26 Viimeksi muokannut mellajo (06.03.2008 19:40:53)

Vs: Sitruunapuusta bonsai

Tässä olisi tuoreita kuvia...
http://www.aijaa.com/v.php?i=1713521.jpg
http://www.aijaa.com/v.php?i=1713525.jpg
Ja tollasta olisi se maa-aines johon uudelleen istutin sen paripäivää sitten...
http://www.aijaa.com/v.php?i=1713533.jpg
Noi vihreet "jutut" tossa mullassa on lehtiä. smile

27

Vs: Sitruunapuusta bonsai

Onko noilla sitruunan siemenillä ollut miten hyvä itävyys? Kiinnostaisi kokeilla siemenestä asti....

Hortonomi (AMK) ja orkideaharrastaja, joka on palailemassa bonsaiden pariin vuosien tauon jälkeen.

28

Vs: Sitruunapuusta bonsai

Minua taas kiinnostaisi jos joku tietää saisiko niitä Kajaanista, Oulusta tai Helsingistä . Siis jo varrellisia noin parin kolmen vuoden ikäisiä.

29

Vs: Sitruunapuusta bonsai

Käy katsomassa jos viherpajassa vielä olisi hinta n. 20e

30

Vs: Sitruunapuusta bonsai

... ja vihrpaja on...  missä?

31

Vs: Sitruunapuusta bonsai

Velma kirjoitti:

Onko noilla sitruunan siemenillä ollut miten hyvä itävyys? Kiinnostaisi kokeilla siemenestä asti....

Sitruunan siementen itävyys on melko hyvä....itämisaika tosin voi olla parikin kuukautta...

Viherpaja on Vantaalla....

“Don’t make your tree look like bonsai, make your bonsai look like tree” - John Naka

32

Vs: Sitruunapuusta bonsai

Sinne ajaa n.15min helsingistä.
Katso googlesta viherpaja niin pääset etusivulle.

33

Vs: Sitruunapuusta bonsai

Halleluja. Sitruunapuuni on alkanut kasvattamaan uusia kukkia. Onkohan se merkki siitä että se on alkanut sopeutua? smile

34 Viimeksi muokannut miikka (08.04.2008 20:22:01)

Vs: Sitruunapuusta bonsai

Mr.Grower kirjoitti:

Sitruunan siementen itävyys on melko hyvä....itämisaika tosin voi olla parikin kuukautta...

Joo kai se ihan hyvä se itävyys on...

Itselläni on nyt ollut siemenet purkissa nyt ehkä kolme neljä viikkoa (???) ja seitsemästä kolme iti noin parissa viikossa. Muista ei sitten ole kuulunut mitään.

35

Vs: Sitruunapuusta bonsai

Enpäs ikinä oo nähnyt mitään Citruspuuta tongue Hieno varmasti on. Itse en nyt osaa valitettavasti auttaa, koska alottelen juuri.

Lol.

36

Vs: Sitruunapuusta bonsai

Milloinkohan tuon sitruunan kasvukausi alkaa. Pari kolme viikkoa sitten se kukki ja nyt kun kukat ovat kuihtuneet ei ole mitään kasvun merkkejä.

37

Vs: Sitruunapuusta bonsai

Kyllä se minulla ainakin alkoi jo ajat sitten...maaliskuun lopulla (lisävalaistusta käyttäen)...odottele vaan vielä rauhassa...eiköhän se kasvu taas pian ala...voit nyt antaa typpi pitoisen lannoituksen, sen pitäisi hiukan nopeuttaa uuden kasvun alkua näin keväällä...

“Don’t make your tree look like bonsai, make your bonsai look like tree” - John Naka

38

Vs: Sitruunapuusta bonsai

Kesä tuli ja meni. Oksat kasvo ihan kiitettäväsiti mutta lehtiä ei tullut ainuttakaan ja nyt se innostu taas kukkimaan.
Puu on täynnä uusia valkoisia nuppuja ja  toinen puoli puusta on edelleen kalju.(ei lehden lehteä vaikka oksat on vihreitä)?

