1

Aihe: Bonsai-kohteita Euroopassa

Mikäpä sen mukavampi lisämauste lomamatkalle, kuin käydä vierailemassa lomakohteessa (tai sen läheisyydessä) olevassa bonsai-tarhassa.

Itselleni tämä ajatus tuli mieleen, kun suunnittelimme perheeni kanssa keväälle 2006 lomamatkaa. Lomakohteeksemme valikoitu lopulta Malta, joten aloin epätoivoisesti kaivella webiä bonsai-kohteiden toiveessa. Onko kenelläkään tietoa, löytyykö Maltalta bonsai-tarhoja tms.? Sen verran olen saanut selville, että maassa toimii bonsai-seura (Bonsai Culture Group - itse asiassa seuran "kotisivuja" löytyi useampiakin) , joka järjestää vuosittain kesäkuussa bonsai-näyttelyn. Harmi vain että ko. seuran sähköpostiosoite ei näytä olevan enää hengissä, joten en ole heiltä onnistunut lisätietoa onkimaan...

Tällaiseen saittiin törmäsin myös tietoa etsiessäni:
World Bonsai Guide. En kyllä tiedä kuinka usein tätä sivustoa päivitetään, mutta kyllä tuolta jotain osviittaa siitä saa, millaista toimintaa eri maissa bonsain ympärillä on.

Ehkäpä tätä keskustelusäiettä voisi jatkossa käyttääkin keräämään tietoa bonsai-kohteista Euroopan alueella. Itseäni aihe ainakin kiinnostaa kovasti!

2

Vs: Bonsai-kohteita Euroopassa

Kiitos hyvästä ideasta. Itse olen matkustamassa Kanarialle ensi vuoden alussa ja olin jo miettinyt millaista sisältöä haluaisin lomaani tavallisen auringonoton lisäksi. Nyt täytyy vaan alkaa kaivaa netistä tietoa smile

3

Vs: Bonsai-kohteita Euroopassa

Kävin tuossa alkuviikosta Saksassa ja piipahdin yhdessä pienessä Bonsai -liikkeessä Hampurin esikaupunkialueella. Täytyy kyllä sanoa, että ne puut oli ihan toista luokkaa kuin mitä Suomessa myydään. Todella hienon näköisiä ja huolella hoidettuja. Harmittaa vietävästi kun en ostanut yhtään puuta. Täytyy siis mennä uudestaan... tongue N. 30 cm korkea puu maksoi vain 30€, ja se ei ole paljoa niin hyvin hoidetuista ja näteistä puista  big_smile

4

Vs: Bonsai-kohteita Euroopassa

Metku, kertoisiko tarkemmin tästä liikkeestä? Missä se sijaitsee ja minkä niminen se on, tiedätkö onko sillä nettisivuja? Mahdollista kesän Saksan-matkaa silmällä pietäen kiinnostuin suuresti, pakkohan se on poiketa jos sinne päin pääsen smile

5

Vs: Bonsai-kohteita Euroopassa

Otin kuvan kyseisestä Bonsai Garten -liikkeestä, joka löytyy seuraavasta linkistä;

http://personal.inet.fi/koti/spu/index.html

Kyseisellä sivulla on myös linkki kaupan omille sivuille. Siellä on myös kaupan yhteystiedot.
Olin itse gps:n turvin liikenteessä, jonka avulla kauppa löytyi helposti. Katsoin myös kartasta kaupan sijainnin, se on muistaakseni n. 2km päässä keskustasta, suurin piirtein kaupungin keskilinjan liepeillä...(tämä tieto on muistini varassa, koska katsoin silloin vain nopeasti kartasta jota minulla nyt ei tässä ole...)

Kannattaa ihmeessä käydä katsomassa tuota pientä liikettä jos siellä suunnalla liikut. Eikä tuo varmaan ainut liike ole, mutta itselläni oli ainakin niin kova kiire, että en kerennyt oikeen muualla käymään, joten täytyy lähteä joku kerta vähän paremmalla ajalla...

