1 Viimeksi muokannut JanTam (28.04.2016 21:32:18)

Aihe: Nebarin kehittäminen

Kerätyssä materiaalissa on usein monenmoisia vikoja, joita bonsaiksi kasvatetuissa puissa ei ole. Esimerkiksi juuret ovat usein liian paksut ja kasvavat väärissä paikoissa. Liian paksut juuret sotkevat tehokkaasti puun mittakaavan. Tällä tekniikalla voi saada apua näihin ongelmiin. Puulle tämä on todella turvallinen proseduuri, vaikka voi vähän hurjalta kuulostaakin.

Juurialueen operaatiot kannattaisi tehdä mahdollisimman varhain. Vanha viisaus sanoo, että bonsai tehdään alhaalta ylöspäin - ensin nebari paikalleen, eli juuret kasvamaan joka suuntaan, sitten runkoon riittävä paksuus, jolloin samalla nebarista tulee uskottava. Sitten vasta on oksien vuoro. Ei se toki näin kaavamaista ole, mutta joku järki tuossa on.


Esimerkki 1, Tammi
Tällä tammella on hyvin lyhyt runko, ja entisestään sitä lyhensi liian ylhäällä kasvava juuri. Juuri oli myös liian paksu.

tammi1

Kuvan mukaisesti leikkasin juuren päältä pois palan niin, että rungon linja jatkuu samalle tasolle kuin missä muutkin juuret ovat.  Nyt arvioituna pari millia alemmas olisi ollut parempi, koska uusi puuaines nostaa vähän syntyviä juuria. Tuollainen pala siitä lähti:

tammi2

Juurta ei siis leikata poikki. Vuosi oli 2012.

Kun puu saa kasvaa rauhassa, leikkauskohdan reunoille alkaa kehittyä uutta puuainesta. Vuonna 2013 tilanne näytti tältä:

tammi3

Tänä vuonna 2014 halkaisin juuren uudelleenistutuksen yhteydessä.

tammi_lisakuva

Varmistin että molempiin puoliin jää haaroja, koska en halua menettää kumpaakaan näistä juurista. Samalla lyhensin juuria. Kivi pitää juuret erillään.

tammi4

Tuosta voisi jo kaivertaa puuta pois, mutta se jää ensi vuoteen. Kun vanha puu poistuu, jää rungon tyveen vain reikä, jonka molemmilla puolilla on juuri.

Jos ison juuren vain halkaisee, lähtevät uudet juuret samasta pisteestä, eikä tulos ole niin hyvä. Kun uutta puuainesta tulee puuhun, juuren tyvi kasvaa entistä suuremmaksi. Tämä voi olla hyväkin asia, jos juuri kasvaa liian matalalla, eikä korkealla kuten tässä. 

Takana oikealla on sama juttu aloitettu toisellekin juurelle.

Vasemmalla on kolme pientä juurta, jotka ikävä kyllä eivät ole kehittyneet juuri ollenkaan näiden parin vuoden aikana. Uusia juuria on jatkossa leikattava rankemmin, jotta nuo ohuet vahvistuisivat.

Tilanne keväällä 2016. Juuri takana on myös halkaistu, ja pikkujuuret ovat saaneet vähän lisää paksuutta:
tammi_2016


Esimerkki 2 Haapa
Toinen esimerkki on haapa, jolla oli kerättäessä todella paksut ja toivottoman tuntuiset juuret. Tässä kuva vuodelta 2010, jolloin olin jo yrittänyt parantaa tilannetta, vähän kömpelösti tosin.

haapa1

Nyt neljä vuotta myöhemmin tilanne näyttää tältä:

haapa2

Entisten juurien paksuus näkyy hyvin. Uusi puuaines ei oikein näy, joten piirsin ne suurin piirtein näkyviin:

haapa_juuret

Vasemmanpuoleinen reikä ulottuu puun onttoon runkoon saakka.

Homma eri ole vielä lähellekään valmis - eteneminen on ollut aika hidasta, koska en ole noudattanut alussa mainittua sääntöä. Olen koko ajan kehittänyt oksistoa.