39

Vs: Sitruunapuusta bonsai

Tässä siemenestä kasvattamani sitruuna. Se on kasvanut ruukussa mustassa perusmullassa noin neljä vuotta. Haaveeni on jonakin päivänä saada siitä bonsai, kuva haavemuodosta alempana.

Oksia ei varmaankaan kannata lähteä muotoilemaan mitenkään, oletan että runko täytyy jossakin vaiheessa kuitenkin katkaista, kun se on jo niin pitkä. Kannattaako puun antaa vaan kasvaa ja paksuunnuttaa runkoaan vielä muutama vuosi ennen katkaisua vai voisiko sen katkaista jo nyt?  Ehkä samalla taivuttaa runkoa haluttuun muotoon? Rungossa on loiva kännös, jotai voisi olla helppo jatkaa. Rungon paksuus on n. 0,7 cm. Millä menetelmällä taivutus kannattaisi tehdä?

Entäpä sitten maa-aines, sen vaihto ja juuret?  Kannattaako sitruuna vaihtaa ilmavampaan maa ainekseen esim 50-50 kissanhiekka-multaan? En ole kertaakaan nähnyt vielä puun juuria, lienisi niiden katsastaminen paikallaan. Mitäpä juurille kannattaisi tehdä maanvaihdon yhteydessä? Kannattaisiko karsia hieman vai yrittää pitää mahdollisimman ehjänä?

Sitruuna puskee nyt aktiivisesti uutta kasvua. Rungossakin näkyy muutama kohouma, joista voisi kuvitella jonkinlaisen kasvun lähtevän käyntiin.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/55122385/sitruuna150313.jpg
sitruuna 13.3.2015
https://dl.dropboxusercontent.com/u/55122385/lemontree.jpg
haavepuu, kuva täältä

Kiitos vastauksista jo etukäteen!

40

Vs: Sitruunapuusta bonsai

Kannattaa antaa vaan puun kasvaa kaikki muotoilu ja leikkely tahtoo hidastaa rungon paksuuntumista. Runkoa voit taivuttaa haluamaasi asentoon nyt, kun vielä taipuu. Ei ole omaa kokemusta sitruunan taipuisuudesta, mutta olettaisin, että noin ohuen rungon saa vielä alumiinilangalla taipumaan. Niintä tms. voi laittaa suojaksi jos on herkkä kuori.

Jos se on ollut samoissa mullissa 4 vuotta, niin ne kannattaa vaihtaa juuret mahdollisimman ehjänä säilyttäen. Ehkä hieman isompi ruukku voi nopeuttaa kasvua, riippuen kuinka täynnä juuria nykyinen on. Mutta summa summarum antaisin kasvaa mahdollisimman villinä ja vapaana vielä.

"It is art for art's sake." - S. Holmes

41

Vs: Sitruunapuusta bonsai

Minuakin sitrukset kiinnostaa! Olen huvikseni laittanut kaikkea itämään mandariinista sitruunaan, mutta olen huomannut lajien sopivuudesta olevan paljon eroja. Sen olen ainakin huomannut, että kaupan sitruunalajikeissa on isolehtisiä, mikä tarkoittaa huonoa lajia bonsaiksi. Yksinkertaisimmillaan bonsai-vaikutelma tulee rungon ja lehtien koon suhteesta. Mitä isommat lehdet, sitä paksumpi runko tarvitaan. Mitä paksumpi runko, sitä kauemmin pitää kasvattaa. Sitruunan kohdalla 20 vuotta voisi olla minimi, hihaa ravistaen. Sitruunan lehti on miltei kämmenen kokoinen, joten puun pitäisi olla paksun lisäksi myös muutenkin melko kookas, ehkä 1,5 m korkea jos kuvan tyyppistä ajattelisi? Jos joku tietää miten sitruunan saa lykkäämään pientä lehteä, niin se olisi arvokas tieto. ehkä jollain ison lumenarvon spotilla?

