1

Aihe: Sageretia, Chinese Sweet Plum

Moi,

Ostin Pantagenista Sageretia-malsain harrastusvälineeksi tammikuussa. Heti oston jälkeen se rupesi kellastuttamaan lehtiään ja pudottelemaan niitä. Yritin sumutella ja kastella vain kun multa kävi kuivaksi. Vaihdoin Plantagenin multaseoksen kissanhiekkaan noin viikko sitten siinä toivossa, että maa-aineksen vaihto auttaisi. Puulla on myös kasvivalo, vaikkakaan en tiedä onko se lainkaan riittävä (sain tämän, enkä muistanut kysyä tarkempia speksejä, valo on kuitenkin sellaista violetin punaista. Kehtaa pitää päällä vain yöllä..).

Puu näyttää nyt tältä:
sageretia

Onko puu vain säikähtänyt ilmastonmuutosta Plantagenista koti-ikkunalle vai onko hätä suurempi?


Puun ulkomuoto on mitä on, mutta menkööt harrastusmateriaalina. Olen ajatellut karsia siitä yhden tai kaksi isoimmista oksista. Katsotaan mitä tulee.

2

Vs: Sageretia, Chinese Sweet Plum

syy voi olla siinä jos pidät sitä valoa yöllä päällä eikä kasvi saa pimeän aikaa ollenkaan? ainakin tietääkseni jokainen kasvi kaipaa edes muutamia tunteja vuorokaudessa pimeää. kuinka usein kastelet noin? saako mitään ravinteita? nyt kun se on pelkässä kissanhiekassa niin se ei saa maa aineksesta mitään ravinteita..

3

Vs: Sageretia, Chinese Sweet Plum

Olen kahteen kertaan antanut laimeaa substralia nyt ehkä noin 1,5 viikon aikana, eli kerran viikkoon. Kannattaisiko lannoittaa harvemmin?
Ruukku on melko syvä, ei siis perinteinen bonsairuukku. Malliltaan se on altakasteluruukku, jonka ajattelin sopivan. Kastelen melko harvoin. Maan vaihdon jälkeen olen kastellut ehkä kolme kertaa aika reilusti kerrallaan, joten ei ole kuivunutkaan nopeasti.

Puu oli siis pitkään Plantagenin mullassa. Ostohetkellä se voi erittäin hyvin ja lehtiä oli myös oksiston sisällä. Noin viikossa kaikki lehdet puun sisältä tipahtivat. Nyt keväällä muutamien oksien päihin on kasvanut pieniä lehtiä, jotka tosin ovat menneet vähän kippuraan. Huolettaa, että eikö valo ja maanvaihto auttaneetkaan...

4

Vs: Sageretia, Chinese Sweet Plum

muista siinäkin se, että kissanhiekka ei varastoi niin paljoo vettä kuin se orgaaninen maa-aines missä puu oli. En tiedä kyseisestä lajista, että riittääkö tuo lannoitus mutta jos pelkkää kissanhiekkaa on ja kastelet harvoin? jos kastelet liian vähän? kannattaa aina tökätä sormi sinne muutaman sentin syvyyteen kokeillakseen onko kostea. Itse kastelen kissanhiekassa olevat päivittäin. onnea elvytykseen!

5

Vs: Sageretia, Chinese Sweet Plum

Sageretia ei ole helppo laji. Se vaatii paljon valoa ja pitää korkeasta ilmankosteudesta. Lehtien kellastuminen ja tippuminen voi johtua monestakin asiasta, mm. liikakastelusta ja liian vähästä valosta. Kokemukseni mukaan kasvit eivät reagoi olosuhteiden muutokseen, vaan olosuhteiden huonontumiseen.

On ok että olet antanut hieman lannoitetta, koska kissanhiekassa ei ole yhtään. Ei kuitenkaan kannata pitää mitään säännöllistä aikataulua lannoituksella, jos kasvu ei ole kunnollista. Sama pätee kasteluun. Molempia tarpeen mukaan. Vain hyvässä kasvussa olevia puita lannoitetaan.

Kasviloistarit näyttävät vähän pahalta, siksi usen viritellään erilaisia pömpeleitä/valolaatikoita, jotta hajavaloa tulisi vähemmän. Samalla saadaan nostettua ilmankosteutta. Sopiva valaistusaika on 12-18 tuntia. Bonsain hoito sisällä ilman lisävaloa on näillä leveysasteilla aika mahdotonta.

Jos sinulla on sellainen Artcon kasvivalaisin, valkoinen lamppu jossa on hyvä heijastin ja mukana 14W kasviloistari, niin se on kyllä hyvä peli. Siihen voi vaihtaa 23W kylmän valkoisen loisteputken, joita on ollut ainakin Bauhausissa. Ajaa vähintään saman asian, ja väri on miellyttävämpi. Valaisin mahdollisimman lähelle kasvia. Jos valaistavana on vain yksi kasvi, sopiva etäisyys on vaikkapa 10cm.

6

Vs: Sageretia, Chinese Sweet Plum

Kiitos vastauksista!
Yritän tarkkailla tuota kastelua paremmin. Tarkentavana kysymyksenä: milloin kissanhiekka on kuivaa? Vasta silloinko, kun päällikerroksen väri vaihtuu kastelemattoman kissanhiekan väriseksi?

Onko muuten ajatuksia, mistä nuo uudet, pienet kippurat lehdet voisivat kertoa?

Nypin nyt kaikki keltaiset lehdet pois, katsotaan tuleeko niitä lisää.