1 Viimeksi muokannut viherbonsai (16.03.2015 13:23:33)

Aihe: Limequat/Limonella - Eustis Limequat

Taas mennään. Käväisin ihan muilla asioilla K-Raudassa, mutta mukaani tarttui oheinen kympin tuote: http://www.citrusplants.info/plants/limonella
http://www.citrusplants.info/img/plants/thumbs/citrus-limonella.jpg

En tahdo saada selvyyttä miksi tätä kutsuisi. Kyseessä hybridi, jossa jotain hybridisitruunaa/limeä risteytetty kumkvattiin. Purkin kyljessä luki lisäksi Citrofortunella ja Limonella P12, mikä ei varsinaisesti auta. Lajista kerrotaan mm. että tuottaa hyvin hedelmää jo nuorena eli saattaisi olla voimakaskasvuinen laji noin muutenkin? Jotkut sitrukset haluavat semitalvehtijoina kylmän jakson, jotta tuottaisivat hedelmää. Tämä ei välttämättä tarvitse, mutta asia selvinnee jossain vaiheessa. Hedelmä näyttää ja maistuu sitruunalta, mutta on kooltaan n. 1/3 sitruunasta. Lehdet ovat samanlaiset kuin kumkvatilla eli melko pienet. Aika samoissa esimerkiksi pienilehtisen fikuksen kanssa.

Olen aiemmin koittanut kumkvattia siemenestä, mitkä itävät ja kasvavat hyvin kunnes 1,5 vuotisena sähläsin ja tapoin ne. Sitrukset siis ovat kiinnostaneet, mutta tässä välillä olen oppinut kaikenlaista. Esimerkiksi eräs nimeltämainitsematon herrasmies on kasvatellut kumkvattia ~10 vuotta ja alkaa muutaman vuoden päästä olla mallsai-huudeilla. Ehkä. Siis miniatyyri-kokoinen bonsai. Tämän lisäksi kuulin, että vain vartetut puut tuottavat hedelmää. Ellei halua kasvatella puuta useita vuosikymmeniä.

Harmi vaan, että kaupassa puut on vartettu rumasti - ei niitä ole bonsaiksi tehty. Joskus kuitenkin osuu kohdalle yksilö, jota ei ole vartettu ihan päin seiniä. Oheinen on ihan ok, tarkka silmä toki varttamiskohdan poimii. Kuvassa olen jo karsinut rajusti, jotta sain mahtumaan kasvikaappiin. Vaalean vihreä on uutta kasvua, mitä puu lykkää ilahduttavan paljon ja nopeasti heti harvennuksen jälkeen!

https://farm9.staticflickr.com/8594/16190073053_84dd7a003e_c.jpg

Eli mitä sitä muuta, kuin lisää pois vaan! Se kiihdyttää puun tarvetta tuottaa uutta kasvua ja oksaa. Koitan siis saada oksia tulemaan runkoon lisää ja sopiville kohdille. Minulla ei ole mitään selkeää suunnitelmaa vielä muodosta, menen fiilispohjalta ja sen suhteen mihin oksaa pukkaa. Saatan lyhentää vielä lisääkin päärunkoa, jos oikein hyvin tulee uutta oksaa. Vähän myös riippuu, missä kohtaa maa-aineksessa tulee juurakko vastaan. Jos on kovin syvällä voi olla, että menee melkein varttamiskohtaan asti.

https://farm9.staticflickr.com/8634/16203885444_26f87624ae_c.jpg

Jos tuohon "alatapin" kohdalle saisi alaoksan, se voisi olla parhautta. Harmillisesti joku oli tuon oksan puutarhalla poistanut. Haavoihin pistin lehtipuu-versiota leikkuutahnasta. Tekeepähän paremman näköisen, suojaa haavaa ja ehkä arpeutuukin siistimmin. http://www.raisiobonsai.com/ekmps/shops/raisiolainen/images/cut-paste-decidious-160g-1738-p[ekm]205x153[ekm].jpg

Kuvan alempi oksa sinnittelee, oli melkein taittunut poikki. Silti pukkaa uutta kasvua, joten laitoin taittokohtaankin suojatahnaa. Kaikki kuvien kasvu on tullut n. viikossa.

https://farm8.staticflickr.com/7598/16800353966_8b4731daa3_c.jpg

Bonus: myös uutta kukkaa on tulossa. Annan kukkia, koska en ole ikinä nähnyt kukkivaa sitrusta. Hedelmälle en päästä, vie turhaan voimia muulta kasvulta. Puun mukana tulleiden hedelmien siemenet pistin muuten itämään. Syystä, että jos tarvitsee graftata nebaria myöhemmässä vaiheessa!

https://farm9.staticflickr.com/8624/16825113072_5c32baf266_c.jpg

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas, vuorijalava. Sisällä: podocarpus. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...

2

Vs: Limequat/Limonella - Eustis Limequat

Kiinnostavaa! Aika siisti varttaminen. Voisi olla sopivaa, jos tuon kuolleen oksan kohdalle tulisi uusi, sekin vähän naamioisi varttamiskohtaa.