1

Aihe: Hyvä terä kaiverrukseen?

Kuollut puu on usein osa bonsaita. Sen voi tehdä ihan perineisillä käsityökaluilla kuten pihdeillä ja taltoilla, mutta tavallisesti erilaisiin kaiverruksiin käytetän Dremeliä tai vastaavaa pienoisporaa tai joskus järeämpiäkin ammattikäyttöön tarkoitettuja laitteita.
Tässä railakkaan myyntihenkisiä ja mielestä aika suureellisia G Potterin ohjeita työkalun valintaan.

Ostettuani muutaman kympin hintaisen dremel-kopion en oikein löytänyt kaiverrusteriä, jotka sopisivat puuaineksen poistoon. Dremelin tapaisen poran tehot ovat tyypillisesti 100-200 W välillä, mikä tarkoittaa ettei sillä niin valtavia määriä puuta saakkaan kerralla pois. Samoin istukan koko on rajoitettu yleensä 3,2 milliin.

JanTam esitteli taannoin blogissaan tekemiään testejä dremelin terien kelpoisuudesta ja "3D-poranterän" sopivuudesta kaverrukseen:
http://janinbonsait.blogspot.fi/2011/06 … teria.html
http://janinbonsait.blogspot.fi/2011/06 … tissa.html

Myöhempi johtopäätös on, että saatavilla olevat terät ovat enimmäkseen kovin pieniä (jyrsinterät), tukkeutuvat turhauttavalla tavalla märästä puuainaksesta ja aiheittavat heposti teräpolttoa (viilan tyyppiset, esim palloterät).

Aihetta on käsitelty myös muissa bonsaifoorumeissa, mutta ne eivät tarjoa paljoa valaistusta:
http://www.bonsainut.com/index.php?thre … bits.1510/
http://europeanbonsai.com/viewtopic.php … view=print

Päätin kokeilla paksumpaan isukkaan tarkoitetun jyrsinterän sovittamista ohentamalla sen vartta dremel-kokoiselle istukalle sopivaksi. Ensin katselin pienempiä jyrsinteräsettejä, mutta niissä terien varret ovat kuuden millin luokkaa, mikä on aika paljon, ja itse terätkin olivat ehkä liian suuria. Päädyin Dremel Triolle tarkoitettuun suorakulmaiseen jyrsinterään TR654, (olisin halunnut pyöreän, mutta ei ollut hyllyssä muuten kuin osana jotain kallimpaa settiä, jossa kosoltii turhia teriä). Varren ohentaminen sujui kohtuullisella vaivalla kiinnittämällä terä poraan, jossa hyvälaatuinen suora isukka, ja sitten pienoisporaan kiinnitetyllä toiseeen suuntaan pyörivällä pienellä hiomakivellä hioin terän varren sopivaksi. Jyrsinterän sai kiinnitettyä poraan myös väärin päin, jolloin varren sai kokonaan sopivan paksuiseksi. Piti tietysti varoa ettei terä kuumenisi liikaa, koska se poistaisi karkaisun.

Tulos on hyvä. Verrattuna palloterään, tämä leikkaa kovaakin puuta ahnaasti ja polttamatta. Kokeilin tammeen 20 000 r/min. Jopa suoraan poikkisyyhyn saa kaiverrettua ilman suurempaa vaivaa. Poran (150 W) kierrokset ei laske sen pahemmin kuin vaikka palloterän kanssa. Lisäksi, toisin kuin palloterä, tämä poistaa puuta myös suoraan alaspäin painettuna, joskaan ei niin tehokkaasti kuin ehkä voisi toivoa. Huonojakin puolia on:
- suurempi terä = suurempi rasitus poralle: laakerit ym. tuskin kestää niin kauan
- älä mokaa: syö hetkessä puun pilalle, tai sormet korjauskelvottomiksi
- pyöreämuotoinen terä olisi bonsaitarkotukseen suorakulmaista käytännöllisempi
- aika näyttää miten kauan pysyy terävänä, teroittaminen tuskin onnistuu

Johtopäätöksenä voisi todeta, että puuaineksen poistoon kannattaa hankkia lastuava terä, siis sellainen jossa on vain 2-3 leikkaavaa särmää (erilaisten viilojen tms sijaan). Törmäsin tuossa Clas0hlsonilla juurikin sopivaan näköiseen settiin 3,2 mm istukkaan sopivia jyrsinteriä hintaan noin 30 e. Näissä leikkaavan osan leveys on samaa luokkaa kuin tuossa tuunaamassani terässä. Niiden kestävyyttä ja kelpoisuutta voi sitten kokeilla kun tämä on tylsytetty. Mitä kokemuksia muilla on tästä aiheesta?

2

Vs: Hyvä terä kaiverrukseen?

Hyvä juttu! Muutama huomio lisäksi.

Jyrsinterät ovat hyviä, lastuavia, mutta Dremel on aika kevyt, ja harvat terät (vähän leikkaavia teriä) aiheuttavat sen, että konetta on vaikea pitää vakaana. Hiukan syvempään kun laittaa, lähtee terä viemään vastustamattomalla voimalla pitkin puun kylkeä. Jyrsinteriähän ei juuri käytetä käsivaralta. Pari kertaa kun vedellyt vikapaikkaan, oppii varomaan. Laitteen ja käsien paino olisi tässä hyödyksi. Kannattaa kiinnittää huomiota siihen, mihin suuntaan jyrsii. Olen myös miettinyt miten saisi puuhun kiinni säädettävän tuen, jota vasten voisi nojata työkalua.

