101

Vs: Pari valaisinjuttua

Mielenkiinnolla jään seuraamaan miten tämä menee. Eikös se Jerry (bonsaihunk) Meislik kanssa kasvattele fiicuksiaan hyvällä menestyksellä monimetallivaloilla. Ei tainnut se ensivuonna tuleva EU-kielto koskea vielä monimetalleja? Kohta varmaan mennään siihen, että vain "energiatehokkaat" ledit on sallittuja...

Fiikukset vaikka muuten niin helpohkoja ovatkin on tosi hankala valaista niin ettei alaoksat kuole/harvene. Fuusio fiikuksella tämä onnistuu vähän paremmin, jos tekee niin että alaoksat on omia taimia.

"It is art for art's sake." - S. Holmes

102 Viimeksi muokannut JanTam (15.09.2014 12:24:02)

Vs: Pari valaisinjuttua

No koko lailla eri pohjalta, hällä 9 kpl 1000W posottimia.

Mittailin kameralla ja netistä löytyneellä muunnostaulukolla luxeja, mutta sain niin ihmeellisiä määriä, että ei siitä sen enempää. Tilasin luximittarin. En ole koskaan ymmärtänyt valaisimien valonjakokäyriä, mutta nyt luulen että aukeni. Pannaan nyt tähän aatoksia, vaikka tuskin niin ketään kiinnostavatkaan.

Tuolla 12 asteen heijastimen käppyrä, joka käsittääkseni sanoo, että metrin päähän tuo valaisin - heijastinkombo tekee 52000 luxia, joka on siis samaa luokkaa kuin auringonvalo. Kahden metrin päähän tulee enää noin 13000 luxia. Metrin päässä valokeila on sellainen, että nippa nappa shohin-kokoinen mahtuu siihen. 20 senttiä noin, keskeltä vielä kirkkaampi kuin reunoilta.

Tuossa 24 asteen heijastimen käppyrä. Metrin päähän se tekee 17500 luxia, kahden metrin päähän 4300. Metrin päässä valokeila on ehkä 40 senttiä. Kolmasosa kuitenkin vain siitä valosta mikä tulee 12 asteen heijastimella. Ihan en saa isompaa fiikustani tasaisesti valaistua kolmella lampulla, mutta ne ovatkin jo aika lähellä, noin 60 sentin päässä latvasta.

Näin mamemiestä alkoi houkuttaa ajatus, että valaisisi aina yhden puun tuollaisella 12 asteen spotilla. Äkkiä laskien yhden lampun polttaminen maksaa noin 40€ vuodessa. Eihän se ole paha hinta paikasta auringossa. Toki se on per puu sitten. Houkuttaisi valaisemisen tehokkuus, valo on tosiaan hyvin tarkkaan kasvissa. Toki muutama kymmenen prosenttia tulee häviötä, mutta kuitenkin.

Edit ihme popup-linkit.

103 Viimeksi muokannut JanTam (29.09.2014 15:55:01)

Vs: Pari valaisinjuttua

Luximittari saapui jokin aika sitten ja pääsin mittaamaan näiden lamppujen tuottamia valomääriä. 12 asteen heijastimella varustettu lamppu tosiaan tekee noin 50 kiloluxia metrin päähän. Parikymmentä senttiä lähempänä valoa tulee muutama kymmenen kiloluxia enemmän, samoin kauempana saman verran vähemmän. Yksi verso kasvaa kohti lamppua, ja sen latva saa 90 kiloluxia. Auringonvalo on runsaat 100 kiloluxia.

Voi olla, että kasvia ei tarvitse valaista tasaisesti. Kun versot kasvavat pois valokeilasta, ei niiden kasvu suinkaan tyrehdy. Ehkäpä ne lehdet jotka ovat valokeilassa tuottavat energiaa ja kasvua koko puulle.

Lehdet ovat kyllä aika isoja, eivätkä lehtivälitkään ole pieniä.

