1

Aihe: Bonsaisäännöt

Tästä aiheesta ei taida vielä olla ketjua, joten laitellaan pystyyn.

Elikäs, kokeneilta toivotaan ohjeistusta bonsaihin liittyviin sääntöihin; oksien sijainti, asento, puun sijainti ruukussa ym. asiaan kuuluvaa.

2

Vs: Bonsaisäännöt

Tämä viesti on jäänyt vastaamattomaksi, mutta on kyllä mielenkiintoinen. Näin kesäpäivän ratoksi vähän pohdintaa.

Itse olen lähtenyt liikkeelle sääntöjen aika suoraviivaisesta ja jopa mielikuvituksettomasta seuraamisesta. Kun ei ole puita, joiden muotoilussa olisin pitkällä, ei ole tullut sääntöjä paljon rikottuakaan wink.

Pitäisin monia sääntöjä pikemminkin neuvoina kuin sääntöinä. Esimerkiksi sääntö sanoo, että puun tyven paksuuden tulisi olla 1/6 puun korkeudesta. Loppupelissä puun hyvyyttä tai huonoutta ei ratkaise se, mikä tuo suhde on. Puu ei myöskään ole parempi, jos suhde on 1/6 kuin jos se olisi 1/5 tai 1/7 tai jotain muuta.

Ei tuo sääntö silti ole merkityksetön. Materiaalia valittaessa se tarjoaa yhden selvän avaimen siihen, mitä etsiä. Yleensä puu jolla on runko on parempi kuin sellainen, jolla ei vielä ole. 

Toinen sääntö sanoo, että alimman oksan tulisi olla 1/3 korkeudella puun korkeudesta, esimerkiksi 30 senttiä korkean puun alimman oksan tulisi olla 10 sentin korkeudella. Yleensä katsotaan, että oksan ei tarvitse lähteä rungosta tältä korkeudelta, vaan se voidaan taivuttaa siten, että oksan visuaalinen massa on tuolla korkeudella. Maailma on väärällään hienoja bonsaipuita, jotka eivät noudata tätä sääntöä. Jotain osviittaa sääntö kuitenkin tarjoaa. Toisaalta, jos esteettisesti oksa on parempi jossain muualla, sehän se sitten on "oikein".

Pienissä puissa oksat alkavat usein matalammalta, jotta lyhyeen runkoon mahtuisi enemmän tarinaa.

Yksi sääntö sanoo, että rungon tulisi kaventua tasaisesti ylöspäin. Tässä ei liene mitään takaportteja, parempihan se niin on.

Sellainenkin sääntö on, että oksien paksuuden tulisi olla 1/6 rungon paksuudesta oksan kohdalla. Tämä on aika hyödyllinen sääntö. Jos oksat ovat liian paksut, puun mittakaava kärsii. Paksut oksat mitätöivät rungon paksuuden. Ohuet oksat taas korostavat rungon paksuutta, mutta oksien tulee olla kuitenkin uskottavat.

3

Vs: Bonsaisäännöt

Jokseen huvittavaa ajatella, että kasvin kasvattamiselle on olemassa sääntöjä... Luonnossa liikkuessa näkee milloin minkäkinlaista käkkärää, vänkkyrää, sekä mutaatiota ja bonsain kasvatuksessahan on tarkoitus jäljitellä luonnonmukaisuutta, eikö? big_smile

4 Viimeksi muokannut Hakim (28.07.2014 11:14:17)

Vs: Bonsaisäännöt

Jos englanti uppoaa, tässä kelpo artikkeli aiheesta: Robert Steven: Behind the rules / Art of Bonsai

Toinenkin: Walter Pall: Pattern Recognition in Judging Bonsai, or How Bonsai Taste Evolves / Art of Bonsai

5

Vs: Bonsaisäännöt

Bonsain muotoilu edellyttää aina abstraktiota, eikä se siksi ole luonnollista itsessään, eikä luontoa voi suoraan ja ainoastaan käyttää vertailukohtana bonsaille. Säännöt tavallaan ohjaavat tätä abstraktiota siihen suuntaan, että tuotos näyttäisi bonsailta: ja siinä samalla myös jossain määrin vanhalta suurelta puulta. Vuosien saatossa säännöt ovat muuttuneet ja eri puolilla maailmaa ne ovat hieman erilaiset. Luonto ei ole muuttunut.
Bonsain muotoiluun vaikuttaa siis kaksi tekijää, se mitä luonto on, ja se, mitä pidämme hyvänä bonsaitaiteena.

6 Viimeksi muokannut Puromutka (25.02.2015 14:52:37)

Vs: Bonsaisäännöt

Ajattelin ruveta pikkuhiljaa koulimaan eräästä chilistäni Fukinagashi tai Han kengai -tyylistä. Potenttiaalia taitaa kylläkin olla enemmän tuohon jälkimäiseen... Tulipa mieleen, että saako han kengaissa olla oksia rungon alapuolella ja miten oksat tulisi sijoittaa? Nuo asiat aiheuttaa hieman päänvaivaa...
Ideoita on päässä vaikka kuinka paljon ja googlella löytyy monenlaisia viritelmiä mutta noista on vähän hankalaa tällä kokemuksella tehdä järkeviä johtopäätöksiä.

Sinälläänhän ei haittais vaikka joku tärkeä oksa lähtisi pois, koska chilit tekee uusia oksia jopa pajua rajummalla vauhdilla; leikkaat jotain pois ja odotat pari viikkoa niin johan on kasvanu semmoinen 3-5cm pitkä oksa.

Toivottavasti ette järkyty, tuo pusikko on ollu täysin hoitamatta viimeisen vuoden, toki ravinteet on annettu.

bonchi