Sivuhuomio, ennen työkalut olivat raskaampia suhteessa tehoon, ja tämä ei ollut niin iso ongelma. Edellinen Dremelini hyytyi kun vastus lisääntyi, nykyinen lähtee menemään oman päänsä mukaan.

Usein kaiverrettavaksi tulee jonkun poistetun oksan tai latvan jättämän jäljen naamiointi. Jos mahdollista, kannattaa odottaa, niin että leikkauskohdasta ja ympäriltä kuollut puu on kuivunut. Kuivaa puuta on paljon kivempi työstää.

Muuten, tuo jyrsinterä ei ehkä ole sattumalta vahvemmassa karassa. Karan heikentäminen kannattaa ottaa huomioon, iskunkestävät suojalasit on syytä olla. Ja täytyyhän ne olla muutenkin. Puupölyn lisäksi suurella vauhdilla lentelee isompaa lastua, maa-ainesta (jos terä osuu sinne) ja myös teristä voi irrota metallihitusia, jotka kuumina saattavat kärähtää kiinni esim. silmään.

3

Vs: Hyvä terä kaiverrukseen?

Aihe alkaa minullekin olla ajankohtainen, kun ensi keväänä pitää tammelle tehdä jotain. Dremel 3000 löytyy ja oheisen paketin mukana tulleita osia: http://cdn-reichelt.de/bilder/web/xxl_ws/D330/DREMEL300025KIT.png Näiden lisäksi hankin varsinaiseen bonsaipuun kaivertamiseen pienen pallokärkisen terän ja toisen vähän isomman: http://images.jimms.fi/product/5/5/71354-b131857_300x300.jpg

Haussa on terät, joilla poistan puuaineista hieman reippaammin sekä siistin reiät/pinnat. Näitä olen nyt katsellut:
http://www.kaizenbonsai.com/3-2mm-spira … tra-length (reikien painelu, leikannee myös sivuttain?)
http://www.kaizenbonsai.com/termitetm-w … -2mm-shaft (iso pallo, materiaalin isompi poisto)
http://www.kaizenbonsai.com/bonsai-wood … el-brushes (kolojen ja pintojen siistiminen)

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas, vuorijalava. Sisällä: podocarpus. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...

4 Viimeksi muokannut JanTam (10.08.2015 20:11:12)

Vs: Hyvä terä kaiverrukseen?

Jossain vaiheessa kesällä ostin 2 El Ninjo-terää, joista kapeampi löytyy vielä kaupan valikoimista, leveämpi löytyy esim. bonsai.de-puodista vaikkakin on sieltäkin loppu.

Kapeampi:
kapeampi

Leveämpi:
leveämpi

Kuvat ovat eri puodista ja eri kokoisia, mutta molemmat ovat 3,2mm varrella.

Kapeamman kanssa en ole vielä sinut, se tuntuu vähän huonolta. Leveämpi sen sijaan on aika hyvä. Se tuntuu oikeasti poistavan puuta ihan hienosti. Ensimmäiseksi kokeilin sitä vanhan kuivan akvaariokannon kaivertamiseen, mutta siihen se ei juuri kyennyt. Puuaines olikin kyllä tosi kovaa, kuivan tammen luokkaa. Kun terää painoi lujempaa puuhun, alkoivat kierrokset hyytyä Dremelissä, terä alkoi hakata ja varsi meni vähän mutkalle. Sen sai oikaistua ihan kaksilla tongeilla. Tämä terän varren pehmeys oli yllätys.

Tuoreeseen puuhun, oliiviin ja likusteriin, terä upposi kuin veitsi voihin. Saattoi olla lisääntynyttä osaamistakin, ja kierrokset taisivat olla reippaasti kovemmat. Sillai Potter- tyylisesti yritin ujuttaa terän puun sisään, jossa möyrimällä sitten poistaa puuta, mutta se oli kyllä liian raskas harjoite. Terä leikkasi kiinni ja varsi taipui taas. Se oli taas nopeasti oikaistu, mutta tuntuuhan tuo vähän oudolta. Jotain muuta terää kokeilen seuraavaksi.

5

Vs: Hyvä terä kaiverrukseen?

Aika kuumottavaa tuo taipuminen! Kuitenkin parhaimmillaan 30000 rpm. Suojalasit tai maski voisi olla tarpeen.

Sivuttain jyrsiminen tms. terän sivuttaisliike tuottaa taipumista? Kuitenkin se 32mm on ohut varsi. Jos pääsisi painamaan pystysuoraan, auttaisi?

Onkohan kuivalle puulle eri terät?

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas, vuorijalava. Sisällä: podocarpus. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...

6 Viimeksi muokannut viherbonsai (11.04.2016 10:52:05)

Vs: Hyvä terä kaiverrukseen?

Tämä on nyt testattu ja hyväksi havaittu, Dremelillä. Tein tällä varmaan 85% kaiverruksesta. http://www.kaizenbonsai.com/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/p/t/pt1154-littleterrierdh.jpg

http://www.kaizenbonsai.com/the-little- … y-machines

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas, vuorijalava. Sisällä: podocarpus. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...

7

Vs: Hyvä terä kaiverrukseen?

Tuo on kyllä paljon paremman näköinen kuin edellä ollut el ninjo.

8

Vs: Hyvä terä kaiverrukseen?

On se sen hintanenkin,  mutta kun teriä voi uusia niin kestää parhaimmillaan eliniän!

Ulkona: tammi, kuusi, sempramänty, pähkinäpensas, vuorijalava. Sisällä: podocarpus. Taimina douglas-, kelta-, lehtikuusi, mammuttipetäjä, verivaahtera, amurinvaahtera...