Laitoin tänä kesänä muutamia fiikuksia ulos, koska tiesin hankkivani uusia valoja syksyllä. Monimetallilamppujen alle menneet eivät ole kärsineet mitenkään, vaan jatkaneet kasvuaan. Loistareiden alle mennyt fiikus-ryhmä ei ole vielä tehnyt mitään.

Spottien alla valoa on 10-80 kiloluxia eri osissa kasveja. 4:n loistarin alla noin 10-25.

Luxit eivät edelleenkään mittaa kasvien käyttämiä aallonpituuksia. Luximittarin mukana tuli käyrä mittarin herkkyydestä eri aallonpituuksille, ja 500-600 nm on korostunut. Molemmat valonlähteet joita tässä mitataan ovat kylmiä valkoisia, joten niiden keskinäiseen vertailuun mittari sopii. Siihen se sen sijaan ei anna vastausta kumpi on parempi, kylmät valkoiset vai kasviloistarit. Sen vastauksen saa vertaamalla samanlajisten kasvien kasvua eri lamppujen alla.

104

Vs: Pari valaisinjuttua

Anteeksi JanTam jos tää oli vastattu jo mutta mistä mahdoit tuon mittarin hommata/tilata?

105

Vs: Pari valaisinjuttua

Ebaysta. Ihan hyvältä vaikuttaa, tosin tarkkuudesta en tiedä, mutta näyttää loogisia numeroita.

106

Vs: Pari valaisinjuttua

Okei kiitos, toi Ebay ei vielä ole tuttu mutta pitää varmaan kokeilla.

107

Vs: Pari valaisinjuttua

http://www.akvaterra.eu/verkkokauppa/ak … -3597.html Olisko antaa mielipiteitä tuollaisesta ledivirityksestä? Yleensähän nuo grow ledit on semmosia discovaloja, joita ei oikein voi samassa tilassa pitää missä itse oleskelee. Enkä muutenkaan ole niin vakuuttunut onko niin punasävyiset valaisimet parhaita kasvattamiseen. Kukintaan ne on ehkä parempia.

Tuossa on esim. https://www.youtube.com/watch?v=yVFzQE7qgyk testattu led paneeleita jossa on pelkkiä 5500k valkoisia ledejä ja kohtuu hyviä tuloksia mielestäni.

"It is art for art's sake." - S. Holmes

108

Vs: Pari valaisinjuttua

JanTam, mistä nuo edellisen sivun kiskoissa olevat spotit on hommattu? Ja olivatko minkä hintaisia?
Vuoden vanha kuvahan tuo on mut kysäsempä kummiskin. Tommosilla saisi kyllä näppärästi valaistua puun olohuoneessa.

109 Viimeksi muokannut JanTam (05.09.2015 17:29:19)

Vs: Pari valaisinjuttua

Huuto.net. Noita on nyt minulla 7 kpl. Maksoivat 39,- /kpl, niihin sitten 12 asteen heijastimia noin 10/kpl ja polttimot vähän alle 20,- kpl. Metsästin noita käytettynä aika kauan, erilaisista huutokaupoista ja realisointikaupoista. Uutenakin niitä toki saa. Kiskot, kulmapalat, päätypalat ja kiinnittimet maksoivat ehkä satasen.

Meikäläisen olohuoneeseen kyllä kelpaisivat. Heijastimen täytyy olla todella spotti, ja kasvin ympäristön mahdollisimman tumma. Makuasia tietysti, mutta näiden lamppujen kirkkaus on melkoinen. Etäisyys kasvista pitäisi olla heijastimesta riippuen 50-100 senttiä. Ehkä vähän enemmänkin on mahdollista.

110

Vs: Pari valaisinjuttua

Uudet led- kohdevalot ainakin aika kalliita mitä selailin. Paljonko noissa on wattiloita? Pitää rueta etsiskelemään josko jostain 2 tai 3 löytäs.
Tuommonen etäisyyshän olis hyvä, ruuvais kattoon kiinni ja säätää korkeutta sit puun paikalla smile

111

Vs: Pari valaisinjuttua

Noissa on 70W. Joo kyllä se on hyvä ettei lampun tarvitse olla ihan kiinni.

