköisesti joko 1-2 päivää. Kuumana ja aurinkoisena päivänä kissanhiekkaa saa kastella useamman kerran.

Siinä muutama vastaus. Kysy ihmeessä lisää jos jokin jäi painamaan mieltä. Kannattaa myös surffailla hoito-osion ketjuja läpi, siellä on hyvää informaatiota imettävänä.

4

Vs: Bonsai lajikkeet ja hoito aloittelevan käsissä?

1 Omasta kokemuksesta voin sanoa, että tunarointia ei voi vällttää: tälllä hetkellä minulla esim on suurin piirtein yhtä monta elävää puuta kuin mitä olen kahden-kolmen vuoden harrastamisen aikana onnistunut tappamaan. Itse olen kompastellut ainakin näihin
A) En ole tarkastellut eli katsonut hoitamiani puita tarkasti eli en ole huomannut jos jotain on menossa pieleen
B) Kun jotain menee pieleen, olen tehnyt vääriä asioita, esim liikakastelun korjaaminen kastelemalla enemmän
C) Liian niukka valaisu
D) Väärä kastelu suhteessa maa-aineksen laatuun
E) Liian vaikeahoitoinen bonsailajike
F) Luonnonpuun kerääminen väärään aikaan
G) Liian innokas leikkaaminen
H) Puun kerääminen luonnosta ilman riittäviä juuria
Tästä tulisi suurinpiirtein yksi kuollut puu per moka. Mokaamisen tapoja on niin tuhottomasti, ettei niitä tietty kannata yrittää tyhjentävästi luettella.

Bonsaiosaaminen on kuitenkin aluksi puiden hengissä pitämisen opettelua, vaikka kiinnostus harrastukseen perustuisi esteettisiin tai muihin arvoihin. Siksi kaikki muotoilu yms asiat voi suurinpiirtein unohtaa, kunnes puu voi hyvin. Osaaminen kai on aluksi ymmärryksen lisäämistä kyseisen lajin / puun tarpeista.

Usein törmää luuloon, että bonsaiharrastus on jotain puiden kiduttamista jotta niistä tulisi kitukasvuisen ja vanhan näköisiä. Päinvastainen on totta: vain jos puu kasvaa hyvin ja on elinvoimainen, siitä voi todella muotoilla jotain.

Itselleni oli aluksi hankalaa hyväksyä, että kaikki puut tarvitsevat varsinkin sisäkasvatuksessa sisällä aivan mielettömän paljon valoa eli valaisemista, jotta ne kehittyisivät. Kun ymmärtää että puu elää ensisijassa valosta: huomaa että muuta asiat riippuvat ensijassa siitä.Liian vähässä valossa puu voi pysyä jonkin aikaa hengissä, mutta kaunista siitä ei koskaan tule. Paljon valoa (ja lämpöä) niin puu kasvaa nopeasti, haihduttaa paljon vettä ja voi ottaa vastaan enemmän ravinteita (lannoitusta).

Toinen hankala kohta on tuo maa-aines. Valon lisäksi puu tarvitsee vettä, jota juuret imevät, mutta juuret tarvitsevat myös ilmaa, ei ainoastaan vettä. Helpostio voisi luulla että koska puu tarvitsee vettä, sitä voi kastella koko ajan, jotta se ainakin pysyisi hengissä. Se on varma tapa tappaa lähes mikä tahansa bonsai, joka on istutettu tavalliseen maa-ainekseen. Kissanhiekka tai vastaava vettäläpäisevä maa-aines on siksi paras valinta, koska se takaa juurille sopivasti vettä ja ilmaa, mutta edellyttää tiuhempaa kastelua.

Jos selviää näistä kahdesta kompastuskivestä, valaisusta ja sopivasta kastelusta suhteessa maa-ainekseen, pitäisi olla hyvät mahdollisuudet minkä tahansa puun kanssa. Näin olen kuullut...

5

Vs: Bonsai lajikkeet ja hoito aloittelevan käsissä?

Kiitos vastauksista!
Aion todellakin sisällä kasvattaa puun, sillä minulla ei ole pihaa.
Ei, puunlehdet eivät ole keltaiset, vaan kirkkaan tumman vihreät.
Kysyisin vielä:
Tuota kissanhiekkaa kun laittaa niin tarviiko multaa sekaan? Vai tarkoittaako tämä nyt, että alulautaselle kissanhiekkaa, ja ruukkuun multaa, ja kissanhiekka on se jota kastellaan, vai miten? ^^'

6

Vs: Bonsai lajikkeet ja hoito aloittelevan käsissä?

Carmonaa veikkaan lajikkeeksi. Ei ehkä se helpoin lajike, mutta ei mahdotonta pitää hengissä. Noilla kaupan Carmonalla on yleensä aika huonot juuret ja se maa-aineksen vaihto on yleensä se suurin kompastuskivi, johon homma kaatuu. Mutta kun sen saa vaihdettua parempaan niin hoitokin yleensä helpottuu paljon. Tästä syystä en hätäilisi sen maa-aineksen vaihdon suhteen, vaan tarkkailisin aluksi miten se voi. Sitten kun näyttää, että voi hyvin ja puskee uutta kasvua ja kukkaa, niin mahdollisimman varovasti juuria vahingoittamatta vaihtaisin sen mullan parempaan.

