1

Aihe: Ficus Ginseng, liian iso pala purtavaksi?

Aiemmin ainoastaan Ihmepensaiden kanssa työskennellyt wannabe viherpeukalo innostui eilen kukkakaupassa ja päätyi siis ostamaan komean kasvin nimeltään Ficus Ginseng..
Nyt kun olen googletellut tarkkoja hoito-ohjeita - joita ei edes ole oikeastaan juuri löytynyt - on ruvennut tuntumaan siltä että olen haukannut liian suuren palan kerralla.

Kotiin tultuani innoissani siis istutin uuden kasvini umpiruukkuun, multana käytin perinteistä mustaa multaa, enkä rapsuttanut juurista kaikkea vanhaa multaa pois vaan jätin sitä aika paljon. Oli niin tiukkaa että murentelin/pehmittelin sitä puristelemalla multaa. Ja tuossa se puu nyt on, valoa tulee asunnon suurimmasta ikkunasta, mutta bonsai ei ole kiinni ikkunassa eikä patterissa. Mitään kasvilamppua tms. ei ole, vain luonnonvalo ja normaali olohuoneen kattolamppu big_smile

Yhden yön täällä ollut puu näyttää toistaiseksi normaalilta, mutta sanokaa nyt jos olen tehnyt jotain pahasti pieleen että osaisin ennaltaehkäistä sen jos tuo tosta meinaisi nyt sanoa vastalauseen >:) En löytänyt täältä juttua tästä nimenomaisesta puusta, joten tein oman sillä en tiedä kuinka paljon eroaa muista. Kiitos niille jotka viitsivät valaista.

(ps. anteeksi hieman epäselvä suomenkieli, tässä on vähän kuumeisen sekava olo enkä tajua ihan kaikkea mitä teen big_smile)

2

Vs: Ficus Ginseng, liian iso pala purtavaksi?

Vaikka Bonsai Ficus Ginseng elää hyvin pienessä valossa, se myös viihtyy helposti paljossa valossa. Ginseng bonsaipuuna tarvitsee keskivertoisesti vettä talvella, enemmän kesällä. Kastelun tulisi muistuttaa sitä sen sademetsäkodistansa.

Bonsai ficus ginseng on aika hidas kasvaja, mutta sekin riippuu paljon sen elinympäristöstä ja ruukusta. Ruukku kannattaa vaihtaa joka toinen tai kolmas vuosi. Puu ei paljoa välitä missä se kasvaa, hyvälaatuinen multa saattaa olla kumminkin paras alusta. Lannoituksia kannattaa ginsengille antaa kerran vuodessa tai jos näyttää siltä että se ei pärjää asuintilassaan.

Bonsai ficus ginseng on helppohoitoinen bonsaipuu, mutta tarvitsee jokapäiväistä huomiota. Säilyttääksesi ginsegin kauneuden ja symmetrian, sinun tulisi leikata joka kuudes tai viides UUSI lehti mitä puu kasvattaa.

Ginseng on suosittu puu bonsai experttejen keskuudesta sen upeiden ja ainutlaatuisten juurien takia jotka usein kasvavat maanpäälle ja sen kauniiden lehtien takia. Ginsengistä pidetään myös siksi että sen lehdistä uskotaan saada monia parantavia lääkkeitä.


Suomennettu vapaasti joltain bonsai sivulta ^^. Ei oman pään tuotosta big_smile

3 Viimeksi muokannut duudeli (29.11.2008 16:43:54)

Vs: Ficus Ginseng, liian iso pala purtavaksi?

Oho:D Meikäläisellähän kävi sitten ns. hyvä munkki että päädyin juuri tuon lajin bonsaihin ! Kiitos paljon vastauksestasi.

Edit: Paitsi että millähän ilveellä muut ihmiset tosta lehtituposta näkevät mitkä ovat uusia ja lehtiä, saati sitte laskevat joka viidennen ? big_smile

4

Vs: Ficus Ginseng, liian iso pala purtavaksi?

