1

Aihe: Fuusiovaahtera

Fused-trunk Trident, Acer buergerianum

Linkissä tyylikäs fuusiotekniikalla työn alla oleva vaahtera. Toimisi varmasti mongolianvaahterallakin. Jos vihdoin tänä syksynä istuttaisi riittävästi, antaisi kasvaa vuoden tai 2, ja värkkäisi tuommoisen. Tai pannaanko pystyyn kilpailu? Tai tehdäänkö muuten kimpassa? Hankitaan siemenet yhdessä, joku hoitaa alkukasvatuksen, ja keräännytään yhteen askartelemaan.

Sopivasta mestasta löytyisi tavallisia vaahteroita, ne olisivat sopivaa materiaalia isompaan yksilöön.

Tai mitä tapahtuu esim. pihlajille, fuusioituvatko, entäs tuijat.

2

Vs: Fuusiovaahtera

Ihan rohkaisevaa! Tavisvaahteran taimet voisi olla hyväkin lähtökohta - niitä kun kasvaa joka nurkassa, ovat kestäviä, eikä tässä menetelmässä laadulla ole niin väliä. Pääsisi myös heti tositoimiin. Laitoin kesäkuussa granaattiomenan siemeniä itämään tälläistä prokkista ajatellen. Ovat kyllä aika alkutekijöissään vielä, ja tietäähän nuo sisäbonsait...

3

Vs: Fuusiovaahtera

Olisi kyllä ihan mielenkiintoinen prokkis. Maassahan tuo kannataisi kasvattaa. Mietin vaan miten tuossa linkin esimerkissä meinasivat nuo 90 taimea päättää tuonne latvukseen. Tein silloin siihen taimikilpailuun granaattiompuista sen fuse virityksen niin hirveä miettiminen oli mihin ne kaikki taimet lopettaa.

"It is art for art's sake." - S. Holmes

4

Vs: Fuusiovaahtera

Juu tuo kasvatuskilpailu oli vähän niin kuin inspiraationa tuohon omaan granaattiomena-idätykseen. Pidän myös sen kierteisestä kasvutavasta ja siitä syntyvästä eloisasta rungosta (vs vaikka vaahtera) mikä voisi sopia fuusiobonsaihin. Onko tuo kasvatuskilpailun g-omena vielä hengissä Masa?

Ilmeisesti fuusioon kannattaa käyttää vain hyvät taimet ja jättää heikommat suosiolla pois etteivät ne kuollessaa jätä reikää.

Voisi myös ajatella että fuusiojutussa erityisen tärkeää olisi sitten se, että laji tekee helposti uusia versoja vanhaan puuhun eli backbudding. Jos kaikki taimet on aluussa suurin piirtein samaa kaliiberia, niin jos niitä ei ennemmin tai myöhemmin katkaise, jää ainostaan luuta-tyyli mahdolliseksi. Vai tarkoitito taimien lopettamisella jotain muuta?

Voisiko tuossa huijata (lue: nopeuttaa) laittamalle fuusion keskelle jonkun ylöspäin kapenevan kiilamaisen muotin, johon versot sitoisi?

5

Vs: Fuusiovaahtera

Ei ole enää hengissä. "Unohdin" sen talvehtimaan vanhempieni rossipohjaan ja siellä menettivät henkensä.

Niin vaikka nuo taimet näennäisesti kasvaisivatkin yhteen, niin ne säilyvät loppuelämänsä yksittäisinä taimina, jos ei niitä onnistu varttaa yhteen. Eli kannattaa valita samannäköiset taimet projektiin.

Tämä mielessä ne taimet täytyy vaiheittain lopettaa/päättää rungon matkalla, jos ei tosiaan luuta tyyliä halua luoda. Niin että yläosassa on 1-2 taimea jotka muodostavat latvuksen (tai enemmän, riippuen kuinka massiivista tekee). Tällöin runko myös kapenee automaattisesti, kun taimet vähenee latvaa kohti. Taimien lopettaminen tapahtuu parhaiten taivuttamalla ne oksiksi.

Tuossa JanTam:n linkissähän on just tuollaista muottia käytetty. Siinä tarvii vaan olla enemmän niitä taimia, että saa sen muotin peitettyä.

"It is art for art's sake." - S. Holmes

6

Vs: Fuusiovaahtera

https://www.youtube.com/watch?v=lF6hcXQ2MUg Tämmönen löytyi...

Olisi mielenkiintoista nähdä jatkoa tuolle.

"It is art for art's sake." - S. Holmes