Puhun maa-aineksesta, kun bonsailla ei yleensä perinteistä multaa käytetä. Japanilaiset suosii Akadamaa, joka on poltettua savea. Rainbow kevyt kissanhiekka on poltettua moler savea ja ominaisuuksiltaan hyvin lähellä tätä Japanilaisten Akadamaa. Akadamaakin saa tilattua, jos siä välttämättä haluaa käyttää, mutta en siinä paljon järkeä näe jos marketista saa yhtä hyvää tavaraa.

Kissanhiekka laitetaan ruukkuun. Kissanhiekkaa voi käyttää pelkästään tai sekoittaa jotain muuta ainesta sekaan. Pääasia on että seos on ilmavaa ja sitoo sopivasti vettä. Täytyy huomata se myös että puu on hyvä sitoa alumiinilangalla kiinni ruukkuun ettei se pääse liikkumaan ruukussa ja juuret häiriinny.

Tuossa on esim. jonkunlainen video uudelleen ruukutuksesta, joka toivon mukaan valaisee hieman operaatiota: http://www.youtube.com/watch?v=Y5GNxqz8LqI  Tuossa näkyy hyvin tuo maa aineksen rakeisuus ja ilmavuus.

"It is art for art's sake." - S. Holmes

7

Vs: Bonsai lajikkeet ja hoito aloittelevan käsissä?

Kiitos suuresti! Eiköhän näillä ohjeilla alkuun jo pääse! big_smile
Ja tuo video selkeytti kummasti, mutta miksi tuo hiekka "möyhennetään?" (Niinkuin tuo mies syömäpuikoilla teki.) Siksikö että puu saisi ilmaa? smile

8

Vs: Bonsai lajikkeet ja hoito aloittelevan käsissä?

Aa, tuo tehdään siksi, että kun puun on asettanut sekä kiinnittänyt ruukkuun ja maa-aines on kaadettu päälle, sinne väleihin jää kuitenkin isoja koloja, joissa on vain ilmaa. Puikolla yritetään sorkkia maa-ainesta näihin ilmataskuihin. Kun maa-aines on huokoista, juuret saavat riittävästi ilmaa, mutta ilmataskun kohdalla ne eivät voisi saada vettä.

9

Vs: Bonsai lajikkeet ja hoito aloittelevan käsissä?

Hei, minulle kotiutui nyt tuo bonsi, ja myyjä (viherlandiassa) sanoi, ettei puuta tulisi siirtää toiseen ruukkuun? Antoi myös ohjeeksi kastella 2 x per.  pvä? Ja lajia en muistanut kysyä, mutta oletan että se oli se carmona. roll täytyy varmaan kuvata se ja pistää tänne.. Niin ja yksi juttu vielä! En uskaltanut samantien puuta leikata kun siirtyi uuteen ympäristöönsä, mutta se näyttää niin karmealta, että koskahan nuo oksat voisi nipsaista? smile

10

Vs: Bonsai lajikkeet ja hoito aloittelevan käsissä?

Myyjä kenties ajatteli, että olet aikeissa laittaa puun johonkin sille sopivaan ruukkuun kun niin neuvoi. Kun puun istuttaa uudelleen vaihtaakseen maa-aineksen, ruukkua ei välttämättä tarvitse vaihtaa.
Kastelun tarve riippuu täysin siitä, miten nopeasti maa-aines kuivuu, mikä riippuukin tietysti maan laadusta, valaistuksesta, ilmankosteudesta, lämpötilasta jne. Älä kastele puuta silloin kun maa on jo valmiiksi märkää, riippumatta siitä miten kauan edellisestä kastelusta on kulunut. Leikkamisenkin kanssa pitää olla varovainen, ja leikata vasta kun kasvu uudessa ympäristössä on ollut vakaata useamman viikon / useamman kuukauden. (pienet puut reagoivat nopeammin kuin suuret) Runsaasti valoa ja sopivasti vettä niin pääset sitten saksiinkin käsiksi.

Varmistuaksesi lajikkeesta, voit vaikka googlailla kuvia noilla Salon ehdottamilla lajikkeilla, tai voit tosiaan tietysti laittaa kuvan tuonne tunnistukset-ketjuun tämän foorumin Galleria-osastolla ja kuvahan on muutenkin kiva aina nähdä!

11

Vs: Bonsai lajikkeet ja hoito aloittelevan käsissä?

Noihin myyjän antamiin ohjeisiin en kyllä luottaisi pätkääkään. Viherlandiassakin on yleensä niin huonokuntoisia ne puut, että niistä ei todellakaan mallia kannata ottaa...

Kuva kannattaa tosiaan laittaa tänne niin voi vähän arvioida tilannetta paremmin.

"It is art for art's sake." - S. Holmes