1

Aihe: Ohjeita aloittelijalle tarvitaan

Moi,
Osaako joku sanoa mikä kasvi on kyseessä ja miten sitä hoidetaan?
------> http://i1363.photobucket.com/albums/r70 … 02ce07.jpg

Pystyykö valonsaantia korvaamaan jonkinlaisella valaisimella?

Kuitissa ei lukenut kasvin nimeä ja myyjä sanoi että tarvitsee paljon hoitoa; enemmän kosteutta ja kenties hieman viileämpää ilmaan kuin tyypillisessä omakotitalossa talvella.

2

Vs: Ohjeita aloittelijalle tarvitaan

En tunne, mutta hieno on! Joku semitalvehtija? Voisi viileässä eteisessä viihtyä, jos on tarjolla? Kasvivalolla voi korvata luonnonvalon talveksi, ulos kesällä. Osramin e27-kantaista olen kehaissut helppona ratkaisuna. Jotkut pitävät megamanejakin hyvinä. Pienen kasvikaapin voi myös toteuttaa, ohjeita tältä foorumilta löytyy haulla.

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas, vuorijalava. Sisällä: podocarpus. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...

3

Vs: Ohjeita aloittelijalle tarvitaan

Moikka, innostuin äskettäin bonsai-hommista, ja olen kahlanut tätä foorumia ja youtube läpi jonkin verran. Senverran selvisi, että 3,5 vuotiaalla appelsiinin taimella ei ainakaan vielä lädetä harrastamaan.. Runko alkaa jo hieman puutumaan, mutta muuten taitaa olla hieman toivoton tapaus. Jos siitä jonain päivänä bonsain haluaisi, kannattaisi varmaan hankkia talvivalo? Kannattaa ilmeisesti kasvattaa sitä reilummassa astiassa toistaiseksi?

Kävin myös Plantagenissa hakemassa oliivipuun ja sageretia-malsain. Oliviipuulla on kaunis runko, ja uskon, että siitä saadaan vielä jotain. Sageretian ostin ehkä hieman harjoitusvälineeksi, että saa tähän touhuun jotain toimintaa. Olen lukenut, että puita kannattaa leikellä vasta keväällä, mutta kannattaisiko ne heti vaihtaa bonsaimultaan tai antaa lisävaloa? Alkaako kevät vasta myöhemmin vai saako jo lannoittaa?

4

Vs: Ohjeita aloittelijalle tarvitaan

Hei! Suosittelen investoimaan kasvivaloon -talvivaloon, jos pystyt pitämään kasveja kesällä ulkoilmassa. Kesäulkoilutus on minusta aina suositeltavaa, myös trooppisemmilla kasveilla. Puhdas auringonvalo, sadevesi ja kuivasta sisäilmasta pääseminen elvyttävät puuta ja edistävät kasvua.

Jos haluaa esimerkiksi työpöytä-spotilla tms., niin oheistaE-27 -kantaista edellä suosittelin. Näyttäisi poistuneen markkinoilta, ehkä oli "liian hyvä" mutta toimii edelleen hyvänä vertailukohtana muille vastaaville.
https://farm4.staticflickr.com/3729/13109883735_3e9867b0eb.jpg
https://farm4.staticflickr.com/3734/13110164124_31886a89a8_c.jpg

Esim. Airamilla on 14W kasvivalo on nyt vaihtoehto: http://www.prisma.fi/fi/prisma/kasvilam … raalimalli 
tai Nelsonin 30W (tätä suosittelen) http://www.pavunvarsi.fi/product_info.p … cts_id=623
Näitä voi pitää ihan vaikka olohuoneessa ja toimii myös kirkasvalona kaamokseen. Megamanillakin tosiaan on vastaavia, mutta värisävy ei hivele silmää; vivahtaa punaiseen. Kaikki ylemmän värilämpörekisterin lamput ovat miellyttävämpiä silmään; tuo Osramin 6500K oli minusta passeli. 1370lm valoteho oli myös hyvä, jota kannattaa tavoitella. Hyvällä heijastimella, kuten tämä Airam Artco voi myös tehostaa: http://www.prisma.fi/fi/prisma/airam-ar … vivalaisin

Jos haluaa virittää esim. loisteputkisysteemejä tai jotain sitäkin kehittyneempää, niin suuntaa esim. tänne: http://www.pavunvarsi.fi/index.php?cPath=22 tai tuonne: http://en.tampereenpalmu.mycashflow.fi/ Muitakin tietysti on, mutta nämä näin tamperelaisena tunnen ja uskallan suositella. Kaikkea muutakin kivaa tuolta löytyy.