6

Vs: Bonsai-kohteita Euroopassa

Viitattakoon nyt tuohon tämän säikeen ihan ensimmäiseen viestiini... Maltan matka on nyt takana (hieno paikka - kannattaa käväistä jos joskus tulee mahdollisuus), mutta bonsaiden suhteen tulokset olivat kovin laihat. Yritin ottaa kontaktia ennen matkaa netistä löytämiini maltalaisiin bonsai-harrastajiin, mutta en saanut vastakaikua.

Paikan päällä sitten päätin käydä tarkistamassa paikallisen bonsai-yhdistyksen, Bonsai Culture Groupin, toimiston pääkaupungissa Vallettassa, mutta eipä löytynyt esiin kaivamastani osoitteesta (Old Mint Street 3) edes seuran nimikylttiä... Eli bonsai-kohteeksi ei taida Maltasta olla, mutta muuten nähtävää riittää enemmän kuin riittävästi.

7

Vs: Bonsai-kohteita Euroopassa

Piipahdin Saksassa Berliinissä pari viikkoa sitten. Olin kaivellut netistä etukäteen tietoa Berliinissä sijaitsevista bonsai-alan liikkeistä ja tarkoitus oli piipahtaa yhdessä näistä ja hankkia harrastukseen tarvittavia työvälineitä yms. Liikkeiden osoitteita löytyi mm. täältä:

http://www.japonet.de/adressen/berlin-shop.shtml

Ensimmäisenä tutustui KaDeWe-tavarataloon, jossa kuvittelin olevan edes jotain bonsai-aiheista tavaraa - onhan kyseessä yksi Euroopan suurimmista tavarataloista. KaDeWe:n kukkaosasto osoittautui kuitenkin äärimmäisen pieneksi ja tietenkään bonsaista ei näkynyt vilaustakaan. Seuraavana otin suunnaksi Bayerisse Strasse:lla sijaitsevan "Bonsai & Lebensgefuhl" -liikkeen ja tein reippaan kävelylenkin - turhaan. Liikettä ei näyttänyt enää olevan olemassakaan; ainakaan tuolla em. sivulla mainitussa osoitteessa. Ei siis kannata liiaksi luottaa ainakaan tuon yllä olevan linkin tietoihin.

Muita osoitteita ei ollut aikaa lähteä tarkistamaan, mutta näiden kokemusten perusteella ei kannata odottaa Berliiniltä liikoja bonsaiden suhteen. Berliinin lähellä on tosin Ferch-niminen kylä, josta löytyy bonsaitarha. Ymmärtääkseni siellä myydään myös ruukkuja, työvälineitä, yms. Tietoa tarhasta löytyy osoitteesta:

http://www.bonsai-haus.de/

Itselläni ei ollut tähän mahdollisuutta tutustua, mutta jos liikutte noilla kulmilla niin lienee ihan mielenkiintoinen kohde.

8

Vs: Bonsai-kohteita Euroopassa

Kävin nyt kesälomalla piipahtamassa Lontoossa ja siinä muiden nähtävyyksien ohessa koetin katsella Bonsai-kohteita. Piipahdin sitten eräänä päivänä Kew:ssä sijaitsevassa The Royal Botanic Gardens:ssa http://www.kew.org/ . Paikasta löytyy mm. maailman suurin huonekasvi, 16 metrinen palmu. Monia kasvihuoneita joissa on eri maanosien kasvistoa esillä, Japanialaista puutarhaa, eri puulajikkeita yms... Näiden lomassa sieltä löytyy myös Bonsai House niminen kasvihuone. Ja annetaanpa kuvien puhua: http://personal.inet.fi/private/bonsai/ … rdens.html

"It is art for art's sake." - S. Holmes

9

Vs: Bonsai-kohteita Euroopassa

Jatketaan nyt noista Lontoon seudun Bonsai-kohteista vielä sen verran, että käväisin myös Crews Hill:ssä sijaitsevassa Little Woods Bonsai Nursery:ssä. Crews Hill:iin menee n.20 minuutin välein junia Old Streetin maanalais-asemalta ja matka kestää n. puoli tuntia. Itse nursery sijaitsee muutaman minuutin kävelymatkan päässä Crews Hill:n asemalta suuremman puutarhakeskuksen tiloista.