Nostelen tässä vanhaa ketjua ylös, kun en löytänyt vastaavaa kyssäriä muualta.
Eli ostimme Ficus Ginsengin viime syksynä, kun näytti niin kauniilta Plantagenissa ale-myynneissä.
Veimme sen kotiin ja meille tuli hirveä kriisi, kun kasvi tiputti ensimmäisten viikkojen & kuukausien aikana kaikki lehdet itsestään. Jäljellä oli enää parin kuukauden kuluttua 1-2 lehteä, jolloin mieheni oli jo heittämässä sitä pois. Hän mietti että kasvi ei vain tykännyt asua meillä. Oli pimeää ja kastelimme sitä miten sattui. Emme oikein kumpikaan ole mitään viherpeukaloita.
Kuitenkin muutama kuukausi siitä, aloimme huomaamaan, yllättäen, että kasvi työnsikin muutamia lehtiä silloin tällöin esiin. Kuin varkain. Ja jossain kohtaa huomasin että yksi lehdistä oli jo muuttunut ihan oksaksi, eli noin 10 cm pituiseksi. Silloin leikkasin sen ja tyrkkäsin maljakkoon jossa oli vettä. Eräänä päivänä huomasin että ko. oksa oli mädäntynyt ja heitin sen pois.

Nyt puoli vuotta myöhemmin puussa on yhtä paljon lehtiä kuin silloin ostohetkelläkin, joten luulen, että sillä oli vain paikan vaihdos kriisi aluksi, ja nyt on tilanne normalisoitunut. Tänään huomasin että muutama oksa oli jo noin 20 cm pituinen ja leikkasin ne taas ja tyrkkäsin vesiastiaan sen enempää miettimättä. Hetki sitten googlettelin ja totesin että ko. oksia olisi voinut muotoilla niiden ollessa vielä puussa kiinni. Harmi.. sad
Mutta kysymykseni siis koskee noita irti leikattuja oksia. Onko mitään keinoa saada niistä uusia puita?

5

Vs: Ficus Ginseng, liian iso pala purtavaksi?

Skorpiotar, siis tippui kaikki lehdet ? minulla nyt ikävä kyllä uudesta ficus ginsengistä on alkanut tippumaan lehtiä hyvin paljon, miten sä hoidit puuta sen jälkeen kun lehtiä alkoi tippumaan?

6 Viimeksi muokannut Hakim (12.04.2015 18:00:37)

Vs: Ficus Ginseng, liian iso pala purtavaksi?

Ainakin tässä viestiketjussa on lisää samasta aiheesta.

7

Vs: Ficus Ginseng, liian iso pala purtavaksi?

Moi.
Ficus ginseng tuli taloon kuukausi sit ja kotiutui nopeasti. Näyttää voivan hyvin, pukkaa uutta lehteä.
Mutta. Nyt on tullut yhteen sun toiseenkin lehteen tummia läikkiä, jotka muuttuvat rei´iksi.
Osaako kukaan kertoa mikä neuvoksi?

(laittaisin kuvan jos osaisin).

8

Vs: Ficus Ginseng, liian iso pala purtavaksi?

bonsaisensei kirjoitti:

Moi.
Ficus ginseng tuli taloon kuukausi sit ja kotiutui nopeasti. Näyttää voivan hyvin, pukkaa uutta lehteä.
Mutta. Nyt on tullut yhteen sun toiseenkin lehteen tummia läikkiä, jotka muuttuvat rei´iksi.
Osaako kukaan kertoa mikä neuvoksi?

(laittaisin kuvan jos osaisin).

Oletko saanut vastauksia?

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas, vuorijalava. Sisällä: podocarpus. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...

9

Vs: Ficus Ginseng, liian iso pala purtavaksi?

Arvaisin sienitautia. Poistaisin lehdet joissa läikkiä. Pidä meidät ajan tasalla. (Tämä foorumi on hiljainen, mutta on meitä muutama jotka täällä käyvät. Jos haluat suorempaa yhteyttä ja vastauksia alle kuukaudessa, ota yhteyttä viereiseen sähköpostiosoitteeseen.  Aika  on ajanut foorumin ohi. Keskustelu tapahtuu nykyisin Whatsupissa. Facebookissa on ryhmä Bonsai Suomi, joka vain odottaa aktivoitumista.