Kun noita juurien välejä vähän naamioi, näyttää tilanne aika hyvältä jo:

haapa3

Haapa kyllä istutetaan jonkin verran ylemmäs, kun juuret ovat valmiimmat.

Päivitys, kevät 2016:

2016

2

Vs: Nebarin kehittäminen

Kiitos tästä artikkelista

Täytynee varmaan itse kokeilla tätä tekniikkaa seuraavana keväänä.

3 Viimeksi muokannut JanTam (11.11.2014 17:11:41)

Vs: Nebarin kehittäminen

Pannaas tähän jatkoksi yhden vaahteran nebariin elikäs puun tyveen liittyvä juttu. Voisivat muutkin laittaa tähän vastaavia kehitysjuttuja. Tiedän että niitä on.

Ostin joskus sellaisen muutaman euron mongolianvaahteran. Sillä oli surkeat juuret, kolme kappaletta isompia (puolisenttisiä silloin). Katkaisin ensimmäisenä vuonna maarajan suuntaisesti yhden sivulle sojottavista. Ei ole kuvaa ikävä kyllä, harvoin sitä viitsii uudelleenistutteluja kuvailla. Istutin puun sentin syvempään, että juuret pääsevät kasvamaan maan alla. Seuraavana vuonna katkaisin toisen. Sitä seuraavana vuonna tilanne näytti niin hyvältä, että otin kuvan tuonne maa-aineskeskusteluun:

nebari1

Nebari on siinä tuloillaan. Vuodessa parissa se sitten kehittyikin aika valmiiksi. Nyt se näyttää tuolta:

nebari2

Ei ole enää tapahtunut isompia muutoksia. Nebarin teko otti ehkä nelisen vuotta. Nopeamminkin voisi edetä, mutta tämä ei ole nopeuslaji smile.

Minusta on näppärää pitää puu ruukussa niin kauan kun tämä on vaiheessa. Nyt puun voisi istuttaa maahan, ja alkaa kasvattaa sille runkoa. Nebari vain tuosta paranee samalla. Itse asiassa pitää varoa, ettei nebari kehity liikaa, jottei siitä tule ikään kuin levyä, jonka keskelta puu sojottaa. Se ei näytä luonnolliselta eikä vaikuttavalta. Sen voi estää sallimalla juurten kasvua alaspäin.

Tämän voisi tehdä myös maassa. Nebaria parannellessa puu saa silloin samalla reippaasti runkoa. Itse kun tähtään pieniin puihin, tästäkin pitäisi saada 10-20 senttiä korkea, niin sillä ei ole niin väliä.

4

Vs: Nebarin kehittäminen

Kiitokset tästä - näyttää hyvältä. Onko kukaan tehnyt havupuille mitään vastaavaa? Kuvittelisin että voi olla aika paljon nihkeämpi prokkis.

5

Vs: Nebarin kehittäminen

Joo näinhän se on, vaahterat on helpoimpia tässä suhteessa.

6

Vs: Nebarin kehittäminen

Ymmärsinkö tämän nyt niin, että vaahteralla on tuossa tapahtunut ilmajuurrutus? Mille kotimaisille lajeille tämä käy? Entä miten muuten voi nyhjäistä juuria tyhjästä? Pitääkö sitten varttaa tjsp?

Tuo ilmajuurrutuksen tekemisen vaikeusaste lienee "edistyneet"; onnistuu helposti jos tietää mitä tekee. Mutta varttaminen on varmaankin jo aika "pro"; pitää olla oikeanlaista näppäryyttä käsissä ja muutakin otetta hommaan. Tuolta Kitabin sivuilta olen tätä aihetta joskus monttu auki väijynyt: http://www.kitabi.fi/artikkelit/2007-04 … aminen.htm

On se hurja.

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas, vuorijalava. Sisällä: podocarpus. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...