Kuten Metku tuolla aiemmin Saksan puista mainitsi, niin myös tuolla puut oli todella hienon näköisiä ja huolella hoidettuja. Omistaja oli leikkaamassa ja langoittamassa puita kun menin sinne, jollaista ei taida esim. viherpajassa nähdä. Nursery oli siis vuokralla tämän isomman puutarhakeskuksen tiloissa ja omistaja valittelikin tilojen pienuutta ja vähätteli koko paikkaa, mutta ainakin näin Suomalaisen mittakaavan mukaan paikka oli varsin mainio.

Linkki paikan kotisivuille: http://www.littlewoodsbonsai.com/main.htm

Paikasta ottamiani kuvia: http://personal.inet.fi/private/bonsai/ … Woods.html

"It is art for art's sake." - S. Holmes

10

Vs: Bonsai-kohteita Euroopassa

Sveitsissä Bernin lähistöllä tuli tutustuttua tällaiseen paikkaan:

http://www.bonsai-mollet.ch/

Siellä myyvät puita ja järjestävät kursseja sekä bonsain hoidosta että ruukkujen valmistuksesta. Isäntä on entinen puutarhuri, mikä näkyy: puut voivat todella hyvin mutta kenties niiden esteettinen taso ei ole aivan sitä hienostuneinta luokkaa.  Tuolla oli ainoastaan Sveitsin luonnosta kerättyjä puita, joita myös käytetään kursseilla raaka-aineena. Omistaja sanoi filosofiakseen tehdä luonnollisia puita, eikä niinkään tähdätä erityiseen malliin. Esimerkiksi toisinaan oksia oli taivutetttu ilman erityisemää syytä niin että ne menivät rungon tai toisen oksan poikki, tms vastaavia "bonsai-sääntöjä" oli rikottu vailla mitään hämmästyttäviä tuloksia. Tietysti kun kyse on kerätyistä puista, ei peruspulliainen voi mitenkään tietää mikä on muotoilun ja mikä on luonnon tuotosta. Puiden keräämiskursseja eivät kuitenkaan järjestä, koska sellaisesta oli kuulemma huonoja kokemuksia. Esillä oli muutamia todella inspiroivia vuosisatojen ikäisiä vuoristosta kerättyjä puita. Enimmäkseen varsin vaikuttavaa työtä. Joissakin myytävissä puissa oli vielä leikkausjälkiä jäljellä ja muuta "ei-täydellisyyttä" ja paikka oli sveitsiläisessä mittapuussa kenties hieman sotkuinenkin (esim rikkaruohot joidenkin puiden juurilla), mikä saattaa johtua vierailuajankohdastani keskellä lomailusesonkia. Myös muotoilua odottavat tarhat täynnä kerättyjä, maahan tai ruukkuihin istutettuja puita, olivat oikein kiinnostavaa katsottavaa. Suosittelen. Vierailua varten soitto etukäteen.

11

Vs: Bonsai-kohteita Euroopassa

Kesäloma reissu on tullut tehtyä ja matka suuntautui Brysseliin Belgiaan. Belgiassa on muutama bonsai kohde, joista kolme tuli katsastettua.