Mutta toivoa on, jos ottaa pienilehtisen lajin. Esim Citronella, jollaista näin esim. K-Raudassa viime viikolla. Tekee n. 1/4 kaupan sitruunan kokoisen hedelmän, joka myös antaa bonsai-vaikutelmaa. Koemielessä otin yhden, maksoi 10€. Laittelen kuvia ja täydennä aihetta kunhan kerkiän. Sitten  myös kumkvatti on oikeastikin käytetty bonsailaji!

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas, vuorijalava. Sisällä: podocarpus. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...

42

Vs: Sitruunapuusta bonsai

Kiitos kommenteista, pistin heti tohinaksi ja vaihdoin sitruunalle maan. Täytyy myöntää, että unohdin vaihtaneeni maan n. 1-2 vuotta sitten.. En valitettavasti löytänyt isompaa ruukkua, joten samaan vanhaan laitoin takaisin. Maaksi vaihdoin vanhan mullan ja kissanhiekan sekoituksen, n. 50-50.

Tein myös muutamia mielenkiintoisia havaintoja juurista. Olin salaojittanut ruukun pohjan hiekoitussepelillä, koska ruukussa ei ole reikää pohjassa. Hiekoitussepelin lähellä/päällä juuret olivat paljon paksumpia ja nopeakasvuisempia kuin mustassa mullassa olleet. Mustan mullan juuret näyttivät ehkä enemmänkin kitukasvuisilta. Pääjuuressa oli myös kummallinen kulmikas muoto ja ikään kuin juurikeskus (?). Sen syntyä en oikein osaa selittää. Toivotaan, että muutkin juuret kääntyvät tuollaiseen kasvuun kuin nuo sepelin päällä olleet juuret tässä uudessa karheammassa maassa. smile

https://dl.dropboxusercontent.com/u/55122385/sitruuna_juuret150314_2.jpg
juuret ja puu

https://dl.dropboxusercontent.com/u/55122385/sitruuna_juuret150314.jpg
tästä kuvasta näkee hienosti vahvemmat juuret hiekoitussepelin pinnalla/sisällä

https://dl.dropboxusercontent.com/u/55122385/sitruuna_juuret150314_3.jpg
pääjuuren tekemä mutka ja juurikeskus(?)


viherbonsai:
Tässä minun sitruunassani isoin lehti on kämmenen kokoinen (siis sormet pois luettuna). Pienet, joita on huomattavasti enemmän, ovat noin 5-7 cm pitkiä. Nämä pienemmät lehdet taisivat kasvaa sitruunaan syksyllä/aivan alkukeväällä. Alkukeväästä käytössä oli hätävarapöytälamppu, jossa joku philipsin energiansäästölamppu...
Luulin tosin lehtien leikkaamisen pinentävän lehtiä? Vai eikö se toimikaan sitruunalla? höh.

43

Vs: Sitruunapuusta bonsai

Itse lähtisin jo tekemään nebaria eli puumaista tyveä tälle. Jos olisi varovainen, pääjuuren voisi katkaista siitä mistä se kääntyy 90 astetta alaspäin. Parin vuoden kuluttua voisi katsastaa tilannetta, ja lyhentää juurta edelleen. Tavoitteena on, että puun tyveltä juuret lähtevät säteittäisesti joka suuntaan.

44 Viimeksi muokannut viherbonsai (16.03.2015 12:40:59)

Vs: Sitruunapuusta bonsai

Annikki: lehtien puolittaminen toiminee vaihtelevasti eri lajeilla, kannattaa kokeilla! Jan on saanut hyviä tuloksia valoilla, mutta valoonkin lajit varmaan reagoi eri tavoin: http://janinbonsait.blogspot.fi/2014/12 … lehti.html Kuitenkin valoilla lehtien säätely pitää kasvin terveempänä, sillä on kasvin luontainen reaktio kasvattaa isommat lehdet vähäiselle valon määrälle ja pienemmät suurelle määrällä.