7

Vs: Nebarin kehittäminen

Tosiaan vähän turhan lyhyesti pistin. Lisäsin vähän selitystä. Tässä ei ole käytetty mitään tekniikoita, katkaistu vain kolme juurta, juuri per vuosi. Istutettu vähän syvempään, että uudet juuret pääsevät kasvamaan maan alla.

Ilmajuurrutus toimisi varmasti ihan yhtä hyvin. Tai ei sitä tarvitsisi tehdä "ilmaan", vaan tyvelle. Puun tyveltä siis rengas kuorta pois, ja sitten korotetaan maa-ainesta riittävästi. Paapisen Masa teki tämän likusterille tuolla. Sekin juttu voisi olla pysyvä. (Samaa asiaahan siinä käsitellään, pitäisikö nämä threadit yhdistää?)

Hyvä kun panit tuon linkin juurten varttamisjuttuun, onpahan sekin samassa paikassa.

8

Vs: Nebarin kehittäminen

Tämä on hyvä ja etenkin minulle tarpeellinen artikkeli. Kaikki erilaiset keinot kehittää nebaria kiinnostaa. Mikähän on suositeltavin rungon ollessa paksu mutta juuret puuttuu joltain nurkalta? Poikani puolesta kyselen: http://www.bonsaifi.net/keskustelu/view … hp?id=2503

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas, vuorijalava. Sisällä: podocarpus. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...

9 Viimeksi muokannut Paapise Masa (12.11.2014 17:50:51)

Vs: Nebarin kehittäminen

Itsekin tässä nyt ihaillut aikaansaamaasi nebaria ja hyvää juttua tämä. Nätisti lähtee ympäri puuta juuria nyt. Katkaisit siis vain vanhat huonot juuret yksi kerrallaan ja uusia juuria tuli ympäri puuta ilman mitään varttamisia ja ilmajuurrutuksia. Itselläni on mongolianvaahtera metsään talveksi haudattuna, jolle pitäisi samaa lähteä keväällä kokeilemaan. Artikkeli tulee kyllä tarpeeseen.

Edit. korjattu tekstiä

"It is art for art's sake." - S. Holmes

10

Vs: Nebarin kehittäminen

Kyllä tuossa ekassa kuvassa näkyy selvästi mitä on tehty. Vasemmalla puolella syntyvä nebari on (vahingossa) alempana, sieltä on katkaistu toinen juuri kaksi vuotta aiemmin. Oikealla olevat juuret ovat vuoden sen jälkeen kun senpuoleinen juuri on katkaistu. Alaspäin sojottavan juuren katkaisuajankohtaa en muista.

Ei ollut tarkoitus käsitellä tässä, koska liittyy enemmän maa-aineskeskusteluun, mutta juurten kehitystä kun noista kuvista katselin, tuli mieleen etten ole tainnut noin hyvää nähdä kissanhiekassa. Mongolianvaahtera oli 1-2mm vetonit-rouheessa, sihdattua kuoriketta seassa. Rouhe on hyvin teräväsärmäistä hiekkaa. Ostin sitä taas säkillisen, istutan puita siihen ensi keväänä että pääsee vertailemaan. Mutta aineksella voi olla isokin merkitys. Juuret eivät ikään kuin pääse kovin helposti etenemään kohti ruukun reunoja, vaan niistä tulee tiheätä säkkärää. Juuriin syntyy kapenemaa aivan itsestään.

Toinen materiaali jonka olen havainnut toimivan samoin on Tunzen biogranulaatti, akvaarion biologinen suodatinmateriaali. Se on avoimempaa kuin kissanhiekka ja teräväsärmäistä. Ja kallista näihin tarkoituksiin. Pikkupuille toki mahdollista.

11 Viimeksi muokannut JanTam (11.11.2014 23:06:38)

Vs: Nebarin kehittäminen

viherbonsai kirjoitti:

Poikani puolesta kyselenhttp://www.bonsaifi.net/keskustelu/view … hp?id=2503

Hankala juttu. Puu on kasvanut kiven vieressä, ja siitä oikeastaan puuttuu koko tyvi siltä puolelta. Tuommoiset suoraviivaiset leikkelyt jonka mongolianvaahteralle tein eivät varmaankaan toimi isommalla materiaalilla. Yksinkertaisinta on tehdä huonosta puolesta takapuoli ja elää toivossa että sinne joskus jotain kasvaa.

