1

Aihe: Leikatun oksan tilalle uusi oksa?

Onkohan mahdollista saada leikatun oksan tilalle uusi oksa? Jos on, niin miten? Ostin ikeasta aikoinani bonsai puun enkä tiedä lajia. Oksatkin haarottaa joka suuntaan ja en ole koskaan sitä kauheasti leikellyt. Onkohan parempi vaan heittää koko puu menemään?

2

Vs: Leikatun oksan tilalle uusi oksa?

Siellä on myyty ainakin Carmonaa ja Ficus ginsengiä. Lajista riippumatta sanoisin että oksan takaisin saamiseksi on lähinnä kaksi vaihtoehtoa:
1 hoitaa puuta hyvin ja toivoa että uusi oksa kasvaa sopivasta kohdasta
2 varttaa siihen uusi oksa tilalle, tekniikoita on useita ja niihin kannattaa tutustua esim kirjallisuudessa tai vaikka youtubesta haulla "bonsai grafting". Todennäköisemmin onnistuvia lienevät sellaiset tekniikat, joissa alkuperäistä oksaa ei katkaista ja liitetä uuteen paikkaan vaan se taivutetaan runkoon kiinni tai sen läpi.
Kolmanneksi voi tietty miettiä saisiko puusta hyvän vain antamalla sen kasvaa suuremmaksi tai leikkaamalla vielä lisää oksia jolloin hätäisesti poistamaasi "puuttuvaa oksaa" ei ehkä tarvittaisikaan. Pois se puu kannattaa heittää vasta sitten kun se on kuollut. Jos teet sille edes jotain voit ainakin oppia jotain vaikkei tulos olisikaan odotetun kaltainen.

3

Vs: Leikatun oksan tilalle uusi oksa?

Laitetaas vaikka tähän vanhan ketjun jatkoksi tämä... Eli törmäsin aika näppärään varttamistekniikkaan, ainakin minulle uusi: http://bonsaipotterycoy.blogspot.fi/201 … fting.html Ehkä parempi noille ikivihreille, kuin yrittäisi koko rungon läpi pujottaa. Itselläni ainakin taitaa mennä kokeiluun.

"It is art for art's sake." - S. Holmes

4

Vs: Leikatun oksan tilalle uusi oksa?

tuohan on näppärän oloinen tekniikka!

5

Vs: Leikatun oksan tilalle uusi oksa?

No on kyllä hyvä tekniikka. Luultavasti tuossa jää samanlainen rengas oksan tyvee kuin thread-graftissakin, mutta haitanneeko tuo. Thread graftissa/pujotteluvarttamisessa on sellainen ongelma, että sekä se puoli josta oksa on pujoteltu että vastakkainen puoli turpoaa. Jos näitä on tehnyt paljon lyhyeen rungonpätkään, tuloksena on turpoava runko ja käänteinen kapenema. Näin on nyt käynyt yhdellä fiikuksellani.

Pitäisikin asentaa F. benjaminoihin oksat natashasta, niin saisi pienemmän lehdet.

6

Vs: Leikatun oksan tilalle uusi oksa?

Pätevän näköinen kieltämättä. Hieman sukua sellaiselle juurien varttamiselle, jossa taimi on taitettu tyvestään 90 asteen kulmaan ja liitetään isäntäpuun tyveen. (Kun kiinnittynyt jätetään vain juuret)