Jos pidät kasvia ikkunalla, niin ikkunan tulisi olla etelään päin. Silloin talvivalo voi nippanappa riittää oliiville tai Pekan mysteerikasville. Miten olet tuon appelsiinin saanut pysymään hengissä? Lisävalon lisäksi suosittelen myös minikasvihuoneeseen satsaamista. Esim. joku tälläinen on helppo ja halpa : http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/70186603/ Mahdollisesti voi noita rakosia myös koittaa tiivistää jollain silikonilla. Syynä tälle on, että talvi-ilmasto vaikuttaa myös sisäilmaan. Sisäilma on tosi kuivaa suurinpiirtein kaikissa paitsi vanhoissa puutaloissa. Kasvit eivät tahdo menestyä ja ruukkupuut kaikista huonoiten. Minikasvihuone auttaa säilyttämään kosteuden kastelukertojen välillä.

Millainen on oliivipuun multa, saisiko kuvan? Oliivin keväinen kasvukausi on sen verran lähellä ~2-3 kk päässä, joten ehkä siihen asti uskaltaa odottaa istutusta bonsaimultaan jos pysyy terveenä? Minulla ei ole kokemuksia oliivista, joten en uskalla neuvoa. Etenkin jos on bonsain maa-aineessa niin pitää lannoittaa: se ei sisällä mitään ravinnetta ja kaikki pitää silloin tulla kastelussa. Kastelu myös huuhtoo kaiken ravinteen mukanaan bonsai-aineesta.

Appelsiinista kuvaa? Varmaan voi jo jotain taivutuksia runkoon hakea, mutta (pienestä) bonsaista voi puhua ehkä toisen 3-5 vuoden jakson jälkeen. Yleisesti ottaen kannattaa toimia juuri kuten olet tehnyt: ei harrastusta yhden kortin varaan vaan monipuolisesti. Ehkä voit hankkia myös pari bonsaita lisää, niin oliivin(mahdollisesti) kuollessa ei into heti lopahda. Kyse on myös taitojen kehittämisestä: mitä useampi puu, sitä enemmän tekemistä on ja saat harjoitusta.

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas, vuorijalava. Sisällä: podocarpus. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...

5 Viimeksi muokannut annikki (10.01.2015 12:34:00)

Vs: Ohjeita aloittelijalle tarvitaan

Moi! Kiitos kattavasta lamppuvalaistuksesta, täytynee lähteä kauppaan hakemaan lisävaloa taimille ja puille. Riittäisikö yksi lamppu kolmelle? Loisteputket tulevat kysymykseen ehkä hieman myöhemmin smile

Appelsiini on pysynyt hengissä itsekseen, en ole talviaikaan tehnyt muuta kuin kastellut. Lannoitetta olen joskus antanut ja kahvinpuruja ripotellut mullan päälle. Jostain luin, että sitruskasvit tykkäisivät siitä. Olen myös leikellyt oksiä vähän tyylillä tai toisella ja nykyisin taimi näyttää tältä:
appelsiini
Talven aikana siitä on tippunut muutama lehti, mutta muuten näyttää paljon paremmalta kuin esimerkiksi viime talvena. Viime kesänä kasvi kasvoi kovaa vauhtia smile

6 Viimeksi muokannut annikki (10.01.2015 12:34:37)

Vs: Ohjeita aloittelijalle tarvitaan

Jostain syystä en foorumi valitti minulle kahdesta linkistä yhdessä viestissä, joten tässä kuva oliivia koskeva viestin osuus.. Johtuisiko tuo linkkirajoitus siitä, että olen uusi käyttäjä? Ainakin viherbonsai liitti onnistuneesti monta linkkiä ja kuvaa.

Oliivipuun multa näyttää tältä:
oliivi
Hetken oliivi on tuossa mullassa jo ollut, koska myytiin alennuksella pois Plantagenissa ja muutamia selkeästi "ylimääräisiä"pitkiä kasvuja siinä on.

7

Vs: Ohjeita aloittelijalle tarvitaan

Oliivi on minulla pärjännyt yllättävän hyvin puhtaasti sisäpuuna loisteputkien alla. Yli kolme vuotta jo. Nyt sen yllä on 4 loisteputkea, halpis valkoiset Biltemasta. Oliivi ei käy ulkona edes kesällä.

Oliivin voi istuttaa uudestaan, jos käytössä on lisävaloa ja kasvi kasvaa hyvin. Jos ei, on parempi odottaa kevättä ja uutta kasvua. Etelä-Euroopassa leikkaavat oliiveilta juuria railakkaasti, joten jos kasvi vaan on kunnossa, se kestää istutuksen hyvin. Normaali läpäisevä maa-aines on hyvä, eli kissanhiekka tms. pääaineksena.

Oman oliivini vedenkulutus vaihtelee voimakkaasti, eikä se pidä siitä, että juuret ovat jatkuvasti märät. Kun vedenkulutus vähenee, pidän sen kuivempana.

Appelsiinille voisi harkita rungon taivuttelua jo nyt, kun se ei vielä ole liian puutunut.