Sitrusten taimia olen kiusannut jo jonkin aikaa:
http://www.bonsaifi.net/keskustelu/view … hp?id=2495
Seisottaminen vedessä (mikä muuten on ehdoton nou nou, kaikilla ruukkupuilla) oli ensimmäinen mokani. Sitrukselle on tassin kautta veden hörppyyttäminen mahdollista, mutta vain jos on istutettu ilmavaan maa-ainekseen eli vähintään kissanhiekkaan. Tällaisen hörppyyttämisen edut ovat kasvun suhteen kyseenalaiset, sillä siinä on aina riskinä juurten mädättäminen. Laiska kastelija taas hyötyy kun voi muutaman päivän jättää kastelematta.

Annikin kuvasta näkee, että pohjajuuret pääsee hörppäämään vettä enemmän (vesi jää pohjalle kun ei reikää) ja muut saa mitä kastelujen yhteydessä ehtivät. Kasvi voi hyvin, mutta pintajuurien jäädessä kehittymättä ei nebari edisty. Tuossa olisi minusta jossain välissä operaationa katkaista tuo jättäen ensimmäinen 90-asteen mutka. Siitä voisi tulla yksi puun näkyville tulevista kantojuurista. En tiedä, voiko tuota tarvittaessa halkaista ja tehdä siitä 2 juurta? Sitten muille syrjille alkaa kasvatella ~3-4 juurta lisää. Tämän artikkelin hengessä: http://www.bonsaifi.net/keskustelu/view … hp?id=2512 Kiire ei ole, seuraavan ruukutuksen yhteydessä 2+ vuoden päästä. Samalla isompi ruukku, jossa reikä pohjassa. Vaikka bonsai-tyyliseen ruukkuun, niin saa lisäfiilistä.

Ohessa ~2 vuoden vanha sitruuna. Joudun sitä taivuttelemaan, että mahtuu kasvikaapissa (korkeus 35cm) 8-10h pvä 2*30W T8-valojen alle. Toisaalta taivutellessa tekee aina uuden latvan, joten samalla tulee oksia. Paksuuntuu suhteellisen nopeasti, joten lanka oli jo hyvän matkaa puolessa välissä runkoa syksyllä. Löysäsin ja sitruuna korjasi itsensä muutamassa kuukaudessa. Kiva kiva.

https://farm9.staticflickr.com/8653/16187804694_6cfe248a57_c.jpg

Lisäoksien myötä lehtiäkin on tullut pienelle alueelle aika läjä. Lehdet ovat isoja, mistä johtuen en paljon toivoa aseta tälle bonsai-projektina. Mutta hieno ja hyväntuoksuinen se silti on, eikä kaikesta ole pakko bonsaita vääntää. Toisaalta tykittää kasvua aika hyvin, joten mikä minä olen tuomitsemaan. Arvioisin tuon rungon paksuuden olevan samoilla huudeilla kuin Annikin esimerkin, joten on hyötynyt turboahdetusta kasvatus-setupista.

https://farm9.staticflickr.com/8731/16809048292_214ae1f66e_n.jpg

https://farm9.staticflickr.com/8625/16190235673_4818a5971d_n.jpg

Maa-aines on ilmavaa kissanhiekka-vermikuliitti-kookoskuitu seosta. Kuvassa näkyvä leca-sora on vain pinnalla; sitoo kosteutta ja estää (ehkä) harsosääskien lisääntymistä. Vermikuliittia päätyi ruukkuun, koska sitä oli käsillä. Toi ainekseen kissanhiekkaa isompaa biittiä, mikä paransi ilmavuutta. En osaa sanoo oliko etua sen kyvystä sitoa kosteutta tai luovuttaa jotain mineraaleja. Kookoskuitua laitoin, koska en edelleenkään uskalla tehdä full-montya ja mennä täysin ei-orgaanisella aineksella. Ehkä sitrusten kohdalla olisi keskimääräistä turvallisempaa?

Koska olen tosiaan tassin kautta juottanut sitruunaa, niin taitaa minullakin tässä olla käsillä kurkata juurakkoa. Mahdollisesti olen hankkiutunut samaan tilanteeseen kuin Annikki.

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas, vuorijalava. Sisällä: podocarpus. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...