112

Vs: Pari valaisinjuttua

Tuossa ois nuo valot joilla pitäs talven yli selvitä, rumahan tuo tolleen on smilehttps://farm6.staticflickr.com/5621/21436257876_530b254c01_z.jpgValoja by mikko kumpulainen, on Flickr

Edit: Korjasin linkin toimivaksi. T: Salo

113

Vs: Pari valaisinjuttua

Salolle kiitokset korjauksesta smile oon joko tyhmä tai sit tyhmä ja en osaa, ei vaan tunnu onnistuvan noi kuvan laitot tongue

114 Viimeksi muokannut JanTam (16.09.2015 17:10:40)

Vs: Pari valaisinjuttua

No kylhän nyt noilla. Tiputat vielä puoli metriä alemmas, niin menee puulle vähän enemmän valosta. Paljonko watteja?

115

Vs: Pari valaisinjuttua

Mietin vaan lämpöä mitä tuo hohkaa jo nyt aika rajusti? 400w on toi natikka, esli on 200w. Chilit ainakin kukki jo pelkällä eslillä.
50k luxia oli puun latvan kohdalla, tosin vaan puhelimen sovellus mittarilla.

116 Viimeksi muokannut JanTam (16.09.2015 19:39:30)

Vs: Pari valaisinjuttua

Lämpö tuskin haittaa. Minulla on 500W ja vaikka lämpö onkin melkoinen (lämmittää koko yläkertaa), niin kasvit eivät ole moksiskaan. Talvella sitten näkee kuivaavatko ilmaa liikaa, se oli minulla aikoinaan ongelma, kun oli avoimessa systeemissä 2x400W monimetallia. Mutta se on murhe yleensä vasta helmi-maaliskuussa. Senkään ei pitäisi vaikuttaa muuten kuin hidastaa kasvua.

Omassa puhelimessani luximittari antaa loogisia arvoja, välillä tosin ihan kummallisia. 50 kluxia kuulostaa kyllä minun korvaan suunnilleen oikealta. Sen saa 100 kluxiin laskemalla valoa 20-30 senttiä suunnilleen. Sitten se vastaa aurinkoa smile.

Ei tämä ole "Selviääkö tällä talven yli". Tämä on oikein hyvä! Kasvit jos kasvaa nätisti, eikö se korvaa lampun rumuutta.

117

Vs: Pari valaisinjuttua

Korvaahan se smile muille kyllä riittää, tuota puuta pitänyt nyt ykkösenä. Voishan tuota hiukan pudottaa vielä, katsoo miten tällä menee. Eslissä ei riittäny tehot tolta matkalta, lehtiä ainakin rupes tippumaan?? Useammin vaan sumutellut noi kaikki ja pyykin kuivaushuone nostaa kosteutta. Voishan ton ilmankostuttajan varastaa tuolta lastenhuoneesta parempaan käyttöön ;D

118

Vs: Pari valaisinjuttua

Kaikki valot kannattaa panna riittävän lähelle. Jos lasket kuinka suuren alueen valaiset, ja kuinka suuren osan siitä vie puu,  huomaat ei tuossa kovin paljon valosta mene puulle. Mitä lähempänä valo on, sitä tehokkaammin valo päätyy puuhun. Rajana voi olla se, että ei ylitä 100 kluxia, kun ei se luonnossakaan ylity.

119

Vs: Pari valaisinjuttua

Hieno setuppi Milmari:lla. Tehoja ja luxeja on ainakin riittävästi. Mielenkiintoista nähdä miten fiikus kasvaa natikan alla. Tietääkseni aika harvoin käytetty valonlähde bonsaikasvatuksessa.

"It is art for art's sake." - S. Holmes