1 Viimeksi muokannut JanTam (04.01.2015 20:57:01)

Aihe: Ripsiäiset

Onko foorumilaisilla kokemuksia ripsiäisistä?

Syystalvesta huomasin yhdessä fiikuksessa ikään kuin rakkuloita lehtien alapinnalla. Ne ovat kuivunutta fiikuksen maitiaisnestettä. En saanut heti kiinni siitä mistä on kysymys, mutta siiten haulla "fiikus thrips damage" löytyi kuvia, joissa on samanlaisia rakkuloita. Käytin uutta Provado Carea noin joulukuun 20:s päivä, ja se auttoi, mutta nyt niitä on taas.

Lueskelin vähän ripsiäisen elinkierrosta, ilmeisesti vain toukat imevät kasvinesteitä. Munien kuoriutumisaika voi olla päivä tai viikkoja.

Provadon vaikutus pitäisi kestää 4-8 viikkoa, mutta ilmeisesti näin ei ole bonsairuukussa. Nyt on kulunut vain kaksi viikkoa puikkojen laittamisesta. Laitoin uudet, saapas nähdä kuinka käy.

Ruiskutettavista aineista ei liene mitään hyötyä, koska toukka on sen rakkulan sisällä.

Fiikuksella:

fiikuksella

Kiinanlikusteri, luulisin että samoja öttiäisiä:
likusterilla

2

Vs: Ripsiäiset

Pumppaan aihetta; minulla likusterissa samannäköisiä lehtiä joissa mustia pisteitä!

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas, vuorijalava. Sisällä: podocarpus. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...

3

Vs: Ripsiäiset

Näyttää hieman tutulta, huomasin omassa ficuksessa oli myös tuollaisia kun olin ostanut sen. Tein melko vahvan tolu-rypsiöljyliuoksen, jolla käsittelin kasvin kolmesti päivässä ja kaadoin myös tyvelle, koska huomasin sielläkin jonkinlaista rihmastoa etc plus 1-2 provadokäsittelya päivässä noin viikon ja sumuttelin todella ahkerasti.
Lehdet rupesi putoilemaan, mutta kylläpä öttiäisetkin lähti, nyt ficus vihertää mukavan terveen näköisenä.

4 Viimeksi muokannut JanTam (07.01.2015 16:23:55)

Vs: Ripsiäiset

OK. Ripsiäiset taitaa ollakin pahempi juttu. Aikuiset lentävät ja voivat olla aivan muualla kuin kasvit. Munat munitaan kasvin lehtien alle tai sisään, lajista riippuen. Kotelovaihe voi olla maa-aineksen suojissa. Kuoriutumisajat vaihtelevat kovasti. Lajeja on valtavasti.

Ostin Sprutzit- tököttiä  tiivisteenä. Siinä annetaan jalomielisesti ripsiäisille kaksikin eri ohjetta, etiketissä kahden viikon väli ja etiketin takana olevassa ohjeessa viikon väli. Maahantuoja sanoi että viikko on oikein. Koristekasveille sanotaan max 8 kertaa.

Eli kerran viikossa pari kuukautta.

Sellaisenkin ohjeen löysin bonsaihin liittyen, että koko kasvi ruukkuineen päivineen upotetaan pyretriini-liuokseen kerran viikossa.

5

Vs: Ripsiäiset

Melko raamatulliselta vitsaukselta vaikuttaa. Hesus sentään, jos näitä tulee. Pitäisikö harkita pari kk pakollista karanteenia ostopuille, ennen kuin sijoittaa muiden puiden tiloihin? Jos näitä tulee, niin syytä ilmoittaa myös ostoboinsain myyjälle!

Tuleeko nämä vain lehtipuihin? Oliko varmuus, että samat paskiaiset oli myös likusterissa?

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas, vuorijalava. Sisällä: podocarpus. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...

6

Vs: Ripsiäiset

Luulisin, että vain lehtipuille. Ei ole mitenkään varmaa, voi niillä olla jotain muutakin.

7

Vs: Ripsiäiset

Pitäisin toteen näytettynä, että mitä elukoita puilla sitten onkin, niihin ei Provado tehoa. Ärsyttävää. Sisällä on nyt yli 20 puuta tai muuta istutusta, ja niiden läpikäyminen sumuttimella on paha riesa.

Tein Sprutzit-tiivisteestä kerralla 5l ämpärillisen 1% liuosta. Yli puolet puista mahtuu sinne ruukkuineen päivineen, mikä on nopsaa ja tehokasta. Sitten loppujen käsittely sumuttimella. Yksi käsittely vasta takana, mutta uusissa lehdissä ei nyt näy vioituksia. Silti, uudet käsittelyt on pakko vetää läpi.

En tiedä mikä tämä ötökkä on, sillä en ole nähnyt kasvien lehdissä mitään. Ruukuissa on ollut kaikenlaista elämää, se on hävinnyt. Mitään lentävää en ole nähnyt. Vaikutus kasvien yleiskuntoon on yhtä paha kuin punkeilla, monet Ficus benjaminat eivät ole kehittyneet kesän jälkeen yhtään. F retusat tuntuvat kestävän nämä ötökät paremmin, samoin likusterit. Carmonat myös.

8 Viimeksi muokannut JanTam (11.05.2015 21:42:35)

Vs: Ripsiäiset

Sprutzit-käsittelyn toistin aika monta kertaa, öttiäiset vähenivät, mutta eivät näyttäneet häipyvän. Calypson tiiviste kahden viikon välein annettuna tuntuu tepsivän paremmin. Öttiäisiä tuntuisi olevan enää muutamassa fiikuksessa. Kastelukäsittelynä, 1,5-2 kertaisella annoksella.