1

Aihe: Viherpajassa japaninvaahteroita

Viherpajassa piipahdin. Bonsaipuolta on ajettu alas rajusti, siellä on enää yksi pöydällinen puita. Positiivisena ihmisenä uskon että tämä on hyvä asia, koska näin vaihtuvuutta saadaan lisää.

Suurin anti oli tällä kertaa japaninvaahterat. Siellä oli 29 euron hintaan 1-2 -metrisiä hujoppeja, joilla oli sentin-parin runkoja. Suurin osa vartettuja, mutta omajuurisia myös seassa, kun kaikki käy läpi.

Juttelin myyjän kanssa, joka sanoi että hällä vyöhykkeen 2 oloissa pärjäävät aika hyvin maahan istutettuina. Kestävimpiä ovat normaali vihreälehtinen ja punalehtisistä "Bloodgood". Jälkimmäisestä sanoi, että jopa vyöhykkeellä 3 voi mennä. "Bloodgood" oli myös myynnissä, mutta vain vartettuna. Mukaan lähti yksi vihreälehtinen ja luullakseni "Orange Dream".

Vartettu matsku voisi olla ihan hyvää myös, ilmajuurrutettuna. Siinä saisi nebarille lentävän lähdön, joka tasii kyllä aikataulua pitkän päälle.

Ehkä avaan tätä vähän, että ei jää niin autistiseksi muminaksi. Vaahterantaimella on tyypillisesti vain pari kolme isoa juurta, mikä ei ole paras mahdollinen lähtökohta nebarille. Ensimmäinen kasvatuksen vaihe olisi saada tyveen lisää juuria joka suuntaan. Nämä sitten paksuuntuessaan fuusioituvat yhteen ja muodostavat nebarin. Ilmajuurrutuksella syntyy paljon tasavahvoja juuria joka suuntaan. Nebari saattaa syntyä nopeammin.

Varttamisella haetaan talvenkestävyyttä ja nopeampaa kasvua, nämä sitten ehkä menetetään.

2

Vs: Viherpajassa japaninvaahteroita

Mitenkäs aihiotaimien tilanne? Tuleeko siellä edelleen keväisin taloon kehityskelpoista oliivia, kiinankatajaa yms. jne.?

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas, vuorijalava. Sisällä: podocarpus. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...

3

Vs: Viherpajassa japaninvaahteroita

Varmaankin tulee, se on tämä bonsairuukussa oleva osasto, joka jää vähemmälle.