1

Aihe: Bonsain kasvattaminen kerrostalon parvekkeella

Parvekkeella kasvatus poikkeaa monella tapaa pihalla kasvattamisesta, niin kerätään tähän huomioita ja vinkkejä parvekkeella kasvatukseen. Itse olen muutaman vuoden parvekkeella kasvatellut ja joitain huomioita tehnyt.

Ensinnäkin jokainen parveke on yksilö. On ulos tai sisään -vedettyä tyyppiä, eri ilmansuuntiin suuntaavia, lasitettua tai lasittamatonta jne. Ensimmäisen kerroksen parvekkeella on ihan erilainen mikroilmasto mitä vaikkapa seitsemännen kerroksen parvekkeella. Nämä kaikki seikat vaikuttaa siihen että se mikä toimii jollain toisella parvekkeella ei välttämättä toimi toisella. Eniten tämä varmaan vaikuttaa lajivalintaan. Varjoisalle parvekkeelle ei kannata valita paljon valoa vaativia lajeja kuten esim. mäntyjä ja katajia. Varjostusta on helpompi taas järjestää esim. varjostusverkolla.

Bonsai kasvatuksen kannalta kannattaa valita asunto, jossa eteläinen ja ulosvedetty parveke. Ulosvedetyssä parvekkeessa on valoisuuden lisäksi se, etu että sen saa tuuletettua helpommin, kuin sisäänvedetyn parvekkeen. Parvekkeen lämpötilaa kannattaakin tarkkailla säännöllisesti ettei se nouse liian korkeaksi. Varsinkin lasitettulla parvekkeella auringon paistaessa lasien ollessa kiinni lämpötila voi nousta helposti puiden kannalta haitallisen korkeaksi.

Etuna verrattuna pihalla kasvattaessa näkisin ehdottamasti sen, että varsinkin lasitetulla parvekkeella kevät koittaa aiemmin ja syksy taas tulee hieman myöhemmin. Tämä on varsin mainio ominaisuus suomessa jossa kasvukausi on muutoin varsin lyhyt. Suurin osa kerrostaloista on rakennettu betonista, joka kerää lämpöä päivän aikana, eikä yölämpötila pääse niin nopeaa tipahtamaan.

Hankaluutena parvekkeella on, että kaikki tavarat ja puut pitää viedä sinne, eikä esim. mullan ja kastelun kanssa saa "sotkea" niin huoletta kuin pihalla saa. Parvekkeelle ei sada vettä juurikaan, joten puiden kastelu on helpompi kontrolloida kuin pihalla, eikä liiallisesta märkyydestä ole pelkoa, jos vain maa-aines on hyvää. Parvekkeella ei myöskään tarvitse juuri pelätä varkaita, mutta tuuli kannattaa ottaa huomioon ettei se vie puita.

Pihalla sade huuhtelee maa-aineksen säännöllisesti, joka on selkeä puute parvekkeella. Tästä aiheutuu se että maa-aineeseen kertyy helposti lannoiteista suoloja ja nostaa pH:ta. Tämä johtaa kasvun tyssäämiseen, kun kasvi ei pysty enää hankkimaan vettä ja ravinteita entiseen tapaan. Tämä on ongelma varsinkin havupuilla joita istutetaan harvemmin uudelleen. Vesisateen puutteen voi korjata huuhtelemalla maa-aineksen säännöllisesti esim. lavuaarin päällä. Uudelleen istutuksessa maa-aineksen vaihdon yhteydessä tämä luonnollisesti korjaantuu myös.

Talvetus parvekkeella on sekin haastavaa. Lasitetullakaan parvekkeella ei ole kuin asteen pari lämpimämpää kuin muutoin ulkona vallitseva lämpötila. Joten ilman mitään suojausta parvekkeella talvetus on tosi riskaabelia. Kaikkein kestävimmät lajikkeet voi talvettaa esim. hyvin eristetyssä laatikossa. Esimerkiksi 5cm paksusta styroksista tehdyssä laatikossa jossa puut on haudattu esim. tiiviisti pakattuihin sanomalehtiin tai muuhun irtonaiseen eristeeseen. Tämä yleensä toimii siis vain kaikkein talven kestävimmillä yleensä kotimaista alkuperää olevilla lajeilla. Aremmat lajikkeet tarvitsevat jonkinlaisen lämmön lähteen talvetuslaatikkoon, mutta sen kanssa täytyy olla tarkkana ettei lämpö nouse liian korkeaksi. Kaikkein paras olisi, jos lämpötila pysyisi koko ajan hieman pakkasen puolella. Ikivihreät tarvitsevat myös valoa siinä vaiheessa, kun mennään plussan puolelle. Mutta kaikkein helpoin talvetus on hoitaa jos on jokin maapläntti johon puut voi viedä maahan talveksi. Ulkopuut tarvitsevat talvilevon. Niitä ei voi ottaa sisälle talveksi.

"It is art for art's sake." - S. Holmes

2

Vs: Bonsain kasvattaminen kerrostalon parvekkeella

Taidan nyt luopua edes noiden kotimaisten mäntyjen talvettamisesta parvekkeella ja rakentaa nyt talveksi kylmälavan palstalle.

Riittääkö kotimaisille ja hieman aremmille esimerkiksi sellainen kylmälava jossa on seinät lautaa ja 5cm finnfoam eristeeksi ilman kattoa tai millainen viritelmä olisi suht huoltovapaa?

Pohdin myös että tekisin seinät kuten aikaisemmin mainitsin ja katoksi tuota kasvihuoneen muovia ja automaattiseksi avaajaksi tuollainen kasvihuoneen kattoikkunan mekanismi, joka avaa luukun kun tietty lämpötila saavutetaan. Kattoluukku vain tarpeeksi jyrkkään kulmaan ettei sen päälle kasaannu talvella lunta. Näin ei tarvisisi huolehtia laatikon lämpötilasta. Onko huono idea?

3

Vs: Bonsain kasvattaminen kerrostalon parvekkeella

Kotimainen mänty menee vähemmälläkin suojauksella. Männyille riittää haudata ruukut maahan. Esim. kuoriketta vielä puun tyvelle 10 senttiä tms. niin pitäisi olla hyvä. Routa voi kyllä rikkoa ruukut, jos ovat keraamisia.

4

Vs: Bonsain kasvattaminen kerrostalon parvekkeella

Itsellä menee nyt ensimmäistä kertaa puut talveen, testiyksilöinä kotimainen mänty, valitettavan heikossa kunnossa oleva acer ginnala, acer palmatum sekä omenapuu. Tarkoituksena pitää minikasvihuoneiden sisällä styroksilaatikoissa, jotka täytän vielä kaarnalla tai jollain styroksipurulla. Lisäksi kiinnostaisi vielä kokeilla mahdollisesti jonkinlaista atsaleaa ja wisteriaa, joille hommaisin mahdollisesti vielä termostaatilla varustetun lämpökaapelin.

Talvehtimispaikkana on lasitettu etelään katsova parveke aivan meren rannalla Helsingissä, eli ns I-vyöhykkeellä.