1. Kohtuullisen läheltä Brysselin keskustaa löytyy Jardin D'Apollon, joka on pieni putiikkimainen Bonsai kauppa, jossa on pieni sisätila, jossa ruukkuja, tarvikkeita ja joitain sisäpuita. Sisätilan läpi kuljettua pääsee pienelle takapihalle, jossa on ulkopuita myynnissä. Kaikki puut on ns. "valmiita" puita ja aika hinnakkaita. Täällä oli tosi hyviä sisäpuita tarjolla, hinta ei tosin mikään halpa hyvien yksilöiden kohdalla ole ja tämä koskee oli kauppa mikä tahansa. Hyvät yksilöt ovat aina arvokkaita. Hyviä löytöjäkin toki voi aina tehdä.

Käyntiosoite:
Rue Lesbroussart, 30
1050 Bruxelles (Ixelles)
Belgique

2. Bauwens Bonsai https://www.bauwensbonsai.eu . Tämä on jo sitten isompi paikka, jossa on iso kasvihuoneellinen sisäpuita. Toinen iso kasvihuone on täynnä Atsaleoita yms. lajeja mitkä ei kestä pakkasta. Lisäksi iso ulkotila täynnä toinen toistaan hienompia ulkopuita. Puita löytyy muutaman kympin arvoisista yli kymppitonnin yksilöihin. Täällä erityisen paljon Atsaleoita ja niiden kukinta-aikaan varmasti vielä päräyttävämpi kokemus vierailla. Facebook sivulla on hyviä kuvia: www.facebook.com/Marcbauwensbonsai Tänne pääsee Brysselin keskustasta helposti esim. 3€ suuntaansa maksavalla bussilla. Lähin pysäkki on muutaman sadan metrin päässä sisäänkäynnistä. Vastassa oli kolme isoa susikoiraa, jotka päästivät kyllä sisään, kun Marc tuli ne rauhoittamaan. Marc on kokenut kaveri ja hänellä oli oppilaita leikkelemässä ja hoitamassa puita.

Käyntiosoite:
Kalenbergstraat 70
1700 Dilbeek
Belgique

3. Kolmas kohde olikin sitten yksi euroopan suurimmista bonsai paikoista: Ginkgo Bonsai Center http://www.ginkgobonsai.be/about.htm Täällä oli kyllä niin paljon puita ja nähtävää, että helposti menisi koko päivä. Myyntipuita oli kolmisen isoa kasvihuoneellista ja ulkona oli Yamadoreja ja kalliimpia ulkopuu yksilöitä. Lisäksi varmaan arviolta hehtaarin kokoinen alue, jossa muoviruukuissa bonsaimateriaalia, jota en kerinnyt edes tutkimaan. Täällä oli siis valikoimaa, joka lähtöön ja hinnat olivat kohtuulliset, sekä hyviä tarjouksia. Ainoastaan sisäpuu tarjonta oli aika heikkoa verrrattuna muuhun määrään. Atsaleoita ei ollut niin paljoa, mitä Bauwensilla oli. Muuten paras kyllä näistä kolmesta paikasta. Julkisilla tänne on hieman haastavaa päästä. Junalla Brysselistä pääsee kerran tunnissa reilun 5km päähän lähimmälle asemalle Wettereniin. Kävelin mennessä Wetterenistä Ginkgoon ja tullessa olin niin poikki siellä kierrellessä, että otin bussin Laarnen keskustasta Wettereniin. Ihan lähelle ei julkisilla pääse. Laarnen keskustastakin on vajaa 3km pääkallopaikalle. Mutta ehdottomasti vaivan arvoinen. Tämä on tosi epäsäännöllisen säännöllisesti auki. esmi. oman reissuni aikana se ei ollut kuin puoli päivää yhtenä päivänä auki. Aukiolo kannattaa tsekata tuolta: http://dannybonsaicenterginkgo.skynetbl … ertur.html ennenkuin tuonne suuntaa.

Käyntiosoite:
Heirweg 190 (N445) - 9270 Laarne - Belgium


Belgiassa junaliikenne toimii ja lippuja saa ostaa ihan rahalla (toisin kuin täällä Suomessa). Bryssel - Wetteren väli maksoi 7€ ja bussilippu 3€.

"It is art for art's sake." - S. Holmes