Minun jos se olisi, yrittäisin kyllä korjata tilannetta. Tavat vaan eivät ole ihan salonkikelpoisia. Huonolta puolelta voi koittaa tehdä osittaisen tyvijuurrutuksen, eli poistaa kuorta puun alta koko sen alueen leveydeltä, jolta juuret puuttuu. On hyvät mahdollisuudet että runko vain kuolee siltä puolelta tai sinne jää ruma reikä.

Toki koko tyveenkin voi koittaa tehdä juurrutuksen.

EDIT: Niin, itse asiassa olet jo tainnut asian miettiä, kun varttamisen otit esiin. Tammen siementaimia jos tuohon varttaisi kiinni, niin se voisi olla paras reitti.

12

Vs: Nebarin kehittäminen

Niin ihan tarkennuksena, tämä juurten leikkaustekniikka varmaan toimii nuorelle materiaalille parhaiten? Isommalle materiaalille täytyy sitten varmaan noita muita tekniikoita käyttää lisäksi. Mutta joo täytyy tunnustaa, kun JanTam tuossa alkuun huuteli että muillakin olisi vastaavia projekteja tehtynä, niin minulla on jäänyt nuo tuollaiset nebarin perinpohjaiset kehittämiset vähän huonolle tolalle. Vaikka se bonsain rakentaminen olisi paras aloittaa nebarista. Tuo ilmajuurrutusartikkelin likusteri taitaa olla ainut, siinä ei sitten mitään muuta hyvää ollutkaan. Hyvää uutta juttua minullekin, mitä olen tässä vähän suu auki ihmetellyt ja ihastellut, sen verta hienosti on nuo vaahteran pintajuuret kehittyneet.

Tuota viherbonsain tapausta kun miettii, niin tuota varttamista suosittelen minäkin kokeilemaan. Suuria arpia ei jää jos se ei onnistu. Nilapinnat vaan tiiviisti yhteen ja tiukasti kiinni, sitten puu ruukkuun niin ettei vartetut taimet pääse liikkumaan. Periaate on yksinkertainen, eikä putoa korkealta jos ei onnistu ekalla kerralla. Yrittänyttä ei laiteta vai miten sitä sanotaan.

"It is art for art's sake." - S. Holmes

13

Vs: Nebarin kehittäminen

Voihan se olla että tulos olisi ollut sama ihan pistokkaallekin terävään hiekkaan istutettuna. Ei ole minullakaan näitä positiivisia kokemuksia niin paljon että osaisin sanoa. Tuo toimi noin. Tuon samoihin aikoihin aloitettu kaveri on edennyt paljon hitaammin, mutta se ei saanutkaan noin lentävää lähtöä. Istutin sen maahan kesällä.

Minullahan onkin liuta fiikuksen jo vähän juurtuneita pistokkaita. Testaankin osalle terävää hiekkaa.

14

Vs: Nebarin kehittäminen

Bonsai4me-saitilta löytyy varttamisohjeistusta. Kiinnostavaa on, että nämäkin esimerkit on tehty vaahteroilla;  helpompi laji tässä suhteessa? Tuo Approach grafting soveltuisi omalle tammelleni.

http://www.bonsai4me.com/AdvTech/ATAppr … gRoots.htm

http://www.bonsai4me.com/AdvTech/ATthre … groots.htm

Tuota Janin tammen juuren halkaisuakin pohdin tammeni isommille juurille.

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas, vuorijalava. Sisällä: podocarpus. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...

15

Vs: Nebarin kehittäminen

Hyvät linkit, niin kuin tuolla sivustolla kaikki.

Jostain syystä en ole ole koskaan tajunnut thread graftingin toimivan juurienkin teossa, olen aina tehnyt sillä oksia.